WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy :) Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości :) Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p

dżdżownica, Dziobuś lubią tę wiadomość

• czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    a dlaczego mają być większe bo nie rozumiem? ja mam normalną wypłatę, taką samą jakbym chodziła do pracy, a wcześniej to nawet niższą, bo premia była za przeprocowane dni, a nie czas na zwolnieniu, dopiero teraz się zmieniło u mnie, że premia jest w pensji...
    bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac

6sutskjolve431gm.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    bo jestes na chorobowym 30 dni wiec dniowke za weekendyvtez ci powinni placic. pozatym wyliczaja srednia z 12ost miesiecy. to dzielisz na 20dni pracy bo tyle srednio jest dni pracuhacych w mies i wychodzi ci dniowka. ta dniowke mnozysz przez dni chorobowego czyli x30. i to powinnas dostawac

Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie.

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    Hej dziewczyny :) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy :) Przede wszystkim zdrowia, wytrwałości i cierpliwości :) Moja córeczka wzięła sobie do serca dzisiejszy dzień, bo od rana robi takie salta, że brzuch faluje ;p

U mnie też synek fika :) Z łóżka nie chcę wstawać, żeby nie przestać tego czuć. Niesamowite jak miłość do dziecka rośnie w sercu :)

madlene88, Agnesqe, kiti lubią tę wiadomość

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, zapowiada się piękny dzień :-) choć dla mnie pracowity. Jutro przyjeżdżają w odwiedziny teście i muszę ogarnąć mieszkanie, zrobić zakupy itd.

Wszystkim mamusiom wszystkiego najlepszego. Dużo zdrówka!

Ja czuję się mamą dla mojego synka już od poczęcia :-) i mój synek w brzuszku wydelegował swego tatusia, który dziś rano wręczył mi piękny prezent. Wzruszyłam się niesamowicie :-D

Bella_Bella lubi tę wiadomość

• BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    A co do kopnięć- czuję je bardzo mocno, czasami aż się wzdrygam, ale od wczoraj są baaardzo nisko. Tak nisko, że aż się boję, żeby dziecko nie wypadło. Czy któraś z was też jest kopana po "irokezie"?

Ja jestem :D
    Rano po nocy jest wyżej a potem w ciągu dnia właśnie schodzi w okolice irokeza. Nawet ostatnio na usg dopochwowym się załapała główka dziecka, więc ewidentnie lubi te rejony. Na szczęście szyjka zamknięta, więc nie panikuję.

zpbnzbmh7h9mfz19.png

Wysłany: 26 maja 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Nie wiem skąd taki pomysł. Ja również dostaję taką kasę jak średnia z 12 miesięcy i o takim sposobie rozliczania nigdy nie słyszałam. Brakowałoby w tym jakiejkolwiek logiki wg mnie.
    hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?

6sutskjolve431gm.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do wyplaty ja również dostaje średnią z 12 m-cy.

mam pytanie do doświadczonych ;-)
    kiedy bedziemy czuły dzidzisia na stojąco lub w trakcie chodzenia? Bo teraz jest taki malutki, ze tylko jak leżę to czuje jak puka

age.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    dziewczyny udanych wizyt! :)
    mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
    teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.

ja jestem pełny miesiąc, pierwsze pieniądze powinnam miec wypłacone w poniedziałek (wg zus pue). W moim przypadku będzie niestety mniej o około 200zł niż podstawa. A wynika to z tego, że w styczniu dostałam podwyżkę, ale zeszły rok zaniża mi średnią, niby premie się wliczają, ale niestety u nas nie w każdym miesiącu były. Ale wyliczyłam sobie podobnie, więc chyba jest ok. Ta Twoja koleżanka musiała mieć fajne premie, ze ma taką dużą różnicę, nic tylko być w ciązy :)
    także nie sądzę, żeby twój pracodawca jakoś oszukiwał, zalezy czy u was premie były ozusowane

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w ten piękny dzień :) po wizycie jesteśmy w 99% pewni, że będziemy mieli pięknego synusia :) dzisiaj malucha nie mierzyliśmy, bo 6 czerwca mam polowkowe i wszystko mi dokładnie posprawdzają. Jestem taka szczęśliwa, bo od paru dni wyraźnie czuje już ruchy i cieszy mnie fakt, że w kolejny dzień Mamy nie będziemy już sami :)

