X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2017, 22:20

Dziobuś, Natikka123, monaJa lubią tę wiadomość

JzxGp2.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzedni lekarz ze względu na wysoką homocysteinę przepisał mi 15mg kwasu foliowego. Aktualny stwierdził, że nie ma już takiej potrzeby i zalecił standardową dawkę 0,4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 12:31

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    Z tą położna to pierwsze słyszę, a tym bardziej nie słyszałam żeby kogoś odwiedziła w domu. Ja nie wybrałam, nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Na nfz to chodzę tylko do internisty,a moja gin nie wspominała nic o tym. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że wybieram położna i dzwonie do niej z każdym pytaniem, a ona mi cierpliwie tłumaczy i to wszystko w ramach nfz... Nie w tym kraju :D

Zawsze można wybrać położną i w mojej miejscowości zawsze przychodzi po porodzie pomóc. A w trakcie ciąży raz w tygodniu są z nią spotkania i wszystko na nich tłumaczy. Wystarczy pójść do swojej przychodni i zapytać.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki dziś to upolowałam ;-) całe 8zl zaplacilam ;-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6cf70f7c1a31.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f94da136bb93.jpg

Dziobuś, kiti, MałaMi88, monaJa lubią tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Dziobuś Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayes wrote:
    Magnez jest dobry na twardnienie brzucha. Można do 900mg dzienniebrac a nie bedzie wam brzuch trwadniec. Jecie ta nospe jak cukierki co niektore a ona wplywa na płód.

Magnez też biore, z tym że na pewno nie aż taka dawkę, ale być może faktycznie zwiększę. Zobaczymy co mi powie moja lekarka w środę. A co do nospy. Aż tak często i dużo jej nie biorę, a jak biorę to dlatego, że dostałam takie zalecenie i w szpitalu jak leżałam 1,5 mca temu i od mojej ginekolog, w razie gdyby bolał mnie brzuch albo gdybym odczuwala właśnie skurcze. Także na własną rękę jej nie biorę :)

w57v43r8utp47tsp.png

010i43r8r6o088q6.png
  • Dziobuś Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka19 wrote:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6cf70f7c1a31.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f94da136bb93.jpg

Cudowności!!! <3

Anuśka19 lubi tę wiadomość

w57v43r8utp47tsp.png

010i43r8r6o088q6.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różne się te położne trafiają, ale niektóre są na prawdę pomocne ;)
    I tak wcześniej pisałam po porodzie to pod jej opieką jesteśmy i to jest jej obowiązek nam pomóc i "kontrolować" jak przebiega połóg.
    Po pierwszym porodzie byłam młoda i głupia i niestety kiepsko trafiłam z tą położną, a szkoda.
    Teraz muszę się zorientować kogo mam do wyboru ;)

baassiia lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka19 wrote:

I za to kocham lumpeksy :D Można tanio coś fajnego "upolować", a później kto wie, że to z lupma. A te paki markowych ciuszki na olx, czy allegro to wszysto "nówki" były, no nie sądzę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 12:55

MałaMi88, monaJa, Anuśka19 lubią tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    I za to kocham lumpeksy :D Można tanio coś fajnego "upolować", a później kto wie, że to z lupma. A te paki markowych ciuszki na olx, czy allegro to tylko "nówki" były, no nie sądzę ;)

Dokładnie... I w lumpku tak naprawdę widzisz co bierzesz ;-)

patulla, MałaMi88 lubią tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pani sprzedawczyni na ucho szepla żeby w poniedziałek przyjść bo ma dużo fajnego towaru ;-) ale na pn :-p

MałaMi88 lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    Z tą położna to pierwsze słyszę, a tym bardziej nie słyszałam żeby kogoś odwiedziła w domu. Ja nie wybrałam, nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Na nfz to chodzę tylko do internisty,a moja gin nie wspominała nic o tym. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że wybieram położna i dzwonie do niej z każdym pytaniem, a ona mi cierpliwie tłumaczy i to wszystko w ramach nfz... Nie w tym kraju :D

Nie wiem jak tam u was jest. U nas wlasnie wybiera sie jedna z trzech poloznych ,dzwoni do.niej I w 21tyg ciazy ona do ciebie przyjezdza a potem jeszcze jak sie dzidzia urodzi to przyjezdza przez kolejne dwa miesiace. I nwm jak to z tym odpowiadaniem na pytania bo jeszcze nie dzwonilam.do.niej i mam nadzieje ze nie bede miala.takiej potrzeby

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    I za to kocham lumpeksy :D Można tanio coś fajnego "upolować", a później kto wie, że to z lupma. A te paki markowych ciuszki na olx, czy allegro to wszysto "nówki" były, no nie sądzę ;)

Proponuje rozejrzec sie w pepco jesli masz w okolicy:) sa ladne ,tanie ubranka dla dzieci i mozna tez za 8zl kupic :)

