X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka03 wrote:
    Teraz czytam o tym konflikcie krwi I troszkę jestem zdziwiona bo mój gin nie pytał się jaka krew ma mój mąż Jest to 1 ciąża

Ja mam Rh-, mąż Rh+, to moja pierwsza ciąża i lekarz powiedział mi, że w takim przypadku nie ma zagrożenia dla dziecka, bo rodzi się zdrowe. Po porodzie jeśli dziecko ma grupę krwi po ojcu (czyli Rh+) podaje się matce immunoglobulinę, żeby w razie czego w drugiej ciąży nie doszło do konfliktu, a co za tym idzie zagrożenia zdrowia i życia dziecka. Jeśli dziecko dziedziczy grupę krwi po matce(czyli Rh-) to podobno nie podaje się immunoglobuliny, ale jak jest naprawdę to do końca nie wiem.

Ja już po wizycie, wszystko w porządku. Córcia waży już 2250g, jet ułożona główką w dół.
    Miałam też KTG, na którym się bardzo źle poczułam, leżenie na plecach jak dla mnie odpada, myślałam, że zemdleję na szczęście po jakimś czasie mi przeszło.

Następna wizyta za 3 tygodnie 13 września.

Dziewczyny dziś lekarz mi lekarz powiedział, że za 3 tygodnie mogłabym już rodzić, i nie byłoby to żadne zagrożenie dla dziecka...3 tygodnie!
    Zszokowało mnie to, bo jeszcze nie jestem w pełni na to gotowa.
    Chyba czas pakować torbę do porodu.

Nie mam jeszcze łóżeczka a wózek będzie dopiero w 2 połowie września.

Z drugiej strony po KTG lekarz, nie przewiduje przedwczesnego porodu, wszystko wyszło prawidłowo, żadnych skurczy.

Badał również szyjkę macicy i tak jak ostatnio miała ponad 4 cm tak teraz skróciła się za 3,4 cm ale lekarz zapewnia, że w tym tygodniu ciąży to normalne.

BurzaHormonów, Treselle, pola89, kiti, Mika2009, Dziobuś lubią tę wiadomość

eikt9n733qx6yvg8.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka123 wrote:
    Witajcie.
    Wstawilam na facebooku więc i tu wklejam mój gruby brzuch wyglądający jakbym miała zaraz rodzic;-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6e70c52d8e25.jpg

Co Ty gadasz, śliczny, zgrabny i w sam raz ;)

zpbnzbmh7h9mfz19.png

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Dziewczyny czy ktoras wz Was ma laktator elektryczny easy start. Canpolu?

ja mam, dostałam od kuzynki, mało używany, ale chyba była zadowolona. Ja narazie testowałam na sucho, tzn załączyłam i bawiłam ustawieniami, jeżeli chodzi o odciąganie to narazie nic nie mogę powiedzieć :)

zpbnzbmh7h9mfz19.png

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka03 wrote:
    Dodam że ja mam krew 0+ a mój mąż nie wie

A to nie jest tak, że jak masz rh+ to konflikt nie wystąpi obojętnie co ma mąż?

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    A to nie jest tak, że jak masz rh+ to konflikt nie wystąpi obojętnie co ma mąż?
    Tak, grupa krwi ojca nie ma znaczenia jeśli matka Rh+.
    U nas ja mam +, mąż -, ale nikogo to nie obchodzilor ;)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Pampcia szczepienia na krztusiec były już obowiązkowe jak my byłyśmy szczepione :)

tak tak, ale ja byłam teraz w ciąży szczepiona, tamto juz wygasło

http://mamapediatra.blog.pl/szczepienie-blonica-tezec-krztusiec-w-ciazy/

"Co więcej – zaleca się szczepienie WSZYSTKICH KOBIET w III trymestrze – bez względu na historię szczepienia, czyli bez względu na to ile czasu minęło od poprzedniego szczepienia matki."

oo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 21:45

f2w3dqk3604phf94.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam takie samo info jak almaanies jeśli chodzi o podawanie surowicy, tak u nas mówili na szkole rodzenia :)

ej...mój suwaczek też się popsół :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 21:35

