X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie.
    Już mam się lepiej, chociaż jeszcze boli mnie dość mocno głowa jak wstaje z łóżka. Ale jest o niebo lepiej. Gardło lekko pobolewa.

Do ginekologa chodzę na razie prywatnie, ale chce też chodzić na NFZ, mam umówione 2 wizyty, bo chce wybrać lekarza. Będę chodzić tylko z powodu oszczędności na badaniach. I tak wiem, że na wszystkie nie dostane ale zawsze to coś w kieszeni zostanie. A normalna wizyta z USG prywatnie to u mnie 300zl.

Dziewczyny które są w 3 ciąży, jestem ciekawa jak z waszymi brzuszkami. U mnie już jest wystający. W szoku jestem, że tak szybko. I nie są to żadne wzdęcia bo podczas choroby prawie nic nie jadłam, a brzuch mi wystaje tak jakbym była w conajmniej 16tc. Macica dużo szybciej się powiększyła i wszystko wypchała do góry, takie mam wrażenie. Ogólnie jestem szczupła. 168cm i w tej chwili 54kg. Juz mam 1kg na plusie.
    Myśleliśmy, że na Wielkanoc poinformujemy rodzinę a tu chyba nic z tego 😁😁😁

U nas już 10+1 i nawet całkiem fajnie odznacza się brzuszek przez obcisłe bluzeczki. Ostatnio zakupiłam trochę luźniejsze żeby się troszkę zamaskować przed rodzinnymi spotkaniami.. chciałabym jeszcze poczekać z gratulacjami

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda wchodzę w swoje spodnie sprzed ciąży ale nie czuję się komfortowo ,bo za bardzo uciskają brzuch. Teraz noszę tylko leginsy i luźniejsze spodnie z gumką w pasie. U mnie waga 51kg przy 165cm wzrostu i już widać lekki brzuszek , ale to też druga ciąża , więc może szybciej będzie widać ;p

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też droga, a na razie wodze tylko jak mi tłuszcz rośnie na brzuchu, aż się mąż zdziwił co to za wałek🤣 To też moja druga ciąża. Ale ja nie jestem drobną. 163cm i ok 70kg...

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie.
    Już mam się lepiej, chociaż jeszcze boli mnie dość mocno głowa jak wstaje z łóżka. Ale jest o niebo lepiej. Gardło lekko pobolewa.

Do ginekologa chodzę na razie prywatnie, ale chce też chodzić na NFZ, mam umówione 2 wizyty, bo chce wybrać lekarza. Będę chodzić tylko z powodu oszczędności na badaniach. I tak wiem, że na wszystkie nie dostane ale zawsze to coś w kieszeni zostanie. A normalna wizyta z USG prywatnie to u mnie 300zl.

Dziewczyny które są w 3 ciąży, jestem ciekawa jak z waszymi brzuszkami. U mnie już jest wystający. W szoku jestem, że tak szybko. I nie są to żadne wzdęcia bo podczas choroby prawie nic nie jadłam, a brzuch mi wystaje tak jakbym była w conajmniej 16tc. Macica dużo szybciej się powiększyła i wszystko wypchała do góry, takie mam wrażenie. Ogólnie jestem szczupła. 168cm i w tej chwili 54kg. Juz mam 1kg na plusie.
    Myśleliśmy, że na Wielkanoc poinformujemy rodzinę a tu chyba nic z tego 😁😁😁

Też mam taki zamiar z lekarzami. Prywatnie chodzić na wizyty z USG, bo mam większe zaufanie. A na NFZ tylko po skierowania na badania. Tylko jestem ciekawa jak w ogóle taki lekarz podejdzie do tego.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do lekarza na NFZ, mam fajną przychodnie i super położne, prowadziłam tam też dwie poprzednie ciążę i wszystko było super. Lekarka ma w gabinecie USG więc na każdej wizycie robi USG.
    A co do brzuszka to u mnie widać, co prawda mam trochę nadwagę i brzuszek został mi po ciążach ale ewidentnie widać że się zmienil i wygląda już na ciążowy. Staram się nosić luźne swetry bo nie chciałabym żeby w pracy już wszyscy wiedzieli,szczególnie uczniowie 🙆

