Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyGomerka wrote:Dziewczyny, a któraś z Was spędza lub planuje spędzić urlop za granica w tym roku? Ja się strasznie waham, i chce i się boje.
Ja byłam w czerwcu tydzień w Rzymie i aktualnie jestem w Grecji gdzie w sumie spędzę dwa tygodnie.
Więcej latać nie zamierzam bo jak wrócę to już prawie będzie 3trymestr.
No i trzymam się w tym roku Unii Europejskiej ze względu na opiekę medyczną. -
Mag91 wrote:Krzywa dopiero przede mną, wybieram się w przyszłym tygodniu i zastanawiam się jak to wyjdzie u mnie, słodkie mogłabym jeść non stop. Dzień bez placka z kremem i bez karmelu jest dniem straconym 🤣🧁🍰🎂🥧
Na szczęście to nie jest wyznacznik tego czy ma się cukrzycę czy nie🙂 tu chodzi bardziej o to czy wystąpi niedobór lub nieodpowiednie przyswajanie insuliny przez organizm. Jak wystąpi cukrzyca to głównie trzeba się trzymać diety z niskim IG czyli odrzucić dużo produktów typu białe pieczywo itp.
Są ciężarne, które wpierniczają słodkie i nie maja cukrzycy, a są takie, które nie jedząc nic słodkiego maja podwyższone wyniki🤷♀️Mag91 lubi tę wiadomość
-
Milu, trzymam kciuki, będzie wszystko dobrze! Malutka na pewno czuje niepokój mamusi i zostanie w brzuszku do odpowiedniego czasu! 😘
Co do cukrów - ja mam za niskie, moje wyniki z krzywej to 75-92-54. Jak wróciłam nie wiedziałam jak się nazywam trzęsłam się cała do momentu aż nie zjadłam batona i porządnej kanapki. Za to drugiego dnia miałam zakwasy jak po ciężkim treningu. Ogólnie często robi mi się nagle słabo dopóki nie zjem cukierka czy nie napije się słodkiego. Także odchylenia od norm tych cukrów w żadną stronę nie są korzystne ☹️ -
Dziewczyny z miedniczkami nerkowymi mój mały miał przeboje. Dlatego już teraz wiem że trzeba mieć to na uwadze, ale brać poprawkę na te wymiary. Skrótem opiszę sytuację. USG koło 37-38 tyg pokazało miedniczki w górnej granicy normy. Po porodzie wyprosilam USg z tego powodu, na którym wybadali takie kwiatki, że tak na prawdę powinniśmy trafić od razu z noworodków karetką na nefrologie albo urologie... wybadali duże wodonercze, zastoje moczu, ogólnie katastrofa przez którą przeplakalam 2 tygodnie zanim dostaliśmy się na skierowanie do nefrologa i urologa. Zbadali mi go na miejscu od razu, z tym że czytając wynik obydwaj specjaliści łapali się za głowę skąd takie rewelacje u dziecka z którym na pierwszy rzut oka jest w porządku. Wg USG w klinikach miedniczki były tylko widoczne, zastój lekki jeszcze noworodkowy co właśnie mogło wyjść na USG w ciąży. Badanie zaraz po porodzie zostało po prostu źle wykonane 🤦 ale z racji wywiadu i tej widocznej miedniczki mały miał zrobione wszystkie badania (włącznie z podaniem czynnika radioaktywnego i cewnikowaniem pecherza z kontrastem 🤦) i jesteśmy pod regularna kontrolą poradni nefrologicznej od której pewnie 'uwolnimy się' jeśli USG w listopadzie w wieku 2 lat będzie w normie...
-
Dziekuje dziewczyny. Nie jest niestety dobrze. Skurcze ustąpiły, jestem podłączona do kroplówki, dostalam druga dawkę sterydów na płuca małej, ale w nocy odszedl czop śluzowy i niestety ryzyko.porodu jest duże. Czekamy... bardzo się boję, to tak bardzo za wcześnie. Wiek z OM 26+6, wiek z usg 27+4...
25.01.2021 II kreski 🙏❤
03.02.2021 beta 2506 ❤
29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤ -
Milu wrote:Dziekuje dziewczyny. Nie jest niestety dobrze. Skurcze ustąpiły, jestem podłączona do kroplówki, dostalam druga dawkę sterydów na płuca małej, ale w nocy odszedl czop śluzowy i niestety ryzyko.porodu jest duże. Czekamy... bardzo się boję, to tak bardzo za wcześnie. Wiek z OM 26+6, wiek z usg 27+4...
-
CiepłaKluska wrote:Ja byłam w czerwcu tydzień w Rzymie i aktualnie jestem w Grecji gdzie w sumie spędzę dwa tygodnie.
Więcej latać nie zamierzam bo jak wrócę to już prawie będzie 3trymestr.
No i trzymam się w tym roku Unii Europejskiej ze względu na opiekę medyczną.
