Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nadziejastru wrote:A może by skład jest podany na naturalnym zakwasie żytnim razowym, mąka żytnia razowa, mąka graham 1850, żurawina, sól, drożdże, woda. Bez polepszaczy i środków konserwujących. Nie ma tu nic o słodzie i barwieniu.
Co powinien mieć w składzie w ogóle, żeby był ok?
Chleb żytni powinien mieć tylko mąkę żytnia, zakwasy żytni i wodę. Ale to co napisałaś jest ok, tylko że mąka graham to pszenica i ona może podnosić poziom cukru we krwi.nadziejastru lubi tę wiadomość
-
ok to poszukam nastepnym razem bez tego w składzie, no ale tak jak pisałam, wasa mi podniosla cukier praktycznie tak samo jak ten razowy z maka pszeniczna, wiec musze poszukac do śniadań tego, ktory bd jak najmniej podnosił
-
nadziejastru wrote:ok to poszukam nastepnym razem bez tego w składzie, no ale tak jak pisałam, wasa mi podniosla cukier praktycznie tak samo jak ten razowy z maka pszeniczna, wiec musze poszukac do śniadań tego, ktory bd jak najmniej podnosił
Najlepszy 100% żytni.
Jest w netto chleb chrupki amarantusowy bezglutenowy. Może taki spróbuj.nadziejastru lubi tę wiadomość
-
nadziejastru wrote:A może by skład jest podany na naturalnym zakwasie żytnim razowym, mąka żytnia razowa, mąka graham 1850, żurawina, sól, drożdże, woda. Bez polepszaczy i środków konserwujących. Nie ma tu nic o słodzie i barwieniu.
Co powinien mieć w składzie w ogóle, żeby był ok?
Hmm to dobry skład. Chlebek ok jak tylko taki skład. Są takie chleby teraz o niskim indeksie glikemicznym. Spróbuj może jeszcze taki? Nie wiem jak one są w składzie, bo mnie wystarczał właśnie taki już porządniejszy chleb, albo kupowałam taki zupełnie ciemny ze śliwką, ale nie pamiętam jego nazwy.. był mega ciężki i jednak kromka to starczała na całe śniadanie. Natomiast oczywiście nim pokusisz się na taki chleb IG to zobacz jego skład. Te chleby fitness np. to mają fatalny skład tyle tylko, że ktoś im wrzuci trochę ziaren więc dla mnie zupełnie pomyłka jak ktoś to kupuje. Chyba, że dla smaku
Daj mi może swój mail na priv to wyślę Ci moją dietę od dietetyczki jak miałam podwyższony cukier. Zobaczysz co tam w niej jest i może coś Ci pomoże. Była robiona pod insulinooporność i tarczycę. U mnie cukier z 100 (na czczo) spadł do 75 i teraz w ciąży nie mam z nim problemu, na początku koło 80, teraz koło 84. Natomiast średnio trzymam dietę a mianowicie jem za rzadko, bo nie wchodzi mi jedzenie.. więc i tak nie jest źleWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 16:00
nadziejastru lubi tę wiadomość
-
dżdżownica wrote:Chleb żytni powinien mieć tylko mąkę żytnia, zakwasy żytni i wodę. Ale to co napisałaś jest ok, tylko że mąka graham to pszenica i ona może podnosić poziom cukru we krwi.
Dżdżownica, ale graham ma też niski przemiał.. chyba, że obie razem tak podnoszą. Natomiast nawet jak będziesz kupować żytni to zwróć uwagę na ten przemiał - przynajmniej mnie tak uczulała dietetyczka-bo czasami super niby skład ale mąka 450 i to też będzie wtedy podnosić cukier. Razowa wiadomo, że ma 2000 (przynajmniej powinna)..Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2017, 15:59
-
A może by... wrote:Dżdżownica, ale graham ma też niski przemiał.. chyba, że obie razem tak podnoszą. Natomiast nawet jak będziesz kupować żytni to zwróć uwagę na ten przemiał - przynajmniej mnie tak uczulała dietetyczka-bo czasami super niby skład ale mąka 450 i to też będzie wtedy podnosić cukier.
Mąka razowa jest z pełnego przemiału, już sama nazwa wskazuje. A graham to pszenica i nie ważne jaki przemiał bo pszenica ma wyższy IG niż czekolada. -
Hej dziewczyny,
melduję się, że jestem i żyję i mamy się z Julką dobrze.
W czwartek źle się poczułam, zaczął mi się spinać brzuszek do tego znowu mini plamienie. Zebrałam się na IP i okazało się że szyjka jest znacznie krótsza jak przy ostatnim badaniu ale w normie. Dostałam magnez i nakaz leżenie w domu ale nie wiele mi pomogło, brzuszek znowu się stawiał. W piątek stwierdziłam że wracam na IP zostawiono mnie w szpitalu kroplówki i dopiero po tym ustąpiło, dostałam też leki, które powstrzymują skurcze, już do końca ciąży będę brać. Dziś wyszłam i mam brać leki i polegiwać, na szczęście wszystko dobrze się skończyło i oby tak do października !
