Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyO rety dzięki dziewczyny, żeczywiście doczytałam i kobieta może zgłosić kiedy chce ciąże. Najgorsze jest to, ze rodzina jeszcze nie wie, nikt nie wie oprócz męża... A jak powiem pracodawcy, ze jestem w ciąży to będzie wiedział cały zakład pracy i miejscowość w której pracuje;p
Anuśka19 lubi tę wiadomość
-
kawcia31 wrote:No jestem dziewczynki. Bylam na USG są dwa pęcherzyki w jednym cos tam widzialam w drugim nic. Jestem strasznie zmartwiona ... 6 tydz i w sumie nic nie zobaczylam. Wizyta prywatna 28 luty.
-
INFO ODNOŚNIE NIESZCZĘSNYCH 3 MIESIĘCY - umowa na czas określony
Bardzo wiele kobiet które albo planują dziecko, albo zachodzą w ciąże boi się, że jeśli ich pracodawca dowie się, że są w ciąży, zanim ciąża osiągnie 3 miesiąc, to zostaną zwolnione z pracy. Jak to zatem jest i czy warto się bać? Odmitologizujmy ciąże do 3 miesiąca!
Kobieta w ciąży chroniona jest już od pierwszego dnia ciąży. Pracodawca nie może wypowiedzieć z nią umowy, a jeśli umowa zawarta została na czas określony i kończy się w trakcie kiedy pracownica będzie w ciąży (minimum w 12 tygodniu), to musi ona ulec przedłużeniu do dnia porodu. Czy pracodawca chce – czy też nie chce (nie ma tu nic tak naprawdę do powiedzenia).
Dobrze, to zatem o co chodzi z tymi trzema miesiącami?
Kobiety często boją się powiedzieć pracodawcy o tym, że są w ciąży. Uważają, że jeśli nie minął 12 tydzień ciąży, to ich praca może zostać zagrożona. To mit, związany z błędną interpretacją przepisów Kodeksu Pracy. To nie fakt kiedy pracodawca dowie się o ciąży ma znaczenie, ale to, jak zaawansowana jest ciąża, w momencie w którym kończy się nasza umowa na czas określony. Pracodawca musi przedłużyć umowę na czas określony do dnia porodu wtedy, kiedy umowa uległaby rozwiązaniu po 3 miesiącu ciąży.
Dalej niejasne? Spróbujmy na przykładzie:
W zakładzie pracy, pracuje Kasia i Basia – obie zostały zatrudnione na umowę na czas określony na rok w dniu 01.01.2013 roku. Kasia zaszła w ciążę 1 września, Basia 1 listopada 2013 roku. Jak wyglądać będzie ich sytuacja zawodowa? Otóż Kasia, w dniu 31.12.2013 roku będzie już w 4 miesiącu ciąży. Pracodawca będzie musiał przedłużyć jej umowę do dnia porodu. Basia, w dniu końca umowy (31.12.2013r) będzie w drugim miesiącu ciąży – zatem umowa rozwiąże się zanim Basia będzie w trzecim miesiącu ciąży. Pracodawca nie musi zatem przedłużać umowy. Basia może zatem stracić pracę. Dla sytuacji obu Pań, nie ma znaczenia kiedy Kasia i Basia powiedzą pracodawcy o ciąży.Agnesqe, Anuśka19, Diddlina, Kimmy lubią tę wiadomość
-
Anuśka19 wrote:Ale dla dobra przyszłej mamy lepiej i tak poinformować wcześniej
w końcu to dla dobra bobasa i mamy... Musi być wtedy traktowana jak ciezarna a nie jak zwykly pracownik
No dokładnie, nie dźwigać, nie pracować w porze nocnej itd.Anuśka19 lubi tę wiadomość
-
India26 wrote:a tak w ogóle, to myślałyście już o kremach na rozstępy? Wiem, że niby od 4 miesiąca, ale dużo znajomych mówi, żeby smarować się od razu. Ja póki co smaruje się oliwką w żelu i balsamem do suchej skóry.
