Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki laktator polecacie?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka, ale w szpitalu jeśli będziesz podawac mm to nie w takich ilościach na butelkę raczej. U mnie podawano strzykawką 😉 i tez były takie małe buteleczki hipp gotowe z mlekiem.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka, nie mam pojęcia czy u mnie w szpitalu będą dostępne takie buteleczki z mlekiem 🤷‍♀️ ile jest potrzeba takich butelek na te dni w szpitalu? I jakiej firmy? Nie orientowalam się w tym temacie 🤷‍♀️
    Czyli nie ma sensu brać butelki? Mam tą małą, 150 ml.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:05

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest takie mleko: https://www.doz.pl/apteka/p143998-HiPP_1_BIO_Combiotik_mleko_poczatkowe_w_plynie_90_ml?adv=g&gclid=EAIaIQobChMInNvk9_jf8gIVmql3Ch25DAswEAQYASABEgLBGfD_BwE&gclsrc=aw.ds - z tego co wiem to chyba w szpitalach to maja i ze względu na sanepid nie zgadzają się na podawanie swojego. Problem jest taki, ze jak to się otworzy to nie bardzo może stać, a te porcje nie są na raz. Ciężko powiedzieć, ile się przyda. Zorientuj się najpierw, jak jest w Twoim szpitalu, najlepiej na jakiejś lokalnej grupie mam. Bo to, ze szpital reklamuje się, ze wspiera kp to bynajmniej nie oznacza, ze nie podają mm 🤣

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Junjul Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wydaje mi się, że do szpitala nie trzeba brać mm. Tam mają mleko dla noworodków w razie czego, dokarmia się na podstawie wskaźników wagi, najedzienia dziecka, a nie tak sobie 🙂 o dokarmianiu powinien zdecydować personel szpitala, w razie problemów jak poprosicie na pewno dostaniecie mleczko 🙂 ja w szpitalu dokarmialam, bo miałam problem z przystawieniem i bolesne brodawki. Ale większość mam nie ma tego problemu, a dziecko w pierwszych dobach naprawdę niewiele potrzebuje 🙂

age.png
  • July Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 10:46

• Moni* Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam medeli swing flex, ale nie biorę do szpitala jak coś mąż dowiezie.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zaopatrzyłam się w medele swing flex - ale podobnie jak Moni nie biorę od razu - jak będzie potrzebny to poproszę męża żeby podrzucił.

Odnośnie grupy na fb bardzo chętnie :) zawsze to jakiś kontakt :)

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zaopatrzyłam się w medele swing flex - ale podobnie jak Moni nie biorę od razu - jak będzie potrzebny to poproszę męża żeby podrzucił.

Odnośnie grupy na fb bardzo chętnie :) zawsze to jakiś kontakt :)

preg.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę laktatora do szpitala, nawet jeszcze nie kupiłam bo wydaje mi się że nie będę miała pokarmu.

Też jestem chętna na grupę na fb

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam facebooka, więc mam nadzieję, że mnie nie zostawicie wszystkie! 🙈

Mój mąż wraca dopiero pod koniec września, ale trochę już odpuściłam, również dzięki Wam. Czasem człowiek musi po prostu wypluć z siebie cały stres, a jak jeszcze usłyszy dobre słowo, to już w ogóle zmienia perspektywę. Jestem wykończona, to prawda, ale już mam czystszą głowę i chyba dam radę.

Udało mi się wczoraj wyhaczyć przewijak, który wypatrzyłam kilka miesięcy temu, ale cena nowego mnie odstraszyła. Jak przyjdzie to już będzie poważny krok w budowaniu wyprawki.

Ja laktatora do szpitala też nie biorę. Położna mówiła, żeby się nastawić pozytywnie, a jak będzie potrzebny, to można poprosić męża, żeby kupił i dostarczył. Niech się też wykaże. :P Chociaż przypuszczam, że gdybym już miała kupiony, to bym wzięła, bo czemu nie?

paatka lubi tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktatora nie mam kupionego jak będzie potrzeba to będę dopiero kupować. Kupiłam dziś roszule do szpitala I 1 biustonosz do karmienia.

Bylam na wizycie u doktorki wg niej wszystko jest ok ale mnie to niepokoi. Nie ufam jej i idę we wtorek do lekarza u którego prowadzę ciaze prywatnie.
    3 tyg temu i 2.5 tyg temu u 2 różnych lekarzy waga niuni wychodziła 2500g. W poniedziałek gin też wyszło 2500g i mówiła że na pewno więcej że to nie możliwe i umiwilam się do niej do innego gabinetu bo ma dużo lepsze usg a na tym nie mogła dobrze wymiarów złapać. Dziś byłam na usg i.... I dalej wychodI 2500g czy to możliwe żeby przez 3 tyg była taka sama waga? Z wymiarów brzuska czy kości udowej zawsze termin wychodził na ok 25.09 w tym momencie na 8.10. Nie sprawdziła przepływów. Powiedziała tylko ze ilość wód płodowych jest prawidłowa i tyle. Wg niej to jest błąd pomiaru i wszystko jest ok nie każde dziecko musi ważyć 4kg. To jej mówię że mi nie chodzi o to żeby dziecko ważyło 4kg tylko o to dlaczego przez 3 tyg dziecko nie przybrało na wadze. To zaprosiła mnie do siebie 17.09 i od tego czasu będziemy się kontrolować 2x w tygodniu ktg i wizyta. Eh... zestresowalam sie ta cała sytuacja i martwię się o maleństwo.

