X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy po dwie opcje :)

Dziewczynka- Maja albo Alicja
    Chłopiec- Julian albo Ksawery

Kimmy lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też o dawna wiemy :) Zuzia albo Antek :)

Kimmy lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczynki imię "czeka" od 4 lat ;) Pola, ale zmieniam ostatnio trochę zdanie i chyba wolałabym, żeby pisała się Apolonia. Dla chłopca gorzej. Jest Konrad, Kacper i pasowałby może Kryspin (?), bo Cypriana mąż nie chce (ja już przy Kacprze chciałam Cypriana)

Kimmy lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Paaat1988 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    A i byłam wczoraj na tych warsztatach od 16 do 21 w sumie się zeszło, dlatego dziś nadrabiałam forum, wczoraj tylko przeczytałam, ale już nie miałam siły pisać, kawałek po 22 poszłam już spać.

Fajna atmosfera, dużo humoru, jeden tatuś był przez chwilę kobietą w ciąży Krzysztofą :D i był niezły ubaw, ratownik medyczny pokazywał jak postępujemy, w przypadku kiedy kobieta w ciąży się dławi, zemdleje, straci przytomność itd. Sporo rzeczy się dowiedziałam :) Każdy miał niemowalaka (lalkę) i też pokazywał nam jak postępować w przypadku zadławienia lub bezdechu, wszyscy się uczyli :) Było trochę reklam produktów np. kremów na rozstępy, fotelików czy wózków, ale myślę, że to taki standard. Mówili też na początku o tej krwi pępowinowej, pewnie słyszałyście? Szkoda tylko, że to jest tak cholernie drogie i mnie na pewno nie będzie stać na taką opcję. Co rok trzeba opłacać abonament, dodatkowo wszelkie koszty pobrania i inne opłacić... Bezpłatnie jest tylko wtedy, kiedy zrzekamy się od razu tej krwi pępowinowej, którą od nas pozyskają i na pewno dla naszych pociech, w razie potrzeby nie będzie możliwości jej użycia. Trochę to smutne, moim zdaniem te banki powinny być darmowe ile wtedy można byłoby uratować dzieciaczków :)

Była na tym spotkaniu położna, opowiadała o pielęgnacji niemowlaków, o noszeniu, o karmieniu, o kąpielach, była dietetyczka mówiła o diecie w ciąży, był ten Pan, który opowiadał o odpowiednim wyborze fotelika do samochodu i zapinaniu pasów przez kobiety w ciąży :) Na koniec były konkursy, można było wygrać właśnie jakieś poduszki dla niemowlaków, materace, poduszki do karmienia, kremy i inne :) W przerwach można było spróbować świeżo wyciskanych soków :)

Nadziejastru , miałam podobne rozmowy z koleżankami więc wiem jakie to irytujące jak ktoś uważa, że wszystko zależy od pozytywnego myślenia :) Z perspektywy czasu mogę powiedzieć jedno, dobrze się każdej mówi dopóki nie jest w podobnej sytuacji - u mnie koleżanki nie były w stanie zrozumieć że się denerwowałam i biegałam po lekarzach jak się okazało że mam jakieś problemy z płodnością (niewielkie ale zawsze). Obecnie conajmniej trzy z nich do mnie dzwonią i proszą o rady .. Tak więc nie ma co się przejmować takimi osobami :)

Co do krwi pępowinowej to ja zawsze byłam pewna że chcę taką krew zachować , jednak ostatnio na naszej grupie na Facebooku , jakaś dziewczyna opisała swój przypadek.. Dosyć dramatyczny . Chciałam wkleić jej wypowiedź ale niestety nie mogę jej zlokalizować...

Spróbuje mniej więcej opisać.
    Otóż jest ona w 4 ciąży. Jej drugie dziecko (obecnie ok 3 - 4 lat) zachorowało na białaczkę , w tym samym czasie była już w ciąży ze swoim 3 dzieckiem i postanowiła że pobierze krew pępowinową aby zabezpieczyć swoje dziecko lub ewentualnie pomóc temu choremu.
    Okazuje się jednak że szanse na zgodność to czesto mniej niż 25% (u niej nie ma zgodności z żadnym dzieckiem) , a jeżeli zachoruje dziecko które ma przechowywaną krew pępowinową to i tak nie chcą tej krwi brać bo nie wiadomo czy nie ma w niej też "złych komórek". Ponadto takiej krwi wystarcza dla dziecka maksymalnie 5 letniego. Powiedziała że na pewno kolejny raz nie będzie przechowywała tej krwi.

