X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • paatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam też w poście u Mamaginekolog, że najlepiej koło 30 tyg.
    Dziewczyny, będzie dobrze! Trzymam kciuki za nas wszystkie, żeby udało się donosić Maluchy :)

jane789 lubi tę wiadomość

0d1yvkcbv7ixmctl.png
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja, ja idę na krzywą cukrową w przyszłą środę- mam nadzieję, ze wyjdzie dobrze :)
    Co do imion… my dla córki wybraliśmy AVA i w sumie nikt mi z tego tytułu przykro nie przyszedł:) mojemu Tacie może niekoniecznie się podoba, bo jest zwolennikiem raczej tradycyjnych imion, ale stwierdził, ze mogl sie spodziewać czegos udziwnionego po tym, jak ma teściową Norbertę i żonę Ofelię😄😄😄
    Mi to imię chodziło po głowie od kilku lat- mam tylko nadzieję, że przy rejestracji nie będą robili problemów przy literce V w imieniu:)
    Jak jeszcze nie znaliśmy płci, to dla chłopca miało być imię Stasiu… i tu w rodzinie było dużo wątpliwości, uszczypliwości i prób zmiany imienia:)
    Btw… co do krzywej- robilyscie tylko glukozę czy glukozę z insuliną? Jaki smak najlepiej? I kupowalyscie 50 czy 75g?

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Juliet, nie każda Julka jest niegrzeczna. Mojej mamy znajoma ma córeczkę o tym imieniu i jest bardzo grzeczna, mojego kuzyna córcia też jest grzeczna 🙂 wydaje mi się, że dużo też zależy od charakteru dziecka i to czy poświęca mu się czas i uwagę 😊
    Ojejku no przecież to był żart 🤦🏻‍♀️ Ja tez byłam grzeczna jak byłam mała, później zaczęłam rozrabiać na etapie gimnazjum i pierwszych miłości. Wiadomo, że wszystko zależy od charakteru i wychowania 🤷🏻‍♀️

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie będzie 28+5, tak mnie lekarka umówiła więc chyba jest ok

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliet wrote:
    Ojejku no przecież to był żart 🤦🏻‍♀️ Ja tez byłam grzeczna jak byłam mała, później zaczęłam rozrabiać na etapie gimnazjum i pierwszych miłości. Wiadomo, że wszystko zależy od charakteru i wychowania 🤷🏻‍♀️

Ale spokojnie, nie pisałam tego w złości 😃 może tak dziwnie zabrzmiało 🙈

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya, ja badałam samą glukozę. Nie musiałam kupować, bo u mnie w laboratorium dają gotowy roztwór. Bezsmakową, musi być 75g rozpuszczone w około 300ml wody.

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya, ja miałam cytrynową 75g i teraz też będę robić taką samą 🙂

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya ja nic nie kupowalam bo po prostu dostałam glukozę w laboratorium w luxmedzie i nawet nie wiedziałam że są jakieś smaki.
    Ale po wyniku widzę że to chyba zwykła glukoza 75 g. Po rozpuszczeniu smakuje po prostu jak woda z cukrem.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Praskovia, piękne imiona. A komentarze tego typu są nie na miejscu i wcale się tym nie przejmuj. Każdemu się nie dogodzi. Najważniejsze aby Wam się podobało. Dalej nie wiesz kto mieszka w brzuszku? 🙊

Na początku ciąży podjęliśmy decyzję, że nie chcemy wiedzieć do porodu, ale szczerze mówiąc coraz bardziej korci. :D Na początku, tak do 18tc, było łatwo bo nawet lekarze nie za bardzo tam zaglądali i nikt się nie wyrywał z oznajmianiem płci. Ale już tak od mniej więcej miesiąca podobno dziecię się wystawia pięknie do ekranu i świetnie wszystko widać. Ciekawe, czy wytrzymamy w swoim postanowieniu do października? :D

paatka wrote:
    Ja o dziwo nie stresuję się samym porodem - może dlatego, że na początku ciąży zaczęłam robić kurs Błękitny Poród (techniki autohipnozy i głębokiej relaksacji), teraz chcę wrócić do przejścia przez całe 30 dni tego kursu i ćwiczenia tych technik - ale dzięki temu wiem, że chcę urodzić SN i wręcz nie mogę się tego doczekać (niezła zmiana w głowie :P)

