WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Przecież badanie TSH jest obowiązkowe. I to jako jedno z pierwszych badań do 10 tygodnia. Jeśli rzeczywiście lekarka go nie zleciła (a nie, że koleżance "zapomniało" się go wykonać) to świadczy to o ogromnej niekompetencji lekarza. Aż strach pomyśleć ile takich osób ma powierzane w swoje ręce życie i zdrowie pacjentów. Ciary mnie przeszły.
    Ja również nie miałam zleconego tego badania TSH. Wgl trochę dziwi mnie to, że mój gin nie wysłał mnie na prenatalne. Na ostatnich badaniach zrobił mi Usg i pokazał, że nosek itp jest więc dziecko na pewno nie ma zespołu Downa. Nie dostałam też ani jednego zdj Usg, mówi żeby zrobić zdjęcie telefonem na pamiątkę. Dodam że chodzę do niego prywatnie.

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Tak, dokładnie, w postaci herbatki :) tylko bez domieszek, sama pokrzywa :)
    No sprobuje:)dzieki za rade:)czytalam kiedys o tym na necie ale zdania byly podzielone.Stosowałaś?

ckai9n73kv974yz0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka mi gin też powiedziała, że niewidzi potrzeby robić pappy i usg prenatalnego. Nie ma żadnych wskazań do tego badania. Robię dla własnego spokoju i przyjemności zobaczenia dziecka w 3D :)

Gabisonka lubi tę wiadomość

• E_w_c_i_a Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badam tsh co mniej wiecej 4 tygodnie. Zrobilam od razu jak sie dowiedzialam ze jestem w ciąży. Ale ja mam sporą niedoczynność wiec wolę mieć to pod kontrolą. Ja bym na Waszym miejscu zrobila te badanie bo zazwyczaj tsh w ciąży się zwiększa.

Szczęśliwa mama Majeczki :*
    Dziecinka (10 tydzień) (*) 8.2015
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą też miałam prawidłowe tsh, a już w 5 tc miałam lekko podwyższone i biorę leki. Jutro mam kontrolę u endokrynologa, ale wczorajsze wyniki dobre więc idę na luzie ;)

1JyDp2.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio mówiła o tym mamaginekolog, że niestety w naszym regionie geograficznym (Polska) jest ogromny odsetek osób chorujących na tarczycę i stąd w wytycznych Polskiego Stowarzyszenia Ginekologicznego pojawił się obowiązek kierowania pacjentek w ciąży na to badanie. Z tego co czytałam, w ciąży tarczyca lubi wykazywać nieprawidłowości, nawet jeśli wcześniej wszystko było w porządku, no i zakres norm jest nieco inny u ciężarnych. Myślę, że Wasi lekarze nie działają w złej wierze, ale ja, w sytuacji braku skierowania, na pewno zrobiłabym takie badanie prywatnie. Lepiej wydać kilknaście/kilkadziesiąt złotych i mieć wyniki w normie, niż przyoszczędzić i później się zamartwiać.

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,7219652,Badania_w_ciazy___I_trymestr.html

02502cdf1c.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Ostatnio mówiła o tym mamaginekolog, że niestety w naszym regionie geograficznym (Polska) jest ogromny odsetek osób chorujących na tarczycę i stąd w wytycznych Polskiego Stowarzyszenia Ginekologicznego pojawił się obowiązek kierowania pacjentek w ciąży na to badanie. Z tego co czytałam, w ciąży tarczyca lubi wykazywać nieprawidłowości, nawet jeśli wcześniej wszystko było w porządku, no i zakres norm jest nieco inny u ciężarnych. Myślę, że Wasi lekarze nie działają w złej wierze, ale ja, w sytuacji braku skierowania, na pewno zrobiłabym takie badanie prywatnie. Lepiej wydać kilknaście/kilkadziesiąt złotych i mieć wyniki w normie, niż przyoszczędzić i później się zamartwiać.

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,7219652,Badania_w_ciazy___I_trymestr.html

Mi nawet lekarka POZ mówiła że chyba jej odbiorą uprawnienia bo leczy dziewczyny na tarczyce które mają tsh ponad 2, czyli niby w normie. A norma przestarzała i stąd wynikają problemy spowodowane niedoczynnościa. Także obiema rękami się podpisuje pod zrobieniem sobie tsh prywatnie :D

aaniluap lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam wytyczne PTG odnośnie badań w ciąży z 2005 roku i rzeczywiście, w przypadku ciąży przebiegającej prawidłowo, nie ma tam informacji o obowiązkowym badaniu TSH. Być może to rozporządzenie jest nieaktualne, albo zostałam wprowadzona w błąd przez swojego lekarza.

http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf

Jeśli okaże się że kogoś niepotrzebnie zestresowałam to przepraszam, ale takie miałam informacje i nadal uważam, że w ciąży lepiej zrobić 5 badań za dużo niż 1 za mało.

02502cdf1c.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które chodzą do ginekologa prywatnie i na nfz. Macie 2 karty ciąży? I czy mówicie swoim lekarzom o tym, że chodzicie na wizyty również gdzie indziej?

