X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kasialudek Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Kasia, a jakie miasto? W większości robi się to ambulatoryjnie, szczególnie w tych czasach... może jakiś inny szpital?
    Poznań. Niby duże miasto, a na NFZ tylko jeden szpital...
    Jak czytałam opinie, to zwykle trwało to 20 minut. A tu taka niespodzianka. Może zasługa covida?

• meraja90 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Witajcie dziewczyny. Jestem tutaj nowa, również mam termin na październik, dokładniej to pod koniec.
    Nazywam sie Patrycja, mam 25 lat. To moja pierwsza ciąża dlatego wszystkim się stresuje i chciałabym jak najwięcej wiedzieć.
    Nigdzie nie mogłam znaleźć żadnego forum gdzie będę mogła porozmawiać z innymi mamami itd.
    Przede mną pierwsze badanie prenatalne. Możecie powiedzieć jak to wygląda? Czy poznałyście już płeć maleństwa?
    I czym różni się badanie 2D od 3D? Czy na tak wczesnym etapie jest jakaś różnica? Nie ukrywam że koszt między jednym a drugim 100 zł ale Pani w rejestracji nic nie mówiła że to będzie 3D..
    Gratuluję każdej z Was upragnionej ciąży 🙂

Cześć 🤗 Moim zdaniem nie opłaca się robić 3D na pierwszych prenatalnych 😊 lepiej poczekać na połówkowe bo będzie wtedy dużo więcej widać, rysy buźki dziecka itd. Usg 3D sprawia ze Masz wtedy zdjęcie dzidziusia w 3D (wygoogluj sobie usg 3D to będziesz widziała mniej więcej jak to na zdjęciu wyglada), obraz generuje się podczas badania usg przez powłoki brzuszne 😊 Lepiej poczekać i pozniej dopłacić 😊
    Ja miałam prenatalne przez powłoki brzuszne i tak chyba się głównie odbywa 😊 Mierzone są najważniejsze parametry które pomagają określić ryzyko wystąpienia potecjalnych wad genetycznych i już. To poprostu takie dłuższe i dokładniejsze usg. Niektóre dziewczyny już poznały płeć na pierwszym usg prenatalnym, ale nie wszystkie. Nie zawsze dzidzia się dobrze układa, nie zawsze jest dobrze widać - zależy dużo od sprzętu i doświadczenia lekarza, który przeprowadza badanie.

Jak coś to pisz, pytaj 😊

Patka95 lubi tę wiadomość

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź 😚
    Tak też myślałam że na pierwszych nie opłaca się robić 3D gdyż i tak mało co widać, najwyżej na kolejnych prenatalnych zrobię 3D.
    A właśnie, jak to jest ? Trzeba wszystkie 3 badania prenatalne robić?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedź 😚
    Tak też myślałam że na pierwszych nie opłaca się robić 3D gdyż i tak mało co widać, najwyżej na kolejnych prenatalnych zrobię 3D.
    A właśnie, jak to jest ? Trzeba wszystkie 3 badania prenatalne robić?
    Ja tylko dodam że podobno na pierwszych prenatalnych nie powinno się robić 3d bo podobno to uniemożliwia dokładne zmierzenie NT więc za dużo wtedy to badanie nie wnosi. Tak, trzeba wszystkie te badania robić bo one są wszystkie ważne i sprawdzają coś innego

meraja90, Patka95 lubią tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hopeful wrote:
    Jejku Wy tyle spraw macie juz przemyślanych, ogarniętych a ja nadal boję się snuć wizję przyszłości z dzieckiem i to nie dlatego że obawiam się macierzyństwa tylko dlatego, że boję się że znow przeżyje stratę o mój świat legnie w gruzach. Boję się cieszyć. Czy ktos z Was tez tak ma? Nie oglądam ubranek, wózków, łóżeczek, niczego. Myśle jedynie tu i teraz. Nie wyprzedzam nawet tygodni ciazy, tylko czytam o bieżącym.
    Mam niestety to samo - boje sie wybiegać w przyszłość.. Ale mocno wierze ze tym razem będzie dobrze 🤰❤

Hopeful lubi tę wiadomość

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny siedzę i nie mogę normalnie się na niczym skupić. Właśnie znalazłam w necie taką grupę, w której zadano pytanie o to, na ile płeć określona przez dra Hoppe na prenatalnych się potwierdziła i wychodzi na to że lekarz ma zajebistą skuteczność ❤️ ktoś nawet napisał że jeśli ten lekarz nie jest pewny to nie mówi 😁 chwilo trwaj. Kocham syna całym sercem ale od zawsze marzę o córce 😁
    Jak jechałam na criotransfer to się śmiałam że syna już mam teraz poproszę o córkę 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2021, 15:51

Kasialudek, Gomerka lubią tę wiadomość

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Sophieja Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, a czy są tu jakieś dziewczyny z Warszawy i okolic? Powoli zbieram opinie na temat miejsc do rodzenia. Macie może jakieś przemyślenia?