3jgxs65gycn0347u.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś nie ma żadnych objawów dalej? Ja dalej ani mdłości, ani bólu piersi (są jak flaki). Boli mnie tylko glowa ale to równie dobrze może być od pogody i zmeczona jestem ale to moze byc od 5 mc dziecka 🙈. Martwie się bo ja serduszka jeszcze nie widziałam

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Czy któraś nie ma żadnych objawów dalej? Ja dalej ani mdłości, ani bólu piersi (są jak flaki). Boli mnie tylko glowa ale to równie dobrze może być od pogody i zmeczona jestem ale to moze byc od 5 mc dziecka 🙈. Martwie się bo ja serduszka jeszcze nie widziałam
    Ja prawie nie mam mdłości, piersi bolą właściwie tylko jak zdejmuje wieczorem biustonosz, a potem prawie normalnie. W brzuchu zrobiła się cisza ani jajniki, ani macica mieć. Brzuch mi nie nabrzmiewa, co najwyżej obrasta tłuszczem, bo dużo jem:(
    W, którym TC jesteś? Byłaś już wogole na USG?
    Ja jestem 7+3,artwie się brakiem objawów, bo dzidziuś jest mniejszy o 5dni i w pt mamy sprawdzić jak rośnie.
    Coprawda lekarz uspakaja, że to się dość często zdarza, a z objawami może tak być, że raz są, raz nie ma, bo organizm się przestawia, ale czułabym się bezpieczniej siedząc nad toaleta lub łykając nospe jak wcześniej..

• Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Ja prawie nie mam mdłości, piersi bolą właściwie tylko jak zdejmuje wieczorem biustonosz, a potem prawie normalnie. W brzuchu zrobiła się cisza ani jajniki, ani macica mieć. Brzuch mi nie nabrzmiewa, co najwyżej obrasta tłuszczem, bo dużo jem:(
    W, którym TC jesteś? Byłaś już wogole na USG?
    Ja jestem 7+3,artwie się brakiem objawów, bo dzidziuś jest mniejszy o 5dni i w pt mamy sprawdzić jak rośnie.
    Coprawda lekarz uspakaja, że to się dość często zdarza, a z objawami może tak być, że raz są, raz nie ma, bo organizm się przestawia, ale czułabym się bezpieczniej siedząc nad toaleta lub łykając nospe jak wcześniej..
    Nie mam pojecia w którym tygodniu jestem. Bo juz pisałam że pp porodzie nie dostałam okresu. 24 lutego na usg byl pecherzyk ciążowy a 19 lutego jeszcze go nie było. Teraz wizytę mam we wtorek i okropnie się boje

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    4.03 - 3.79 cm 💗
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Nie mam pojecia w którym tygodniu jestem. Bo juz pisałam że pp porodzie nie dostałam okresu. 24 lutego na usg byl pecherzyk ciążowy a 19 lutego jeszcze go nie było. Teraz wizytę mam we wtorek i okropnie się boje
    To może jesteś na bardzo wczesnym etapie, ale rozumiem stres... 🤞🤞🤞🤞

• Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    To może jesteś na bardzo wczesnym etapie, ale rozumiem stres... 🤞🤞🤞🤞
    Myślę, że mogę być w 6 tc, na usg się okaże. Lekarz kazal przyjść po 2 tyg od 24 lutego ale i tak 2 dni wcześniej pojde bo nie wytrzymam a na pewno juz powinno być serduszko. Na to liczę 🤞

Elllla lubi tę wiadomość

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    4.03 - 3.79 cm 💗
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Też mam taki zamiar z lekarzami. Prywatnie chodzić na wizyty z USG, bo mam większe zaufanie. A na NFZ tylko po skierowania na badania. Tylko jestem ciekawa jak w ogóle taki lekarz podejdzie do tego.

