WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj gin wyslal mnie na prenatalne ale tsh nie mialam zlecone. fakt przed ciaza robione nie raz ale problemu nie bylo nigdy. :) ufam mu :)

Agnesqe, Veira lubią tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • E_w_c_i_a Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    obyś się nie zawiodła ;-)

Szczęśliwa mama Majeczki :*
    Dziecinka (10 tydzień) (*) 8.2015
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja przed ciążą też miałam prawidłowe, a nawet w czasie ciąży bo miałam w połowie stycznia badanie i było 1,8, a 3 tygodnie później skoczyło już na 2,995 i moja gin mi nie zleciła żadnych leków, bo stwierdziła ze wynik jest w normie i że ona nie jest endokrynologiem, a jak mnie to martwi, to żebym sobie umówiła właśnie spotkanie z endokrynologiem... teraz się czasem zastanawiam, czy nie straciłam dzidziusia w 12 tygodniu, właśnie przez tą tarczycę, bo miałam wynik 2,6 w poprzedniej ciąży, także nowy, inny ginekolog, do którego teraz chodzę mi zalecił codziennie 0,5 tabletki Letrox-u, a na prenatalnych wspomniał, że prawdopodobnie dawkę zwiększymy, powtarzać badanie co 4 tygodnie... i mówi, że mimo, że nie mam problemu z tarczycą, to w czasie ciąży często się zdarza, że nagle problem się pojawia i leki trzeba brać i regulować ten horomon, ale niektórzy ginekolodzy chyba tego nie ogarniają w ogóle, jak w przypaku mojej przyjaciółki... też wierzyła swojej gin, że skoro jej nie przepisuje tego badania, to nie ma potrzeby, no i teraz jest przerażona, że córeczka ma tak złe wyniki... Ja też Wam radzę zbadać, mimo wszystko, to kosztuje 20zł...

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt! Demetria ładnie rośnie bobo :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię tsh co miesiąc. Robiłam przed ciąża miałam 3.2 i endokrynolog wprowadził leczenie. Moja ginekolog 2 razu zlecala już tsh i któreś przeciwciała chyba a endokrynolog każe co miesiąc to tsh robić. Na wynikach z medicoveru mam oznaczenia norm dla każdego trymestru chociaż mój endokrynolog uważa że generalnie powinno być między 1 a 2. Jest on oblegany przez dziewczyny w ciąży.

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    No sprobuje:)dzieki za rade:)czytalam kiedys o tym na necie ale zdania byly podzielone.Stosowałaś?

Tak,pomogło mi jak nogi puchly i łydki. Pokrzywa nie zaszkodzi, oczywiście z umiarem. Spróbuj, jak nie pomoże to przestaniesz pić.

madlene88 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • candela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog stwierdziła że jestem za młoda żeby dobić badania prenatalne. Wprawdzie mogę ale za 200e co wbrew pozorom nie jest wcale tyle samo ile 200 zł dla Polaka. Tym sposobem miałam ostatnie USG w 10 tyg a.kolejne bed miała dopiero w 16...

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    druga ciąża <3 złoty strzał!
    RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna wrote:
    oczywiście usg genetyczne to zwykle usg tylko bardziej dokładne. lekarz nie musi specjalnie na nie kierować gdzie indziej,jeśli ma sprzęt i umiejętności może je zrobić na normalnej wizycie

Jeśli ma sprzęt, umiejętności i co bardzo ważne certyfikat.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • zocha17.1983 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o radę... dzisiaj rano wstałam i wypłunęło ze mnile sporo wodnistej wydzieliny razem z luteinę, a potem po południu jeszcze trochę czegoś przeźroczystego....wcześniej po luteinie miałam raczej dużą suchość... boję się czy to nie są wody płodowe....zaraz zwariuję... jestem w 13 tygodniu....

• Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    moj gin wyslal mnie na prenatalne ale tsh nie mialam zlecone. fakt przed ciaza robione nie raz ale problemu nie bylo nigdy. :) ufam mu :)

Lepiej zrób, to jest ważne bardzo. Ja przed ciążą też robiłam i zawsze było okej. Ale w ciąży też od razu dostałam zalecenie powtórzyć mimo wcześniejszych wszystkich prawidłowych wyników.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zocha17.1983 wrote:
    Dziewczyny proszę o radę... dzisiaj rano wstałam i wypłunęło ze mnile sporo wodnistej wydzieliny razem z luteinę, a potem po południu jeszcze trochę czegoś przeźroczystego....wcześniej po luteinie miałam raczej dużą suchość... boję się czy to nie są wody płodowe....zaraz zwariuję... jestem w 13 tygodniu....

