Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas będzie Kazimierz. Mąż mnie przekonał, ciągle mówił do brzuszka Kaziu, Kaziula itp. Powiedziałam mamie a ona do mnie ze urodziłam się w imieniny Kazimierza 😀.
Odnośnie złych opowieści dotyczących porodu, rozjescia mięśni i innych atrakcji pociazowych to mam takie nastawienie że nie chce ich słuchać. Wzięłam udział w webinarze prowadzonym przez psychologa i bardzo spodobało mi się jej podejście, żeby nie przyjmować na siebie traum które ktoś przeszedł. Wcale nam to nie pomoże (przesiąkamy złymi doświadczeniami, a potem poród się wydłuża bo mamy złe nastawienie i w efekcie blokujemy oksytocyne). Poza tym ludzie często opowiadają tylko złe historie, różnie odbierają rzeczywistosc (sama widziałam jak dla kogoś konkretna położna była wredna a dla drugiej osoby zadaniowa, jak na słowo nacięcie krocza był strach i przerażenie bo się nasłuchałam, a wcale nie było tak zle).
Z innych wiadomości to w środę zaszczepiłam się na covid-jak narazie oprócz bólu ręki nic mi nie dokucza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2021, 16:23
Praskovia lubi tę wiadomość
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Dziewczyny podpowiedzcie jak stoicie z wyprawka? Warto już zabrać się za zakupy? Narazie mam to co dostałam czyli wózek, fotelik i ubranka. Jednak zastanawiam się nad kolejnymi rzeczami. Jestem w końcówce 25 tygodnia. Macie może jakaś listę wyprawkowa? Najchętniej taka Waszą?
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Kacha_88 wrote:Dziewczyny podpowiedzcie jak stoicie z wyprawka? Warto już zabrać się za zakupy? Narazie mam to co dostałam czyli wózek, fotelik i ubranka. Jednak zastanawiam się nad kolejnymi rzeczami. Jestem w końcówce 25 tygodnia. Macie może jakaś listę wyprawkowa? Najchętniej taka Waszą?
-
paatka wrote:Mam też niedaleko szpital, który wspiera błękitny poród, więc to też pomogło mi się już dobrze nastawić na całe wydarzenie. Od poniedziałku zaczynam szkołę rodzenia z położną, która tam pracuje, więc zobaczę jak to wygląda z jej perspektywy
Ale fajnie, zazdroszczę!Daj znać po zajęciach jak Ci się podobało! Ja z kolei w poniedziałek mam EEG i to od jego wyniku zależy, czy będę mogła rodzić sn, czy nie. Więc poczekam jeszcze trochę i jeśli wynik będzie ok, to pewnie się zdecyduję na kurs.
Milu, cieszę się, że wszystko dobrze!
Kacha, ja z wyprawki nie mam nic oprócz chusty do noszenia. Ani pół śpioszka! Chyba jestem najbardziej do tyłu z całego naszego forum.A z Twoją wypowiedzią odnośnie czyichś traum zgadzam się w stu procentach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2021, 17:14
paatka lubi tę wiadomość
-
Kacha_88 wrote:Dziewczyny podpowiedzcie jak stoicie z wyprawka? Warto już zabrać się za zakupy? Narazie mam to co dostałam czyli wózek, fotelik i ubranka. Jednak zastanawiam się nad kolejnymi rzeczami. Jestem w końcówce 25 tygodnia. Macie może jakaś listę wyprawkowa? Najchętniej taka Waszą?
Ja już powoli coś tam kupuję. Ale to głównie z tego względu, że ciagle słyszę od lekarza, żeby dotrwać do któregoś tam tygodnia z tą szyjką. Różnie może być u mnie(w sumie w każdej ciąży coś się może przyspieszyć) i ostatnio się zorientowałam, że gdyby coś to ja już muszę mieć spakowaną chociaż tą torbę do szpitala (akurat z tych rzeczy do szpitala nie mam jeszcze nic kupione😅)
Najwiecej kupiłam ciuszków bo wydawało mi się to łatwe i przyjemne do ogarnięcia. Przeraża mnie ilosc wsyzstkiego co trzeba mieć/co się przyda. Ja „niestety” wszystko analizuję, wszystkie składy kosmetyków itd i długo mi zajmuje chociażby spisanie tego czego chciałabym używać do prania, kąpieli itp🤦♀️
Zamówiony mam już rożek, otulacze, kokon. Nie kupuję żadnych ochraniaczy na łóżeczko, poduszek ani kołder.