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    Ale mnie dziewczyny nastraszyłyście ja nie robiłam TSH... Nie zostało mi zlecone... Robiłam przed ciąża, ale jestem w 12 tygodniu i jeszcze nie robiłam...
    kiedyś nie było obowiązkowe,od kilku lat się to zmieniło. w dwóch pierwszych ciazach nie robilam a przyv3 wyszła niedoczynnosc.lecze się do dzis

• BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że nawet jak lekarz nie zleci jakiegoś badania a czujecie, że powinien, to lepiej je zrobić, nie sa aż takie drogie. Ja robiłam wszystkie prywatnie, bo chodzę prywatnie do gin i nie dostałam skierowania, trochę mnie to trzepnęło po kieszeni, bo zrobiłam kilka dodatkowo, ale mam święty spokój. Np moja gin powiedziała, że badanie na toksoplazmoze jest nieobowiązkowe i nie muszę robić co mnie mega zdziwiło i oczywiście zrobiłam. Przynajmniej mam pewność, że jest ok.

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Ja również nie miałam zleconego tego badania TSH. Wgl trochę dziwi mnie to, że mój gin nie wysłał mnie na prenatalne. Na ostatnich badaniach zrobił mi Usg i pokazał, że nosek itp jest więc dziecko na pewno nie ma zespołu Downa. Nie dostałam też ani jednego zdj Usg, mówi żeby zrobić zdjęcie telefonem na pamiątkę. Dodam że chodzę do niego prywatnie.
    ...to,że dziecko ma kość nosowa nie wyklucza zespołu downa.kazda kobieta między 11-14 tyg powinna zrobić bardzo dokładne usg,mieć zamierzone nt,przepływy,zbadane narządy. Nawet idealne usg nie wyklucza w 100% chorób genetycznych.Pappa zwiększa wykrywalnosc do bodajże 95%

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wszystkie badania robiłam prywatnie, plus wiele dodatkowych dla własnego spokoju, ale o TSH ani nie wiedziałam że należy zrobić, ani moja gin nic o tym nie mówiła. Będąc w laboratorium dopytywałam co jeszcze mogłabym zrobic, to nikt nigdy nie mówił o TSH;) Jutro będę sie widzieć z swoją gin to jeszcze dopytam :) I jeśli tylko jest taka potrzeba to zrobię :)

• Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiście usg genetyczne to zwykle usg tylko bardziej dokładne. lekarz nie musi specjalnie na nie kierować gdzie indziej,jeśli ma sprzęt i umiejętności może je zrobić na normalnej wizycie

• Lola83 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:

Obecnosc kosci nosowej nie wyklucza ZD. Rozumiem, ze niektorzy nie decyduja sie na badania prenatalne, natomiast lekarz nie powinien Cie wprowadzac w blad. W obrazie USG dziecka z ZD moze byc zarowno kosc nosowa jak i prawidlowe NT.

Morenadenna lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które chodzą do ginekologa prywatnie i na nfz. Macie 2 karty ciąży? I czy mówicie swoim lekarzom o tym, że chodzicie na wizyty również gdzie indziej?

Mam dwie karty ciazy i nie mowie lekarzom o sobie ;)

Moj lekarz prywatny jest taki super skupiony, ze nigdy jakos nie zwrocil uwagi na nazwisko innej pani dr. na wynikach badań. Tyle juz kasy wydalam w tej ciazy, ze chociaz zaoszczedze na wiekszosci badan.

Gabisonka lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola83 wrote:
    Mam dwie karty ciazy i nie mowie lekarzom o sobie ;)

Moj lekarz prywatny jest taki super skupiony, ze nigdy jakos nie zwrocil uwagi na nazwisko innej pani dr. na wynikach badań. Tyle juz kasy wydalam w tej ciazy, ze chociaz zaoszczedze na wiekszosci badan.
    Właśnie też chcę tak zrobić, bo na te badania idzie tyle kasy, że wolę za nie kupić coś dla mojego maleństwa:)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie miałam TSH, ale chodzę co 2 tygodnie i dostaję skierowanie na 3 badania, może tym razem będzie na TSH.
    A ja właśnie dzwoniłam do szefowej powiedzieć, że jestem w ciąży. Trochę się stresowałam, bo niby jest miła, ale jednak z wyglądu jest dość groźna i każdy się jej boi. Na szczęście była bardzo sympatyczna.

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • Demetria Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg prenatalnym.
    Mamy 8,2cm szczęścia w brzuszku i prawdopodobnie córeczka! :)
    Wszystko w normie. Ryzyko bardzo małe także mogę być spokojna.
    Na następną wizytę mam przyjść 2 maja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 14:12

Agnesqe, dżdżownica, Nieśmiała, aaniluap, nadziejastru, E_w_c_i_a, patulla, Lola83, Natikka123, KaroLove, BurzaHormonów, kiti, Kimmy, Paaat1988 lubią tę wiadomość

14.02 - 4mm serduszko <3
    07.03 - 2cm szczęścia
    04.04 - 8,2cm i prawdopodobnie będzie Elena <3
    02.05 - wizyta
    tt1d65e6.png
    tt1d6895.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Ja chodze i tak i tak do jednego lekarza do przychodni szpitalnej cgodze po skierowania na badania a na usg prywatnie,i jedna ksiazeczka przez to.

ckai9n73kv974yz0.png
‹‹ 514 515 516 517 518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