X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • tylko_czytam Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldlemon wrote:
    Pappa jest bezsebsownym badaniem, tylko stresuje. Ile masz lat? Jakie leki zażywasz? Czy stresowałas się przy pobieraniu próbki? Wczesniejsze poronienia? Cukrzyca, inne choroby ( także w rodzinie) Takie czynniki i zapewne wiele innych wpisują i wychodzą im glupoty.

W życiu bym nie pomyślała ze to może mieć znaczenie. W każdym razie już sobie to uświadomiłam ze to wysokie ryzyko to tak na prawdę 0,5% szans ze dzidziuś będzie chory, jestem dobrej myśli i muszę uzbroić się w ogrom cierpliwosci

Mama_Basia lubi tę wiadomość

Ix2Tp2.png
    14.02- beta 674🥰
    15.03 - 1,9cm bejbika ❤️
    26.03 - 3,6cm ❤️
    12.04- 6,7 cm ❤️ USG prenatalne Ok
    22.04 - wyniki NIFTY- ryzyka niskie / babyGIRL🥰💖
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    Dziewczyny ja po prenatalnych. Niestety wyszło wysokie ryzyko zespołu downa 😭😭 ryzyko podstawowe 1:724 a skorygowane 1:200, wyszłam z gabinetu i zalałam się łzami. Pozostałe parametry super
    Oczywiście będziemy sprawdzać dalej - NIFTY
    Błagam powiedzcie ze znacie przypadki ze z takim ryzykiem dzieciaczek jednak zdrowy 🥺
    Trzymaj się ! W razie czego może warto dla pewności zrobić dalsza diagnostykę jednak i tak jest to duży zapas i ogrom szansy na zdrowe dzieciątko !:)

Gwiazdeczka30
  • Goldlemon Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    W życiu bym nie pomyślała ze to może mieć znaczenie. W każdym razie już sobie to uświadomiłam ze to wysokie ryzyko to tak na prawdę 0,5% szans ze dzidziuś będzie chory, jestem dobrej myśli i muszę uzbroić się w ogrom cierpliwosci
    Tez przeszłam przez to w poprzedniej ciąży to się naczytałam. A nifty nie wykazało żadnych nieprawidłowości, tylko wydane 2.5tys by uniknąć dalszych zmartwień

tylko_czytam lubi tę wiadomość

Starania od marca 2018
    7u223e3k8pdpu5u1.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldlemon wrote:
    Pappa jest bezsebsownym badaniem, tylko stresuje. Ile masz lat? Jakie leki zażywasz? Czy stresowałas się przy pobieraniu próbki? Wczesniejsze poronienia? Cukrzyca, inne choroby ( także w rodzinie) Takie czynniki i zapewne wiele innych wpisują i wychodzą im glupoty.
    Bezsensowne to nie jest, Pappa ma wyłapać przypadki kiedy na USG wszystko wygląda dobrze, a wyniki z krwii pokazują że jest ryzyko jednak, że coś jest nie tak. Skoro wyszło ryzyko podwyższone, ale wciąż bardzo niewielkie w tym przypadku, to warto sprawdzić i badać dalej czy wszystko jest ok. I to prawda że w tym przypadku 200 kobiet się może zestresować, ale jedna z nich urodzi chore dziecko. Ja bym chciała wiedzieć wcześniej.
    A to że wiele czynników może mieć wpływ, to druga kwestia.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Goldlemon Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Bezsensowne to nie jest, Pappa ma wyłapać przypadki kiedy na USG wszystko wygląda dobrze, a wyniki z krwii pokazują że jest ryzyko jednak, że coś jest nie tak. Skoro wyszło ryzyko podwyższone, ale wciąż bardzo niewielkie w tym przypadku, to warto sprawdzić i badać dalej czy wszystko jest ok. I to prawda że w tym przypadku 200 kobiet się może zestresować, ale jedna z nich urodzi chore dziecko. Ja bym chciała wiedzieć wcześniej.
    A to że wiele czynników może mieć wpływ, to druga kwestia.
    Ale to ryzyko jest wyliczane na podstawie statystyk, w ogóle formułowanie 'wysokie' gdy sięga 0,5% jest nie na miejscu moim zdaniem

Starania od marca 2018
    7u223e3k8pdpu5u1.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    Dziewczyny ja po prenatalnych. Niestety wyszło wysokie ryzyko zespołu downa 😭😭 ryzyko podstawowe 1:724 a skorygowane 1:200, wyszłam z gabinetu i zalałam się łzami. Pozostałe parametry super
    Błagam powiedzcie ze znacie przypadki ze z takim ryzykiem dzieciaczek jednak zdrowy 🥺
    To że ryzyko jest podwyższone nie oznacza, że dziecko urodzi się chore. 1:200 to nadal niewielkie prawdopodobieństwo. Na taki wynik mogło mieć wpływ mnóstwo innych czynników niezwiązanych z chorobą dziecka: wiek, przyjmowane leki... Ryzyko wystąpienia zespołu Downa u dziecka kobiety w wieku 40 lat wynosi 1:106, znam kilka kobiet, które urodziły po 40 i każda z nich ma zdrowe dziecko. Oczywiście jeśli otrzymałaś wskazania do badań, to je zrób, ale bądź dobrej myśli. Trzymam za ciebie kciuki🤞🤞

• Laura Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam przynajmniej 2 osoby z mojego bliskiego towarzystwa które miały nieprawidłosci w badaniu PAPPa a urodziły zdrowe dzieci i wynik na kolejnych badaniach Niffty był prawidlowy pomimo nieprawidłowości w PAPPa. To jest tylko statystyka.

