X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • July Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 10:45

• July Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 10:45

• natnatss Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakby coś dziś na stronie apteki Gemini jest dzień darmowej dostawy

July, Kalina32, Patka95, CiepłaKluska, Praskovia, zozo lubią tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    jakie to ma skutki dla Ciebie i dziecka?
    Ja dziś chcę wymóc na moim lekarzu dokładne zbadanie wód, bo wiem że on nie bada tego jak trzeba. U niego w karcie mam wpisywane Afi 10 a inna lekarka która dokładnie badała w lipcu wpisała 19. A bęben mam ogromny :)

Ja miałam wody w górnej granicy normy i lekarze mówili, że m.in. przez to trafiłam do szpitala ze skracającą się szyjką. Dodatkowo zlecili już tu na miejscu kardiologa żeby zrobić echo serca dziecka, a powodem tego były właśnie ilości wód. Zbadali i okazało się, że coś w sercu za szybko się zamyka i trzeba obserwować i prawdopodobnie ciążę kończyć szybciej.
    Oczywiście nie u każdej kobiety za dużo wód to jakiś problem. Ja już nie piję tyle wody i brzuch zrobił się trochę mniejszy.

Kacha_88 lubi tę wiadomość

• natnatss Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina32 wrote:
    jakie to ma skutki dla Ciebie i dziecka?
    Ja dziś chcę wymóc na moim lekarzu dokładne zbadanie wód, bo wiem że on nie bada tego jak trzeba. U niego w karcie mam wpisywane Afi 10 a inna lekarka która dokładnie badała w lipcu wpisała 19. A bęben mam ogromny :)
    Polecam poczytaj artykul o wodach płodowych u mamyginekolog albo artykuł naukowy który też się przewija w google na ten temat na stronie podyplomie.pl Moje akurat nie jest aż tak duże, więc przede wszystkim dużo ciężej mi się oddycha, wszystko jest jeszcze bardziej ściśnięte przez macicę, bardziej bolą mnie plecy i czasem czuję paraliż w pośladkach przez ucisk na nerwy. Przy jeszcze większym wielowodziu istnieje duzo większe ryzyko porodu przedwczesnego. Przy poprzedniej ciąży w 39tyg zaczęły mi się sączyć wody bo pęcherz płodowy już nie wytrzymał naporu ilości, mały pływał w brzuchu jak piłka i nie mógł wstawić się w kanał, a potem jak już wody odeszły całkowicie ktg i jego tętno szalało bo nie mógł się zaadaptować do nowej sytuacji. Wtedy miałam nad sobą największy lęk i wizję cc...

85993e3k946gskpj.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane w środę miałam trzecie prenatalne w szpitalu i niby wszystko ok, tam też mam wpisane ilość wód w normie więc już głupieję. byle do końca :)

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Erica Przyjaciółka

Wysłany: 1 września 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli którąś Z Was to pocieszy, to ja mam wózek i fotelik. Tylko :)
    Obiecałam sobie, że w sierpniu wszystko kupię, ale jest 1.09 i okazuje się, że cały miesiąc tylko wszystko oglądałam, nic więcej. Muszę się zmobilizować, bo Wy już rozmawiacie o torbach do szpitala...

U mnie wprawdzie remontów nie ma, ale wymieniam niektóre meble i kupuję nowe, więc mam pełną reorganizację wszystkich rzeczy w mieszkaniu.

Praskovia, a kiedy wraca Twój mąż? Długo go jeszcze nie będzie? Może on by mógł porozmawiać z tym wujkiem? Remont remontem, ale nie można się tak denerwować i forsować ponad siły. Jesteśmy za bardzo zaawansowane na takie akcje. To duże ryzyko.

hchylhb8ti2s8tj3.png
  • Beddina Znajoma

Wysłany: 1 września 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, te ktore są na L4, czy ZUS wyplacil wam zasilki chorobowe w terminie 30 dni od zlozenia wniosku? Pytam bo u mnie mija juz 60 dzien i zastanawiam sie vzy to moj przypadek czy problem ogolnokrajowy covidowy zusu.