Jutro postaram się Was podczytać.
Pozdrawiam i idę leżeć.Pampcia lubi tę wiadomość
-
A może by... wrote:Tak, tak
już poprawiłam bo mnie zamroczyło
I tak masz największą wiedzę dot mąki że wszystkich "nie dietetyków" jakich znam
Dla większości ludzi mąka razowa oznacza rodzaj zboża z jakiego zostało zrobione
Kiedyś pytam swoją pacjentke jaki je chleb, odpowiada że razowy. Ja mówię ok, ale pszenny czy żytni. I zaczyna się kłócić że razowy- ten typ człowieka który wszystko wie lepieji w końcu po 10 min nie wytrzymałam i pytam w takim razie z czego jest zrobiony ten chleb razowy? Z RAZU?
Wtedy przyznała mi rację i koniec końców schudła 30 kg.nadziejastru, smeg lubią tę wiadomość
-
A jeszcze po posiłku to mniej wiecej jaki powinien być cukier? Jaki najlepszy? Ale smęcę trochę z tym, ale ciekawa jestem, bo nawet się wkręciłam w to sprawdzanie po posiłkach i odkrywanie co mi służy, a co nie...
Mi już dawno nic kurier nie przyniósł, za szybko zrobiłam te zakupy wyprawkowe hihiostatnie juz blizej wrzesnia bedziemy kompletowac
-
Gabisonka wrote:A do mnie przyszło dziś łóżeczko
Ale na razie go nie rozkładamy, bo to łóżeczko dostawne i mój zobligował się, że rozstawi je jak już będę w szpitalu
teraz tylko sprawdzi czy niczego nie brakuje
A jakie zamówiłas? Ja czekam na kinderktaft uno gray -
u nas powoli do przodu od miesiąca jestem na luteinie, magnezie i nospie oby przeszło spinanie się brzucha. Puki co z Madzią rośniemy a braciszek uwielbia tulić się do brzuszka. Oby do październikasynuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia
nasz Bartuś
-
dżdżownica wrote:I tak masz największą wiedzę dot mąki że wszystkich "nie dietetyków" jakich znam
Dla większości ludzi mąka razowa oznacza rodzaj zboża z jakiego zostało zrobione
Kiedyś pytam swoją pacjentke jaki je chleb, odpowiada że razowy. Ja mówię ok, ale pszenny czy żytni. I zaczyna się kłócić że razowy- ten typ człowieka który wszystko wie lepieji w końcu po 10 min nie wytrzymałam i pytam w takim razie z czego jest zrobiony ten chleb razowy? Z RAZU?
Wtedy przyznała mi rację i koniec końców schudła 30 kg.
Jeszcze rok temu jak walczyłam z cukrem to ogarniałam, a tak widzisznapisałam i zorientowałam się, że namieszałam jak przeczytałam grzecznie swój geniusz
.
Ja może już na diecie teraz nie jestem, chociaż przydałoby się pewnie, ale swoje walczyłam z cukrem i tarczycą bo bardzo chciałam zacząć się starać o maluszka przy uregulowanych tych sprawach. Natomiast z przepisów dietetycznych do dziś korzystam bo naprawdę były smaczne i nie takie pracochłonne.
-
dżdżownica wrote:A jakie zamówiłas? Ja czekam na kinderktaft uno gray
Na początku chciałam Chicco next 2 me, ale moja miłość do łóżeczek szczebelkowych wygrała
-
Gabisonka wrote:Klupś piccolo due biały, ale bez materacyka, bo materacyk dokupiłam osobno ten z kokosem (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa)
Na początku chciałam Chicco next 2 me, ale moja miłość do łóżeczek szczebelkowych wygrała
Śliczne! Ja też jednak wolę te w klasycznym kroju. Szkoda, że u mnie piętro i musiałam coś kombinować żeby dało się znieść na dół, bo już 3 nie chciałam kupować
-
Odebrałam dzisiaj wyniki badania moczu i prawie wszystko jest ok. To co nie jest w normie to:
- Ciała ketonowe 5
Glukoza na czczo 97,94
po 1 godz. 75g 107,74
po 2 godz. 100,22
Dziewczyny czy wynik na czczo nie jest za wysoki?
Czytałam,że ciała ketonowe się zdarzają przy zaburzonym poziomie cukru. Przeczytam również, że ciała ketonowe zdarzają się w ciąży gdy dostarcza się za mało kalorii. No więc postanowiłam jeść częściej(chociaż nie czułam się nigdy głodna).
Proszę napiszcie czy Wam również wyszły kiedyś dodatnie ciała ketonowe w moczu, co na to Wasz lekarz itd?
Powinnam udać się jutro do lekarza? Wizytę mam dopiero 3 sierpnia, może wybrać się do rodzinnego?