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:

Ja mogę powiedzieć tylko, że moja koleżanka w wieku 25 lat miała ryzyko wystąpienia u dziecka zespołu Edwardsa 1:10 czyli bardzo wysokie. Pół ciąży przeplakała a synek oczywiście zdrowy. Wierzę, że u Ciebie też będzie wszystko w porządku!

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Goldlemon Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja mogę powiedzieć tylko, że moja koleżanka w wieku 25 lat miała ryzyko wystąpienia u dziecka zespołu Edwardsa 1:10 czyli bardzo wysokie. Pół ciąży przeplakała a synek oczywiście zdrowy. Wierzę, że u Ciebie też będzie wszystko w porządku!
    To świetny przykład! Można być tą jedna na 100000, która urodzi chore albo tymi 199 na 200, która urodzi zdrowe.

Starania od marca 2018
    7u223e3k8pdpu5u1.png
  • tylko_czytam Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 01:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za dodanie otuchy! Właśnie tego mi było trzeba ❤️
    Poziom stresu w tej sytuacji jest nie do opisania😩
    Cóż muszę być dobrej myśli

Ix2Tp2.png
    14.02- beta 674🥰
    15.03 - 1,9cm bejbika ❤️
    26.03 - 3,6cm ❤️
    12.04- 6,7 cm ❤️ USG prenatalne Ok
    22.04 - wyniki NIFTY- ryzyka niskie / babyGIRL🥰💖
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NikaDG wrote:
    Cześć,
    zastanawiam się czy można jeszcze dołączyć do waszego wątku? Mój termin jest na 17.10.22 ❤️ Mam dziś badania prenatalne i szukam ukojenia wśród październikowych mam. Oby wszystko okazało się dobrze. Niestety na innym forum na którym byłam, porobiły się podziały i nie chcą już przyjmować 🤨

Hej :) Ja chyba jestem w temacie i jeśli się nie mylę to warto doprecyzować, że nieporozumienie powstało tam ze względu na wątek prywatny. Dziewczyny nie chcą odrazu wysyłać linków do zamkniętego wątku na forum bo po prostu ciężko zaufać komuś przez internet. Tutaj też mamy dziewczyny, które z różnych względów nie chcą dołączyć na facebookową grupę. To nie jest więc kwestia podziału.

Zapraszamy, rozgość się ☺️

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:

To wciąż znikome ryzyko. Nie martw się. Dzidziuś napewno jest zdrowy. ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2022, 07:01

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałyście o teorii rozpoznawania płci po kształcie czaszki? Podobno to wróżenie ale ciekawa jestem czy u Was się zgadza 😅 mianowicie, jak główka okrąglutka płaska to dziewczynka a jak kształt troszkę nieregularny to chłopak 😃 Trafiłam kiedyś na grupę na forum gdzie dziewczyny dodawały sody oczyszczonej do porannego moczu i tak sobie wróżyły 😂😂😂

• Laura Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróżenie z moczu to ciekawe:D ja slyszalam tylko o wrozeniu z podbródka;)). Ale już jestem Ciekawa co tam w środku siedzi a wizyta dopiero za 1,5 tygodnia.

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Wróżenie z moczu to ciekawe:D ja slyszalam tylko o wrozeniu z podbródka;)). Ale już jestem Ciekawa co tam w środku siedzi a wizyta dopiero za 1,5 tygodnia.

Haha nooo roześmiałam się w głos 😅

Laura lubi tę wiadomość

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czołem 👋 Dziś wizyta. Trzymajcie kciuki 🙏

mrsmiki, Kath, Gosha lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Chciałam zapytać czy też macie czasem takie ciągnięcia brzucha, krzyza. Jestem dziś 14+2. Ostatnio trochę mi brzuszek wywaliło może to jest powiązane? Nie mam niestety nr do Lekarz a wizyta 27.04 nie wiem czy wydzwaniać do kliniki czy się uspokoić

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Czołem 👋 Dziś wizyta. Trzymajcie kciuki 🙏

Trzymamy mocno!🙏✊

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Hej. Chciałam zapytać czy też macie czasem takie ciągnięcia brzucha, krzyza. Jestem dziś 14+2. Ostatnio trochę mi brzuszek wywaliło może to jest powiązane? Nie mam niestety nr do Lekarz a wizyta 27.04 nie wiem czy wydzwaniać do kliniki czy się uspokoić

Miałam wczoraj i przedwczoraj i dodatkowo mocno dawał o sobie znać jajnik na którym jest cysta. Nie panikuje bo nie krwawie, ale przyspieszyłam wizyte na ten piątek z powodu dziwnych wybroczyn po kąpieli.

• mrsmiki Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Słyszałyście o teorii rozpoznawania płci po kształcie czaszki? Podobno to wróżenie ale ciekawa jestem czy u Was się zgadza 😅 mianowicie, jak główka okrąglutka płaska to dziewczynka a jak kształt troszkę nieregularny to chłopak 😃 Trafiłam kiedyś na grupę na forum gdzie dziewczyny dodawały sody oczyszczonej do porannego moczu i tak sobie wróżyły 😂😂😂

Ale co ta soda robi? 🤣 Bul bul czy co? 🤣

Hubert 💙
    Sara 🩷
‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