Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy
Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości
Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p
dżdżownica, Dziobuś lubią tę wiadomość
-
nadziejastru wrote:a dlaczego mają być większe bo nie rozumiem? ja mam normalną wypłatę, taką samą jakbym chodziła do pracy, a wcześniej to nawet niższą, bo premia była za przeprocowane dni, a nie czas na zwolnieniu, dopiero teraz się zmieniło u mnie, że premia jest w pensji...
-
czekajacanacud1 wrote:bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac
Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie. -
Agnesqe wrote:Hej dziewczyny
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy
Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości
Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p
U mnie też synek fikaZ łóżka nie chcę wstawać, żeby nie przestać tego czuć. Niesamowite jak miłość do dziecka rośnie w sercu
madlene88, Agnesqe, kiti lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry, zapowiada się piękny dzień
choć dla mnie pracowity. Jutro przyjeżdżają w odwiedziny teście i muszę ogarnąć mieszkanie, zrobić zakupy itd.
Wszystkim mamusiom wszystkiego najlepszego. Dużo zdrówka!
Ja czuję się mamą dla mojego synka już od poczęciai mój synek w brzuszku wydelegował swego tatusia, który dziś rano wręczył mi piękny prezent. Wzruszyłam się niesamowicie
Bella_Bella lubi tę wiadomość
-
aaniluap wrote:A co do kopnięć- czuję je bardzo mocno, czasami aż się wzdrygam, ale od wczoraj są baaardzo nisko. Tak nisko, że aż się boję, żeby dziecko nie wypadło. Czy któraś z was też jest kopana po "irokezie"?
Ja jestem
Rano po nocy jest wyżej a potem w ciągu dnia właśnie schodzi w okolice irokeza. Nawet ostatnio na usg dopochwowym się załapała główka dziecka, więc ewidentnie lubi te rejony. Na szczęście szyjka zamknięta, więc nie panikuję. -
A może by... wrote:Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie.
-
czekajacanacud1 wrote:dziewczyny udanych wizyt!
mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.
ja jestem pełny miesiąc, pierwsze pieniądze powinnam miec wypłacone w poniedziałek (wg zus pue). W moim przypadku będzie niestety mniej o około 200zł niż podstawa. A wynika to z tego, że w styczniu dostałam podwyżkę, ale zeszły rok zaniża mi średnią, niby premie się wliczają, ale niestety u nas nie w każdym miesiącu były. Ale wyliczyłam sobie podobnie, więc chyba jest ok. Ta Twoja koleżanka musiała mieć fajne premie, ze ma taką dużą różnicę, nic tylko być w ciązy
także nie sądzę, żeby twój pracodawca jakoś oszukiwał, zalezy czy u was premie były ozusowane -
Witajcie dziewczyny w ten piękny dzień
po wizycie jesteśmy w 99% pewni, że będziemy mieli pięknego synusia
dzisiaj malucha nie mierzyliśmy, bo 6 czerwca mam polowkowe i wszystko mi dokładnie posprawdzają. Jestem taka szczęśliwa, bo od paru dni wyraźnie czuje już ruchy i cieszy mnie fakt, że w kolejny dzień Mamy nie będziemy już sami
BurzaHormonów, Agnesqe, patulla, JustNatalie, E_w_c_i_a, Caro, nadziejastru, Dziobuś lubią tę wiadomość
-
czekajacanacud1 wrote:hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?
podstawę z 12 miesięcy ZAWSZE dzieli się przez 30 (żadne 20!!), a wypłacane jest za konkretną ilość dni chorobowego w danym miesiącu. np. przy chorobowym przez cały miesiąc luty: 28 dni (28xstawka) przez cały marzec: 31 dni (31xstawka).
raczej spodziewałabym się, że koleżanka nie mówi Ci prawdy co do swoich zarobków sprzed zwolnienia (może nie chce żeby było ci przykro że zarabia więcej), w każdym razie nie ma opcji, żeby na L4 dostawać z ZUSu więcej niż pracując.
A może te 3200 to kwota brutto od której trzeba jeszcze odjąć podatek (576zł) więc wyjdzie nieco ponad 2600zł do wypłaty? -
czekajacanacud1 wrote:dziewczyny udanych wizyt!
mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.
Wypłata zasiłku nie powinna być większa niż średnia z ostatniego roku. Ale weź pod uwagę, że w zusie biorą średnią brutto i odejmuja od niej trochę inne składki. Tak czy inaczej nie możliwe żeby różnica była tak duża. -
czekajacanacud1 wrote:bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac
Nie jest tak Kochanaśrednia nie dzielisz na 20 dni pracy tylko na cały miesiąc łącznie z weekendami i na tej podstawie jest wyliczana dniowka czyli końcem końców wychodzi tyle co średnia.
czekajacanacud1 lubi tę wiadomość
-
czekajacanacud1 wrote:hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?
Ja myślę że Twoja koleżanka ma po prostu większa średnia i się nie przyznaje.aaniluap lubi tę wiadomość
-
Nieśmiała wrote:co do wyplaty ja również dostaje średnią z 12 m-cy.
mam pytanie do doświadczonych
kiedy bedziemy czuły dzidzisia na stojąco lub w trakcie chodzenia? Bo teraz jest taki malutki, ze tylko jak leżę to czuje jak puka
Ja w sumie szybko poczułam ruchy, bo pierwsze jakieś nieśmiałe w 17 tyg., w 19 tyg. już regularnie w nocy i wieczorami,w 20 regularnie już i w dzień i w nocy. Teraz już też czuje podczas siedzenia czy stania. Co jest dziwne w sumie, bo mam łożysko na przedniej ścianie i to moja pierwsza ciąża. Widocznie nie mam za dużo tłuszczyku tam gdzie kopie -
czekajacanacud1 wrote:bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam
a jest opcja żeby dostawała jakieś szczególne premie czy inne dodatki poza wynagrodzeniem zasadniczym, o których Ty nie wiesz? np. jakieś premie kwartalne, roczne, nieuwzględnione na paskach z wypłaty, bo są wypłacane np. w innym terminie, a które też mogą znacząco podnieść średnią?
bo jeśli średnia z poprzednich 12 miesięcy wynosi rzeczywiście 2500 a zasiłku dostaje 3200 (wedle wyliczeń pracodawcy) to wolałabym nie być w jego skórze jeśli ZUS to wyłapie na kontroli...