8p3oe6hhmq21jvre.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beddina wrote:
    Dziewczyny, te ktore są na L4, czy ZUS wyplacil wam zasilki chorobowe w terminie 30 dni od zlozenia wniosku? Pytam bo u mnie mija juz 60 dzien i zastanawiam sie vzy to moj przypadek czy problem ogolnokrajowy covidowy zusu.
    Zależy kto wypłaca, podobno. Mi za L4 płaci pracodawca, więc dostaję wypłatę tak jak dostawałam normalnie. Wiem jednak że ZUS tłumacząc się pandemią ma duże obsuwy czasowe ze wszystkim.

Beddina lubi tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erica oglądanie i czytanie o tym wszystkim jest wg mnie najbardziej męczace, więc właściwie ostatnia prosta przed Tobą 😁

Ja już co prawda się pakuję i meble mamy skręcone, ale coś mnie naszło i zamówiłam na allegro szablony i jeszcze będę malować małemu dinozaury na ścianie😅

W przyszłym tygodniu jestem umówiona pierwszy raz ze swoją położną i jestem ciekawa czy będzie umiała podpowiedziec jak masować krocze.

Erica lubi tę wiadomość

• paatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 września 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, przytulam Cię mocno! Potrafię sobie wyobrazić Twoje zmęczenie, my dopiero co domknęliśmy remont, który trwał 5 miesięcy. Żeby ogarnąć pokój dla Małej sama wzięłam tygodniowy urlop i pracowałam nad nim przez cały tydzień po 14 godzin dziennie, byłam wykończona psychicznie i fizycznie. Jak się okazało na ostatnim badaniu, że Mała słabo rośnie, to sobie wyrzucałam, że przegięłam, więc nie ma co tak gonić. Wujka i jego fochy olej, skup się na sobie i na dziecku. Jak Cię wkurza, to zabierz psiaki na spacer i odpocznij <3

U nas w zasadzie większość ogarnięta, pokój już urządzony i czeka na Hanię, ciuszki wyprane i poskładane, nawet wózek złożony. Jedynie musimy dokupić fotelik samochodowy i pakiet na badanie SMA. Walizkę i torbę do porodu spakowałam wczoraj wieczorem - tylko dlatego, że dziś na wizycie u lekarza miało się okazać, czy dostaję od razu skierowanie do szpitala, czy będzie ok. Na szczęście wyszło ok 🥰 Mała nadrobiła, waży już 2386g, wody i przepływy w normie.
    Od kilku dni mam też bóle jakby miesiączkowe - mówiłam dziś o tym lekarzowi, sprawdził mi szyjkę, ale wszystko w porządku. Powiedział, że na tym etapie takie bóle mogą się pojawiać bo macica jest już spora, a dziecko też się tam jeszcze próbuje rozpychać.
    Mała niestety ciągle w położeniu miednicowym, za 1,5tyg kolejna wizyta, jak się nie obróci do tego czasu, to wezmę skierowanie na obrót zewnętrzny w 37tyg, bo nadal bardzo liczę na poród SN. A i od dziś w końcu jestem na zwolnieniu, aż nie wiem co ze sobą zrobić :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 13:41

Filcek lubi tę wiadomość

0d1yvkcbv7ixmctl.png
  • madziula9022 Ekspertka

Wysłany: 1 września 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wczoraj miałam wizytę u dwóch lekarzy i sama nie wiem co o tym myśleć. Jeden lekarz wymierzył mała na 1480g , a 15 minut później drugi lekarz stwierdził że mała waży ponad 1600g tylko, że z tego USG nie mam wyniku bo lekarz powiedział, że mam przyjść za 3 tygodnie więc on będzie miał wszystko w systemie, zaznaczę że ten lekarz nie jest moim prowadzącym. Więc nie wiem czemu nie chciał mi wydrukować wyniku pomiar brzuszka małej robił 3 razy i sprawdzał na kalkulatorach jak mu coś nie pasowało to robił pomiar znowu i tak do momentu w którym był zadowolony.

p19uskjoh6q3lq56.png
    mhsvj44jct29x5tz.png
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski

Jesteśmy po wizycie no i cóż 🙈 czekamy !
    Nic już nie zlecał jedynie krew i mocz dla świętego spokoju

Mała 2820g ponoć bardzo ładnie i na ten tydzień w sam raz 💪 nie powinna być ani mała ani przesadnie duża

GBSy ujemne więc ok
    Główka nisko w kanale ,nawet bardzo nisko, napiera na szyjkę i są kłucia i ból spojenia.

