X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Diddlina Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Tylko ze wizyta na kwiecien dopiero i boje sie ze cos sie stanie zaniim zwiekszzy mi dawke
    Na kwiecień? :O a nie na marzec? ;)

Antosia 10tc[*] 17.03.2017 :(
    Tomuś 39tc [*] 6.03.2016 :(
  • lovka Znajoma

Wysłany: 22 lutego 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problem jest troche w podejsciu lekarza... to on jest specjalista i powinien powiedziec "bierz" lub "nie bierz". bo jesli daje mi wybor to obawiam się że każdy wiąże się z jakimś ryzykiem...

wiecie jak jest - wchodzę do gabinetu pełna emocji, a setki pytań pojawiają się po ochłonięciu, dużo później...

myślę po prostu o tym, że ciąże naszych matek czy babek odbywały się bez tego i rodziły się zdrowe dzieci. Zastanawiam się czy jeśli lekarz daje wybór pacjentce to jest to konieczne. Czytałam, że przerywając luteinę w ciąży właśnie wtedy może dojść do poronienia, a moja gin proponowała brać ją do 14 tyg. a co potem? tego się boję.

m3dpuls.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie wróciłam z wizyty, doczekałam się swojego pierwszego usg, i zobaczyłam bijące serduszko :):) jestem w 7 t i 3d ciąży, termin porodu mam na 8.10 a nie na 6.10 jak miałam wyliczone. Zarodek ma 12mm :)

Natikka123, Pampcia, Mamao, E_w_c_i_a, Demetria, dżdżownica, 0202oliwcia, Diddlina lubią tę wiadomość

eikt9n733qx6yvg8.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow jaki juz duzy <3 gratuluje !!!

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • patulla Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LOVKA, często lekarze dają luteine, bo przyszła mama się lepiej poczuje, Luteina działa też "na głowę". Podejrzewam, że Twoja Pani doktor nie widzi medycznych wskazań, ale dla Twojego większego spokoju zapisała Ci ją. Jak dziewczyny piszą, nie zaszkodzi :) Aczkolwiek w Polsce bardzo dużo przewiduje się tego typu leków, czego za granicą nie robią i dzieci tam też się rodzą, więc niezbędne (oczywiście czasami tak) to to pewnie nie jest ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 22:01

smeg lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde ale mnie dzis brzuszek boli...czas do lozka chyba odpoczac :* buziaki :)

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • Lorry Przyjaciółka

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Dziewczyny, właśnie wróciłam z wizyty, doczekałam się swojego pierwszego usg, i zobaczyłam bijące serduszko :):) jestem w 7 t i 3d ciąży, termin porodu mam na 8.10 a nie na 6.10 jak miałam wyliczone. Zarodek ma 12mm :)
    wielkie gratulacje!!!

hchyflw1m99nu5ry.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja chyba pojde usunąć jutro tego zeba,boli bardziej niż bolał po tym pseudo truciu...apap jest dla mnie jak cukierki :-( czeka mnie kolejna ciezka noc

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lovka z ta luteiną to jest tak, że od jakiegoś czasu pojawiają się głosy, ze z przeprowadzonych dotychczas badań raczej nic nie potwierdza żeby ta luteina rzeczywiście działała. a w Polsce sie to tak popularne, prawie standardowe zrobiło, że lekarze dla świętego spokoju przepisują żeby później uniknąć ewentualnych zażaleń albo pozwów za błąd w sztuce czy niedopełnienie obowiązków.

Ja do takich stwierdzeń podchodzę zawsze w ten sam sposób - na razie nic nie potwierdza, ale też nie zaprzecza. No wiec ja stosuję. Do 14 tygodnia bo potem funkcje produkcji przejmuje łożysko, choć są kobiety, które biorą całą ciążę, no ale to już wtedy ze wskazań i raczej bez sugestii/wątpliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 22:30

f2w3dqk3604phf94.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w ogóle to wszystkie zmartwione i zestresowane jesteśmy, przyda się coś na rozluźnienie:
    https://www.facebook.com/jarnek/videos/10152708061354528/

może już widziałyście, dla mnie filmik super, się grafik postarał :)

Demetria, Diddlina lubią tę wiadomość

f2w3dqk3604phf94.png
  • Mamao Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lovka wrote:
    problem jest troche w podejsciu lekarza... to on jest specjalista i powinien powiedziec "bierz" lub "nie bierz". bo jesli daje mi wybor to obawiam się że każdy wiąże się z jakimś ryzykiem...

wiecie jak jest - wchodzę do gabinetu pełna emocji, a setki pytań pojawiają się po ochłonięciu, dużo później...

myślę po prostu o tym, że ciąże naszych matek czy babek odbywały się bez tego i rodziły się zdrowe dzieci. Zastanawiam się czy jeśli lekarz daje wybór pacjentce to jest to konieczne. Czytałam, że przerywając luteinę w ciąży właśnie wtedy może dojść do poronienia, a moja gin proponowała brać ją do 14 tyg. a co potem? tego się boję.

