X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dla dobra przyszłej mamy lepiej i tak poinformować wcześniej :-) w końcu to dla dobra bobasa i mamy... Musi być wtedy traktowana jak ciezarna a nie jak zwykly pracownik :-)

p19udqk3biqtk3ub.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety dzięki dziewczyny, żeczywiście doczytałam i kobieta może zgłosić kiedy chce ciąże. Najgorsze jest to, ze rodzina jeszcze nie wie, nikt nie wie oprócz męża... A jak powiem pracodawcy, ze jestem w ciąży to będzie wiedział cały zakład pracy i miejscowość w której pracuje;p

Anuśka19 lubi tę wiadomość

• Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kawcia31 wrote:
    No jestem dziewczynki. Bylam na USG są dwa pęcherzyki w jednym cos tam widzialam w drugim nic. Jestem strasznie zmartwiona ... 6 tydz i w sumie nic nie zobaczylam. Wizyta prywatna 28 luty.
    Czyli bliźniaki??? bo dalej nie wiemy :-p Któraś pytała czy dwa ciążowe czy jeden ciążowy a drugi żółtkowy ,czy ja ten drugi się nazywa hmm?

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Lorry Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INFO ODNOŚNIE NIESZCZĘSNYCH 3 MIESIĘCY - umowa na czas określony
    Bardzo wiele kobiet które albo planują dziecko, albo zachodzą w ciąże boi się, że jeśli ich pracodawca dowie się, że są w ciąży, zanim ciąża osiągnie 3 miesiąc, to zostaną zwolnione z pracy. Jak to zatem jest i czy warto się bać? Odmitologizujmy ciąże do 3 miesiąca!

Kobieta w ciąży chroniona jest już od pierwszego dnia ciąży. Pracodawca nie może wypowiedzieć z nią umowy, a jeśli umowa zawarta została na czas określony i kończy się w trakcie kiedy pracownica będzie w ciąży (minimum w 12 tygodniu), to musi ona ulec przedłużeniu do dnia porodu. Czy pracodawca chce – czy też nie chce (nie ma tu nic tak naprawdę do powiedzenia).

Dobrze, to zatem o co chodzi z tymi trzema miesiącami?

Kobiety często boją się powiedzieć pracodawcy o tym, że są w ciąży. Uważają, że jeśli nie minął 12 tydzień ciąży, to ich praca może zostać zagrożona. To mit, związany z błędną interpretacją przepisów Kodeksu Pracy. To nie fakt kiedy pracodawca dowie się o ciąży ma znaczenie, ale to, jak zaawansowana jest ciąża, w momencie w którym kończy się nasza umowa na czas określony. Pracodawca musi przedłużyć umowę na czas określony do dnia porodu wtedy, kiedy umowa uległaby rozwiązaniu po 3 miesiącu ciąży.

Dalej niejasne? Spróbujmy na przykładzie:

W zakładzie pracy, pracuje Kasia i Basia – obie zostały zatrudnione na umowę na czas określony na rok w dniu 01.01.2013 roku. Kasia zaszła w ciążę 1 września, Basia 1 listopada 2013 roku. Jak wyglądać będzie ich sytuacja zawodowa? Otóż Kasia, w dniu 31.12.2013 roku będzie już w 4 miesiącu ciąży. Pracodawca będzie musiał przedłużyć jej umowę do dnia porodu. Basia, w dniu końca umowy (31.12.2013r) będzie w drugim miesiącu ciąży – zatem umowa rozwiąże się zanim Basia będzie w trzecim miesiącu ciąży. Pracodawca nie musi zatem przedłużać umowy. Basia może zatem stracić pracę. Dla sytuacji obu Pań, nie ma znaczenia kiedy Kasia i Basia powiedzą pracodawcy o ciąży.

Agnesqe, Anuśka19, Diddlina, Kimmy lubią tę wiadomość

hchyflw1m99nu5ry.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dzisiaj byłam u lekarza prowadzącego prywatnie Całkowice inne podejście niż na NFZ Wizyta trwała prawie godiznę i co najważniejsze było widać serduszko bijące Nasz maluszek ma 5 min

Diddlina, Bella_Bella, Kimmy lubią tę wiadomość

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka19 wrote:
    Ale dla dobra przyszłej mamy lepiej i tak poinformować wcześniej :-) w końcu to dla dobra bobasa i mamy... Musi być wtedy traktowana jak ciezarna a nie jak zwykly pracownik :-)

No dokładnie, nie dźwigać, nie pracować w porze nocnej itd.

Anuśka19 lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje serduszek :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • India26 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak w ogóle, to myślałyście już o kremach na rozstępy? Wiem, że niby od 4 miesiąca, ale dużo znajomych mówi, żeby smarować się od razu. Ja póki co smaruje się oliwką w żelu i balsamem do suchej skóry.