Sprawdzał szyjkę to jest ok - daleko i zamknięta.
    Spojenie też ok ,może lekko boleć, to już naturalne na tym etapie,ale rozejścia nie ma więc bez paniki
    Jeszcze tylko brakuje żeby w pachwinach ciągnęło i mamy gotowość do porodu 😅
    tak sobie zażartował doktorek 😅

Ja mam spakowane dwie torby jedną malutką na klinikę, bo tam mi nic nie potrzeba jedynie swoje kosmetyki koszule i lakator ,a drugą jakby zaczęło się wcześniej ( oby nie ) to już z podkładami , pampersami itd😬

Aby do 10 września doczekać i moja głowa spokojna 🤞
    Potem już lecę po liście malin i będę pilnować żeby mnie mąż pamiętał "rozmasować" 😅

Brzuch coraz częściej się stawia - kazał zwrócić uwagę czy nie ma jakiejś powtarzalności zbyt częstej 😬 dopóki nie ma regularności to nie brać do głowy
    No i obserwować ruchy byle by od 9 do 19 było z 10 aktywności
    jak będzie mniej to przyjechać sprawdzić na ktg

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beddina wrote:
    To zależy. Ja miałam wypłacone w czerwcu, od 2 lipca złożyłam już 3 kolejne zwolnienia w zusie i wypłatę miałam 24 sierpnia dopiero

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. Mała ma 2088g. Ułożona pośladkowo. Skierowania na CC jeszcze nie mam ale doktorek kazał mi w sobotę do siebie zadzwonić bo będzie w szpitalu i wpisze mnie w zeszyt na 20.10.21 na CC. Matko jakie to się zrobiło realne 🙈
    Przepisał nystatynę na infekcję. Szyjka prawie 4 cm, zamknięta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 16:20

klz99vvjaj2t13p9.png
  • natnatss Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam że u Was szpitale zapewniają a to rzeczy dla dziecka a to rzeczy dla mamy... U mnie niby też tak jest. W teorii bo tak na prawdę jak pamiętam z pierwszego pobytu o wszystko trzeba było prosić. Jedynie koszule do porodu i podkłady dostałam na porodówce szpitalne, a na pobyt na oddziale dobrze że wszystko miałam swoje bo bez ciągłego upominania nic bym nie dostała 🤷

85993e3k946gskpj.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beddina wrote:
    Ja czekałam 3 miesiące. Zgłosiłam w międzyczasie skargę do Zusu na ZusPue. Nic to nie dało. Napisałam do Rzecznika Praw Obywatelskich, odpisał w ciągu jednego dnia, napisał do Zusu, pomogło. Nie jesteś jedyna na fb jest grupa Matki kontra ZUS, polecam zajrzeć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 15:41

Beddina lubi tę wiadomość

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natnatss wrote:
    Tak czytam że u Was szpitale zapewniają a to rzeczy dla dziecka a to rzeczy dla mamy... U mnie niby też tak jest. W teorii bo tak na prawdę jak pamiętam z pierwszego pobytu o wszystko trzeba było prosić. Jedynie koszule do porodu i podkłady dostałam na porodówce szpitalne, a na pobyt na oddziale dobrze że wszystko miałam swoje bo bez ciągłego upominania nic bym nie dostała 🤷
    U mnie szpital nic nie zapewnia, wszystko trzeba mieć swoje, nawet papier toaletowy

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzednim szpitalu miałam naprawdę wszystko dla siebie i dziecka od szpitala. A teraz lista długa tak że nie moja walizką podróżna to mało. Dodatkowo brak tych odwiedzin wiec człowieka też szlag trafi kiedy łaskawie paczkę przyniesie portier.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 19:22

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu wszystko dla dziecka jest ogólnodostępne. Pampersy do donosiki 3x dziennie jak widzieli że się kończą. Dzieci jak zabierały do siebie były codziennie przebrane w swierze ciuszki i Rożek. Potrzebowałam tylko swoich husteczek i maści do pupy. Podpaski miałam swoje tego szpital nie zapewniał ale podkłady na łóżko już miałam szpitalne.
    Nie do końca wiem jak to teraz wygląda podobno się nic nie zmieniło. Ale jest wybudowany nowy oddział i są sale 2 osobowe z łazienkami. Wcześniej były sale 6 osobowe i łazienka wspólna na korytarzu.

‹‹ 374 375 376 377 378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