WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, dopiero weszlam do domu :)
    Wszystko jest w porządku, serduszko pięknie bije, dzieciaczek cudnie się rusza, ma juz 2,8cm :) po krwiaku ani śladu :D
    Nastepna wizyta 14 marca u tego drugiego gina na NFZ, potem to juz prenatalne w Olsztynie 24 marca (gin dzisiaj mowił że mam nie kombinowac i robić wszystko co należy czyli PAPPA też).
    U prywatnego mam sie pojawic około 20 kwietnia

Ciśnienie mimo żartów i gadania miałam 118/75 więc perfect :)

No i cukier... czekajac na wejscie do gina zajrzałam do lekarza ogólnego... pkazalam morfologię, wynik glukozy... powiedzial ze jest W NORMIE i że nic zlego sie nie dzieje... nalegałam troszkę na skierowanie do diabetologa więc dał ale podkreslał że absolutnie nie ma tu mowy o cukrzycy (do 105 jest absolutnie ok, a parę lat temu poziom 120 był ok tylko został obniżony do 105 - cel oczywisty - zwiększenie liczby "chorych" na cukrzycę)

Pokazalam potem wyniki ginekologowi, nie mowilam ze bylam u ogolnego... i to samo... cukier jest ok.... dał skierowanie na krzywa cukrową, obciążenie 75g glukozy zeby zobaczyc jak trzustka radzi sobie z rozkladaniem cukru ale o cukrzycy powiedzial ze nie ma tu mowy poki co....

Posiłkow (malusich) trzeba jesc 8 a nawet 10
    Przed snem, dosc pozno bo ok 22 nalezy cos przekąsic lub chociaz napic sie mleka zeby nie dopuscic do spadku poziomu cukru nocą bo jak nam spadnie to i dziecku a to nie jest korzystne

Jestem mega uspokojona i zrelaksowana.... będę spac spokojnie <3

aaaa i lekarz nadal upiera się przy wersji, że będzie księzniczka... o siusiaku mam zapomnieć hihihihi ;)

A to foteczka <3
    3f5d0c49cf20962fmed.jpg

Ola_85, Visenna, Jusstin, Jacqueline, marti_88, Blu, kehlana_miyu, Rutelka, Limerikowo, Zetzet, NiecierpliwaKarolina, vella, Anoolka, MMM2016, kkkaaarrr, Ibiza, Sylwia_i_Niki, mizzelka, paaolka, Dea28 lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    Ja mam cukrzycę i najlepiej na czczo cukier mieć do 90, a po posiłku po 1h do 120...
    Mi dzisiaj tłumaczono ze te normy sa sztucznie zaniżane... bylo 120, jest 105, slyszy się juz o 90... i to zarowno lekarz ogólny jak i ginekolog tak twierdzą... mało tego, pytalam parę dni temu koleżankę ktora jest pediatra i lekarzem rodzinnym... tez mowila ze mkoje 102 jest w normie i nie jest to cukrzyca poki co... musze zrobic krzywą cukrowa i dopiero wtedy cokolwiek bedzie mozna powiedziec....
    Dążenie do 90 na czczo podobno graniczy z paranoją....

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mizzelka wrote:
    nie nadrobię, goscie goscie (mdłości i mała marudna - udany mix) :)

u nas dobrze, wczoraj wszystko ok, serducho bije, az 169 :)
    także jestem spokojna :) wszystko wg wyliczeń :)
    ekkrqx.jpg
    Ale cudnie <3 super !!!!!

mizzelka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Jestem, dopiero weszlam do domu :)
    Wszystko jest w porządku, serduszko pięknie bije, dzieciaczek cudnie się rusza, ma juz 2,8cm :) po krwiaku ani śladu :D
    Nastepna wizyta 14 marca u tego drugiego gina na NFZ, potem to juz prenatalne w Olsztynie 24 marca (gin dzisiaj mowił że mam nie kombinowac i robić wszystko co należy czyli PAPPA też).
    U prywatnego mam sie pojawic około 20 kwietnia

Ciśnienie mimo żartów i gadania miałam 118/75 więc perfect :)