59a17bd566875.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India26 wrote:
    a tak w ogóle, to myślałyście już o kremach na rozstępy? Wiem, że niby od 4 miesiąca, ale dużo znajomych mówi, żeby smarować się od razu. Ja póki co smaruje się oliwką w żelu i balsamem do suchej skóry.

Ja średnio wierzę w kremy w swoim przypadku bo mam predyspozycje i teraz już mam wszędzie rozstępy, uda, tyłek i kolana o dziwo nawet hahah wszystko w gimnazjum mi się zrobiło, a cały czas utrzymywałam tą samą wagę... załamka, właśnie boje się, że mój brzuch będzie wyglądał tragicznie... Są też kremy, które można stosować już w 1 miesiącu, np. Palmers, ale oliwka też zdaje się może być skuteczna, słyszałam, kiedyś ktoś opowiadał, ze tylko oliwką się smarował i brak rozstępów :) Zazdro dziewczynom co nie mają rozstępów :)

India26 lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po dwójce dzieci mam jeden malutki rozstęp koło pępka i właściwie tylko ja o nim wiem, bo nie widać. A smarowałam się może raz dziennie i to jak brzuch już był ;)(bodajże krem z rossmana Babydream)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Ja średnio wierzę w kremy w swoim przypadku bo mam predyspozycje i teraz już mam wszędzie rozstępy, uda, tyłek i kolana o dziwo nawet hahah wszystko w gimnazjum mi się zrobiło, a cały czas utrzymywałam tą samą wagę... załamka, właśnie boje się, że mój brzuch będzie wyglądał tragicznie... Są też kremy, które można stosować już w 1 miesiącu, np. Palmers, ale oliwka też zdaje się może być skuteczna, słyszałam, kiedyś ktoś opowiadał, ze tylko oliwką się smarował i brak rozstępów :) Zazdro dziewczynom co nie mają rozstępów :)
    Te kremy sa na jedno kopyto uzywalam w pierwszej ciąży,nic nie pomogly... ktoś kiedyś mi powiedział w Niemczech schowaj te rozstępy < upal 40stopni my na polu> jak przyjemnie było odpowiedzieć ..NIE WSTYDZE SIE TEGO ZE URODZILAM DWOJE DZIECI" ;-) o oliwce tez slyszalam ze bardzo dobra jest... ale nie w przesadnej ilości bo później maluszek nie ma miejsca bo się nie naciąga skóra

p19udqk3biqtk3ub.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maximmum wrote:
    A może by kiedyś nawet bym nie pomyślała o tym imieniu Ale inne moje faworyty w rodzinie ponadawane a ta Jagódka tak wyjątkowo dla mnie brzmi :D a Twój mąż to widzę bardzo kreatywny :D

Nawet bardzo, ale przy tym niesamowicie kochany.

Co do kremu na rozstępy to ja używam od samego początku. Mąż jak to mówi, smaruje mi kakaowy brzuszek bo używam palmersa a on faktycznie kakaem pachnie ;)

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, a ja nawet nie urodziłam, a już ich pełno i nawet regularnie ćwiczę, z wyjątkiem teraz bo ciąża zagrożona... także głównie decyduje genetyka, a w moim przypadku ani te tanie ani te drogie kremy na rozstępy mi nie pomogły jak pamiętam jak mama mi chciała pomóc i je kupowała :) no i jakoś trzeba z tym żyć... Mój M twierdzi, że nic nie widzi ani normalnie ani brailem jak to on sobie żartuje :D

patulla lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    No właśnie, a ja nawet nie urodziłam, a już ich pełno i nawet regularnie ćwiczę, z wyjątkiem teraz bo ciąża zagrożona... także głównie decyduje genetyka, a w moim przypadku ani te tanie ani te drogie kremy na rozstępy mi nie pomogły jak pamiętam jak mama mi chciała pomóc i je kupowała :) no i jakoś trzeba z tym żyć... Mój M twierdzi, że nic nie widzi ani normalnie ani brailem jak to on sobie żartuje :D

To super męża masz, ja też uważam, że są 2 osoby na świecie którym mam się podobać, ja i mój mężuś :) no, ale pewnie będę musiała rozszerzyć listę za kilka miesięcy :P

59a17bd566875.png
  • kaka470 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja znow , plamienia sie nasiliły wiec pojechalam do lekarza zrobil usg i ciąża niby rowija sie prawidłowo jest pecherzyk i ciałko żółte martwi mnie ze ciąża prawidłowa a nie ma jeszcze zarodka a nie wspomnę o serduszku :-( generalnie odkleja się kosmowka nie wiem co to oznacza???? I jest krwiak boje się dostalam duposhon i mocniejszy kwas foliowy i leżeć ,leżeć i jeszcze raz leżeć ale jak jak tu brzdąc 14 miesieczny zaczyna chodzic , muszę wierzyć że bedzie dobrze , choć sama nie wiem przed chwilą byl taki miały skrzep jak bylam w wc , oczewiscie jestem w kontrakcie z doktorem

