X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie.
    Już mam się lepiej, chociaż jeszcze boli mnie dość mocno głowa jak wstaje z łóżka. Ale jest o niebo lepiej. Gardło lekko pobolewa.

Do ginekologa chodzę na razie prywatnie, ale chce też chodzić na NFZ, mam umówione 2 wizyty, bo chce wybrać lekarza. Będę chodzić tylko z powodu oszczędności na badaniach. I tak wiem, że na wszystkie nie dostane ale zawsze to coś w kieszeni zostanie. A normalna wizyta z USG prywatnie to u mnie 300zl.

Dziewczyny które są w 3 ciąży, jestem ciekawa jak z waszymi brzuszkami. U mnie już jest wystający. W szoku jestem, że tak szybko. I nie są to żadne wzdęcia bo podczas choroby prawie nic nie jadłam, a brzuch mi wystaje tak jakbym była w conajmniej 16tc. Macica dużo szybciej się powiększyła i wszystko wypchała do góry, takie mam wrażenie. Ogólnie jestem szczupła. 168cm i w tej chwili 54kg. Juz mam 1kg na plusie.
    Myśleliśmy, że na Wielkanoc poinformujemy rodzinę a tu chyba nic z tego 😁😁😁

U nas już 10+1 i nawet całkiem fajnie odznacza się brzuszek przez obcisłe bluzeczki. Ostatnio zakupiłam trochę luźniejsze żeby się troszkę zamaskować przed rodzinnymi spotkaniami.. chciałabym jeszcze poczekać z gratulacjami

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda wchodzę w swoje spodnie sprzed ciąży ale nie czuję się komfortowo ,bo za bardzo uciskają brzuch. Teraz noszę tylko leginsy i luźniejsze spodnie z gumką w pasie. U mnie waga 51kg przy 165cm wzrostu i już widać lekki brzuszek , ale to też druga ciąża , więc może szybciej będzie widać ;p

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też droga, a na razie wodze tylko jak mi tłuszcz rośnie na brzuchu, aż się mąż zdziwił co to za wałek🤣 To też moja druga ciąża. Ale ja nie jestem drobną. 163cm i ok 70kg...

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie.
    Już mam się lepiej, chociaż jeszcze boli mnie dość mocno głowa jak wstaje z łóżka. Ale jest o niebo lepiej. Gardło lekko pobolewa.

Do ginekologa chodzę na razie prywatnie, ale chce też chodzić na NFZ, mam umówione 2 wizyty, bo chce wybrać lekarza. Będę chodzić tylko z powodu oszczędności na badaniach. I tak wiem, że na wszystkie nie dostane ale zawsze to coś w kieszeni zostanie. A normalna wizyta z USG prywatnie to u mnie 300zl.

Dziewczyny które są w 3 ciąży, jestem ciekawa jak z waszymi brzuszkami. U mnie już jest wystający. W szoku jestem, że tak szybko. I nie są to żadne wzdęcia bo podczas choroby prawie nic nie jadłam, a brzuch mi wystaje tak jakbym była w conajmniej 16tc. Macica dużo szybciej się powiększyła i wszystko wypchała do góry, takie mam wrażenie. Ogólnie jestem szczupła. 168cm i w tej chwili 54kg. Juz mam 1kg na plusie.
    Myśleliśmy, że na Wielkanoc poinformujemy rodzinę a tu chyba nic z tego 😁😁😁

Też mam taki zamiar z lekarzami. Prywatnie chodzić na wizyty z USG, bo mam większe zaufanie. A na NFZ tylko po skierowania na badania. Tylko jestem ciekawa jak w ogóle taki lekarz podejdzie do tego.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do lekarza na NFZ, mam fajną przychodnie i super położne, prowadziłam tam też dwie poprzednie ciążę i wszystko było super. Lekarka ma w gabinecie USG więc na każdej wizycie robi USG.
    A co do brzuszka to u mnie widać, co prawda mam trochę nadwagę i brzuszek został mi po ciążach ale ewidentnie widać że się zmienil i wygląda już na ciążowy. Staram się nosić luźne swetry bo nie chciałabym żeby w pracy już wszyscy wiedzieli,szczególnie uczniowie 🙆