59a17bd566875.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za informacje ☺
    Almaanies ja też jestem przerażona ze za 3 tyg mogę rodzic Stanie ten czas przeleciał i podobnie jak ty nie wszystko zamówione tylko musimy poczekać ma dostawę

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas również błąd serologiczny występuje. A co do matek rh+, które rodzą dzieci rh- to u nich się nic nie dzieje. Moja mama ma +, a ja - :) I tak jak wspominała almaanies w 1 ciąży nic dziecku nie grozi, dopiero po porodzie jeśli ma grupę krwi rh+ podaje się immunoglobine, ale ze względu na przyszłą ciążę :)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miało być wszystko zamówione

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 21:40

JzxGp2.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie mi dziewczyny jak już pierzecie, chodzi mi o ciuszki szczególnie, przy każdym odpruwacie/odcinacie metki? ja w moich ubraniach rzadko kiedy bo to zawsze potem instrukcja prania czy cokolwiek i przede wszystkim mmi nie przeszkadza, a teraz myślę, że Młodego może uwierać

f2w3dqk3604phf94.png
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    ja mam, dostałam od kuzynki, mało używany, ale chyba była zadowolona. Ja narazie testowałam na sucho, tzn załączyłam i bawiłam ustawieniami, jeżeli chodzi o odciąganie to narazie nic nie mogę powiedzieć :)
    ja mam i bardzo polecam odciągałam nim mleczko intensywnie przez rok. z częściami nie ma problemu bo jak coś się skończy wystarczy napisačemail do canpolu zrobić zdjęcie i kolejnego dnia już jest kurier z częścią

MałaMi88 lubi tę wiadomość

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    W moim brakuje membrany. I powiedz mi czy Twoj "ciagnie" bez membrany (w instrukcji oznaczone2) ? Bo nie wiem czy warto dokupywac bo moze ma cos jeszcze uszkodzone? Przyjaciółka mi go dala nowka sztuka tylko brakuje tej jednej rzeczy. A mi glupio pytac jej czy uszkodzony.... Czy to tylko brak tej czesci

zrób zdjęcie laktatora a ci powoemco brakuje i dokupić się nie da ale napisz docanpolu że kupiłaś ich laktator paragon zgubiłaś i niestety dziecko wyrzuciło ci memrankę czy możesz jakoś ją dokupić. bo jest ci to niezbędzne aby ściągačmleko dla drugiego malucha Oni ci powiedzą pewnie żebyś zdjęcie zrobiła no i zrób bez tej części i wsio

MałaMi88 lubi tę wiadomość

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka - po pierwsze brzusio w sam raz, ja naprawdę mam mega brzuch ....dziś przede mną u gina była dziewczyna w 33 tc i brzuszek 2 raz mniejszy ode mojego buu
    p.s. Dzięki za kciuki :)

Ja po wizycie i cóż mam wyniki posiewu i nadal grzybek :( czyli leczenie mnie czeka. Żadnych badań dziś nie miałam bo byłam na USG 2 dni temu więc mi odpuścił, za to wizyta za 3 tyg 15 września i wówczas ktg i usg i badanko.

iv09mg7ynbajyosc.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka123 wrote:
    U mnie na szczęście ja mam O + a mąż 0- więc nie ma konfliktu. A nie wiem jak to jest jak dziecko się urodzi i by miało 0-. Bo nie znam się na tym w ogóle.

Mika

Powodzenia na wizycie :-)
    to bezpieczna sytuacja :) u mnie podobnie - ja mam A+, mąż A- :) jeśli matka ma grupę - a dziecko +, to przeciwciała matki niejako zwalczają (przy czym taka odpowiedź immunologiczna tworzy się po pierwszym kontakcie z krwi matki i dziecka, więc np. po pierwszym porodzie, po poronieniu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 04:23

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

JzxGp2.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak sterylizowac przed pierwszym uzyciem ten laktator l, smoczki, butelki?

6sutskjolve431gm.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

JzxGp2.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Ja gumowe elementy laktatora, smoczki, butelki gotowalam przez ok 10min. A pozostale plastikowe czesci (oczywiscie tylko ten lejek) polewalam wrzatkiem.
    i nic sie im nie stalo? tej gumie?

6sutskjolve431gm.png
‹‹ 1140 1141 1142 1143 1144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