Laktator kupiłam elektryczny Nano Uno. Zdecydujemy się tez na monitor oddechu Babysense 7 i nianię elektroniczną tez z Babysense V35. To z takich rzeczy, które po przeczytaniu różnych opinii uznałam za najlepsze.
No ale to i tak kropla w morzu całej wyprawki...🤪 -
Praskovia wrote:Ale fajnie, zazdroszczę!
Daj znać po zajęciach jak Ci się podobało! Ja z kolei w poniedziałek mam EEG i to od jego wyniku zależy, czy będę mogła rodzić sn, czy nie. Więc poczekam jeszcze trochę i jeśli wynik będzie ok, to pewnie się zdecyduję na kurs.
Milu, cieszę się, że wszystko dobrze!
Kacha, ja z wyprawki nie mam nic oprócz chusty do noszenia. Ani pół śpioszka! Chyba jestem najbardziej do tyłu z całego naszego forum.A z Twoją wypowiedzią odnośnie czyichś traum zgadzam się w stu procentach.
-
Juliet wrote:Cudnie ❤❤❤ musiało być dobrze 🥰 Nie wiedziałam, że można tak zareagować na dane Żelazo 🤔 ja też od dzisiaj biorę I zaczynam mieć obawy... jakie Żelazo bierzesz? W jakich dawkach i jak długo??
Biorę juz od 1.5 miesiąca Tardyferon. Miesiąc 2x1 tabletka i od 2 tygodni 3x1 tabletka. Od początku się srednio po nim czułam, potem łączyłam z probiotykiem i było ok. Ale teraz znowu to, więc robie sobie teraz tydzien przerwy do wizyty u mojego lekarza prowadzacego, bo tym bolem wystraszyłam się mocno...
Jak coś się będzie działo i będziesz się źle czuła zgłoś to lekarzowi. Ja teraz będę prosić o jakiś inne żelazo do picia, podobno wiele kobiet musi testować różne żelazo bo nie każde dobrze działa na każdą kobietę. Trzymam za Ciebie kciuki żeby jednak wszystko było Oki!
25.01.2021 II kreski 🙏❤
03.02.2021 beta 2506 ❤
29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤ -
Milu wrote:Biorę juz od 1.5 miesiąca Tardyferon. Miesiąc 2x1 tabletka i od 2 tygodni 3x1 tabletka. Od początku się srednio po nim czułam, potem łączyłam z probiotykiem i było ok. Ale teraz znowu to, więc robie sobie teraz tydzien przerwy do wizyty u mojego lekarza prowadzacego, bo tym bolem wystraszyłam się mocno...
Jak coś się będzie działo i będziesz się źle czuła zgłoś to lekarzowi. Ja teraz będę prosić o jakiś inne żelazo do picia, podobno wiele kobiet musi testować różne żelazo bo nie każde dobrze działa na każdą kobietę. Trzymam za Ciebie kciuki żeby jednak wszystko było Oki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2021, 21:36
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
26.07.21 - 1340g 🥰💙
13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
07.10.21 - 3920g 💙
13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙
03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane
Starania od 04.2020
Nasienie:
Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Cześć
Zaglądam czasem do Was, ale tak mi czas leci, że nie zdążyłam się przywitać. Mam już 4-letnią córeczkę a teraz czekamy na synka. Termin porodu na 7 października.
W tej ciąży cierpię na okropne zaparcia, a nawet żelaza nie biorę, bo wyniki w normie. Z wyprawki jeszcze nic nie kupione, bo walczymy z remontem i czekaliśmy na potwierdzenie płci. Ale chyba powoli trzeba coś organizowaćPraskovia, zozo, Filcek lubią tę wiadomość
-
Moni* wrote:Jakie pieluchy będziecie kupować?
Zdecydowanie Mumi Baby🙂 myślałam nawet o pieluchach wielorazowych AIO, ale wymiękłam już przy samym planowaniu i jednak się nie zdecydujemy na nie🙈
Witaj makatka, mamy ten sam termin porodu🙂🍀 ja tez bardzo cierpiałam na zaparcia, nic nie pomagało, ale wszystko pięknie minęło od kiedy stosuję dietę cukrzycową👍🏻Praskovia, zozo, makatka lubią tę wiadomość
-
Makatka, u nas też remont, wiem co czujesz.
A na zaparcia polecam zakwas z buraka, jedyne co mi pomogło. Tylko najlepiej zrobić samemu, albo kupić w Biedronce firmy Nasze Smaki, bo jest całkowicie naturalny. Te wszystkie Krakusy są doprawiane cukrem.
