X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy :) Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości :) Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p

dżdżownica, Dziobuś lubią tę wiadomość

• czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    a dlaczego mają być większe bo nie rozumiem? ja mam normalną wypłatę, taką samą jakbym chodziła do pracy, a wcześniej to nawet niższą, bo premia była za przeprocowane dni, a nie czas na zwolnieniu, dopiero teraz się zmieniło u mnie, że premia jest w pensji...
    bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac

6sutskjolve431gm.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac

Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie.

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    Hej dziewczyny :) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy :) Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości :) Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p

U mnie też synek fika :) Z łóżka nie chcę wstawać, żeby nie przestać tego czuć. Niesamowite jak miłość do dziecka rośnie w sercu :)

madlene88, Agnesqe, kiti lubią tę wiadomość

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, zapowiada się piękny dzień :-) choć dla mnie pracowity. Jutro przyjeżdżają w odwiedziny teście i muszę ogarnąć mieszkanie, zrobić zakupy itd.

Wszystkim mamusiom wszystkiego najlepszego. Dużo zdrówka!

Ja czuję się mamą dla mojego synka już od poczęcia :-) i mój synek w brzuszku wydelegował swego tatusia, który dziś rano wręczył mi piękny prezent. Wzruszyłam się niesamowicie :-D

Bella_Bella lubi tę wiadomość

• BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    A co do kopnięć- czuję je bardzo mocno, czasami aż się wzdrygam, ale od wczoraj są baaardzo nisko. Tak nisko, że aż się boję, żeby dziecko nie wypadło. Czy któraś z was też jest kopana po "irokezie"?

Ja jestem :D
    Rano po nocy jest wyżej a potem w ciągu dnia właśnie schodzi w okolice irokeza. Nawet ostatnio na usg dopochwowym się załapała główka dziecka, więc ewidentnie lubi te rejony. Na szczęście szyjka zamknięta, więc nie panikuję.

zpbnzbmh7h9mfz19.png

Wysłany: 26 maja 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie.
    hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?

6sutskjolve431gm.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do wyplaty ja również dostaje średnią z 12 m-cy.

mam pytanie do doświadczonych ;-)
    kiedy bedziemy czuły dzidzisia na stojąco lub w trakcie chodzenia? Bo teraz jest taki malutki, ze tylko jak leżę to czuje jak puka

age.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    dziewczyny udanych wizyt! :)
    mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
    teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.

ja jestem pełny miesiąc, pierwsze pieniądze powinnam miec wypłacone w poniedziałek (wg zus pue). W moim przypadku będzie niestety mniej o około 200zł niż podstawa. A wynika to z tego, że w styczniu dostałam podwyżkę, ale zeszły rok zaniża mi średnią, niby premie się wliczają, ale niestety u nas nie w każdym miesiącu były. Ale wyliczyłam sobie podobnie, więc chyba jest ok. Ta Twoja koleżanka musiała mieć fajne premie, ze ma taką dużą różnicę, nic tylko być w ciązy :)
    także nie sądzę, żeby twój pracodawca jakoś oszukiwał, zalezy czy u was premie były ozusowane

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w ten piękny dzień :) po wizycie jesteśmy w 99% pewni, że będziemy mieli pięknego synusia :) dzisiaj malucha nie mierzyliśmy, bo 6 czerwca mam polowkowe i wszystko mi dokładnie posprawdzają. Jestem taka szczęśliwa, bo od paru dni wyraźnie czuje już ruchy i cieszy mnie fakt, że w kolejny dzień Mamy nie będziemy już sami :)

BurzaHormonów, Agnesqe, patulla, JustNatalie, E_w_c_i_a, Caro, nadziejastru, Dziobuś lubią tę wiadomość

kjmn3e5ex9pbdr9d.png

Wysłany: 26 maja 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie wlasnie pieniadze te same mamy. i dziwie sie wlasnie

6sutskjolve431gm.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?

podstawę z 12 miesięcy ZAWSZE dzieli się przez 30 (żadne 20!!), a wypłacane jest za konkretną ilość dni chorobowego w danym miesiącu. np. przy chorobowym przez cały miesiąc luty: 28 dni (28xstawka) przez cały marzec: 31 dni (31xstawka).

raczej spodziewałabym się, że koleżanka nie mówi Ci prawdy co do swoich zarobków sprzed zwolnienia (może nie chce żeby było ci przykro że zarabia więcej), w każdym razie nie ma opcji, żeby na L4 dostawać z ZUSu więcej niż pracując.
    A może te 3200 to kwota brutto od której trzeba jeszcze odjąć podatek (576zł) więc wyjdzie nieco ponad 2600zł do wypłaty?

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    dziewczyny udanych wizyt! :)
    mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
    teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.

Wypłata zasiłku nie powinna być większa niż średnia z ostatniego roku. Ale weź pod uwagę, że w zusie biorą średnią brutto i odejmuja od niej trochę inne składki. Tak czy inaczej nie możliwe żeby różnica była tak duża.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:

Nie jest tak Kochana ;) średnia nie dzielisz na 20 dni pracy tylko na cały miesiąc łącznie z weekendami i na tej podstawie jest wyliczana dniowka czyli końcem końców wychodzi tyle co średnia.

czekajacanacud1 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:

Ja myślę że Twoja koleżanka ma po prostu większa średnia i się nie przyznaje.

aaniluap lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2017, 22:26

Caro lubi tę wiadomość

JzxGp2.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    co do wyplaty ja również dostaje średnią z 12 m-cy.

mam pytanie do doświadczonych ;-)
    kiedy bedziemy czuły dzidzisia na stojąco lub w trakcie chodzenia? Bo teraz jest taki malutki, ze tylko jak leżę to czuje jak puka

Ja w sumie szybko poczułam ruchy, bo pierwsze jakieś nieśmiałe w 17 tyg., w 19 tyg. już regularnie w nocy i wieczorami,w 20 regularnie już i w dzień i w nocy. Teraz już też czuje podczas siedzenia czy stania. Co jest dziwne w sumie, bo mam łożysko na przedniej ścianie i to moja pierwsza ciąża. Widocznie nie mam za dużo tłuszczyku tam gdzie kopie :D

59a17bd566875.png

Wysłany: 26 maja 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Ja myślę że Twoja koleżanka ma po prostu większa średnia i się nie przyznaje.
    bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam

6sutskjolve431gm.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam

a jest opcja żeby dostawała jakieś szczególne premie czy inne dodatki poza wynagrodzeniem zasadniczym, o których Ty nie wiesz? np. jakieś premie kwartalne, roczne, nieuwzględnione na paskach z wypłaty, bo są wypłacane np. w innym terminie, a które też mogą znacząco podnieść średnią?

bo jeśli średnia z poprzednich 12 miesięcy wynosi rzeczywiście 2500 a zasiłku dostaje 3200 (wedle wyliczeń pracodawcy) to wolałabym nie być w jego skórze jeśli ZUS to wyłapie na kontroli...

02502cdf1c.png

Wysłany: 26 maja 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    temat uwazam za zakonczony dowiem sie jakbdostane wyplate :)

6sutskjolve431gm.png
‹‹ 786 787 788 789 790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