Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
aaniluap wrote:a jest opcja żeby dostawała jakieś szczególne premie czy inne dodatki poza wynagrodzeniem zasadniczym, o których Ty nie wiesz? np. jakieś premie kwartalne, roczne, nieuwzględnione na paskach z wypłaty, bo są wypłacane np. w innym terminie, a które też mogą znacząco podnieść średnią?
bo jeśli średnia z poprzednich 12 miesięcy wynosi rzeczywiście 2500 a zasiłku dostaje 3200 (wedle wyliczeń pracodawcy) to wolałabym nie być w jego skórze jeśli ZUS to wyłapie na kontroli...jesli premie mamy to za caly przepracowany miesiac dostajemy takie same. max roznica to o 10-20zk wiec taka roZnica to by nie zrobila tych kilku stow miesiecznie
jakby to byla stowa to bym sobie glowu nie zawracala ale az tyle? ciekawi mnie to
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 12:40
-
Ja już po połówkowym
Antuś waży 377 g. Wszystko jest w porządku, wręcz idealnie
tętno 153 na min. szyjka długa 4,2 cm. najlepszy prezent na dzień mamy
Natikka123, Bella_Bella, JustNatalie, aaniluap, Agnesqe, Nieśmiała, A może by..., madlene88, 0202oliwcia, E_w_c_i_a, Caro, monaJa, pola89, Anulka87, KasiaHaBe, natty85, Anuśka19, nadziejastru, patulla, Dziobuś, kiti lubią tę wiadomość
-
czekajacanacud1 wrote:bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam
Nie ma możliwości żeby dostawala więcej niż średnia z ostatnich 12 miesięcy. Być moze, tak jak któraś z dziewczyn pisała, dostawala jakaś większa premie o której Ty nie wiesz. Zapytalas nas o zdanie i wszystkie mówimy tak samo. -
nick nieaktualnyDziewczyny przynajmniej te, które są w pierwszej ciąży znalazłam fajny artykuł warty przeczytania
http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/noworodek/pierwsza-doba-z-noworodkiem/?page=1BurzaHormonów, Bella_Bella, madlene88, pola89, KasiaHaBe lubią tę wiadomość
-
dżdżownica wrote:Chodzi mi o kod choroby. Ja mam 026
No to jestem bardzo zdziwiona, bo od lat nie widziałam kodu choroby na zwolnieniu przynoszonym do zakładu pracy. Nie wiem czy nie ma to czegoś wspólnego z ochroną danych osobowych bo pracodawca nie może wymagać od pracownika ujawnienia danych o chorobie, a lekarz jest zobowiązany jedynie do używania kodów literowych
A - niezdolność do pracy powstałą po przerwie krótszej niż 60 dni - spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności wcześniej przed przerwą
Podstawowy kod przy długotrwałych zwolnieniach lekarskich
B - niezdolność przypadająca w okresie ciąży
Kod ten może być wpisany przez każdego lekarza, a na pisemny wniosek kobiety można go nie wpisywać.
C - zwolnienie z powodu nadużycia alkoholu
Kod raczej teoretyczny
D - gruźlica
Również można nie wpisywać na wniosek ubezpieczonego.
E - wymagane są dwa warunki ; 1/ po ustaniu zatrudnienia do 3 miesięcy i 2/ choroba zakaźna której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni
Chyba że masz oryginał zwolnienia (tam może być wypisany kod), ale oryginały są przecież wysyłane do funduszu. Kolejna zagwozdka na dziś ;p -
aaniluap wrote:No to jestem bardzo zdziwiona, bo od lat nie widziałam kodu choroby na zwolnieniu przynoszonym do zakładu pracy. Nie wiem czy nie ma to czegoś wspólnego z ochroną danych osobowych bo pracodawca nie może wymagać od pracownika ujawnienia danych o chorobie, a lekarz jest zobowiązany jedynie do używania kodów literowych
A - niezdolność do pracy powstałą po przerwie krótszej niż 60 dni - spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności wcześniej przed przerwą
Podstawowy kod przy długotrwałych zwolnieniach lekarskich
B - niezdolność przypadająca w okresie ciąży
Kod ten może być wpisany przez każdego lekarza, a na pisemny wniosek kobiety można go nie wpisywać.
C - zwolnienie z powodu nadużycia alkoholu
Kod raczej teoretyczny
D - gruźlica
Również można nie wpisywać na wniosek ubezpieczonego.
E - wymagane są dwa warunki ; 1/ po ustaniu zatrudnienia do 3 miesięcy i 2/ choroba zakaźna której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni
Chyba że masz oryginał zwolnienia (tam może być wypisany kod), ale oryginały są przecież wysyłane do funduszu. Kolejna zagwozdka na dziś ;p
Dokładnie, wydaje mi się ze jesli juz to ten numer jest na oryginale ale na kopii, która dostajemy nigdy nie ma bo on się nie odbija. Aż z ciekawości spojrzę jak następnym razem pielęgniarka będzie wypisywać. -
Ja też mam pusto w tym miejscu, a dodatkowo na kopii druku zwolnienia to miejsce jest jakby ocenzurowane, papier ma w tym miejscu jakby inną fakturę, tzn nic się na nim nie odbiło, nie przekalkowało.
Z ciekawości sprawdziłam l4 na zus pue, bo tam ma się w nie wgląd i w miejscu kodu są krzyżyki.
Więc pewnie twój kod znalazł się tam przez przypadek -
jak masz zwolnienie z nr to chyba to jest ten druk co powinien isc do zusu moze zly dostalas? ja na swoim zsdnym nie mam
ejjj sprawdzam te dzisiejsze łupy z ciucholandu a tam body calvin klein za 2 zlnawet jak bedzie chlop to bedzie chodzic w brazowych serduszkach