No i cukier... czekajac na wejscie do gina zajrzałam do lekarza ogólnego... pkazalam morfologię, wynik glukozy... powiedzial ze jest W NORMIE i że nic zlego sie nie dzieje... nalegałam troszkę na skierowanie do diabetologa więc dał ale podkreslał że absolutnie nie ma tu mowy o cukrzycy (do 105 jest absolutnie ok, a parę lat temu poziom 120 był ok tylko został obniżony do 105 - cel oczywisty - zwiększenie liczby "chorych" na cukrzycę)

Pokazalam potem wyniki ginekologowi, nie mowilam ze bylam u ogolnego... i to samo... cukier jest ok.... dał skierowanie na krzywa cukrową, obciążenie 75g glukozy zeby zobaczyc jak trzustka radzi sobie z rozkladaniem cukru ale o cukrzycy powiedzial ze nie ma tu mowy poki co....

Posiłkow (malusich) trzeba jesc 8 a nawet 10
    Przed snem, dosc pozno bo ok 22 nalezy cos przekąsic lub chociaz napic sie mleka zeby nie dopuscic do spadku poziomu cukru nocą bo jak nam spadnie to i dziecku a to nie jest korzystne

Jestem mega uspokojona i zrelaksowana.... będę spac spokojnie <3

aaaa i lekarz nadal upiera się przy wersji, że będzie księzniczka... o siusiaku mam zapomnieć hihihihi ;)

A to foteczka <3
    3f5d0c49cf20962fmed.jpg
    Swietna nowina :) to dbaj o siebie :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro wrote:
    Anulka, zainspirowałaś mnie!
    Właśnie dokonałam wysiewu nasion petunii do doniczek. Ciekawe czy cokolwiek z tego wykiełkuje :P
    Jak nie to standardowo kupie sobie gotowe, ale było by miło wyhodować sobie od nasionka :)
    Edit
    W sumie to teraz doczytałam, że rozmnażanie petunii w warunkach amatorskich jest dość kłopotliwe. Najwyżej w przyszłym roku spróbuje jakiegoś innego kwiatka.
    Tez mam petunie wysiane :) mini mini nasionka co? :P
    Potem popikuj kępkami...
    Siej pelargonie poki czas ! udają się super
    I lobelię... ją tez pikuje się w kępkach...

U mnie wzeszly pieknie pelargonie (czerwone), juz popikowalam, rosną ....
    Wschodza aksamitki :)
    Petunia jeszcze nie wzeszla... wysiałam żółtą...

Cudowne są begonie bulwiaste - bulwy są wieloletnie, kwiaty maja cudowne, ogromne.... po pierwszych przymrozkach jak mroz "zetnie" roslinę, wyjmuje sie bulwy z donicy i chowa do kartonika z trocinami na cala zime... w lutym do sktzynek, podlewa się i w maju mozna juz piekne rosliny wysadzic do donic w ogrodzie czy na balkonie :) polecam najbardziej ze wszystkich kwatow wlasnie begonię bulwiastą :) ma się kwiaty na cale lata

Rutelka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Mi dzisiaj tłumaczono ze te normy sa sztucznie zaniżane... bylo 120, jest 105, slyszy się juz o 90... i to zarowno lekarz ogólny jak i ginekolog tak twierdzą... mało tego, pytalam parę dni temu koleżankę ktora jest pediatra i lekarzem rodzinnym... tez mowila ze mkoje 102 jest w normie i nie jest to cukrzyca poki co... musze zrobic krzywą cukrowa i dopiero wtedy cokolwiek bedzie mozna powiedziec....
    Dążenie do 90 na czczo podobno graniczy z paranoją....

Gratuluję udanej wizyty :)

Też wszędzie słyszę o 90. Położna zwróciła mi uwagę na cukier, lekarz. Myślę, że coś w tym jednak jest... Pewnie nie cukrzyca, ale żółta lampka się pali. Dobrze, że dali Ci skierowanie na krzywą. Robiłaś kiedyś? Obrzydlistwo :) I... mam nadzieję, że dostałaś trzypunktową?

W poniedziałek idę do swojego lekarza i endokrynologa, który prowadzi ciężarne z IO i cukrzyca i tez bede o to pytać :)

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam krzywe bo mam 2 ciąże za soba przeciez ;)

Pare lat temu standardowa norma wynosiła 120 na czczo... czlowiek się nie zmienił przez te kilka lat... nie popadam w paranoję... a juz na pewno nie pozwole przy cukrze 100 władowac się w insulinę

Krzywa zrobie i bedziemy dumac a poki co pelen luz :)

JUSSTIN co tam u Ciebie?

