X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 5kg do przodu jak się ważę z rana, także jak się utrzyma do 20-tego tygodnia, to wg tego wpisu będzie idealnie :D ale zobaczymy :) w sumie od 2 tygodni stoję z wagą w miejscu :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z doswiadczenia poprzedniego forum to powiem, ze jakis moze 5-10% przytylo tak ja wg tego artykulu czyli 8-12kg :p

Znaczna wiekszosc 12-20kg i jakies tam 5-10% 20kg+ ;)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8-12kg jest wg danych książkowych, a w artykule jest to przytoczone :) Ja liczę na max 12kg, jeśli mogłoby to mieć związek z dziedziczeniem, to miałabym tylko 7kg tak jak mama, ale rzeczywistość jest już inna, jak mam już 5kg :D

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś się zwazylam i juz mam +2kg...nie jem wcale więcej, a dodatkowy kg juz wpadł :)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3d897192c15e.jpg moj pierwszy zakup! :-D

Co do wagi ja nie patrze na takie cos kazda kobieta jest inna. I co kobieta z bmi powyzej 30 ma sie glodzic bo nie powinna przytyć? Ja w I ciazy mialam bmi 17 i przytylam 18kg a tydzien po porodzoe zgubilam juz 19kg i co tez powinnam sie glodzic bo wg norm moglam przytyc 12kg ehhhh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 16:06

baassiia, patulla, kiti lubią tę wiadomość

• Treselle Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem czy to możliwe, ale właśnie coś poczułam! I to nie było jedno pukniecie tylko kilka! To wszystko trwało jakas minute! Co chwile takie pukniecie od środka, napewno to nie były jelita! Położyłam rękę na brzuchu i wiem, że to dzidzius! Kochany, chyba dał mamusi znać, że u niego wszystko w porządku i żebym nie martwila się jutrzejsza wizyta! To było wspaniale uczucie, nie podobne do niczego innego!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 16:23

dżdżownica, Bella_Bella, JustNatalie, E_w_c_i_a, smeg, KasiaHaBe, Dziobuś, kiti, Izzy lubią tę wiadomość

dqpr3e5e0v8168du.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mana wrote:

Co do wagi ja nie patrze na takie cos kazda kobieta jest inna. I co kobieta z bmi powyzej 30 ma sie glodzic bo nie powinna przytyć? Ja w I ciazy mialam bmi 17 i przytylam 18kg a tydzien po porodzoe zgubilam juz 19kg i co tez powinnam sie glodzic bo wg norm moglam przytyc 12kg ehhhh
    To chyba nie chodzi o to żeby się glodzic :) trzeba jeść zdrowo przede wszystkim...
    Ja staram się jeść zdrowo, nie jem wcale więcej jak przed ciążą, jak mam ochotę na coś słodkiego czy nie zdrowego to staram się unikac takich pokus i jeść wtedy owoce, które teraz w ciąży bardzo mi smakują...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 16:34

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    To chyba nie chodzi o to żeby się glodzic :) trzeba jeść zdrowo przede wszystkim...
    Ja staram się jeść zdrowo, nie jem wcale więcej jak przed ciążą, jak mam ochotę na coś słodkiego czy nie zdrowego to staram się unikac takich pokus i jeść wtedy owoce, które teraz w ciąży bardzo mi smakują...
    Ale kazda kobieta prztyje w ciazy. Bo dziecko, wody plodowe, lozysko, macica, woda w organizmie. No nie ma takiej szansy, chyba ze bedzie na scislej diecie odchudzajacej. Wiadomo sa kobiety ktore nie przytyja ale jest ich moze z 5%. Ja do tej pory tez nie przytylam ale zaczne tyc i wiem ze to bedzie wiecej niz zapowiadane dla mnie 8kg a naprawdę pilnuje sie z jedzeniem. Zebym przytyla optymalnie 8kg musiałabym przejsc na scisla diete. Dlatego ok pisza takie artykuly ale szkoda ze niedodadza tego ze kazda kobieta jest inna i najwazniejsza jest zdrowa zróżnicowana dieta. A w dzisiejszy czasach niestety ale jest duzo ludzi ktorzy nie potafia czytac ze zrozumieniem i beda sie glodzic bo nie moge przytyc! Znalam taka dziewczyne ktora sie prawie glodzila bo takie sa normy a ona w 6 miesiacu tyle przytyla ile napisali w artykule i wiecej juz nie może

