X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Ancyś Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytałyście i możecie polecić jakieś na prawdę interesujące poradniki dla kobiet w ciąży i w okresie wczesnego macierzyństwa? Przeszukuję internet, ale zbyt wiele tego nie ma...

Karolaaa8 lubi tę wiadomość

f2w3ugpjvmeythue.png
  • Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Cię rozumiem, też nawet jeszcze nie widziałam zarodka z serduszkiem... i też, jak się źle czuje to narzekam, jak za dobrze to jeszcze gorzej... ahh żeby te ciążę były nudne i bezproblemowe :D chociaż się pocieszam że zaraz 10 tydz, czyli w sumie 1/4 ciazy za nami hahah :D

Kath lubi tę wiadomość

• Ancyś Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero zaczynam swoją przygodę :) Czekam na pierwsze USG.

f2w3ugpjvmeythue.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi85 wrote:
    A jestem z Podlasia, jak Agniecha :)
    Ooo a z których stron konkretniej? Chyba pierwszy raz tu na BBF spotykam kogoś z Podlasia 😁

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wątek hula, aż ciężko nadrobić 😁
    Z poradników to miałam "w oczekiwaniu na dziecko" całkiem przyjemna lektura. Miałam tez masę materiałów ze szkoły rodzenia 😉

Na baciekowe i tak się nie łapie. Według Państwa jesteśmy bogaczami zdaje się. Ale teraz muszę to przeliczyć, bo dzidziuś będzie już drugi wiec tez inne kwoty 😏

Ancyś witaj na grupie, walentynki z takim prezentem to niezapomniane wrażenie ❤️ Ja tez czekam na pierwsze USG 🙈

Laura współczuje Ci ogromnie tych wymiotów, mam nadzieje ze ciut odpoczniesz 😍
    Ja mam dwie dawki, i nie zamierzam się szczepić trzecia. Ani w ciąży ani po ciąży. Dużo gorzej przeszłam jako zaszczepiona tą chorobę niż mój mąż bez szczepienia i wyrobiłam swoje odrębne zdanie 🙃

Swatka, hej. 😁
    Mi dokuczają co jakiś czas mdłości tylko 🙈

Paulina, medycyna sądowa z zamiłowania czy studiujesz? 😍

Obnoxious a jaka tematyka książek? 😈

Karola piękny przyrost małego człowieka! ❤️

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eedzia11 wrote:
    Laura można niewielkie ilości albo apapu albo paracetamolu. Wiadomo, bez żadnych dopisków typu Forte. Ja zawsze kończę na 1 tabletce i z resztą bólu zmierzam się sama. Też robię okłady, ale tym razem typowo zatoki bolą 🙁
    Apap to też paracetamol 😉 ogólnie można przyjąć jakikolwiek lek który zawiera sam paracetamol (Panadol, Apap itp.) Wiadomo, że najlepiej jak najrzadziej i jak najmniej, szczególnie w pierwszym trymestrze, ale za bezpieczną uważa się dawkę nawet do 4g na dobę, czyli w sumie takie normalne dawkowanie jak i poza ciąża.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancyś wrote:
    Witam Was! Po bardzo długiej nieobecności tutaj, w końcu pojawiam się z dobrą nowiną. Moje Walentynkowe dwie kreseczki dla mojego M, jak i również dla mnie, były najlepszym prezentem jaki mogliśmy sobie wymarzyć. Do dopiero początek, więc uzbrajamy się w cierpliwosc. Termin na październik. Pozdrawiam Was ciepło przyszłe mamuśki 😉
    Witaj 👋 Spokojnej ciąży ❤️

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Hej dziewczyny.
    Nie mam jeszcze potwierdzonej ciąży na usg, bo dopiero 9 i 11 lutego robiłam beta hcg, 9 - 20, 11 -100. Wtedy też byłam u ginekologa po leki i obraz na usg niby wskazywał wczesna ciążę ale wiadomo żadnego pęcherzyka nie widziałam. Nie mam pojecia też w którym tygodniu ciąży mogę być ponieważ nie dostałam okresu po porodzie. Czy wy od początku miałyście masę objawów ciążowych? Czy gdyby nie spóźniająca się miesiączka nie miałybyście pojecia o ciąży. Ja się martwię bo na razie nic nie czuje, moze ze 3 razy mialam chwile mdlosci i osłabienie tak to nic a nic a przy synu od początku masa objawów ciążowych
    Ps. Usg dopiero mam za tydzień, więc obawy są
    Witaj 👋 Bezproblemowej ciąży ❤️
    U mnie takie konkretne typowo ciążowe objawy pojawiły się w 6 tygodniu.