Ja średnio wierzę w kremy w swoim przypadku bo mam predyspozycje i teraz już mam wszędzie rozstępy, uda, tyłek i kolana o dziwo nawet hahah wszystko w gimnazjum mi się zrobiło, a cały czas utrzymywałam tą samą wagę... załamka, właśnie boje się, że mój brzuch będzie wyglądał tragicznie... Są też kremy, które można stosować już w 1 miesiącu, np. Palmers, ale oliwka też zdaje się może być skuteczna, słyszałam, kiedyś ktoś opowiadał, ze tylko oliwką się smarował i brak rozstępówZazdro dziewczynom co nie mają rozstępów
India26 lubi tę wiadomość
-
nadziejastru wrote:Ja średnio wierzę w kremy w swoim przypadku bo mam predyspozycje i teraz już mam wszędzie rozstępy, uda, tyłek i kolana o dziwo nawet hahah wszystko w gimnazjum mi się zrobiło, a cały czas utrzymywałam tą samą wagę... załamka, właśnie boje się, że mój brzuch będzie wyglądał tragicznie... Są też kremy, które można stosować już w 1 miesiącu, np. Palmers, ale oliwka też zdaje się może być skuteczna, słyszałam, kiedyś ktoś opowiadał, ze tylko oliwką się smarował i brak rozstępów
Zazdro dziewczynom co nie mają rozstępów
o oliwce tez slyszalam ze bardzo dobra jest... ale nie w przesadnej ilości bo później maluszek nie ma miejsca bo się nie naciąga skóra
-
Maximmum wrote:A może by kiedyś nawet bym nie pomyślała o tym imieniu Ale inne moje faworyty w rodzinie ponadawane a ta Jagódka tak wyjątkowo dla mnie brzmi
a Twój mąż to widzę bardzo kreatywny
Nawet bardzo, ale przy tym niesamowicie kochany.
Co do kremu na rozstępy to ja używam od samego początku. Mąż jak to mówi, smaruje mi kakaowy brzuszek bo używam palmersa a on faktycznie kakaem pachnie -
No właśnie, a ja nawet nie urodziłam, a już ich pełno i nawet regularnie ćwiczę, z wyjątkiem teraz bo ciąża zagrożona... także głównie decyduje genetyka, a w moim przypadku ani te tanie ani te drogie kremy na rozstępy mi nie pomogły jak pamiętam jak mama mi chciała pomóc i je kupowała
no i jakoś trzeba z tym żyć... Mój M twierdzi, że nic nie widzi ani normalnie ani brailem jak to on sobie żartuje
patulla lubi tę wiadomość
-
nadziejastru wrote:No właśnie, a ja nawet nie urodziłam, a już ich pełno i nawet regularnie ćwiczę, z wyjątkiem teraz bo ciąża zagrożona... także głównie decyduje genetyka, a w moim przypadku ani te tanie ani te drogie kremy na rozstępy mi nie pomogły jak pamiętam jak mama mi chciała pomóc i je kupowała
no i jakoś trzeba z tym żyć... Mój M twierdzi, że nic nie widzi ani normalnie ani brailem jak to on sobie żartuje
To super męża masz, ja też uważam, że są 2 osoby na świecie którym mam się podobać, ja i mój mężuśno, ale pewnie będę musiała rozszerzyć listę za kilka miesięcy
-
Witam sie i ja znow , plamienia sie nasiliły wiec pojechalam do lekarza zrobil usg i ciąża niby rowija sie prawidłowo jest pecherzyk i ciałko żółte martwi mnie ze ciąża prawidłowa a nie ma jeszcze zarodka a nie wspomnę o serduszku
generalnie odkleja się kosmowka nie wiem co to oznacza???? I jest krwiak boje się dostalam duposhon i mocniejszy kwas foliowy i leżeć ,leżeć i jeszcze raz leżeć ale jak jak tu brzdąc 14 miesieczny zaczyna chodzic , muszę wierzyć że bedzie dobrze , choć sama nie wiem przed chwilą byl taki miały skrzep jak bylam w wc , oczewiscie jestem w kontrakcie z doktorem