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 17:20

Pampcia lubi tę wiadomość

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie jest taki glupi, żeby się głodzić w ciąży :) przecież wiadomo, że każda przytyje, to są tylko dane książkowe, a z rzeczywistoscią nie mają za wiele wspólnego :) Normalne, ze zdarzają się osoby, które przytyją o wiele za dużo, nawet dbając o zdrową dietę itd., a są też tacy, co przytyją niewiele, jedząc normalnie albo jak ktoś ma dużą nadwagę i chudnie 10-15kg to faktycznie, wtedy nic nie przytyje, ale na pewno się nie głodzi przy tym, zależy od organizmu jak reaguje, moja koleżanka otyła nie przytyła nic, a przez pierwsze kilka miesięcy bardzo dużo schudła, nie głodziła się :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Nikt nie jest taki glupi, żeby się głodzić w ciąży :) przecież wiadomo, że każda przytyje, to są tylko dane książkowe, a z rzeczywistoscią nie mają za wiele wspólnego :) Normalne, ze zdarzają się osoby, które przytyją o wiele za dużo, nawet dbając o zdrową dietę itd., a są też tacy, co przytyją niewiele, jedząc normalnie albo jak ktoś ma dużą nadwagę i chudnie 10-15kg to faktycznie, wtedy nic nie przytyje, ale na pewno się nie głodzi przy tym, zależy od organizmu jak reaguje, moja koleżanka otyła nie przytyła nic, a przez pierwsze kilka miesięcy bardzo dużo schudła, nie głodziła się :)
    Zgadzam sie z Toba. No ale niestety istnieja tacy "glupi" ludzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 17:28

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie, że ja kiedyś myślałam, że jak jest się w ciąży, to tylko brzuch rośnie, a potem jak się urodzi to ten brzuch znika i znów ma się taki sam jak wcześniej :D później dopiero ogarnęłam, że tak naprawdę jak się zbiera w woda w organizmie to wszędzie można te kilogramy znaleźć...

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    A wiecie, że ja kiedyś myślałam, że jak jest się w ciąży, to tylko brzuch rośnie, a potem jak się urodzi to ten brzuch znika i znów ma się taki sam jak wcześniej :D później dopiero ogarnęłam, że tak naprawdę jak się zbiera w woda w organizmie to wszędzie można te kilogramy znaleźć...
    Ja tez tak myslalam :-P

• Treselle Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Dokładnie. Każda kobieta jest inna i nie ma co się porównywać. Tak samo jak każda ciąża u jednej kobiety może wyglądać zupełnie inaczej :)
    Dam przykład mojej mamy :) Moja mama w pierwszej ciąży z moim bratem przytyła 19kg...sporo, w drugiej ze mną tylko 10 kg :) chociaż zastanawiam się cały czas, czy to, że ze mną tak mało przytyła nie było skutkiem tego, że nie zdążyła zrzucić zbędnych kg po pierwszej ciąży :) bo zaszła ze mną jak mój brat miał 2,5 miesiąca! :)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mana wrote:

To nie o to chodzi żeby się glodzic tylko zacząć jeść zdrowo a wtedy wszystko dla dziecka idzie ze zmagazynowanego "materiału" ;) Kobieta z bmi 30 na pewno nie odzywiala się zdrowo wcześniej i miała nadwagę. Znam kilka przypadków gdzie kobiety w ciąży nie przytyly kompletnie nic a maleństwa urodziły się zdrowe z odpowiednią wagą.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama jak szla do porodu wazyla 48kg nie przytyla nic. Nie ma co porownywac.... Tylko szkoda ze mam geny taty a nie mamy hehe :-P

