Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Jane nie słuchaj takich głupot, ze papki to zło. Moim zdaniem jeśli się jest w miarę aktywnym rodzicem, który lubi spędzać czas na zewnatrz czy podróżować to papki to złoto. My przy córce jak jechaliśmy na wakacje czy wychodziliśmy na długi spacer to po prostu kupowaliśmy słoiczek albo braliśmy ze sobą i nie było problemu z nakarmieniem dziecka. A w hotelu czy restauracji naprawdę nie jest łatwo o jedzenie dobre dla dziecka poniżej roku (bez soli, cukru). Dodam, ze córce to absolutnie nie zaszkodziło, jak była gotowa to zaczęła jeść kawałki.
jane789 lubi tę wiadomość
Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Dominika, karmicie się piersią czy mm? Z tą wagą moze chwilowy przestój. Często Ania ma problemy z kupą? U nas jest raz na 3, 4 dni. A jak jej za długo nie zrobi to potem jest krzyk właśnie. Od pediatrów słyszę ciągle że to normalne i ze dziecko moze nie robić nawet fo tygodnia...
Patka super że Wika sie uspokoiła. Jak to robisz że Ci sama usypia? U nas bez bujania, nie ma o tym mowy. Nawet jak jest bardzo zmęczony.
Jane ja też polecam sloiczki. Kiedyś od pediatry uslyszalam, że jeśli dziecko ma rozszerzaną dietę w okresie jesienno zimowym (czyt. kiedy nie ma sezonu warzywnego) to lepiej jest podac słoik bo żywność niemowlęca jest pod ścisłą kontrolą. Też zaczniemy od słoików. Co do mm to u nas podobnie jak u Patki. Podajemy kiedy JaśniePan zglodnieje. U nas średnio je co 2.5 godziny. W nocy potrafi zjeść o 23 i przespać do 6 rano. Rozumiem co masz na myśli. Jestem daleka od namawiania kogokolwiek od przejscia na mm z kp, ale miałam podobnie jak Ty. Ciężko bylo mi ogarnąć kp z 2 maluchów w domu. Rzucę tylko oklepanym ale jakże prawdziwym frazesem "Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko" 🙂
Angelka jak Wam się objawia ta alergia? Waga Tobiego robi wrażenie 😁
Gomerka, plaujecie żłobek? Też myslqlwm zeby młodego zaszczepić na meningo, tylko sie zastanawiam czy nie lepiej jak będzie mial tak 1.5 roku, żeby miał juz za sobą te wszystkie szczepienia z kalndarzw 🤔
Dziewczyny czy Wasze maluchy jakos więcej sie teraz slinią?
jane789 lubi tę wiadomość
-
July tak, na pewno pójdzie do żłobka od września. Ale starsza chodzi cały czas i dlatego chce zaszczepić młodego już teraz. Poza tym wybieramy się do Meksyku, więc będę się pewniej czuła, jak będzie zaszczepiony
I tak, mój jest wiecznie zaśliniony, jak buldog 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 06:33
Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
July, nie mam pojęcia jak to się stało że zasypia sama bo w sumie nawet nie zależało mi na tym. Po prostu kiedyś ją włożyłam do kołyski, włączyłam szumisia i wyszłam z pokoju. Musiałam skorzystać z toalety i jeszcze coś zrobić. Trochę marudziła ale zasnęła. I tak teraz od tej pory ją usypiam. Jak wierci się i marudzi to trzymam za rączkę, mówię cichutko i za chwilę znowu wychodzę.
Teraz trochę mniej się ślini ale wcześniej to jak tylko na brzuszku leżała to wszystko wokół oślinione 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 08:10
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
No rośnie jak na drożdżach.
Alergia objawia się zmianami skórnymi, choć nie do końca wiem czy wszystko to jest przez alergie, bo te plamy w ogóle nie znikają mimo diety.
Na pewno ma uczulenie na jabłko, bo jak ostatnio mu dałam to go wysypało po buzi. Jak zjem pomidora to ma plamki na brzuszku -
Ja kupiłam kombinezon softshell, pod spod dziś ma założone body i spodenki, cienka czapkę. Jeździe gondoli, wiec jest przykryty kocykiem. Sprawdzam kark i w razie czego ściągam koc (chociaż jeszcze się nie zdarzyło w tym sezonie)Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
U nas tez dzis bylo pieknie ❤️☀️ az chce się żyć! U nas body, spkdenki, cienka czapka i kurtka przejsciowa. Do tego oczywscie kocyk. Właśnie zaczynam się zastanawiać nad spacerowką bo jak śpi na spacerze to luz, ale jak wstanie to słyszy go cała okolica. Juz kilka razy musialam go wyciagać i pokazywać świat dookoła. Gorzej bo jeszcze nie jest za stabilny i nie chce przedobrzyć z tą spacerowką. Ktos juz z Was korzysta z niej?
Nie wiem czy te ślinienie na zęby czy po prostu taki etap w rozwoju. Aż mu sie robią na buzi krostki od tej śliny.
Angelka pediatra mówi że to alergia?
