X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • patulla Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika2009 wrote:
    Hej dziewczyny,

melduję się, że jestem i żyję i mamy się z Julką dobrze.
    W czwartek źle się poczułam, zaczął mi się spinać brzuszek do tego znowu mini plamienie. Zebrałam się na IP i okazało się że szyjka jest znacznie krótsza jak przy ostatnim badaniu ale w normie. Dostałam magnez i nakaz leżenie w domu ale nie wiele mi pomogło, brzuszek znowu się stawiał. W piątek stwierdziłam że wracam na IP zostawiono mnie w szpitalu kroplówki i dopiero po tym ustąpiło, dostałam też leki, które powstrzymują skurcze, już do końca ciąży będę brać. Dziś wyszłam i mam brać leki i polegiwać, na szczęście wszystko dobrze się skończyło i oby tak do października !
    Jutro postaram się Was podczytać.
    Pozdrawiam i idę leżeć.
    Zdrówka dla Was i trzymajcie się w dwupaku ;)

Mika2009 lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Klupś piccolo due biały, ale bez materacyka, bo materacyk dokupiłam osobno ten z kokosem (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa) :D Na początku chciałam Chicco next 2 me, ale moja miłość do łóżeczek szczebelkowych wygrała :D

Ja narazie nie mam miejsca żeby takie łóżeczko postawić :( dopiero jak się przeprowadzimy i maluszek dostanie swój pokój to dokupie z klupsia łóżeczko zajączek :)

1JyDp2.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Ja narazie nie mam miejsca żeby takie łóżeczko postawić :( dopiero jak się przeprowadzimy i maluszek dostanie swój pokój to dokupie z klupsia łóżeczko zajączek :)
    Ja właśnie z tego powodu, że nie uda nam się zrobić góry do urodzin małego, a nasz pokój nie jest zbyt duży to szukałam właśnie mniejszych łóżeczek. Zależało mi też na tym by mały spał jak najbliżej mnie i zdecydowałam się na dostawkę. I w sumie dobrze wyszło, bo nie miałabym miejsca by postawić łóżeczko pod ścianą :)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Na czczo do 92 powinno być
    Czyli ciała ketonowe podwyższone od cukrzycy.

eikt9n733qx6yvg8.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Odebrałam dzisiaj wyniki badania moczu i prawie wszystko jest ok. To co nie jest w normie to:

- Ciała ketonowe 5

Glukoza na czczo 97,94
    po 1 godz. 75g 107,74
    po 2 godz. 100,22

Dziewczyny czy wynik na czczo nie jest za wysoki?

Czytałam,że ciała ketonowe się zdarzają przy zaburzonym poziomie cukru. Przeczytam również, że ciała ketonowe zdarzają się w ciąży gdy dostarcza się za mało kalorii. No więc postanowiłam jeść częściej(chociaż nie czułam się nigdy głodna).
    Proszę napiszcie czy Wam również wyszły kiedyś dodatnie ciała ketonowe w moczu, co na to Wasz lekarz itd?
    Powinnam udać się jutro do lekarza? Wizytę mam dopiero 3 sierpnia, może wybrać się do rodzinnego?
    Mi kiedyś wyszły ciała ketonowe 15 i w sumie nie było żadnej reakcji lekarza, bo stwierdził, że może to być jednorazowo... Przy kolejnym badaniu już ich nie było

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Co do cukru na czczo to chyba też jeszcze nie ma tragedii... Jest niepokojąco podwyższony, ale reszta wyników ładna, więc chyba nie ma co panikować narazie ;)

I kiedyś (jeszcze w marcu) cukier na czczo wyszedł mi 97 - lekarz trochę się zmartwił, ale wtedy nie reagował... Pytał co jadłam wieczorem :P a teraz na czczo miałam chyba 75 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 18:33

30 lat

27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • patulla Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    A to się nie znam tak. ;)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Co do cukru na czczo to chyba też jeszcze nie ma tragedii... Jest niepokojąco podwyższony, ale reszta wyników ładna, więc chyba nie ma co panikować narazie ;)

I kiedyś (jeszcze w marcu) cukier na czczo wyszedł mi 97 - lekarz trochę się zmartwił, ale wtedy nie reagował... Pytał co jadłam wieczorem :P a teraz na czczo miałam chyba 75 :)
    No właśnie wczoraj od godziny 18 nie jadłam nic więc trochę mnie to martwi.
    No nic, pójdę jutro do rodzinnego, zobaczymy co powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 18:49

eikt9n733qx6yvg8.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:

To może być od zbyt długiej przerwy w jedzeniu. Jeśli nie jadlas pewnie ze 13 godzin to cukier na czczo wtedy jest podwyższony. Dlatego cukrzycy jedzą tzw "kolacje przed snem". Staraj się jeść lekka kolacje tak ok 2 do 1,5 godz przed snem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 18:54

pola89 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    To może być od zbyt długiej przerwy w jedzeniu. Jeśli nie jadlas pewnie ze 13 godzin to cukier na czczo wtedy jest podwyższony. Dlatego cukrzycy jedzą tzw "kolacje przed snem".
    Takie było zalecenie, aby nie jest 12h przed badaniem.
    Tak, muszę jadać późniejsze kolacje, bo w nocy się budzę i spać z głodu nie mogę ale wtedy nie chce mi się wstać do kuchni po co do jedzenia, chociaż czasami musiałam, wstać choćby go plaster szynki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 19:07

eikt9n733qx6yvg8.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Takie było zalecenie, aby nie jest 12h przed badaniem.