3jgxs65gycn0347u.png
  • Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś nie ma żadnych objawów dalej? Ja dalej ani mdłości, ani bólu piersi (są jak flaki). Boli mnie tylko glowa ale to równie dobrze może być od pogody i zmeczona jestem ale to moze byc od 5 mc dziecka 🙈. Martwie się bo ja serduszka jeszcze nie widziałam

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    05.01.2021 r. - transfer 8A
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
    4.03 - 3.79 cm 💗
    13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
    16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Czy któraś nie ma żadnych objawów dalej? Ja dalej ani mdłości, ani bólu piersi (są jak flaki). Boli mnie tylko glowa ale to równie dobrze może być od pogody i zmeczona jestem ale to moze byc od 5 mc dziecka 🙈. Martwie się bo ja serduszka jeszcze nie widziałam
    Ja prawie nie mam mdłości, piersi bolą właściwie tylko jak zdejmuje wieczorem biustonosz, a potem prawie normalnie. W brzuchu zrobiła się cisza ani jajniki, ani macica mieć. Brzuch mi nie nabrzmiewa, co najwyżej obrasta tłuszczem, bo dużo jem:(
    W, którym TC jesteś? Byłaś już wogole na USG?
    Ja jestem 7+3,artwie się brakiem objawów, bo dzidziuś jest mniejszy o 5dni i w pt mamy sprawdzić jak rośnie.
    Coprawda lekarz uspakaja, że to się dość często zdarza, a z objawami może tak być, że raz są, raz nie ma, bo organizm się przestawia, ale czułabym się bezpieczniej siedząc nad toaleta lub łykając nospe jak wcześniej..

• Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Ja prawie nie mam mdłości, piersi bolą właściwie tylko jak zdejmuje wieczorem biustonosz, a potem prawie normalnie. W brzuchu zrobiła się cisza ani jajniki, ani macica mieć. Brzuch mi nie nabrzmiewa, co najwyżej obrasta tłuszczem, bo dużo jem:(
    W, którym TC jesteś? Byłaś już wogole na USG?
    Ja jestem 7+3,artwie się brakiem objawów, bo dzidziuś jest mniejszy o 5dni i w pt mamy sprawdzić jak rośnie.
    Coprawda lekarz uspakaja, że to się dość często zdarza, a z objawami może tak być, że raz są, raz nie ma, bo organizm się przestawia, ale czułabym się bezpieczniej siedząc nad toaleta lub łykając nospe jak wcześniej..
    Nie mam pojecia w którym tygodniu jestem. Bo juz pisałam że pp porodzie nie dostałam okresu. 24 lutego na usg byl pecherzyk ciążowy a 19 lutego jeszcze go nie było. Teraz wizytę mam we wtorek i okropnie się boje

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    4.03 - 3.79 cm 💗
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swatka wrote:
    Nie mam pojecia w którym tygodniu jestem. Bo juz pisałam że pp porodzie nie dostałam okresu. 24 lutego na usg byl pecherzyk ciążowy a 19 lutego jeszcze go nie było. Teraz wizytę mam we wtorek i okropnie się boje
    To może jesteś na bardzo wczesnym etapie, ale rozumiem stres... 🤞🤞🤞🤞

• Swatka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    To może jesteś na bardzo wczesnym etapie, ale rozumiem stres... 🤞🤞🤞🤞
    Myślę, że mogę być w 6 tc, na usg się okaże. Lekarz kazal przyjść po 2 tyg od 24 lutego ale i tak 2 dni wcześniej pojde bo nie wytrzymam a na pewno juz powinno być serduszko. Na to liczę 🤞

Elllla lubi tę wiadomość

age.png

age.png
    AMH - 1.18 ng/ml
    NK 29%
    8 dpt - beta hcg 2.31
    10 dpt - beta hcg 22.92
    13 dpt - beta hcg 88.17
    15 dpt - beta hcg 233.90
    17 dpt - beta hcg 629.40
    22 dpt pecherzyk ciążowy
    27 dpt zarodek z ❤
    4.03 - 3.79 cm 💗
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Też mam taki zamiar z lekarzami. Prywatnie chodzić na wizyty z USG, bo mam większe zaufanie. A na NFZ tylko po skierowania na badania. Tylko jestem ciekawa jak w ogóle taki lekarz podejdzie do tego.