Moni, ja odważnie planuję wielopieluchowanie, ale dopiero od mniej więcej 3 miesiąca, jak już rozmiar one size będzie pasował. Do tego czasu pewnie pójdę w jakieś super eko, nawet gdyby miały być dużo droższe. To z troski o maluszka i środowisko, bo jednak te pampersy to zmora!jane789, makatka lubią tę wiadomość
-
Praskovia, trzymam kciuki za badanie, będzie dobrze:)
Dziewczyny, jeżeli chodzi o żelazo, to ja brałam Tardyferon przez miesiąc, teraz piję Feroplex, mam zwiększoną dawkę do dwóch fiolek dziennie. W sumie teraz mi będzie leciał 3 miesiąc suplementacji, lecę bez przerwy i nie mam po nim żadnych dolegliwości. Niestety hemoglobina cały czas mi spada, jutro idę zbadać poziom witaminy B12 i ferrytyny, ale jak B12 będzie nisko to mam natychmiast też rozpocząć suplementację.
Byłam dziś na wizycie u fizjoterapeutki uroginekologicznej i było super! Porozmawiałyśmy sobie o mięśniach dna miednicy, pokazała jak tam wszystko jest ułożone i jak działa, w jaki sposób wykonuje się masaż krocza (od 36 tyg.), no i pokazała kilka ćwiczeń relaksujących i oddechowych. Warto skoczyć na taką wizytę - zwłaszcza w pierwszej ciążyPraskovia lubi tę wiadomość
-
Dzięki Paatka! A myślisz, że jedna wizyta u fizjoterapeutki uroginekologicznej wystarczy? Czy to raczej powinna być cała seria? Może dałabym radę zapisać się na jedną wizytę w sierpniu jak będę znów odwiedzać mamę, bo na naszej wiosze to takich cudów nie ma.
-
Dziewczyny, czy mogę zastosować clotrimazol maść w ciąży? Wydaje mi się, ze mam
Infekcje narządów zewnętrznych… masakra… chyba któraś z Was pisała o tym ostatnio na forum?
Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/
-
Praskovia wrote:Dzięki Paatka! A myślisz, że jedna wizyta u fizjoterapeutki uroginekologicznej wystarczy? Czy to raczej powinna być cała seria? Może dałabym radę zapisać się na jedną wizytę w sierpniu jak będę znów odwiedzać mamę, bo na naszej wiosze to takich cudów nie ma.
U mnie to była jedna wizyta, bo nie mam innych problemów i generalnie ponoć mam dobrą postawę. Powiedziała, że jak będzie coś bolało, to wtedy przyjść na masaż, albo plastrowanie, a tak zaprasza po porodzie
-
Essencya wrote:Dziewczyny, czy mogę zastosować clotrimazol maść w ciąży? Wydaje mi się, ze mam
Infekcje narządów zewnętrznych… masakra… chyba któraś z Was pisała o tym ostatnio na forum?
Ja z innej beczki. Czy któraś z was ma pomysł co mi może pomóc na biegunkę? Najadłam się wczoraj węgla, a tam się nic nie zmieniło oprócz tego, że teraz robię na czarno 🙄 Czy za niska hemoglobina i hematokryt może być przyczyną i jak kilka dni pobiorę to Żelazo to przejdzie? Już nie mam pomysłu jak sobie pomóc 😪Essencya lubi tę wiadomość
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
26.07.21 - 1340g 🥰💙
13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
07.10.21 - 3920g 💙
13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙
03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane
Starania od 04.2020
Nasienie:
Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Juliet wrote:Możesz stosować 😊 mi lekarz powiedział, że jakby coś się działo, to kupić i smarować 😊
Ja z innej beczki. Czy któraś z was ma pomysł co mi może pomóc na biegunkę? Najadłam się wczoraj węgla, a tam się nic nie zmieniło oprócz tego, że teraz robię na czarno 🙄 Czy za niska hemoglobina i hematokryt może być przyczyną i jak kilka dni pobiorę to Żelazo to przejdzie? Już nie mam pomysłu jak sobie pomóc 😪
Długo masz tą biegunkę czy to jednorazowa akcja? Jak typowo po jakimś jedzeniu to ogarniesz to sama dietą (nie jedz nic co ma duże ilości błonnika, pij dużo wody, zero kawy. Banany maja właściwości zapierające to możesz śmiało jeść).
Jeśli to trwa jakiś czas to odezwałabym się do lekarza, bo problem może tkwić w czymś innym niż dieta.