Lekarz łaski nie robi, musi Cie przyjąć i zbadać i postępować wg zaleceń, czyli kierować na badania. Masz do tego pełne prawo. Ja tak robiłam w pierwszej i drugiej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 16:15

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Lekarz łaski nie robi, musi Cie przyjąć i zbadać i postępować wg zaleceń, czyli kierować na badania. Masz do tego pełne prawo. Ja tak robiłam w pierwszej i drugiej ciąży.

Tak powinno być. Ale w rzeczywistości bywa różnie. Bardziej boję sie o reakcje jak powiem, że chodzę również prywatnie i potrzebuje takie i takie badania.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy miałyście może kiedyś jakaś infekcje w ciąży ? Dostałam 2 dni temu od ginekologa duphaston do łykania i od tego momentu dostałam upływów. Mój lekarz dopiero jest dostępny w poniedziałek i nie wiem czy to możliwe działanie leku ( nigdy nie miałam żadnych infekcji , a teraz mnie piecze ), czy zbieg okoliczności i coś złapałam. co można brać żeby przeżyć do tego poniedziałku ?

Gwiazdeczka30
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też pocie się jak myszy? Nie potrafię się teraz dobrze ubrać. Wydaje mi się, że znów, przejdę kilka kroków i jestem cała zlana potem🤦?

• Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy ciagle się odsuwam od męża bo mi za gorąco xd nie dość że mam libido -100000 to jeszcze biedak przytulić się nie może:d

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Czy miałyście może kiedyś jakaś infekcje w ciąży ? Dostałam 2 dni temu od ginekologa duphaston do łykania i od tego momentu dostałam upływów. Mój lekarz dopiero jest dostępny w poniedziałek i nie wiem czy to możliwe działanie leku ( nigdy nie miałam żadnych infekcji , a teraz mnie piecze ), czy zbieg okoliczności i coś złapałam. co można brać żeby przeżyć do tego poniedziałku ?

Raczej wątpię żeby pieczenie związane było z doustnym przyjmowaniem duphastonu. Prędzej jak się przyjmuje luteinę dopochwową to wtedy mogą wystąpić podrażnienia i łatwiej o infekcję. Jeżeli chodzi o pomoc doraźną to można zastosować Tantum rosa do przemycia zewnętrznego 😉

Joanna-Anna1992 lubi tę wiadomość

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Tak powinno być. Ale w rzeczywistości bywa różnie. Bardziej boję sie o reakcje jak powiem, że chodzę również prywatnie i potrzebuje takie i takie badania.

Różnie bywa to fakt, ja natomiast nie informowałam lekarza o tym, że chodzę prywatnie. Dostawałam skierowania na niektóre badania, za resztę płaciłam.
    Faktycznie, głupio by mi było prosić o skierowanie na badanie, które zlecił mi inny lekarz.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Kup sobie saszetki tantum rosa, rozpuść proszek w wodzie i podmywaj się tym.
    Poza tym probiotyk z kwasem mlekowym bym łykała.
    Edit. Właśnie zobaczyłam że już Paulina polecała to samo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 19:47

Joanna-Anna1992 lubi tę wiadomość

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane! Właśnie skończyłam nadrabiać dzisiejsze wiadomości.
    Czy któraś z Was podczas ciąży miała ciężko chorą bliską osobę w pobliżu? Moja Babunia jest w ciężkim stanie i dzisiaj byłam u niej z mężem. Bardzo przeżywam i płaczę bo martwię się o Babcię a dodatkowo boję się o malucha... Co zrobić? Czy ma ktoś sposób na wyciszenie? 😭😭😭

dhi4csqvlhkulhbm.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