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Laktatora nie mam kupionego jak będzie potrzeba to będę dopiero kupować. Kupiłam dziś roszule do szpitala I 1 biustonosz do karmienia.

Bylam na wizycie u doktorki wg niej wszystko jest ok ale mnie to niepokoi. Nie ufam jej i idę we wtorek do lekarza u którego prowadzę ciaze prywatnie.
    3 tyg temu i 2.5 tyg temu u 2 różnych lekarzy waga niuni wychodziła 2500g. W poniedziałek gin też wyszło 2500g i mówiła że na pewno więcej że to nie możliwe i umiwilam się do niej do innego gabinetu bo ma dużo lepsze usg a na tym nie mogła dobrze wymiarów złapać. Dziś byłam na usg i.... I dalej wychodI 2500g czy to możliwe żeby przez 3 tyg była taka sama waga? Z wymiarów brzuska czy kości udowej zawsze termin wychodził na ok 25.09 w tym momencie na 8.10. Nie sprawdziła przepływów. Powiedziała tylko ze ilość wód płodowych jest prawidłowa i tyle. Wg niej to jest błąd pomiaru i wszystko jest ok nie każde dziecko musi ważyć 4kg. To jej mówię że mi nie chodzi o to żeby dziecko ważyło 4kg tylko o to dlaczego przez 3 tyg dziecko nie przybrało na wadze. To zaprosiła mnie do siebie 17.09 i od tego czasu będziemy się kontrolować 2x w tygodniu ktg i wizyta. Eh... zestresowalam sie ta cała sytuacja i martwię się o maleństwo.
    Gosia ja bym poszła jeszcze do innego lekarza sprawdzić. Może rzeczywiście błąd pomiarów bo to podobno bardzo częste ale mimo wszystko dla własnego spokoju, i powinni Ci sprawdzić przepływy

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki macie pojemnik na mokre chusteczki?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze któraś z Was ma problemy ze zgagą, paleniem w gardle, przełyku. Co Wam pomaga z leków dostępnych dla ciężarnych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 21:14

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zozo wrote:
    Gosia ja też poszłabym sprawdzić przepływy, choć pewnie to tylko błąd pomiaru. U mojej bratowej była duża różnica między sugerowaną wagą a tym jaki maluszek faktycznie urodził się.
    3 tygodnie temu 2 roznych lekarzy na 2 różnych przetach powiedziało że jest 2500g. W tym tygodniu ( poniedziałek i czwartek)ta sama doktorka na 2 różnych sprzętach też pomierzyla 2500g. Wcześniej zawsze na usg wychodzlo że jest większa o ok 1.5 tyg w tym tyg wyszło że jest mniejsza o ok 1.5 tyg. Czyli akuratvte 3 tyg od ostatniej wizyty. Mam nadzije ze to tylko głupi zbieg okoliczności i nie potrzebny stres. We wtorek pojde do mojego lekarza do którego chodzę prywatnie i zobacze co mi powie. Ale czyje że te dni będą się bardzo dłużyły. 😔

• Junjul Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Moze któraś z Was ma problemy z zgagą, paleniem w gardle, przełyku. Co Wam pomaga z leków dostępnych dla ciężarnych?
    Ja mam straszną zgagę, kilka razy od tego wymiotowałam, nie mogłam spać ani jeść. Lekarka rodzinna pozwoliła mi brać IPP20, jest to lek na receptę i w ostateczności w ciąży można. Ja biorę jedną tabletkę na kilka dni. Lek bardzo skuteczny, bo inhibitor pompy protonowej. Bałbym się codziennie brać, ale tak jedna tabletka mi pomaga na około 5 dni 🙂

Kacha_88 lubi tę wiadomość

age.png
  • zozo Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu wiem że to czekanie na wizytę jest trudne zwłaszcza jeśli mamy jakieś wątpliwości. Tryb leżący też nie pomaga bo myśli kotłują się w głowie. Trzymam kciuki by wszystko było dobrze.

Kacha ja mam zgagę, póki co zdecydowanie mniejszą niż w 1 trymestrze, wtedy spałam na siedząco bo paliła mnie lawa. Teraz czuję lekkie pieczenie ale staram się nic nie brać z apteki. Jem migdały i piję siemie lniane. Koleżanka piła enzymy trawienne caricol, jej to pomagało. Kupiłam ale na razie nie używałam.

Kacha_88 lubi tę wiadomość

rolo6iyed54d6z5e.png
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Jaki macie pojemnik na mokre chusteczki?
    Z Rossmana. Chusteczki Babydream w białym pojemniku z zielonym zamknięciem. U mnie wystarczył. Na początek włożę Waterwipes.

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dzięki za odzew co do Facebooka. Ja konta też nie miałam i założyłam tylko dla ciążowej grupy. Do dzisiaj korzystam właściwie tylko z tej zamkniętej grupy plus grupy przedszkolnej córki. Nie publikuję oficjalnie, nie przyłączam rodziny i znajomych 😅 Córcia siedzi aktualnie w domu z katarem. Jak wróci do przedszkola to postaram się utworzyć grupę dla chętnych. Chyba, że ktoś jest bardziej biegły w FB i ma ochotę to proszę. Jedno nie wyklucza drugiego. Można pisać i tu na forum i na Facebooku.

Gosia9, MichaLina, Filcek lubią tę wiadomość

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