A miałaś jakies specjalne zalecenia od lekarza odnośnie lotu? Mój stwierdził, ze mogę lecieć, tylko mam dużo pic i ruszać nogami 🤷♀️Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Milu wrote:Dziekuje dziewczyny. Nie jest niestety dobrze. Skurcze ustąpiły, jestem podłączona do kroplówki, dostalam druga dawkę sterydów na płuca małej, ale w nocy odszedl czop śluzowy i niestety ryzyko.porodu jest duże. Czekamy... bardzo się boję, to tak bardzo za wcześnie. Wiek z OM 26+6, wiek z usg 27+4...
Trzymam mocno kciuki! Mówią coś lekarze, dlaczego tak się podziało?Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Nie wiadomo dlaczego tak się podziało. Po prostu szyjka niewydolna nagle i tyle. Teraz modlę się o każdy kolejny dzień mojej małej córeczki. Myślę że mnie stąd juz nie wypuszcza. Mam nadzieję dotrwać przynajmniej do 30-32tc.
25.01.2021 II kreski 🙏❤
03.02.2021 beta 2506 ❤
29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤ -
Milu, czyli powodem nie jest ta macica dwurożna?
Trzeba się modlić żeby Twoja córeczka jeszcze posiedziała w brzuchu kilka tyg🙏🙏🙏 każdy tydzień na wagę złota. W sumie jak będzie 28tc to już można chyba być spokojnym (jeśli można tak to nazwać „spokojnym”...)
Bądź silna! Wspieramy Cię całym sercem❤️ -
Milu trzymam dalej mocno kciuki ✊✊ za Ciebie i córeczkę, niech siedzi jak najdłużej w brzuszku u mamy 🙏🙏🙏 w końcu tam najlepiej ❤️ najważniejszy teraz jest Twój spokój, zobaczysz że będzie dobrze 💚 -
natnatss wrote:Dziewczyny z miedniczkami nerkowymi mój mały miał przeboje. Dlatego już teraz wiem że trzeba mieć to na uwadze, ale brać poprawkę na te wymiary. Skrótem opiszę sytuację. USG koło 37-38 tyg pokazało miedniczki w górnej granicy normy. Po porodzie wyprosilam USg z tego powodu, na którym wybadali takie kwiatki, że tak na prawdę powinniśmy trafić od razu z noworodków karetką na nefrologie albo urologie... wybadali duże wodonercze, zastoje moczu, ogólnie katastrofa przez którą przeplakalam 2 tygodnie zanim dostaliśmy się na skierowanie do nefrologa i urologa. Zbadali mi go na miejscu od razu, z tym że czytając wynik obydwaj specjaliści łapali się za głowę skąd takie rewelacje u dziecka z którym na pierwszy rzut oka jest w porządku. Wg USG w klinikach miedniczki były tylko widoczne, zastój lekki jeszcze noworodkowy co właśnie mogło wyjść na USG w ciąży. Badanie zaraz po porodzie zostało po prostu źle wykonane 🤦 ale z racji wywiadu i tej widocznej miedniczki mały miał zrobione wszystkie badania (włącznie z podaniem czynnika radioaktywnego i cewnikowaniem pecherza z kontrastem 🤦) i jesteśmy pod regularna kontrolą poradni nefrologicznej od której pewnie 'uwolnimy się' jeśli USG w listopadzie w wieku 2 lat będzie w normie...
U mnie wyszło poszerzenie 7.9 mm i to dopiero teraz, póki co staram się nie przejmować, ale przygotowuję sobie listę co i jak po porodzie żeby tego nie zaniedbać i dać znać że małej będzie potrzebne USG w 3 dobie a później z tego co mówiła mi lekarka kontrolnie w 9 nawet jak pierwsze wyjdzie w normie. Mam nadzieję że się wszystko dobrze ułoży. -
Milu, wyobrażam sobie jaki to musi być dla Ciebie stres- dobrze, ze jestes pod opieką specjalistów w szpitalu. Trzymam mocno kciuki, żeby córcia siedziała bezpiecznie w brzuszku jak najdłużej ❤️ Sciskam Was mocno!Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/
-
nick nieaktualnyGomerka wrote:A miałaś jakies specjalne zalecenia od lekarza odnośnie lotu? Mój stwierdził, ze mogę lecieć, tylko mam dużo pic i ruszać nogami 🤷♀️
No tak to wszystko plus myślę że nie ma sensu rzucać się na loty powyżej 3-4h (chociaż marzyły mi się w tym roku Kanary). Generalnie nie ma żadnych przeciwwskazan do latania w ciąży o prawidłowym przebiegu, ale im szybciej tym lepiej, bo chyba linie lotnicze później wymagają jakichś zaświadczeń od lekarza, a też ubezpieczyciele robią jakieś wykluczenia.
Ja wcześniej też sporo latałam, więc nie jest to dla mojego organizmu nic nowego. Raz w ciągu lotu trochę chyba młody się przekręcił i czułam lekki ucisk ale przeszłam się do toalety i potem już było ok. Mam tu piękna pogodę i wypoczywam jak nigdy, więc mimo wszystko polecam
Milu trzymam kciuki, na pewno jesteś w dobrych rękach!Gomerka lubi tę wiadomość