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka gratulacje!
    U mnie też ok:) serduszko ładnie bije, obraz był nieco rozmazany, ale mój lekarz stwierdził, że woli już usg przez brzuch zrobić, żeby potem nie bylo przypadkowego krwawienia.
    Fasolka ma 2,08cm i wychodzi na 8t.5d., więc ciąża trochę młodsza, ale nie przejmuje się tym, bo w pierwszej ciazy mialam podobnie, a druga sprawa, ze nie wiem jak dlugi mialam cykl, bo był to pierwszy po ciąży.
    Jest już karta ciąży, usg prenatalne w ostatnim tygodniu marca, a w pierwszym tyg kwietniu- kolejna wizyta.
    No i mimo drugiej ciąży masa badań do laboratorium, ale to akurat dobre, bo lepiej wszystko skontrolować.

Visenna, Blu, marti_88, kehlana_miyu, Rutelka, Limerikowo, MMM2016, kkkaaarrr, Ibiza, mizzelka, Dea28 lubią tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka to już poważny człowieczek z tego maleństwa!!! przepiękne zdjęcie :) czemu tak lekarz stawia na dziewczynkę? :)

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny zastanawiam się czy nie za wcześnie umówiłam się na prenatalne 31.03 ? jak myślicie? terminy w kolejnym tygodniu były zajęte. Przypadało by mi wtedy 11t4d (usg ostatnio pokazywało 3 dni w tył).
    Czy na kolejnej wizycie usg może pokazać inny TC (jeśli maluch nadrobi czy cos?) pytam bo jestem zielona, a Wy wszystkie doświadczone matki :)

l22n6iyetayj1i0f.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wiżyt!

Witamy nową koleżankę :)

U nas dzisiaj dzień zleciał pracowicie. Najpierw zakupy mała obkupiona juz wiosennie, ja trochę mniej :D ostatnio to taki standard, że dla niej wszystko mi się podoba, a dla mnie już gorzej. Zajrzałam nieśmiało na dział dla niemowlaków, byłoby co kupić :P

A potem porządki... :/

Asia chyba pytała o bicie serca. Podobno jest to czasem wyznacznik płci, ale nie wiem dokładnie jak to działa. Czy jak bije szybciej to chłopiec czy dziewczynka? Myślę że jeśli lekarz nie mówił, że coś jest nie tak to pewnie bije w porządku :)

Asia_08 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    dziewczyny zastanawiam się czy nie za wcześnie umówiłam się na prenatalne 31.03 ? jak myślicie? terminy w kolejnym tygodniu były zajęte. Przypadało by mi wtedy 11t4d (usg ostatnio pokazywało 3 dni w tył).
    Czy na kolejnej wizycie usg może pokazać inny TC (jeśli maluch nadrobi czy cos?) pytam bo jestem zielona, a Wy wszystkie doświadczone matki :)

Moim zdaniem umówiłaś się za wcześnie ..
    Ja ze swoim terminem jestem zapisana na 30 marca ;)

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, jak kupowałam te nasionka, to powiedziałam babce że w tym opakowaniu chyba nic nie ma (bo nic w palcach nie czułam ziaren :) ). Ona mi odparła, że mała gramatura, więc jest ich pewnie z pięć. To wzięłam dwa opakowania. Jakie było moje zdziwienie gdy w środku zobaczyłam tę drobnicę :P
    Babeczka co mi je sprzedała też widocznie amator :P

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Powodzenia dziewuszki na wizytach. Czekamy na pozytywne wiadomości

Odzywała się lu.iza jak tam z Jej brzuchem? czy gdzieś pominelam?

Dziekuje bardzo za troskę :) wzielam ta nospe, położyłam sie spac i rano było ok. Wczoraj mało leżałam, do tego miałam troche stresu związanego z rezygnacja z pracy i moze to tak na mnie wpłynęło. Dzisiaj ok poza tym ze boli mnie głowa ehhhh.... głowa do góry :) wczorajsza wizyta mnie uspokoiła i wiem ze jest wszystko dobrze :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wizyt i zazdroszczę ,sama jestem ciekawa co tam się u mnie w brzuszku dzieje;)w poniedziałek idę na 1 wizytę.