Ale fajnie, że jest tu kursantka błękitnego porodu! Bardzo się zastanawiam, czy wykupić ten kurs! Wiadomo cena odstrasza, ale mam koleżankę, która dzięki niemu wspomina poród jako fascynujące doświadczenie, a przyznam, że mi już sama szkoła rodzenia bardzo pomogła spojrzeć na poród inaczej. Też chyba nie mogę się doczekać! ;) Tzn. bez lukru- wiadomo, że to będzie masakra, ale mam tak świetną prowadzącą zajęcia, że jestem na razie spokojna... Powiesz coś więcej o tym kursie? Rozumiem, że polecasz?

paatka, Patka95 lubią tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bardzo mnie dzisiaj kluje brzuch z lewej strony, jakby kolka,widzę że mała się też w tym boku wypycha. Ale przy toalecie przed chwilą zobaczyłam uplawy w kolorze kawy z mlekiem. Lekka kreska brudnego sluzu została na wkładce. Mój lekarz jest na urlopie, a ja nie wiem czy się martwić...

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
    29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
    21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Essencya wrote:
    Heja, ja idę na krzywą cukrową w przyszłą środę- mam nadzieję, ze wyjdzie dobrze :)
    Co do imion… my dla córki wybraliśmy AVA i w sumie nikt mi z tego tytułu przykro nie przyszedł:) mojemu Tacie może niekoniecznie się podoba, bo jest zwolennikiem raczej tradycyjnych imion, ale stwierdził, ze mogl sie spodziewać czegos udziwnionego po tym, jak ma teściową Norbertę i żonę Ofelię😄😄😄
    Mi to imię chodziło po głowie od kilku lat- mam tylko nadzieję, że przy rejestracji nie będą robili problemów przy literce V w imieniu:)
    Jak jeszcze nie znaliśmy płci, to dla chłopca miało być imię Stasiu… i tu w rodzinie było dużo wątpliwości, uszczypliwości i prób zmiany imienia:)
    Btw… co do krzywej- robilyscie tylko glukozę czy glukozę z insuliną? Jaki smak najlepiej? I kupowalyscie 50 czy 75g?

Ja kupiłam - 75g ale w Luxmedzie gdzie robiłam dali swoją, pytałam o smakowe i o to czy do tej zwykłej mogę dodać troszkę cytryny ale nie - miała być czysta bez dodatków jak i bez smaku.

preg.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym pojechała na sor, brązowe to stara krew ale lepiej to sprawdź

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po awaryjnej wizycie u gina. Napisałam SMS czy mnie przyjmie. Zadzwonił i zapytał co się dzieje. Powiedziałam mu że żadnego dramatu nie ma ale co raz coś boli czy kłuje w brzuchu nisko. Dziś np. poczułam taki przeszywający ból od pępka do samej szyjki że aż nie mogłam się wyprostować. Zapytałam czy serio kaszel i katar mogły mi zaszkodzić (w sensie szyjka itp) bo mecze się z tym ponad tydzień. Lekarz powiedział że wtedy pracuje cała tłocznia brzucha i że rzeczywiście może to mieć wpływ i że mam przyjechać zobaczymy czy wszystko ok.
    Przyjechałam niczego złego się nie dopatrzył. Ten ból co poczułam dziś to mogło być skracanie szyjki, bo mówił że to nie jest tak że szyjka stoi w bezruchu całą ciążę. Ważne żeby nie skracała się często. Póki co wszystko jest okej. Szyjka długa, łożysko ok. Jak mnie boli to mam się położyć 🤷 a co zrobić gdy zaboli jak już leżę? 🤔
    Mówiłam mu że już odliczam tą ciążę ile do 39 tc a nie ile już za mną🤣
    Córcia waży 658g
    Ma być Agata, to nasz jedyny typ póki co, ale jakoś sama nie jestem chyba do końca pewna bo wolę napisać córcia niż Agata 😁 może jeszcze nam coś wpadnie do głowy.
    Co do wizyty na cito na dziś to jestem znów biedniejsza ale nie żałuję że poszłam. W niedzielę mamy urodziny syna na 10 osób w domu. Jedzenie zamówiłam, ale mimo wszystko trochę narobić się w domu będę musiała więc musiałam sprawdzić czy nie zrobię sobie dodatkowo jakiejś krzywdy na własne życzenie. Teraz wiem że mogę nacierać z mopem 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 17:40