I właśnie dlatego to badanie jest głupie :) :D

A tak serio to masz dobre wyniki i się nie przejmuj. A niewielkie ilości ciał ketonowych mogą się zdazyc w ciąży bo układ trawienny ma mniejszą wydolność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 19:01

almaanies lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Zgadzam się z Dżdżownicą

30 lat

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to tylko jedno info od lekarza co do tej cukrzycy, jezeli choć jeden wynik jest przekroczony to już się to podciąga pod cukrzyce ciążową i trzeba mierzyć cukier i dieta.

Ja miałam 78/182/87. Ten drugi zły.

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wśród naszych lekarzy jest jakaś dziwna nagonka na tą krzywą cukrowa. Zgodnie z zaleceniami powinno się kierować na to badanie jeśli na czczo jest powyżej 100, a po drugie tylko 2-4% ciężarnych ma cukrzycę więc nie jest to częsta choroba

Nadzieja Ty się zdrowo odżywiasz i masz idealne wyniki. Ten po godzinie to mogę sobie rękę obciąć że jest spowodowany nadmiernym obciążeniem organizmu. Bo po prostu nie jesteś do tego przyzwyczajona.

Ale to moje zdanie, dość specyficzne jeśli chodzi o odżywianie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 19:08

nadziejastru, smeg lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny boli mnie bardzo żołądek, juz ktorys raz w ciagu kilku dni. Cos jakby mi skórka stanęła czy cos takiego. No poprostu boli :-( nie wwiem czy to normalne. Zastanawiam sie czy taki bol moze byc spowodowany tym ze macica doszla do żołądka i go uciska? W sumie nie wiem czy tam doszla, ale tak jakos mi sie pomyslalo.
    Normalnie bym wziela krople na zoladek ale teraz nie moge a mieta nie działa :-/
    Co poradzicie na ból? ;-(

age.png
  • Barbie24 Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam któregoś razu ciała ketonowe i to chyba z 50 i ginka tylko powiedziała: "Ale się Pani przegłodziła" i faktycznie wtedy miałam przerwę w jedzeniu 12 godzin i byłam strasznie głodna, więc to chyba żadna tragedia.

P.S. Kupiłam pościel w lidlu zachęcona Waszymi opiniami i jestem zadowolona.

dżdżownica lubi tę wiadomość

• pola89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i u mnie dziś studiówka :D w końcu :D
    Koleżanka z pracy z terminem na ten sam dzień dziś była ostatni raz w pracy - od jutra l4 :) a ja zastanawiam się do kiedy jeszcze będę chodzić :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 19:38

30 lat

• KasiaHaBe Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Melduję, że w piątek byłam na wizycie. Wszystko jest w porządku. Mała waży 850 g i ostatnio daje coraz mocniej o sobie znać, zwłaszcza rano i wieczorem :)

To ja też się pochwalę, że dotarła do nas kołyska, która bedzie przez pierwsze miesiące przy naszym łożku :) https://naforum.zapodaj.net/3dfabefe4908.jpg.html

Teraz czekamy na łóżeczko i komodę z przewijakiem.

A jutro lub pojutrze czeka mnie starcie z glukozą..

madlene88, Agnesqe, Dziobuś, kiti, E_w_c_i_a, Zielona_konczynka lubią tę wiadomość

h84f9vvjsvbexmo0.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie dzis same dobre wiadomosci :D gamonie z ikei w koncu nam przywiezli brakujacy mebel i zainstalowali wszystko. w teja fali entuzjazmu i szczescia zabralam sie za sprzatanie. w koncu moglam sie tez dokopac do wyprawki, pierwszy raz odkad kupilam bo caly czas lezaly zapakowane rzeczy nawet nie bardzo bylo jak rozlozyc. az do dzis :P az sie rozkleilam haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 23:09

pola89, BurzaHormonów, almaanies, Caro, AlicjaaA, patulla, Dziobuś, MałaMi88, kiti, Zielona_konczynka lubią tę wiadomość

f2w3dqk3604phf94.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Dziewczyny boli mnie bardzo żołądek, juz ktorys raz w ciagu kilku dni. Cos jakby mi skórka stanęła czy cos takiego. No poprostu boli :-( nie wwiem czy to normalne. Zastanawiam sie czy taki bol moze byc spowodowany tym ze macica doszla do żołądka i go uciska? W sumie nie wiem czy tam doszla, ale tak jakos mi sie pomyslalo.
    Normalnie bym wziela krople na zoladek ale teraz nie moge a mieta nie działa :-/
    Co poradzicie na ból? ;-(

A dlaczego nie Możesz kropli na żołądek?

1JyDp2.png
‹‹ 994 995 996 997 998 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