Ja mówiąc szczerze też się zaczęłam zastanawiać.. Na pewno można tą krew oddać bo komuś może się przydać, ale jeszcze będę się zastanawiała zostawiać ją dla "siebie".

f2w3rjjg8qb54afp.png
  • Karola27! Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W I trymestrze to lepiej w ogóle nie jeść fast foodów, MC Donalnd, KFC itd. nie mają żadnych wartości odżywczych, jedynie zapychają. Przez pierwsze tygodnie wytwarzają się wszystkie organy dziecka, a nasze dziecko jest tym co jemy. Drogie przyszłe mamy, apeluje o wstrzymanie się od niezdrowych przekąsek.Chyba możemy to zrobić dla zdrowia naszych dzieci?

Ewcia_92 lubi tę wiadomość

34bw9n73whljcg6j.png

endometrioza
    06.2016 ciąża biochemiczna
    09.2016 ciąża biochemiczna
  • Paaat1988 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od dziecka chciałam Eryk i Oliwia :) Eryk póki co przeszedł u męża , ale Oliwia wzbudza kontrowersje :) Podoba mi się też Sara , ale w związku z naszym nazwiskiem , inicjały byłyby SS :) Więc może nie do końca wskazane :)

f2w3rjjg8qb54afp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, bardzo dobry wpis! :). Również nie jestem za taką dietą! Normalnie nie jadam takich fast-foodów, bo to po prostu jest syf. A już nie mówię żeby jeść to w ciąży.. O nie! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 17:21

Karola27! lubi tę wiadomość

• Justek86 Debiutantka

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabella albo Dawid

Kimmy lubi tę wiadomość

w4sqdqk3agcrhnio.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27! wrote:
    W I trymestrze to lepiej w ogóle nie jeść fast foodów, MC Donalnd, KFC itd. nie mają żadnych wartości odżywczych, jedynie zapychają. Przez pierwsze tygodnie wytwarzają się wszystkie organy dziecka, a nasze dziecko jest tym co jemy. Drogie przyszłe mamy, apeluje o wstrzymanie się od niezdrowych przekąsek.Chyba możemy to zrobić dla zdrowia naszych dzieci?

Nie przekonuje mnie Twoja wypowiedź :) wiadomo, że powinno się jeść zdrowo, nie tylko będąc w ciąży, ale są osoby, które są całkowicie zdrowe i wszystkie wyniki mają prawidłowe, a jedzą fast foody i odwrotnie nie jedzą, a mają problemy ze zdrowiem :) i nie zauważyłam również żeby dzieci osób, które sięgają czasem po fast foody miały z tego tytułu jakieś problemy :) Moja mama paliła papierosy całą ciąże ze mną (oczywiście jestem przeciwniczką) i jestem zdrowa, nie palę papierosów :) Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba mieć zdrowe podejście i wszystko w umiarze :) Jakbyś jadła tonę warzyw i i owoców dziennie też byś mogła zaszkodzić dziecku bądź sobie, bo wszystko w dużej ilości szkodzi. Co innego jeśli ma się zdrowotne powody, żeby nie jadać pewnych rzeczy :)

Anuśka19, Bella_Bella lubią tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mogłam swojego przekonać do Blanki, więc odpadła, z kolei M nie mógł mnie przekonać do Nicole i też odpadła :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korzystała któraś z mam może z monitora oddechu niemowląt? Ja się całkiem poważnie zastanawiam, czy aby nie kupić po urodzeniu maleństwa. Co myślicie o tym?