Mój właśnie dzis zaczął pokasylwac mocniej i kichać. W zeszłym tygodniu byliśmy u pediatry i osłuchowo bylo czysto. Nie wiem juz sama, czy znowu isc czy probowac bo podkurować sama. Polecacie cos na kaszel dla takich maluchów? Robimy inhalacje sola 0.9 ale po nich jest gorzej.
-
July wrote:Dominika, karmicie się piersią czy mm? Z tą wagą moze chwilowy przestój. Często Ania ma problemy z kupą? U nas jest raz na 3, 4 dni. A jak jej za długo nie zrobi to potem jest krzyk właśnie. Od pediatrów słyszę ciągle że to normalne i ze dziecko moze nie robić nawet fo tygodnia...
QUOTE]
Jesteśmy na piersi, ale proponuje czasami mm - Ania uwielbia pić z butelki. Czasem jest to 2 razy dziennie (po cycku) a czasem mamy 2-3 dni przerwy, zależy od Małej. Ogólnie od kiedy rozszerzamy dietę nie mecza już ja takie bóle brzuszka. Najwięcej miała 2 dni bez kupy.Ania ❤ ur. 27.09.2021
12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
mutacja MTHFR, PAI1
"Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." -
Gomerka pediatra teraz coś mówiła, że może azs z tym, że wtedy powinny pomagać emolienty a u nas zaostrzają więc chyba nie, teraz próbuje iść w stronę łzs i dieta rygorystyczzna, jak nie pomoże nic to mamy przepisany steryd.
July jak wyskoczyła wysypka to pierwsza diagnoza była że skaza białkowa, ale tak jest chyba zawsze wg lekarzy. Odstawiłam mleko, zaczęłam kąpać w krochmalu i emolium i wysypka zniknęła, zostały małe suche plamy pod uszami i ogólnie skóra była cała dość szorstka w dotyku. Alergia na mleko raczej to nie jest bo alergolog mówił że nie mogę eliminować ewentualnie ograniczyć i nie było jakiegoś pogorszenia to było w grudniu. A jakoś od lutego te plamy się rozlały na większość szyi i dekolt.
Na pewno jest alergia na jabłko i pomidory surowe. W morfologii też mamy wysoki wskaźnik który świadczy o alergiach -
Dziewczyny, wiem że już pytałam ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.. chodzi o RD.
Wiem że się zaczyna od jednoskladnikowych np marchewka, brokuł, pasternak i dynia. I to chyba na tyle ze słoików (na początek chce tak zacząć, potem spróbuję blw)
I jak już wypróbuję te smaki to wtedy można zacząć już dawać te słoiczki z obiadkami/zupkami?
I jakie ilości dawać? Wiem że np 1 dzień marchewka 2 łyżeczki, potem się zwiększa. Ale to już się zwiększa tak codziennie czy np podając nowe warzywo znowu się daje 2 łyżeczki i stopniowo zwiększa? Kupuje na razie te słoiczki 80 g bo jednak szkoda wyrzucać cały słoiczek jak dziecko zje tylko kilka łyżeczek.
PS. U nas chyba znowu się zaczyna jakiś skok bo zaś zaczęła marudzić i problem z uśpieniem 🤦♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 10:03
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Patka zobaczysz ile dziecko będzie chciało - to ono decyduje ile zje. Czasem to będzie 1 łyżeczka, czasem cały słoiczek. Ja robiłam tak, ze tak mniej więcej polowe słoiczka przekladalam do kubka czy miseczki i reszta do lodówki, żeby nie wyrzucać. Jeśli dajesz łyżeczka prosto ze słoiczka to trzeba go potem wyrzucić, nawet jeśli dziecko nie zjadło całego (kontakt ze ślina).Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
I nie - jak wypróbujesz jednoskładnikowe to nie wjeżdżasz od razu z obiadkami i zupkami, bo powinno się wprowadzać po 1 składniku nowym. A te zupki to najczęściej więcej składników nowych, bo oprócz warzyw jest makaron czy ryż, jakies mięso itd. Jak chcesz mieć nad tym kontrole to można kupić taki planer rozszerzania diety np w Bonito i tam zapisujesz, co i kiedy dałaś, żeby wyłapać ewentualne alergie.Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Patka, są słoiczki z daniem np marchew+pasternak+cielęcina. Jeśli wiec będziesz mieć za sobą podanie osobno marchewki i pasternaku to możesz podać obiadek z cielęciną. Ale tez bez świrowania z tymi składnikami... ja ostatnio młodemu podałam danie barszczyk z wołowiną gdzie składników jest dość dużo i pierwszy raz zjadł tak ze smakiem całą miseczkę. Nic mu nie było po tym, żadnych oznak alergii, a było tam kilka składników, których wcześniej nie próbował.
Jeśli chodzi o ilosc to raz Ci dziecko zje 10 łyżeczek, a na drugi dzień tą samą rzeczą może pogardzić i nie tknąć nawet😅 dawaj tyle ile będzie chciała. Sama Ci pokaże, że już nie chce🙂Patka95 lubi tę wiadomość