Kochana lepiej brać nawet gdy progesteron w normie niż nie brać i coś miałoby się stać. To nie jest do końca tak że jeśli dzidzia silna to da radę, dużo też zależy od tego jak dużo Ty jej dasz :) Mi gin od razu jak potwierdził ciążę kazał brać 3x1dupka, a gdy się okazało że prog mi lekko spadł dostałam jeszcze luteinę dopochwowo. I przed tym 14 tyg nie przestaje się od razu brać, tylko stopniowo zmniejsza się dawkę, więc organizm się przyzwyczaja, a co więcej od wtedy funkcję produkcji prog przejmuje łożysko więc spokojnie można leki odstawić, chyba że wyniki są kiepskie. Co do naszych mam czy babć nie ma co się porównywać, to były o niebo silniejsze kobiety, nas jednak niszczy najbardziej chemia wokół nas :/ Więc raz jeszcze. Bierz dupka lub luteinę :) Nie zaszkodzi a w razie czego pomoże :)

W 11cs udało się !!! :)
    aligoastenoteratozoospermia:(
    Teraz już tylko teratozoospermia, ale chłopacy dali radę :)
    thgfflw1344684dz.png
  • E_w_c_i_a Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Tylko ze wizyta na kwiecien dopiero i boje sie ze cos sie stanie zaniim zwiekszzy mi dawke
    Sama kontroluj, jak sie zwiekszy tsh to zadzwoń tam i powiedz ze mialas przyjść jak najszybciej jak ci sie pogorsza wyniki i ze jestes w ciąży. U mnie zawsze działa :-D niby mozna sie zapisac na maj a nagle znalazł sie termin za 2 dni xD

Szczęśliwa mama Majeczki :*
    Dziecinka (10 tydzień) (*) 8.2015
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lovka wrote:
    omg... co to za stwierdzenie?! jak ma mi nie zależeć?! Chodzi mi o rzeczową odpowiedź na ile to jest potrzebne jeśli w rzeczywistości nie ma wskazan i ginekolog daje wolną rękę. Może ktoś zna się na tym lepiej i coś doradzi, a nie napisze cos zeby tylko napisać...
    luteina w pierwszych tygodniach to placebo,juz chyba tylko w Polsce sie ja tak na potege przepisuje,ja bym nie brala ale to ja

Mamao lubi tę wiadomość

• Mamao Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna wrote:
    luteina w pierwszych tygodniach to placebo,juz chyba tylko w Polsce sie ja tak na potege przepisuje,ja bym nie brala ale to ja

Nie zgodzę się z tym co piszesz ;) U mnie dzięki luteinie udało się podnieść poziom prog o kilka jednostek w ciągu zaledwie kilku dni, a był już niebezpieczny spadek :) Warto po prostu zrobić badanie i ma bieżąco reagować.

dżdżownica, Bella_Bella, mana lubią tę wiadomość

W 11cs udało się !!! :)
    aligoastenoteratozoospermia:(
    Teraz już tylko teratozoospermia, ale chłopacy dali radę :)
    thgfflw1344684dz.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna wrote:

Czyli place 148 zł tygodniowo za zastrzyki z progesteronu żeby mieć efekt placebo?
    Nie jest to do końca tak jak mówisz. Właśnie hormon luteinizujacy jest niezbędny zanim funkcje podtrzymania ciąży przejmie łożysko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 22:50

Mamao, mana lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytajcie naukowe opracowania na ten temat...jest tego mnóstwo

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna wrote:
    poczytajcie naukowe opracowania na ten temat...jest tego mnóstwo

Ja tam się nie sprzeczam, każdy działa według własnego uznania.
    Ale jeśli lekarz proponuje to myślę że warto brać. Nie zapewni to prawidłowego rozwoju zarodka ale zapobiegnie krwawieniu z powodu obniżenia progesteronu.

1JyDp2.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Ja tam się nie sprzeczam, każdy działa według własnego uznania.
    Ale jeśli lekarz proponuje to myślę że warto brać. Nie zapewni to prawidłowego rozwoju zarodka ale zapobiegnie krwawieniu z powodu obniżenia progesteronu.
    dziewczyna pyta to jej odpowiadam co ja bym zrobila i tyle :)

• Demetria Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy duphaston różni się od luteiny?

14.02 - 4mm serduszko <3
    07.03 - 2cm szczęścia
    04.04 - 8,2cm i prawdopodobnie będzie Elena <3
    02.05 - wizyta
    tt1d65e6.png
    tt1d6895.png
  • Demetria Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Gratuluję <3

14.02 - 4mm serduszko <3
    07.03 - 2cm szczęścia
    04.04 - 8,2cm i prawdopodobnie będzie Elena <3
    02.05 - wizyta
    tt1d65e6.png
    tt1d6895.png
‹‹ 268 269 270 271 272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