-
Ja mam pytanie do dziewczyn które juz urodziły. Wasze maleństwa spały z wami w jednym łózku czy od razu w łóżeczku? Ja szczerze wam powiem bałabym sie dzisiusia wziąć do łóżka. Od teściów juz usłyszałam ze ich dzieci spały z nim na początku. Ale jakos nie jestem przekonana ;/ Jak sobie pomyśle jak śpię ja czy mąż to już jestem przerazona. Rece i nogi gdzie tylko sie da. Nie raz w nocy sobie przez przypadek kuksańce dajemy. A jak sobie pomyśle ze jeszcze dziecko by miało miedzy nami spac to az mi sie słabo robi ;/Aniołek - 8.04.2016 - 10 tydz
Szymon - 14.03. 2017 - 9 tydz
Obecnie: Acard, Clexane, Kwas foliowy 5 mg, Duphaston, Witaminy z grupy B, SymvitalMama
-
Druśka91 wrote:Ja mam pytanie do dziewczyn które juz urodziły. Wasze maleństwa spały z wami w jednym łózku czy od razu w łóżeczku? Ja szczerze wam powiem bałabym sie dzisiusia wziąć do łóżka. Od teściów juz usłyszałam ze ich dzieci spały z nim na początku. Ale jakos nie jestem przekonana ;/ Jak sobie pomyśle jak śpię ja czy mąż to już jestem przerazona. Rece i nogi gdzie tylko sie da. Nie raz w nocy sobie przez przypadek kuksańce dajemy. A jak sobie pomyśle ze jeszcze dziecko by miało miedzy nami spac to az mi sie słabo robi ;/
Tylko podawałam pierś i mogłam spać dalej
I to jest jedna z wielu zalet kp - zawsze gotowe i zawsze na czas
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 20:30
-
patulla wrote:Na samym początku nie bralam w nocy dzieci do łóżka, ale po jakimś czasie brałam, bo byłam padnięta, a że ja w nocy, jak śpie to śpie i ciężko mi się porządnie obudzić
A tak tylko podawałam pierś i mogłam spać dalej
I nie bałaś sie ze możesz niechcący uderzyć albo przygnieść?Aniołek - 8.04.2016 - 10 tydz
Szymon - 14.03. 2017 - 9 tydz
Obecnie: Acard, Clexane, Kwas foliowy 5 mg, Duphaston, Witaminy z grupy B, SymvitalMama
-
kaka470 wrote:Witam sie i ja znow , plamienia sie nasiliły wiec pojechalam do lekarza zrobil usg i ciąża niby rowija sie prawidłowo jest pecherzyk i ciałko żółte martwi mnie ze ciąża prawidłowa a nie ma jeszcze zarodka a nie wspomnę o serduszku
generalnie odkleja się kosmowka nie wiem co to oznacza???? I jest krwiak boje się dostalam duposhon i mocniejszy kwas foliowy i leżeć ,leżeć i jeszcze raz leżeć ale jak jak tu brzdąc 14 miesieczny zaczyna chodzic , muszę wierzyć że bedzie dobrze , choć sama nie wiem przed chwilą byl taki miały skrzep jak bylam w wc , oczewiscie jestem w kontrakcie z doktorem
kaka470 lubi tę wiadomość
-
kaka470 wrote:Witam sie i ja znow , plamienia sie nasiliły wiec pojechalam do lekarza zrobil usg i ciąża niby rowija sie prawidłowo jest pecherzyk i ciałko żółte martwi mnie ze ciąża prawidłowa a nie ma jeszcze zarodka a nie wspomnę o serduszku
Mam nadzieje, że Duphaston pomoże, wiesz u mnie w poprzedniej ciąży też odklejała się kosmówka, jednak nie miałam żadnych krwawień, po luteinie, która przyjmowałam wszystko się posklejało, ale i tak straciłam dzidziusia, przestało bić serce... Jednak słyszałam od koleżanek, że miały też na początku odklejenia a rodziły śliczne, zdrowe maluszki, bądź dobrej myśli i bierz lekikaka470 lubi tę wiadomość