Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Do mnie stokke przemawia pod tym względem ze dziecko siedzi wysoko, nie ogląda pośladków i nie wdycha spalin które lecą prosto w nos
Myśle ze kazdy wózek ma swoje wady i zalety, zalezy co komu odpowiadaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 15:19
-
lu.iza wrote:A w jakiej spacerowce dziecko ma możliwość spania na brzuszku?
W każdej normalnej, nie kubelkowej która się rozkłada całkowicie na prosto. Moje dziecko końcówkę sierpnia i wrzesień przesypialo wyłącznie na brzuszkuWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 15:20
-
Elina- wysłałam wiadomość
Ja mam wózek Hartan Vip - i polecam szczerze. Bardzo łatwo się składa, gondola całkiem na płasko, spacerówka niekubełkowa, rozkładana na płasko z dużym siedziskiem i dużą budką.
Niestety dwójka dzieci rok po roku chyba będzie wymagała zmiany tego wózka...Elina lubi tę wiadomość
-
Tak czytam Was i... w cudownej błogości i nieświadomości żyję - co/po co/dlaczego/co lepsze itd. - niewiele wiem
Bardziej ogarniam gadżety dla dzieciaczków, bo często oglądam Mamuśki na YouTube (zaczęłam jeszcze dłuuuugo przed ciążą). Z czasem pewnie zacznę zagłębiać się w tych tematach. Na razie żyję badaniami prenatalnymi
To mój kolejny "punkt ciążowy", jak przejdzie pomyślnie, będzie prośnej myśleć o zakupach
,
Jadę do położnej. Mam nadzieję, że dziś jakaś jest i... dostanę kartę ciąży!
Jusstin wrote:Ja mam wózek Hartan Vip - i polecam szczerze. Bardzo łatwo się składa, gondola całkiem na płasko, spacerówka niekubełkowa, rozkładana na płasko z dużym siedziskiem i dużą budką.
Niestety dwójka dzieci rok po roku chyba będzie wymagała zmiany tego wózka...
Jusstin, a może jakaś dostawka do wózka? Coś w stylu BuggyBoard albo Buggypod? Jest jeszcze BumpRider... i pewnie kilka innych. Całkiem spoko patent, pytanie czy do zastosowania w danym wózku i od jakiego wieku dziecka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 15:42
walleriana, mizzelka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Jusstin wrote:Elina- wysłałam wiadomość
Ja mam wózek Hartan Vip - i polecam szczerze. Bardzo łatwo się składa, gondola całkiem na płasko, spacerówka niekubełkowa, rozkładana na płasko z dużym siedziskiem i dużą budką.
Niestety dwójka dzieci rok po roku chyba będzie wymagała zmiany tego wózka...
ja ci wysłałam wiadomość co ja mam wypisane do kupienia więc zerknij i podpowiedz jeśli jest coś nie tak.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Wozek mamy baby design i jak na nasze "terenowe" warunki daje rade. Właśnie dzisiaj przyszła do nas parasolka, bo ciężko było mi zapakować ciężka spacerowe do bagażnika. Nie wiem jeszcze jak będę spacerować z 2 małych dzieci. U nas to będzie różnica ok 15- 16 miesięcy. Biorę mocno pod uwagę noszenie maleństwa w chuście. Ale myślę, że po prostu maluch w gondoli, córa na nogach, albo nosiło. Nad dostawka do wózka nie myślałam...
Chyba pisałam już kiedyś, że miałam straszny problem na początku z karmieniem. Używałam cały czas przez 3 miesiące właśnie medeli elektrycznej i polecam. Wiadomo, że dziecko lepiej ściągnie pokarm, ale dla mnie to było albo dać swoje mleko albo sztuczne. Po tych 3 miesiącach moje dziecię nagle załapało, że można jeść od razu z piersii tak do czasu aż pojawiły się zęby się karmilysmy.
Co do wyprawki to tez jest kwestia indywidualna. Wiadomo, te podstawowe rzeczy każdy ma, ale np ja musiałam mieć w szpitalu szlafrok, a nikt poza mną go nie używał. Tak samo śpiochy czy pajace - użyłam, tylko tyle ile kupiłam przed ciążą. Okazały się dla mnie niewygodne, małej zakładałam body i spodenki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 16:19
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ola_85 wrote:ja mam koszyk wiklinowy wiec bede miala przy lozku dzidzie a pozniej ok 3-m przeniose do lozeczka.