Swatka lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy tez macie tak wzięty brzuch? Ja do szczupłych nie należę ale ten bębenki to lekka przesada. Jakby 5 miesiąc 😅

Karolaaa8, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie będziecie się szczepic na Cov w ciąży. Ja jestem po dwóch dawkach przed ciąża i właśnie się zastanawiam co z 3 dawka,co w tym temacie myślicie?
    Ja nie szczepiłam się ani jedną dawka, więc teraz tym bardziej nie mam zamiaru 😉

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancyś wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was borykała się może we wczesnym etapie ciąży z przeziębieniem, a dokładnie z dokuczliwym katarem? Już trzeci dzień mnie tak męczy, a jedyne co używam to soli fizjologicznej do nosa. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby się tego pozbyć?
    Możesz spróbować Rhino Argent. Jest bezpieczny w ciąży.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Dziewczyny, czy Wy tez macie tak wzięty brzuch? Ja do szczupłych nie należę ale ten bębenki to lekka przesada. Jakby 5 miesiąc 😅

Też 😂
    Pasuje zacząć robić zdjęcia brzuszka żeby była pamiątka jak rósł 🥰

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o książki ciążowe to miałam kilka w rękach ale nie było w nich nic czego nie ma na większości stron internetowych. Za to mogę polecić książkę o wychowaniu dziecka "Jak zrozumieć małe dziecko", która otwiera oczy na wiele aspektów. Ja to nie wiem jak przetrwałam pierwsze pół roku z moim dzieckiem, bo był to bardzo ciężko egzemplarz. Ale ta książka trochę pomogła mi zrozumieć.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Z poradników to miałam "w oczekiwaniu na dziecko" całkiem przyjemna lektura. Miałam tez masę materiałów ze szkoły rodzenia 😉

Na baciekowe i tak się nie łapie. Według Państwa jesteśmy bogaczami zdaje się. Ale teraz muszę to przeliczyć, bo dzidziuś będzie już drugi wiec tez inne kwoty 😏

Ancyś witaj na grupie, walentynki z takim prezentem to niezapomniane wrażenie ❤️ Ja tez czekam na pierwsze USG 🙈

Ja mam dwie dawki, i nie zamierzam się szczepić trzecia. Ani w ciąży ani po ciąży. Dużo gorzej przeszłam jako zaszczepiona tą chorobę niż mój mąż bez szczepienia i wyrobiłam swoje odrębne zdanie 🙃

Swatka, hej. 😁

Medycyna sądowa z zamiłowania 😅 chyba od zawsze interesowałam się tą tematyką 😀

agniecha2101, mrsmiki lubią tę wiadomość

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancyś wrote:
    Dziewczyny czytałyście i możecie polecić jakieś na prawdę interesujące poradniki dla kobiet w ciąży i w okresie wczesnego macierzyństwa? Przeszukuję internet, ale zbyt wiele tego nie ma...
    Ja czytałam tylko "Ciężarówka przez 9 miesięcy" Kaz Cook, bo koleżanka poleciła 😁 fajnie humorystycznie napisana, ale też dużo cennych informacji 🙂 Mogłabym nawet oddać, tylko z CH wysyłka mnie może sporo kosztować 🙈
    A tak poza tym to jeszcze tylko z różnych internetowych źródeł korzystałam.

Karolaaa8, obnoxious lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Niestety tak 🙁
    P.S. polubiłam niechcący 😅

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Medycyna sądowa z zamiłowania 😅 chyba od zawsze interesowałam się tą tematyką 😀

Ale mega! Ja miałam na ostatnim roku jako przedmiot i totalnie przepadłam! 😍

paulina502 lubi tę wiadomość

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samopoczucie nadal kiepskie 😕 W dodatku synek podłapal gdzieś jakiegoś wirusa, trzeci dzień mi gorączkuje i dziś jeszcze doszła biegunka 😕 Pewnie zaraz i z młodszą będzie tak samo 🙁
    A no i od kilku dni tak mi się węch wyostrzył, wszystko mi śmierdzi 🤢 a co najlepsze mój krem pod oczy śmierdzi mi papierosami, a dokładnie to takimi starymi kiepami 🙈🤢😅😂

Pisałyście też o zainteresowaniach. U mnie jest to przede wszystkim cukiernictwo, szczególnie torty. Choć robię je nadal tylko dla najbliższych, bo brakuje mi odwagi i wiary w siebie, żeby spróbować się tym zająć na poważnie. Poza tym kiedyś miałam też zajawkę na robótki ręczne, robienie biżuterii, szydełkowanie. Ale że ciężko z wolnym czasem w ostatnich latach, to poszło wszystko w kąt 😛 Książki też bardzo lubię,a nie pamiętam kiedy ostatnio coś przeczytałam 🙈

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • obnoxious Znajoma

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:

Swatka, hej. 😁

a w sumie to nie pogardze żadną książka ale głównie fantastyka 😉

• arjot Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! To moja druga ciąża, mam córkę z grudnia 2019, choć miała być styczniowa (wcześniak). Pozytywny test 14.02, termin z OM na 18.10.2022, beta na razie niska, ale ładnie rośnie. Pierwsza beta z córką wynosiła 21 😅 więc ta teraźniejsza na poziomie 100+ i tak jest ogromna. To druga ciąża i druga z pierwszego cyklu starań, póki co nie robię sobie wielkich nadziei. Wizytę potwierdzającą ciążę mam dopiero 1.03 - będzie to 7+0tc, ciąża jest na pewno młodsza, bo owulację miałam ok 18 dnia, więc zobaczymy czy będzie serduszko. Po pierwszej ciąży wyszła mi masa chorób autoimmunologicznych, wyszła też niedoczynność tarczycy, miałam już wyrównane TSH lekami na poziomie 1,5, ale jak tylko zaszłam w tę ciążę poszybowało gwałtownie w górę i wynosi obecnie ponad 3 (to dopiero 5 tydzień ciąży), co mnie bardzo martwi...
    To tyle na razie o mnie, jeszcze raz witam wszystkie szczęśliwe przyszłe mamy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 06:58

obnoxious, paulina502, Mama_Basia, Klaudia9212, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