Październikowe mamy 2022! 💜
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny , super że piszecie o tych mdlosciiach że też Wam odpuszczają. Ja też od dwóch dni czuje się zdecydowanie lepiej. Więc chyba po prostu tak musi być ze już swoje przeszłyśmy i odpuszczą Mam taka nadziejęStarania od 05.2019
IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
I dziś mam cholerna ochotę na lody ..a podobno nie do końca wskazaneStarania od 05.2019
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
✔ AHM 4.0 -
Laura wrote:I dziś mam cholerna ochotę na lody ..a podobno nie do końca wskazane
Dlaczego lody niewskazane?
Ja czasami czytam czego nie powinno się jeść w ciąży to za głowę się można złapać.. nawet z kiełkami podobno trzeba uważać bo bakterię jakąś można złapać .. ja biorę poprawkę na to wszystko bo bym nic musiała nie jeśćMama_Basia, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Noo..wlasnie podobno przez salmonele i listerioze..ja szczerze nie mam zielonego pojęcia co można A co nie i zawsze w necie sprawdzam A tam jest tak jak mówisz że na co nie patrzeć to jest zakazane.Starania od 05.2019
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
✔ AHM 4.0 -
Laura wrote:Noo..wlasnie podobno przez salmonele i listerioze..ja szczerze nie mam zielonego pojęcia co można A co nie i zawsze w necie sprawdzam A tam jest tak jak mówisz że na co nie patrzeć to jest zakazane.
-
Lody które przeważnie są dostępne w sklepach i lodziarniach są z pasteryzowanego mleka i raczej nie zawierają niczego, co jest zakazane w ciąży. Także spokojnie, jak któraś ma takie zachcianki to lody można jeść 😊
Ja nie zamierzam unikać, zwłaszcza w lato.agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Mój ginekolog powtarza, żeby nie dać się zwariować.
Mam jeść wszystko na co mam ochotę póki mogę. Oczywiście zwłaszcza poza surowym mięsem/rybami.
Mówi, żeby słuchać swojego organizmu i nie wpadać w paranoje.
Zdarza mi się i tak w nią wpaść.. jak z tym jajkiem sadzonym. Ale bez przesady 🙃Mama_Basia, Mikoshi, agniecha2101 lubią tę wiadomość
Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
Hubert 💙
Sara 🩷 -
U mnie wychodzi termin na 14-17 października. Pewnie będzie to dużo później, jak ktoś wyżej wspomniał u mnie też po terminie starszy 11 dni
Ogólnie pierwsza ciąża bez mdłości a teraz jest gorzej, nie ma wymiotów ale samopoczucie średnie.
Jeszcze mamy izolacje, syn ma pozytywny wynik byle do wtorku
Z tymi wczesnymi wizytami to tak właśnie jest, dlatego ja chyba faktycznie pójdę w marcu, że względu na to, że mam tydzień kwarantanny to miło by było pojawić się w pracy a nie wolne na wizytę :p akurat lekarz ma jeden wolny termin na czwartek g. 10.00 -
Soldering944 wrote:U mnie wychodzi termin na 14-17 października. Pewnie będzie to dużo później, jak ktoś wyżej wspomniał u mnie też po terminie starszy 11 dni
Ogólnie pierwsza ciąża bez mdłości a teraz jest gorzej, nie ma wymiotów ale samopoczucie średnie.
Jeszcze mamy izolacje, syn ma pozytywny wynik byle do wtorku
Z tymi wczesnymi wizytami to tak właśnie jest, dlatego ja chyba faktycznie pójdę w marcu, że względu na to, że mam tydzień kwarantanny to miło by było pojawić się w pracy a nie wolne na wizytę :p akurat lekarz ma jeden wolny termin na czwartek g. 10.00
Myślę że to różnie bywa z tym terminem 😄 pierwszą córkę urodziłam po terminie a druga wyszła 2 tygodnie przed terminem 😄Frida91, Mama_Basia lubią tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży w sumie wcale się jakoś nie powstrzymywalam. Zarówno co do jedzenia , podróży czy aktywnego stylu życia. W sumie to funkcjonowała prawie tak jak przed ciąża. Teraz się ostro boje i niestety wszystko wolę sprawdzać 10 razy.
Lody zjadlam ale wole sprawdzić niż potem się jakos turbo stresować.Starania od 05.2019
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
✔ AHM 4.0 -
Cześć dziewczyny,
Co do lodów to mogę się wypowiedzieć- bo prowadzę lodziarnię- jak najbardziej polecam- po pierwsze, są dużo zdrowszą przekąską niż batony (dużo białka) a poza tym nie ma możliwości zatrucia się bakteriami z mleka niepasteryzowanego, ponieważ lody robi się z mleka już wcześniej pasteryzowanego, jajka w lodach to też już rzadkość- jak już, to na pewno są sterylizowane UV.