Rutelka lubi tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    Anulka to już poważny człowieczek z tego maleństwa!!! przepiękne zdjęcie :) czemu tak lekarz stawia na dziewczynkę? :)
    A bo ja wiem? najpierw myslalam ze ot tak, po prostu, jaja sobie robi :P
    Ale zaczęłam się zastanawiac i stwierdzilam że może jak wg USG wychodzi ciąża młodsza o te 3-4 dni niz wg OM to może po prostu dzidzia jest minimalnie drobniejsza a to z kolei moze sugerowac płeć żenską, drobniejszą... zwykle dziewuszki są troszkę poniżej srednich a chlopcy powyzej...
    Ale pojecia nie mam o co chodzi ;)
    Nam wszystko jedno :)

Jestem dzisiaj taka szczęsliwa.... <3

Rutelka, Ibiza, mizzelka lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapomniałam Wam wczoraj napisać, że przyszły do mnie mazidła ;D

olej kokosowy pachnie bosko !!! na maśle shea trochę się zawiodłam dodatkowo gorzej się wchłania.

Ale jak na ciało ma być dobre to mi wszystko jedno.

Czy smarujecie też biust? ja jestem dość bogato wyposażona i z tego co wiem to nie jest wskazane smarować biustu nawilżającymi preparatami tylko takimi specjalnie przeznaczonymi do cyców, które pilnują jędrności...
    nie wiem...

l22n6iyetayj1i0f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mizzelka super dobre wieści. :D

Ola_85 a czemu CC?

Anulka super wiadomości, 28mm szczęścia :) I dobrze Ci, że już krwiaczka nie masz, zazdroszczę. A usg genetyczne i test PAPPa robisz na NFZ? Bo mnie lekarz na NFZ umówił na usg genetyczne, ale o teście PAPPA nic nie wspominał… a chciałabym zrobić… Wiem, że prywatnie to 400 zł, trochę drogo… I co lekarz pozwolił chodzić na basen?

Jusstin gratuluję udanej wizyty. Teraz możesz spokojnie dalej czekać na kolejną wizytę. :)

Marti_88 Co do terminu usg genetycznego mnie lekarz zapisał na 30.03. patrząc na datę miesiączki z 7.01. (nie wziął pod uwagę tego, że miałam wczesną owulację i wg ostatniego usg z soboty moja ciąża jest starsza o mniej więcej 4 dni, co przesuwa mi nieco wiek ciąży i datę porodu z 13.10. na 9.10.). Na razie nie zmieniam na naszej liście, poczekam do genetycznego i potem ustawię datę porodu na tę właściwą, a pewnie i tak wypadnie kiedy indziej. ;)

Cześć Maaadzik1207, a masz już datę porodu wyznaczoną przez BellyBestFriend, czy dowiesz się dopiero na wizycie? Pytam, bo bym Cię wciągnęła na listę.

Ja dzisiaj pół dnia siałam pomidory, sałatę, koperek, szczypiorek i poziomki. :) Teraz czekam na efekty. Zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem :D
    Poza tym ugotowałam gar krupniku. Ostatnio ciągnie mnie do takich raczej mdłych, delikatnych smaków. No i melon super sprawa. Nie mam po nim mdłości. W ogóle dziś jakoś mniej mi mdłości dokuczają.

Czy kogoś pominęłam? W sensie nowych dziewczyn? Jeśli o kimś zapomniałam, to proszę, żeby ta osoba się ujawniła. Chętnie wciągnę każdego na naszą listę. :D

• Zetzet Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, Mizzelka, Jusstin - gratuluje wizyt i dobrych wiesci! Jakie piekne zdjecia, Anulka - Ty to juz masz normalnie wyraznego czlowieczka w brzuszku :) Piekny widok :)

Jacqueline - szybkiego powrotu do zdrowka, zwlaszcza psychicznego - wiem, ze latwo mowic, ale wszystko sie dzieje po cos... nawet jesli w danej chwili nie wiadomo, czym to cos jest - trzymam kciuki za Ciebie!

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rutellka niby na 25,10 ale nie do końca jestem pewna. Podam po wizycie u gina ostatecznie.

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
‹‹ 73 74 75 76 77 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