ja od początku chce w łóżeczku uczyć mam patent od cioci u niej kładła dziecko do łóżeczka i spało ale nie nosiła nie lulała nie bujała mało dziecko było brane na ręce. tylko była brana do kramienia butelką i przewijania kąpania a tak dziecko cały czas leżało. i to zdało egzamin przy wszystkich trzech dziewczynach.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
ale się rozwinął temat wyprawki
dla mnie to odległa sprawa, chce trochę wcześniej poczytać o wózkach, żeby ewentualnie polować na jakąś fajną ofertę
póki co trochę jak visenna żyję raczej badaniami
a co do karmienia piersią to jestem zdecydowanie za, dopóki dziecko będzie chciało i będę mogła. faktycznie jak sobie teraz pomyślałam o całej zabawie z butelką, to strasznie dużo czasu zabiera. A poza tym mleko modyfikowane jest dość drogie, więc jak nie trzeba to po co przepłacać?
anulka, dzięki za linka z morfologią, faktycznie dużo różnią się normy dla kobiet w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 16:49
-
Doczytałam Was. Trochę tego było
i jak tak czytam to jakbym w ciąży nie byłazupełnie jeszcze o wyprawkach nie myślę. Póki co, tak jak Visenna i Szynszyl, jestem całkowicie skupiona na badaniach i usg genetycznym.
Ale dobrze wiedzieć, że macie takie doświadczenie i bedzie kogo pytać co i jakElina, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
Elina wrote:a kupujecie pościel czy śpiworek do spania?? ja to i to do pół roku będzie spać w śpiworku a potem pod kołderką. a zastanawiam się jeszcze nad kupnem monitoru oddechu tylko że to drogie do 1000zł nawet
Elina u mnie przez pierwszy miesiąc byl rozek w uzyciu, potem z racji lata - mała spała pod pieluszka tetrowa lub flanelowa. No i obecnie w spiworku + kocyk, ale tylko do tulenia do samej twarzy, bo zanim zasnie już zdąży go rozkopac:)
W monitor oddechu zainwestowalismy, bo mąż miał bezdech, jak był niemowlęciem, z kolei jego kuzyn zmarł w śnie... Dlatego dla mnie to był priorytet przy wyprawce. Zresztą przy córce raz uruchomil się nam alarm...Elina lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Doczytałam Was. Trochę tego było
i jak tak czytam to jakbym w ciąży nie byłazupełnie jeszcze o wyprawkach nie myślę. Póki co, tak jak Visenna i Szynszyl, jestem całkowicie skupiona na badaniach i usg genetycznym.
Ale dobrze wiedzieć, że macie takie doświadczenie i bedzie kogo pytać co i jak
kochana trzeba trochę się odbić od tych badań tego usg i wszystkiego trzeba odetchnąć trochę.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Bardzo chciałam karmić piersią i po wielkich bojach udało się
Fakt, to dużo wygodniejsze niż przy butli, ale...
Właśnie to ,,ale,, - córka nie tolerowała kompletnie mojego mleka, przybierała na wadze ledwo średnio, a sprawy hmm ,,kupowe,, to masakra, a ja młoda głupia słuchałam położnej która mówiła, że tak ma być. Jak dostałam zapalenia nie chciała córka wcale piersi, butli też, spadła z wagi bo przez 2 dni ledwo co zjadła. Złapała wreszcie butle, piersi już nie dostała, po pewnym czasie musiałam dokarmiać, aż wreszcie całkiem na MM przeszliśmy w wieku 4 miesięcy. Najgorsze mleko było dla nas Bebilon to zwykłe, faktycznie jak mleko matki... Ciut lepiej było po Bebilonie tym hipoalergicznym, ale nie ten na receptę. A strzałem w 10 okazało się u nas Bebiko, najtańsze akurat było w sklepach
Teraz - na razie martwię się tym żeby ciąża się utrzymała, donosić i urodzić zdrowe dziecko. Chciałabym karmić piersią z czystej wygody, oszczędności czasu i pieniędzy, ale jeśli będę widziała, że dzieje się jak przy córce, już nie dam się tak urobić położnej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 16:55
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jusstin wrote:Elina u mnie przez pierwszy miesiąc byl rozek w uzyciu, potem z racji lata - mała spała pod pieluszka tetrowa lub flanelowa. No i obecnie w spiworku + kocyk, ale tylko do tulenia do samej twarzy, bo zanim zasnie już zdąży go rozkopac:)
W monitor oddechu zainwestowalismy, bo mąż miał bezdech, jak był niemowlęciem, z kolei jego kuzyn zmarł w śnie... Dlatego dla mnie to był priorytet przy wyprawce. Zresztą przy córce raz uruchomil się nam alarm...
widziałam takie monitory oddechu za 400 zł ale nie wiem czy są warte czy nie lej kupić taki za 1000zł a może używany co polecasz??4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Ja mam monitor oddechu angel care kupilam używany za ok 150zl i jest ok, raz nam się włączył ale to chyba dlatego ze mały zsunął się na koniec łóżeczka i chyba czujniki go nie wykryły a przynajmniej mam raka nadzieje. Ma on tez funkcje niani. Kupiony chyba na olx. Naprawdę sporo rzeczy można kupić używanych bo przecież one się praktycznie nie niszczą wiec ponoć przepłacać
Elina lubi tę wiadomość