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym tygodniu usłyszałyście bicie serduszka?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zastanawiam nad USG 3 d czy nie zrobić tak sobie w 16 tyg co o tym myślicie? Bo kiedy następne prenatalne?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophieja wrote:
    Hej, a czy są tu jakieś dziewczyny z Warszawy i okolic? Powoli zbieram opinie na temat miejsc do rodzenia. Macie może jakieś przemyślenia?

Tak :) jeśli chodzi o wybór miejsca do rodzenia to polecam stronę na fb "Halo gdzie rodzić - Warszawa?". Znajdziesz tam najwięcej informacji o szpitalach, domach narodzin itp. Dziewczyny odpowiadają na wszystkie pytania.

Sophieja lubi tę wiadomość

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    W którym tygodniu usłyszałyście bicie serduszka?

Bijące serduszko widziałam już na 1szym badaniu w 6 tygodniu, ale słyszałam dopiero w 10tc. Mój lekarz należy do tej grupy, która nie obciąża dziecka wcześniej.

Patka95, Gosia9 lubią tę wiadomość

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erica wrote:
    Bijące serduszko widziałam już na 1szym badaniu w 6 tygodniu, ale słyszałam dopiero w 10tc. Mój lekarz należy do tej grupy, która nie obciąża dziecka wcześniej.

No ja na pierwszym usg byłam w 8 tygodniu i widziałam na ekranie ale nie słyszałam. I na niektórych stronach piszą dziewczyny że już słyszały. Trochę się zmartwiłam dlaczego ja jeszcze nie słyszałam. Teraz mnie uspokoiłaś, dziękuję 😚 czyli usłyszę na prenatalnych, 22 kwietnia 😍 szkoda, że narzeczony nie może wejść ze mną 😥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2021, 16:50

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Ja tylko dodam że podobno na pierwszych prenatalnych nie powinno się robić 3d bo podobno to uniemożliwia dokładne zmierzenie NT więc za dużo wtedy to badanie nie wnosi. Tak, trzeba wszystkie te badania robić bo one są wszystkie ważne i sprawdzają coś innego

U mnie nie było podziału na 2D i 3D. Całe badanie lekarz robił jako 2D, wydaje mi się, że to oczywiste, właśnie ze względu na konieczność dokonania pomiarów. Ale jeden widok pokazał mi w 3D i dostałam wydruk.

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • meraja90 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    No ja na pierwszym usg byłam w 8 tygodniu i widziałam na ekranie ale nie słyszałam. I na niektórych stronach piszą dziewczyny że już słyszały. Trochę się zmartwiłam dlaczego ja jeszcze nie słyszałam. Teraz mnie uspokoiłaś, dziękuję 😚 czyli usłyszę na prenatalnych, 22 kwietnia 😍 szkoda, że narzeczony nie może wejść ze mną 😥
    U mnie była możliwość nagrania usg na płytę za dopłata, z której skorzystałam, żeby mąż mógł obejrzeć. Może u Ciebie tez jest taka możliwość, warto spytać 😊

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meraja90 wrote:
    U mnie była możliwość nagrania usg na płytę za dopłata, z której skorzystałam, żeby mąż mógł obejrzeć. Może u Ciebie tez jest taka możliwość, warto spytać 😊

Oczywiście spytam jeszcze dokładniej.
    A czy na tym nagraniu które dostałaś, słychać bicie serduszka?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erica wrote:
    U mnie nie było podziału na 2D i 3D. Całe badanie lekarz robił jako 2D, wydaje mi się, że to oczywiste, właśnie ze względu na konieczność dokonania pomiarów. Ale jeden widok pokazał mi w 3D i dostałam wydruk.
    Mnie też nikt nie pytał czy chce 2d czy 3d. Nie wiem czy jakiś lekarz się decyduje na prenatalne w 3d ale moim zdaniem nie powinni skoro nie można wtedy dokładnie zmierzyć tego co trzeba

meraja90 lubi tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • meraja90 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Oczywiście spytam jeszcze dokładniej.
    A czy na tym nagraniu które dostałaś, słychać bicie serduszka?
    Tak, słychać 😊

Patka95 lubi tę wiadomość

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meraja90 wrote:
    Tak, słychać 😊

To super 😚 pamiątka na całe życie ❤

meraja90 lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    A ja się zastanawiam nad USG 3 d czy nie zrobić tak sobie w 16 tyg co o tym myślicie? Bo kiedy następne prenatalne?
    Kolejne są 18-22 tyg. Też się zastanawiam nad dodatkowym usg 3d ok 20 tyg.

• Moni* Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zapisałam na prenatalne 3d te 2 prenatalne. Zobaczymy

w57vvfxm1qdsa8lq.png
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