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Proponuje rozejrzec sie w pepco jesli masz w okolicy:) sa ladne ,tanie ubranka dla dzieci i mozna tez za 8zl kupic :)
    Owszem bodziaki za 8kupisz nawet za 6... ale kombinezon na zime czy cieply pajacyk to już nie bardzo ;-)

p19udqk3biqtk3ub.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Znam, lubię i kupuję tam czasami. Ale kombinezony za 8 zł nie widziałam ;)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jeszcze sama frajda jak się znajdzie coś super i w super cenie ;) A czasami i z metkami :)

Anuśka19 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka dziewczyny.Dzisiaj siostra mnie namowiła na second hand...iiii trafiło mi sie nowy kombinezon z nexta ,zestaw dla noworodka 7cześciowy z mothercare,bluzeczki z nexta ,nowy welurkowy pajacyk z czapeczką,nie powiem bo wydałam 110 zł alee gdzie kupisz takie piekne nowe rzeczy za 110zł,no cuda
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c422e27a7116.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/20d3ac916cb6.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/16af961fce4a.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/da820dedd2b3.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f5cc24dab750.jpg

Asiaa91, patulla, MałaMi88, kiti, Agnesqe, monaJa, Anuśka19, Treselle, Kimmy, A może by... lubią tę wiadomość

ckai9n73kv974yz0.png
  • Barbie24 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położne to porażka i niestety przyłażą do domu po porodzie.Nikt się wcześniej nie umawia, przychodzą niezapowiedziane, żeby skontrolować czy rodzina nie jest patologiczna, sprawdzają jakie warunki ma dziecko.Ja nie odczułam, żeby wizyta położnej była mi pomocna.Zadawała pytania, coś tam sobie notowała, sprawdzała ile mamy pomieszczeń w domu, czy jest czysto, pytała o nasz stan materialny.Nie wiem czy to tak powinno wyglądać.Niektóre mamy piszą na forach, że położne ważą dziecko, pomagają wykąpać albo obciąć paznokietki.U nas tego nie było.Nawet to co sobie zanotowała na temat np. karmienia nigdzie w przychodni nie zostało przekazane i pediatra od nowa robiła z nami wywiad.Położna była u nas powiedzmy 3 razy.Raz porobiła te notatki i obejrzała mieszkanie, drugi raz tylko weszła, nawet się nie rozebrała, zapytała czy wszystko ok i poszła, a trzeci raz tylko zadzwoniła domofonem, upewniła się, że wszystko dobrze i nawet nie weszła do środka...
    Dla mnie chore jest to, że przychodzą nagle.Człowiek odsypia noc, nie ma głowy, żeby ogarnąć siebie czy mieszkanie, a tu taka kontrola :/

• Mayes Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobuś wrote:
    Magnez też biore, z tym że na pewno nie aż taka dawkę, ale być może faktycznie zwiększę. Zobaczymy co mi powie moja lekarka w środę. A co do nospy. Aż tak często i dużo jej nie biorę, a jak biorę to dlatego, że dostałam takie zalecenie i w szpitalu jak leżałam 1,5 mca temu i od mojej ginekolog, w razie gdyby bolał mnie brzuch albo gdybym odczuwala właśnie skurcze. Także na własną rękę jej nie biorę :)

To lepiej magnez zwiekszyc gdyz przeciwdziala slurczom. Ja biore 300 mg ale jak brzuch boli zo jeszcze pije herbatke z kopru wloskiego. Mieszkam w de i tu nie ma czegos takiego jak nospa tylko kaza magnez brac.

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej to poradzić się lekarza/położnej CZY, CO i w jakiej dawce brać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 14:18

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbie24 wrote:
    U nas położne to porażka i niestety przyłażą do domu po porodzie.Nikt się wcześniej nie umawia, przychodzą niezapowiedziane, żeby skontrolować czy rodzina nie jest patologiczna, sprawdzają jakie warunki ma dziecko.Ja nie odczułam, żeby wizyta położnej była mi pomocna.Zadawała pytania, coś tam sobie notowała, sprawdzała ile mamy pomieszczeń w domu, czy jest czysto, pytała o nasz stan materialny.Nie wiem czy to tak powinno wyglądać.Niektóre mamy piszą na forach, że położne ważą dziecko, pomagają wykąpać albo obciąć paznokietki.U nas tego nie było.Nawet to co sobie zanotowała na temat np. karmienia nigdzie w przychodni nie zostało przekazane i pediatra od nowa robiła z nami wywiad.Położna była u nas powiedzmy 3 razy.Raz porobiła te notatki i obejrzała mieszkanie, drugi raz tylko weszła, nawet się nie rozebrała, zapytała czy wszystko ok i poszła, a trzeci raz tylko zadzwoniła domofonem, upewniła się, że wszystko dobrze i nawet nie weszła do środka...
    Dla mnie chore jest to, że przychodzą nagle.Człowiek odsypia noc, nie ma głowy, żeby ogarnąć siebie czy mieszkanie, a tu taka kontrola :/

Jakies 20 lat temu chciala przyjsc do mojej cootki polozna a ta jej nie wpuscila wiec straszyla ze to zglosi do opieki społecznej w koncu odpuscila sobie. Porazka jakas

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
‹‹ 704 705 706 707 708 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