Lekarz łaski nie robi, musi Cie przyjąć i zbadać i postępować wg zaleceń, czyli kierować na badania. Masz do tego pełne prawo. Ja tak robiłam w pierwszej i drugiej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 16:15

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Lekarz łaski nie robi, musi Cie przyjąć i zbadać i postępować wg zaleceń, czyli kierować na badania. Masz do tego pełne prawo. Ja tak robiłam w pierwszej i drugiej ciąży.

Tak powinno być. Ale w rzeczywistości bywa różnie. Bardziej boję sie o reakcje jak powiem, że chodzę również prywatnie i potrzebuje takie i takie badania.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy miałyście może kiedyś jakaś infekcje w ciąży ? Dostałam 2 dni temu od ginekologa duphaston do łykania i od tego momentu dostałam upływów. Mój lekarz dopiero jest dostępny w poniedziałek i nie wiem czy to możliwe działanie leku ( nigdy nie miałam żadnych infekcji , a teraz mnie piecze ), czy zbieg okoliczności i coś złapałam. co można brać żeby przeżyć do tego poniedziałku ?

Gwiazdeczka30
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też pocie się jak myszy? Nie potrafię się teraz dobrze ubrać. Wydaje mi się, że znów, przejdę kilka kroków i jestem cała zlana potem🤦?

• Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy ciagle się odsuwam od męża bo mi za gorąco xd nie dość że mam libido -100000 to jeszcze biedak przytulić się nie może:d

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Czy miałyście może kiedyś jakaś infekcje w ciąży ? Dostałam 2 dni temu od ginekologa duphaston do łykania i od tego momentu dostałam upływów. Mój lekarz dopiero jest dostępny w poniedziałek i nie wiem czy to możliwe działanie leku ( nigdy nie miałam żadnych infekcji , a teraz mnie piecze ), czy zbieg okoliczności i coś złapałam. co można brać żeby przeżyć do tego poniedziałku ?

Raczej wątpię żeby pieczenie związane było z doustnym przyjmowaniem duphastonu. Prędzej jak się przyjmuje luteinę dopochwową to wtedy mogą wystąpić podrażnienia i łatwiej o infekcję. Jeżeli chodzi o pomoc doraźną to można zastosować Tantum rosa do przemycia zewnętrznego 😉

Joanna-Anna1992 lubi tę wiadomość

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Tak powinno być. Ale w rzeczywistości bywa różnie. Bardziej boję sie o reakcje jak powiem, że chodzę również prywatnie i potrzebuje takie i takie badania.

Różnie bywa to fakt, ja natomiast nie informowałam lekarza o tym, że chodzę prywatnie. Dostawałam skierowania na niektóre badania, za resztę płaciłam.
    Faktycznie, głupio by mi było prosić o skierowanie na badanie, które zlecił mi inny lekarz.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Kup sobie saszetki tantum rosa, rozpuść proszek w wodzie i podmywaj się tym.
    Poza tym probiotyk z kwasem mlekowym bym łykała.
    Edit. Właśnie zobaczyłam że już Paulina polecała to samo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 19:47

Joanna-Anna1992 lubi tę wiadomość

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2022, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane! Właśnie skończyłam nadrabiać dzisiejsze wiadomości.
    Czy któraś z Was podczas ciąży miała ciężko chorą bliską osobę w pobliżu? Moja Babunia jest w ciężkim stanie i dzisiaj byłam u niej z mężem. Bardzo przeżywam i płaczę bo martwię się o Babcię a dodatkowo boję się o malucha... Co zrobić? Czy ma ktoś sposób na wyciszenie? 😭😭😭

dhi4csqvlhkulhbm.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