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria, a dla chłopca jeszcze nie wiem ;)

eikt9n733qx6yvg8.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27! wrote:
    Naprawde??? Chyba musze przestać jeść w ogóle :-( bo wszystko może zaszkodzić mojemu maleństwu?? Nawet jak se w ogródku wyhoduje to nie będzie zdrowe bo w ziemi masa ołowiu i różności, Nie przekonuje mnie to co napisałaś w ogóle.

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Maximmum Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pierwszym nie zdecydowalam się na pobranie krwi pepowinowej. Głównie z tego względu ze małe są szanse ze moglibyśmy ją wykorzystać. A czy któraś z Was może mi wytłumaczyć jak wygląda samo pobieranie tej krwi? W którym dokładnie momencie to robią? Pytam bo tak sobie myślę że po porodzie noworodka powinno się odpepnic dopiero jak pepowina przestanie tętnić i krew z niej dopłynie do dziecka. Wtedy się zaciska i odpepnia. Wiem że czasem to tak nie wygląda np przy moim pierwszym porodzie bo w sumie bardzo szybko zaciskali i mąż przecinal a czytałam ze pepowina przestaje tętnić po kilku minutach. Mam rozumieć ze pobierają właśnie ta krew która zostaje w pepowinie mimo że powinna "trafić" do dziecka?

wff2k6nl4cdo77as.png

Aniołek [*] 7tc - 19.02.2017
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Korzystała któraś z mam może z monitora oddechu niemowląt? Ja się całkiem poważnie zastanawiam, czy aby nie kupić po urodzeniu maleństwa. Co myślicie o tym?
    Jeśli masz możliwość kup :-) Moja córka miała bezdech jak miała miesiąc. Nie chciałabym tego przeżywać drugi raz :-O

p19udqk3biqtk3ub.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka lub Antoś

Kimmy lubi tę wiadomość

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • Maximmum Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:

Ja korzystałam :) co prawda sytuacja po porodzie nas zmusiła do zakupu bo przed porodem mąż uważał ze to niepotrzebny wydatek, ale jak już kupiliśmy to ja od razu czułam się spokojniej i mogłam spać w nocy :) uzywalismy ponad rok.. i teraz też będę używać. Mam taki z niania elektroniczna i dwoma płytkami monitorujacymi z Angel Care, polecam! :D

wff2k6nl4cdo77as.png

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maximmum wrote:
    Ja przy pierwszym nie zdecydowalam się na pobranie krwi pepowinowej. Głównie z tego względu ze małe są szanse ze moglibyśmy ją wykorzystać. A czy któraś z Was może mi wytłumaczyć jak wygląda samo pobieranie tej krwi? W którym dokładnie momencie to robią? Pytam bo tak sobie myślę że po porodzie noworodka powinno się odpepnic dopiero jak pepowina przestanie tętnić i krew z niej dopłynie do dziecka. Wtedy się zaciska i odpepnia. Wiem że czasem to tak nie wygląda np przy moim pierwszym porodzie bo w sumie bardzo szybko zaciskali i mąż przecinal a czytałam ze pepowina przestaje tętnić po kilku minutach. Mam rozumieć ze pobierają właśnie ta krew która zostaje w pepowinie mimo że powinna "trafić" do dziecka?

Ja dokładnie nie wiem jak to jest, szczegółów nie znam, mówili tylko w sumie o takich możliwościach, a jak to się odbywa dokładnie nie mówili. Pewnie dopiero jak się tam zadzwoni bądź umówi z konsultantem przekazują wszelkie szczegóły. Nie zagłębiałam się aż tak bardzo, ale cenna uwaga. Zrozumiałam,że to i z pępowiny i z łożyska pobierają, a potem wyodrębniają z tego komórki macierzyste i potem przechowują w banku.

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • Maximmum Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A imię wybrałam Jagoda :) mąż nie do końca przekonany Ale w końcu pęknie :P dla syna nie wymyslalam bo wydaje mi się że będzie dziewczynka, a poza tym i tak nie mam pomysłu :P

wff2k6nl4cdo77as.png

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak przeglądam z ciekawości i są właśnie te zestawy 2 w 1, że monitoring oddechu + niania. Z Babysense 5 dosyć drogie 599zł, a właśnie z Angelcare 345 zł :) znaczna różnica cenowa

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