Jedyne na co bym zwróciła uwagę, to czy nie ma w nich alkoholu (jakieś bakaliowe) i nie jadła lodów w nienaturalnych kolorach- niestety niektórzy sprzedają te wszystkie smerfowe itd a to najgorszy chłam- jak lodziarnia ma taki smak w ofercie to w ogóle bym z niej zrezygnowała, bo nie robią lodów na bazie naturalnych produktów tylko wszystko idzie z gotowych półproduktów. Proszę dzieciom też tego nie dajcie.Frida91, Mama_Basia, Laura , Kath, mrsmiki, Mousie89, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Ja też az tak nie schizuje i żyję raczej normalnie. Dziecko też nieraz muszę wziąć na ręce i póki co nic się nie dzieje.
Przy pierwszej ciąży bardzo dobrze się czułam, raczej stresował mnie brak objawów ciąży. Teraz różnie, najgorzej dokucza mi ciągle zmęczenie no i czasami taki niesmak, takie nieprzyjemne uczucie mdłości, ale nie aż tak żebym miała wymiotować. Tak więc nie ma tragedii i oby tak zostało 🙂Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Ja już w sumie też na luzie bardziej teraz podchodzę do ciąży. W poprzedniej nie nosiłam nic, a teraz się nie da dziecka nie wziąć na ręce. Staram się rzadziej, ale czasem te 12 kg muszę podnieść. A co do lodów, w poprzedniej jadłam i w tej też pewnie, przynajmniej na razie póki nie mam cukrzycy🙂
Jedyne z czym uważam to surowe mięso i surowe ryby. Tego nie jem. A reszta produktów tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 20:29
agniecha2101 lubi tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Spotkał się ktoś z zażywaniem Magne B6 w ciąży? Dalej nie daje mi to spokoju. Czy ten mój progesteron (14,7) nie wymaga brania luteiny/duphastonu. Czy same witaminy B6 zawarte w tym leku są w stanie podnieść progesteron...
mrsmiki lubi tę wiadomość
-
Moja gin też mówi żeby jeść wszystko na co się ma ochotę ale oczywiście z umiarem. Jedynie należy unikać surowego mięsa i ryb. A lody moje dzieci jedzą cały rok i nigdy się nie zdarzyło żeby się źle po nich czuły 😀
Mnie coś od wczoraj delikatnie brzuch boli, nie są to skurcze tylko cały czas praktycznie, i plecy na dole tak jak przed okresem. Tak się zastanawiam czy nospy nie wziąc 🤔 -
Karolaaa8 wrote:Spotkał się ktoś z zażywaniem Magne B6 w ciąży? Dalej nie daje mi to spokoju. Czy ten mój progesteron (14,7) nie wymaga brania luteiny/duphastonu. Czy same witaminy B6 zawarte w tym leku są w stanie podnieść progesteron...
Karola a masz jakieś plamienia? Lub planujesz powtórzyć badanie progesteronu? Może trafiłaś na chwilowy spadek bo próg wydziela się pulsacyjne. Zawsze badasz o podobnej godzinie? -
Karolaaa8 wrote:Spotkał się ktoś z zażywaniem Magne B6 w ciąży? Dalej nie daje mi to spokoju. Czy ten mój progesteron (14,7) nie wymaga brania luteiny/duphastonu. Czy same witaminy B6 zawarte w tym leku są w stanie podnieść progesteron...
Teraz też miałam polecenie brać witaminy i magnez więc znów biorę MagneB6 Forte.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 21:30
-
Paulina1106 wrote:Karola a masz jakieś plamienia? Lub planujesz powtórzyć badanie progesteronu? Może trafiłaś na chwilowy spadek bo próg wydziela się pulsacyjne. Zawsze badasz o podobnej godzinie?
Nie mam żadnych plamień ani krwawienia. Wizytę mam za 2 tygodnie i przed nią mam już zrobić parę badań, więc myślałam żeby wtedy zrobić również progesteron. Jednak według mojego lekarza nie ma potrzeby w ogóle robienia progesteronu. A zrobiłam go dla siebie.
-
Mama_Basia wrote:Ja miałam w pierwszej ciąży zalecony MagneB6 Forte przez lekarza (Forte bo jest to lek a nie suplement), chodziło głównie o branie magnezu.
Teraz też miałam polecenie brać witaminy i magnez więc znów biorę MagneB6 Forte.
Z tego co widziałam to Magne B6 i Magne B6 Forte są lekami. Różnią się tylko tym, że Forte ma podwójną dawkę od zwykłego. Zastanawia mnie tylko to czy przy moim niskim progesteronie ta wartość witaminy B6 w tym jest wystarczająca. Czy jest sens konsultować to z innym lekarzem czy po prostu nie przejmować się i nie martwić póki nie ma żadnych plamień.