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę dążyła żeby przytyć tylko to co niezbędne. Czyli właśnie dziecko, macica, wody. Żeby reszta ciała nie obrosla tłuszczem tylko dlatego że mi wolno bo jestem w ciąży. Wiadomo że dupa trochę urośnie bo tłuszcz migruje w biodra ale chcę się pilnować na tyle żeby ręce, nogi zostały takie jakie były :) a jak będzie to czas pokaże :D

mana, baassiia, Treselle, madlene88, Barbie24, Izzy lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie dziewczyny że dla maleństwa istotne jest pierwsze 1000 dni żywienia. A ten czas już liczy się w ciąży. Dziecko jeśli w łonie matki jest "kluskowane" potem całe życie ma problemy z nadwagą bo jego organizm uczy się jak kumulowac nadprogramowe kilogramy i nie wydatkuje prawidłowo energii. Także nie można się glodzic ale obrzerac też nie :)

Izzy lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Ja będę dążyła żeby przytyć tylko to co niezbędne. Czyli właśnie dziecko, macica, wody. Żeby reszta ciała nie obrosla tłuszczem tylko dlatego że mi wolno bo jestem w ciąży. Wiadomo że dupa trochę urośnie bo tłuszcz migruje w biodra ale chcę się pilnować na tyle żeby ręce, nogi zostały takie jakie były :) a jak będzie to czas pokaże :D
    Ja w pierwszej ciazy sie marywilam przyrostem wagi. Jadlam zdrowo i aktywnosc fizyczna tez byla, no ale waga i tak rosla... tylam jakby wszedzie. No moze nogi, rece nie jakos strasznie ale dla mnie zauwazalnie. Na komcu to w ogole opuchniecia i +14kg co przy moim wzroscie 158cm niby sporo, ale... przez pierwsze 10 dni schudlam 10kg. Dla organizmu to mega szok ;) z 2kg zostalo w giga biuscie, a 2-3 kg zeszly do miesiaca po porodzie jeszcze. Jak przestalam karmic to juz wazylam mniej niz przed ciaza.

Takze dziewczyny naprawde ta "waga" i przyrost kg to jest taka mega sztuczna. Wiekszosc to dziecko,wody plodowe, macica, piersi i ogolnie hormonalne nagromadzenie wody.

Dziewczyny ktore nie maja tendencji do opuchniec "przytyja" mniej. Ja z tych co puchne nawet przed okresem ;)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja się zastanawiam jak to dokładnie jest z tym jak potem dzieci wyglądają, czy to od tej diety zależy, bo wiecie ja jestem chuda od zawsze, a np. moja siostra jest od zawsze grubsza, jakby miała "grube kości" i nawet jak dba o dietę itd. to i tak te kilogramy ma, myślę, że jakby chociaż trochę ćwiczeń dodała, to by było inaczej, ale tak ogólnie to w ogóle nie wyglądamy jak siostry i nie sądzę żeby mama inaczej jadła w 1 i 2 ciąży, jedyna różnica, to taka, ze ze mną mama paliła fajki niestety, ale czy to zadecydowało o tym, że ja jestem chudsza, a siostra grubsza? Też dziwne...

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i tak śmiesznie ja nigdy nie paliłam i nie będę palić, mimo, ze w teorii powinnam być na to narażona bardziej, a mnie w ogóle palenie nie rusza, nawet męża udało mi się nakłonić, oczywiście cały czas powtarzałam, że robi to dla swojego dobra i dla naszych dzieci i już nie pali od lipca tamtego roku :) a moja siostra popala :/

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
‹‹ 678 679 680 681 682 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