X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    India myślę że najlepiej z pediatra który będzie się później opiekował dzieciątkiem :)
    Też tak myślę. Z pediatrą najlepiej, a już w ogóle najlepiej z dobrym pediatrą ;)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, tylko że są szczepienia, które robi się już w pierwszych dniach życia, to jak mam się umówić do pediatry? bez dziecka?

59a17bd566875.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India26 wrote:
    No tak, tylko że są szczepienia, które robi się już w pierwszych dniach życia, to jak mam się umówić do pediatry? bez dziecka?
    Z tymi szczepienia co w szpitalu są to z pediatrą/neonatologiem, który w szpitalu będzie miał maluszka pod opieką i to chyba już na porodowce trzeba zacząć rozmowę, bo to szczepienie jest zraz w pierwszej dobie.

Inna osoba, z którą można porozmawiać to położna, która przed porodem ma nas pod opieką, bo każdej z nas w czasie ciąży przysługuje położna. Niektóre nawet do domu przed porodem przychodzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 09:30

India26 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Z tymi szczepienia co w szpitalu są to z pediatrą/neonatologiem, który w szpitalu będzie miał maluszka pod opieką i to chyba już na porodowce trzeba zacząć rozmowę, bo to szczepienie jest zraz w pierwszej dobie.

Inna osoba, z którą można porozmawiać to położna, która przed porodem ma nas pod opieką, bo każdej z nas w czasie ciąży przysługuje położna. Niektóre nawet do domu przed porodem przychodzą.

Chodząc prywatnie również powinnam mieć położną?

eikt9n733qx6yvg8.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:

ooo, nie pomyślałam o położnej, może jak się zapisze to szkoły rodzenia to się tam uda wypytać :) Dzięki wielkie

59a17bd566875.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Chodząc prywatnie również powinnam mieć położną?
    Tak,tylko wydaje mi się, że powinnaś do przychodni w pobliżu podejść i zapytać o taką, czy tez dokonać wyboru, tak samo jak wybieramy lekarza poz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 09:35

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po co trzeba wybrać położna?

1JyDp2.png
  • Asiaa91 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zapisałam się na szkole rodzenia i warunkiem refundacji przez NFZ jest właśnie wybranie położnej.

preg.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna na pewno przychodzi po porodzie do domu, sprawdzić jak się czują mama z dzieckiem, ewentualnie pomóc, doradzić przy opiece nad noworodkiem.
    Czasem przychodzi też w czasie ciąży jeśli kobieta tego potrzebuje (może nawet przeprowadzić coś na zasadzie indywidualnej szkoły rodzenia w domu).
    Najlepiej dopytać w swojej przychodni

02502cdf1c.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :-) U Nas znów piękna pogoda. Więc idziemy ją wykorzystać ;-)
    Jutro zaczynam 18tydz... już prawie półmetek ;-)

MałaMi88 lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, najistotniejszym zadaniem położnej jest pomoc w opiece na noworodkiem. Pomóc z karmieniem i w ogóle powinna sprawdzać nasz stan zdrowia w czasie połogu. Ona powinna być dla nas wtedy jakby lekarzem pierwszego kontaktu (w czasie połogu) I chyba nawet trzeba ja wybrać.
    Ja po pierwszym porodzie moja położną widziałam raz i to sama musiałam do niej z dzieckiem pójść. Teraz bym się nie dala, bo to jej obowiązek przyjść do mnie.
    Oo drugim ta prZyszła do domu (inna niż za pierwszym razem) i nawet mnie obejrzała, a później chyba dzwoniłam coś potrzebuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 10:42

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo :) a ja myslalam ze wybor poloznej jest obowiazkowy. Ja chodze na nfz i musialam sobie polozna wybrac juz teraz.

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I chyba lepiej sie jest zdecydowac na polozna :) wrazie pytan nie leci sie wtedy ze wszystkim do lekarza a wystarczy telefon do poloznej. Ona ci powie czy twoje dolegliwosci sa normalne dla ciazy czy musisz udac sie do lekarza. Ja przy majac polozna jestem jakas spokojniejsza.

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z położną jest tak, że każdej ciężarnej "przysługuje", z tym, że jeśli same nie wybierzemy jej wcześniej to zostanie nam przydzielona z góry (w zależności od rejonu zamieszkania)

02502cdf1c.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie muszę mieć położnej jeśli nie chce?

Agnesqe lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą położna to pierwsze słyszę, a tym bardziej nie słyszałam żeby kogoś odwiedziła w domu. Ja nie wybrałam, nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Na nfz to chodzę tylko do internisty,a moja gin nie wspominała nic o tym. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że wybieram położna i dzwonie do niej z każdym pytaniem, a ona mi cierpliwie tłumaczy i to wszystko w ramach nfz... Nie w tym kraju :D

dżdżownica, Agnesqe lubią tę wiadomość

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Dziobuś Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    a no i dzisiaj rano jak lezalam i polozylam rękę na brzuch to czułam kamień. cala macica stwardniala. od razu przeczytalam internety, podobno to normalne. nic mnie nie bolalo, gdybym nie dotknęła brzucha to nawet bym nie wiedziała że cos mi stwardnialo.

Ja wczoraj miałam takie twardnienie podbrzusza, nie powiem żeby było to fajne uczucie i oczywiscie się zmartwiłam że coś jest nie tak, ale też przelecialam internet i wyczytalam, że tak może być więc trochę się uspokoiłam. Wzięłam nospe dla spokoju i jak zmieniłam pozycję z leżącej na płasko na bok, to przeszło. Czasem jak stoje to mam z kolei takie dziwne uczucie tuż pod pępkiem, takie jakby rytmiczne drętwienie i to to nie wiem co to jest. Czy to tez jakieś skurcze czy o co chodzi. W środę jak będę na wizycie muszę pamiętać żeby zapytać.

Słonecznego i cieplutkiego dnia :* :)

w57v43r8utp47tsp.png

010i43r8r6o088q6.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez jest dobry na twardnienie brzucha. Można do 900mg dzienniebrac a nie bedzie wam brzuch trwadniec. Jecie ta nospe jak cukierki co niektore a ona wplywa na płód.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 11:58

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie :D maluch waży 270g i dowiedzieliśmy się, że najprawdopodobniej będziemy mieli małego Księcia :) jestem przeszcześliwa, dziś muszę zapisać się jeszcze na połówkowe i upewnimy się co do płci :D

nadziejastru, aaniluap, Dziobuś, Natikka123, Anuśka19, KasiaHaBe, kiti, dżdżownica, E_w_c_i_a, Caro, Treselle, Kimmy, A może by... lubią tę wiadomość

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie chce żadnej położnej :/ A już na pewno by przychodziła do mnie do domu...

pola89, dżdżownica lubią tę wiadomość

‹‹ 703 704 705 706 707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