BurzaHormonów, Agnesqe, patulla, JustNatalie, E_w_c_i_a, Caro, nadziejastru, Dziobuś lubią tę wiadomość

kjmn3e5ex9pbdr9d.png

Wysłany: 26 maja 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie wlasnie pieniadze te same mamy. i dziwie sie wlasnie

6sutskjolve431gm.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    hmmm to czego tak kolezanka pol roku temu dostawala? ja 2.5 tys za siedzenie w pracy a ona na l4 3.2 tys na pasku? a srednia z 12ost mies taka sama. hmmm moze przepisy sie zmienily?

podstawę z 12 miesięcy ZAWSZE dzieli się przez 30 (żadne 20!!), a wypłacane jest za konkretną ilość dni chorobowego w danym miesiącu. np. przy chorobowym przez cały miesiąc luty: 28 dni (28xstawka) przez cały marzec: 31 dni (31xstawka).

raczej spodziewałabym się, że koleżanka nie mówi Ci prawdy co do swoich zarobków sprzed zwolnienia (może nie chce żeby było ci przykro że zarabia więcej), w każdym razie nie ma opcji, żeby na L4 dostawać z ZUSu więcej niż pracując.
    A może te 3200 to kwota brutto od której trzeba jeszcze odjąć podatek (576zł) więc wyjdzie nieco ponad 2600zł do wypłaty?

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    dziewczyny udanych wizyt! :)
    mam pyyanie do tych ktore sa juz na chorobiwym pelny miesiac. jak wasze wyplaty. sa wieksze niz srednia z ostatnich 12miesiecy? moja kolezanka ma srednia netto z 12ost miesiecy 2500 a na ciazowym brala 3200.
    teraz jest podobnie i tez sporo wiecej? pytam bo moj pracodawca chyba dyma moje kolezanki z pracy bo dostaja wyplaty zblizone do tej sredniej. i zastanawia mnie to.

Wypłata zasiłku nie powinna być większa niż średnia z ostatniego roku. Ale weź pod uwagę, że w zusie biorą średnią brutto i odejmuja od niej trochę inne składki. Tak czy inaczej nie możliwe żeby różnica była tak duża.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:

Nie jest tak Kochana ;) średnia nie dzielisz na 20 dni pracy tylko na cały miesiąc łącznie z weekendami i na tej podstawie jest wyliczana dniowka czyli końcem końców wychodzi tyle co średnia.

czekajacanacud1 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:

Ja myślę że Twoja koleżanka ma po prostu większa średnia i się nie przyznaje.

aaniluap lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2017, 22:26

Caro lubi tę wiadomość

JzxGp2.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    co do wyplaty ja również dostaje średnią z 12 m-cy.

mam pytanie do doświadczonych ;-)
    kiedy bedziemy czuły dzidzisia na stojąco lub w trakcie chodzenia? Bo teraz jest taki malutki, ze tylko jak leżę to czuje jak puka

Ja w sumie szybko poczułam ruchy, bo pierwsze jakieś nieśmiałe w 17 tyg., w 19 tyg. już regularnie w nocy i wieczorami,w 20 regularnie już i w dzień i w nocy. Teraz już też czuje podczas siedzenia czy stania. Co jest dziwne w sumie, bo mam łożysko na przedniej ścianie i to moja pierwsza ciąża. Widocznie nie mam za dużo tłuszczyku tam gdzie kopie :D

59a17bd566875.png

Wysłany: 26 maja 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Ja myślę że Twoja koleżanka ma po prostu większa średnia i się nie przyznaje.
    bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam

6sutskjolve431gm.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    bez przesady widze jej paski i umowe tez widzialam

a jest opcja żeby dostawała jakieś szczególne premie czy inne dodatki poza wynagrodzeniem zasadniczym, o których Ty nie wiesz? np. jakieś premie kwartalne, roczne, nieuwzględnione na paskach z wypłaty, bo są wypłacane np. w innym terminie, a które też mogą znacząco podnieść średnią?

bo jeśli średnia z poprzednich 12 miesięcy wynosi rzeczywiście 2500 a zasiłku dostaje 3200 (wedle wyliczeń pracodawcy) to wolałabym nie być w jego skórze jeśli ZUS to wyłapie na kontroli...

02502cdf1c.png

Wysłany: 26 maja 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    temat uwazam za zakonczony dowiem sie jakbdostane wyplate :)

6sutskjolve431gm.png
‹‹ 786 787 788 789 790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