Jak dla mnie to śluz ale jak się martwisz to skonsultuj z lekarzem.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zocha17.1983 wrote:
    Wód plodowych w zasadzie nie widać. Tylko czuć, że mokro i że coś leci. I powtarzalo by się to. Na moje to po prostu większą ilość śluzu.
    U mnie w pierwszej ciąży, ale w 37 tc, poczułam coś w nocy, rano podobnie... I pojechałam na IP, położna, od razu, że gdyby to były wody to by chlupnelo, a mi wkładka wystarczyła... Ale lekarz mnie zbadał i już,miał mówić, że pęcherz lodowy cały i tylko wielki chlup :) I tak się zaczął mój pierwszy poród.

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh podniesione może prowadzić do niedorozwoju umysłowego dziecka,oczywiście wysokie i długo nie leczone...

• candela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zaczęło się od odejścia wód. Nie chlusnęły ale leciały ciurkiem tak, że nie dało się tego zatamować.

patulla lubi tę wiadomość

RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candela wrote:
    Moja ginekolog stwierdziła że jestem za młoda żeby dobić badania prenatalne. Wprawdzie mogę ale za 200e co wbrew pozorom nie jest wcale tyle samo ile 200 zł dla Polaka. Tym sposobem miałam ostatnie USG w 10 tyg a.kolejne bed miała dopiero w 16...
    serio?w szoku jestem :/ co za lekarz...każda kobieta powinna mieć badanie mi3dzy 11 a 14 tyg bez względu na wiek.nawet 18 łatki rodzą dzieci z zd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 15:50

• candela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna ja właśnie jestem bardzo niezadowolona i zmartwiona. Uspokoiło by mnie nawet USG takie zwykłe a tu ten okres jest całkiem pominięty.
    No niestety 200e to jest po prostu jakaś kosmiczna kwota za USG (bo to za samo dokładne usg bez tych dodatkowych testów).

RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Morenadenna Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candela wrote:
    Morenadenna ja właśnie jestem bardzo niezadowolona i zmartwiona. Uspokoiło by mnie nawet USG takie zwykłe a tu ten okres jest całkiem pominięty.
    No niestety 200e to jest po prostu jakaś kosmiczna kwota za USG (bo to za samo dokładne usg bez tych dodatkowych testów).
    a nie można zrobić w 13 zamiast w 16?skąd jesteś?

• Treselle Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    Ja tez wszystkie badania robiłam prywatnie, plus wiele dodatkowych dla własnego spokoju, ale o TSH ani nie wiedziałam że należy zrobić, ani moja gin nic o tym nie mówiła. Będąc w laboratorium dopytywałam co jeszcze mogłabym zrobic, to nikt nigdy nie mówił o TSH;) Jutro będę sie widzieć z swoją gin to jeszcze dopytam :) I jeśli tylko jest taka potrzeba to zrobię :)
    Daj proszę znać co powie Ci lekarz...sama jestem ciekawa, ponieważ mi też nie zlecono TSH. Co prawda nie miałam nigdy problemów z tarczyca...ale zdazylyscie mnie wystraszyć...

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz Treselle nie ma co się bać, tylko po prostu dla własnego spokoju lepiej zrobić, to powinno być normalnie zlecone badanie jak mocz czy krew, które robimy co miesiąc... robimy genetyczne, Test Pappa no to myślę, że nie ma co się zastanawiać czy robić TSH, które w porównaniu do kosztów wizyt i innych badań to groszowa sprawa... a jednak dosyć ważne...

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morenadenna wrote:
    tsh podniesione może prowadzić do niedorozwoju umysłowego dziecka,oczywiście wysokie i długo nie leczone...
    Wystarczy udać się do laboratorium i zrobić samo TSH czy coś dodatkowo do tego? Czy tam będą podane normy dla ciąży?
    Ale mnie wystraszylyscie...w poniedziałek mam prenatalne...zapytam mojego lekarza i może przy okazji testu pappa zrobiłabym TSH... juz mam najbliższe dni z głowy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 16:07

dqpr3e5e0v8168du.png
‹‹ 515 516 517 518 519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