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2021, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Ja bym pojechała na sor, brązowe to stara krew ale lepiej to sprawdź
    No tylko ze to nie takie brazowe, raczej ciemno zolte - kawa z mlekiem lekko, nie wiem, może jakieś naczynka od częstego kichania.... bardziej ten bol z jednej strony brzucha mnie martwi

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, podziwiam Was za taką decyzję. Ja nie umiałabym jednak wytrzymać 🙊

Praskovia lubi tę wiadomość

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to jakaś infekcja czy cos?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • paatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Ale fajnie, że jest tu kursantka błękitnego porodu! Bardzo się zastanawiam, czy wykupić ten kurs! Wiadomo cena odstrasza, ale mam koleżankę, która dzięki niemu wspomina poród jako fascynujące doświadczenie, a przyznam, że mi już sama szkoła rodzenia bardzo pomogła spojrzeć na poród inaczej. Też chyba nie mogę się doczekać! ;) Tzn. bez lukru- wiadomo, że to będzie masakra, ale mam tak świetną prowadzącą zajęcia, że jestem na razie spokojna... Powiesz coś więcej o tym kursie? Rozumiem, że polecasz?

Pewnie! Ja kupiłam ten 30-dniowy w wersji standard i polecam. Chociaż póki co najwięcej mi dało przeczytanie książki "Poród naturalny" wyd. Natuli, która była dołączona do kursu, a którą można sobie po prostu kupić i przeczytać :)

Sam kurs bardzo fajnie zmienia nastawienie w głowie - z myślenia o porodzie jako o czymś co jest straszne, na przejście tego świadomie, kontrolując swoje ciało na tyle ile się da i pomagając dziecku w tej trudnej drodze. Same techniki relaksacji i autohipnozy przydają się w wielu innych sytuacjach życiowych, więc to też mi trochę uzasadniło cenę. Co ciekawe, wspomniałam o tym kursie już dwóm znajomym, które były w 100% nastawione na cesarkę, a teraz obie bardzo chcą rodzić SN :)
    Mam też niedaleko szpital, który wspiera błękitny poród, więc to też pomogło mi się już dobrze nastawić na całe wydarzenie. Od poniedziałku zaczynam szkołę rodzenia z położną, która tam pracuje, więc zobaczę jak to wygląda z jej perspektywy :)

Praskovia lubi tę wiadomość

0d1yvkcbv7ixmctl.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Ale spokojnie, nie pisałam tego w złości 😃 może tak dziwnie zabrzmiało 🙈
    Nie, nie... Ja też się nie złoszczę 😛 bez przesady. Nie będziemy się kłócić o takie rzeczy 😛

Co do porodu to ja jakoś też się nie stresuję... Ale do października to się jeszcze wszystko może zmienić 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 21:59

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się porodu boję, stresuje, nastawiam na koszmar, tak samo jak za pierwszym razem 🙈😂 jakos pójdzie, wiem że będę słuchała położnej żeby jak najszybciej urodzić 🙈.
    Co do kaszlu - od dokładnie 1 kwietnia do połowy czerwca kaszlalam i smarkałam non stop razem z moim ciągle chorym żłobkowiczem. Martwiłam się że coś będzie nie tak ale ginekolog uspokoił mnie że taki kaszel jest najbardziej niebezpieczny juz w drugiej połowie 3 trymestru bo wtedy macica jest już bardziej 'dojrzala' do porodu i przez to moga pojawić się wcześniejsze skurcze. Z takich bezpieczniejszych sposobów na katar polecam prenalen spray, nososil olej na suchy nos i irigasin. Na kaszel mi pomagał pyłek pszczeli z mlekiem i miodem na ciepło, syrop z cebuli i prenalen w saszetkach

85993e3k946gskpj.png
  • Milu Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2021, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jednak jestem sorze, bol brzucha z jednej strony przy braniu głębszego powietrza nie minął:( bardzo się boję o małą.... krwawien plamien żadnych nie było, modlę się żeby tylko z nią było wszystko dobrze. Trzymajcie proszę za nas kciuki! 🙏🙏🙏🙏

zi13dqk3avb8xhi8.png

25.01.2021 II kreski 🙏❤
    03.02.2021 beta 2506 ❤
‹‹ 287 288 289 290 291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