30.11.2015 <3 Laurka ,16.02.2017 Anołek 6tc[*], 01.01.2018<3 Tomuś

201511304980.png

201801011678.png
  • Druśka91 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie do dziewczyn które juz urodziły. Wasze maleństwa spały z wami w jednym łózku czy od razu w łóżeczku? Ja szczerze wam powiem bałabym sie dzisiusia wziąć do łóżka. Od teściów juz usłyszałam ze ich dzieci spały z nim na początku. Ale jakos nie jestem przekonana ;/ Jak sobie pomyśle jak śpię ja czy mąż to już jestem przerazona. Rece i nogi gdzie tylko sie da. Nie raz w nocy sobie przez przypadek kuksańce dajemy. A jak sobie pomyśle ze jeszcze dziecko by miało miedzy nami spac to az mi sie słabo robi ;/

Aniołek - 8.04.2016 - 10 tydz
    Szymon - 14.03. 2017 - 9 tydz
    Obecnie: Acard, Clexane, Kwas foliowy 5 mg, Duphaston, Witaminy z grupy B, SymvitalMama
    7u22rjjgvtn9wleb.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druśka91 wrote:
    Ja mam pytanie do dziewczyn które juz urodziły. Wasze maleństwa spały z wami w jednym łózku czy od razu w łóżeczku? Ja szczerze wam powiem bałabym sie dzisiusia wziąć do łóżka. Od teściów juz usłyszałam ze ich dzieci spały z nim na początku. Ale jakos nie jestem przekonana ;/ Jak sobie pomyśle jak śpię ja czy mąż to już jestem przerazona. Rece i nogi gdzie tylko sie da. Nie raz w nocy sobie przez przypadek kuksańce dajemy. A jak sobie pomyśle ze jeszcze dziecko by miało miedzy nami spac to az mi sie słabo robi ;/
    Na samym początku nie bralam w nocy dzieci do łóżka, ale po jakimś czasie brałam, bo byłam padnięta, a że ja w nocy, jak śpie to śpie i ciężko mi się porządnie obudzić, więc tak było łatwiej :P Tylko podawałam pierś i mogłam spać dalej ;) I to jest jedna z wielu zalet kp - zawsze gotowe i zawsze na czas ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 20:30

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Druśka91 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Na samym początku nie bralam w nocy dzieci do łóżka, ale po jakimś czasie brałam, bo byłam padnięta, a że ja w nocy, jak śpie to śpie i ciężko mi się porządnie obudzić :P A tak tylko podawałam pierś i mogłam spać dalej ;)

I nie bałaś sie ze możesz niechcący uderzyć albo przygnieść?

Aniołek - 8.04.2016 - 10 tydz
    Szymon - 14.03. 2017 - 9 tydz
    Obecnie: Acard, Clexane, Kwas foliowy 5 mg, Duphaston, Witaminy z grupy B, SymvitalMama
    7u22rjjgvtn9wleb.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaka470 wrote:
    Witam sie i ja znow , plamienia sie nasiliły wiec pojechalam do lekarza zrobil usg i ciąża niby rowija sie prawidłowo jest pecherzyk i ciałko żółte martwi mnie ze ciąża prawidłowa a nie ma jeszcze zarodka a nie wspomnę o serduszku :-( generalnie odkleja się kosmowka nie wiem co to oznacza???? I jest krwiak boje się dostalam duposhon i mocniejszy kwas foliowy i leżeć ,leżeć i jeszcze raz leżeć ale jak jak tu brzdąc 14 miesieczny zaczyna chodzic , muszę wierzyć że bedzie dobrze , choć sama nie wiem przed chwilą byl taki miały skrzep jak bylam w wc , oczewiscie jestem w kontrakcie z doktorem
    uważaj na siebie i dzidziusia w brzuszku. odpoczywaj, a jak możesz to poproś kogoś o pomoc przy starszaku...

kaka470 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaka470 wrote:

Mam nadzieje, że Duphaston pomoże, wiesz u mnie w poprzedniej ciąży też odklejała się kosmówka, jednak nie miałam żadnych krwawień, po luteinie, która przyjmowałam wszystko się posklejało, ale i tak straciłam dzidziusia, przestało bić serce... Jednak słyszałam od koleżanek, że miały też na początku odklejenia a rodziły śliczne, zdrowe maluszki, bądź dobrej myśli i bierz leki :)

kaka470 lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