Październikowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
przyszłamama96 wrote:Zuzka nie wiem czy to pocieszenie ale może dobrze obyć się też z takimi prawdziwymi historiami, jeśli tylko masz ochotę. Sama mam w rodzinie chłopca urodzonego w 30tc, spędził kilka tygodni w szpitalu ale teraz jest żywiołowym, mądrym 4 latkiem i wszystko z nim w porządku. Z takich świeżych sytuacji to jeśli chcesz to na instagramie jest dziewczyna o nicku: czekajacna2kreski która około 2-3tyg temu urodziła dziecko w 28tc. Wiem że jest bardzo sympatyczna i otwarta, bo mam z nią kontakt więc jeśli potrzebujesz rozmowy z kimś kto coś takiego przeżył to myślę że śmiało możesz do niej napisać ❤️ Ale pamiętaj że u Was nic nie jest przesądzone i tego czasu w brzuszku możecie mieć dużo więcej, lekarze zrobią wszystko co w ich mocy, a i Wasza siła na pewno ma znaczenie, niezmiennie mocno trzymam kciuki ✊🏻
Bardzo Ci dziękuję , całą noc szukałam i czytałam o podobnych historiach i faktycznie mi to pomaga uwierzyć ,że nawet jeśli się zdarzy najgorsze czyli urodzi się mocno niebawem to damy radę , że ona da radę ❤️❤️❤️przyszłamama96, Nati_96, szlamek, Herbatka95 lubią tę wiadomość
-
Zuzka, jesteś bardzo silną i odważną kobietą. Już jesteś najlepszą matką, jaką mogłabyś być. A Hania kopie, daje Ci znać, że jest z Tobą i też jest silna! 🥰
Bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić, ale bardzo ważne jest też to, że trafiłaś do miejsca, gdzie otaczają Cię profesjonalną i życzliwą opieką.
Ja niedawno od znajomej pielęgniarki slyszałam historię o dziewczynce, która urodziła się w 23t (!!!) i miała ogromną siłę życia, tak ogromną, że potem po czasie jak ta Pani widziała jej zdjęcia to mówiła, że była w szoku - miała piękny żywy kolor skóry, wszystko było dobrze. Medycyna, również ginekologia, naprawdę mocno poszła do przodu. Właśnie tak jak ktoś napisał, jeśli nawet 30 lat temu zadbali o to, by wcześniak wyszedł ze szpitala zdrowy, to co dopiero teraz.
Jesteśmy z Tobą, pamiętaj, że masz tu wsparcie 😘Nati_96, Zuzka :) lubią tę wiadomość
-
Herbatka, mi się też wydaje, że mój kleszcz był stosunkowo krótko, nie wbił się mocno, wyglądał na nieopitego. Na razie odpuszczam temat, bo w tym momencie i tak nic nie przetestuję, ale jeśli nie będę miała objawów to chyba też spasuję. Dużo teraz mamy na głowie i nie chcę sobie dokładać stresu testami wątpliwej rzetelności. Gdyby to był wcześniejszy etap ciąży to pewnie bym zadziałała.
Herbatka95 lubi tę wiadomość
-
Nie wiem, czy kojarzycie Anetę Żuchowską ze Ślubu od pierwszego wejrzenia, ale ona urodziła córkę w 24tc, dzisiaj dziewczynka wygląda na całkiem zdrową. Jeżdżą całą rodziną na wakacje i mała rozwija się w miarę okej, ja się kiedyś "pocieszałam" ich instagramem, bo też mam wysokie ryzyko przedwczesnego porodu. Trzymam kciuki Zuzka, będzie dobrze!
Co do kleszczy, ja w ciągu tygodnia wyciągnęłam z siebie 6 kleszczy! One chyba lubią krew ciężarnych, bo byliśmy większą ekipą na wycieczce i z całej paczki tylko mnie pokąsały. Badań nie robię, obserwuję. Wyszły gładko i dość szybko je znalazłam.Korki, Zuzka :), szlamek, Judyta_ lubią tę wiadomość
-
@Zuzka jestem z Tobą i Twoją córką całym serduszkiem. Trzymajcie się ! Jesteś pod dobrą opieką i postaraj się na tym skupić. Bardzo dobrze, że masz przy sobie wspierające Cię osoby. Mnie codziennie zadziwia to, że w brzuchu jest mała istotka, która swoimi ruchami przypomina o sobie. Jeszcze kilka miesięcy temu nie było jej, a teraz wszystko co robimy jest z myślą o niej. W Twoim brzuchu jest walczak, który daje Ci znać, że jest. Może chce Cię tym uspokoić. Lekarze przygotowują się na każdą ewentualność i dobrze, że działają. Najważniejsze, że jesteś pod ich opieką. Zrobią to co najlepsze dla Was
Zuzka :) lubi tę wiadomość
-
Zuzka :) wrote:I nie ma żadnych objawów ubocznych wcześniactwa ? Długo byli w szpitalu ? To pocieszające co mówisz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 09:53
Zuzka :), szlamek, Nati_96 lubią tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼
Prenatalne 3 17.07
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
To jeszcze pocieszająco - mój pasierb też był wcześniakiem, co prawda nie aż tak skrajnym, ale też koło 2 kg jak się urodził, tam był bodajże atak woreczka żółciowego u mamy i musieli go wyciągnąć, bo się zaczynał dusić przez to. Pierwsze tygodnie wiadomo, musiał spędzić w szpitalu, ale nie miał żadnych powikłań, do tej pory wszystko okej, już ma ponad cztery lata
OlgaB87, Zuzka :), szlamek, Nati_96 lubią tę wiadomość
12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Korki wrote:Właśnie jak dotąd jest wszystko super i mam nadzieję że tak zostanie. W tym 32 już musieli go wywołać, urodził się tak 2100 ważąc, leżał jakiś czas głównie w inkubatorze karmiony przez sonde mlekiem z banku mleka i zdaje się że też takim co przyjaciółce się udało odciągnąć. ale szybko miał fajny odruch ssania, i też mogli zaraz próbować po trochu karmić go butelką. Od początku sobie dobrze radził z oddychaniem więc szybko też zaczęli mu odłączać tlen i sobie sam oddychał, albo leżał tylko z maską tlenowa nie na buzi, a włożona w inkubator żeby miał milsze powietrze. I nieboakietam dokładnie ale wydaje mi się że po 2 tygodniach już normalnie leżał koło mamy w łóżeczku. Na pewno już od 4 tygodni są w domu i młody ciągnie cyca aż miło i widać po nim że rośnie jak szalony
Jak miło takie coś czytać ❤️❤️❤️ aż się uśmiecham jak myślę o tym silnym chłopcu 😍Korki, Judyta_ lubią tę wiadomość
-
Kochane wszystkim Wad z osobna dziękuję za tą energię , czuję ją i mam wrażenia , że psychicznie dzięki temu i historiom przez Was opisywanym rosnę w siłę. Był obchód . Potwierdzono stan przedrzucawkowy i zahamowanie wzrostu płodu ,więc nie jest kolorowo i wszystko teraz zależy od mojego organizmu bo morfologia jest ok czyli wątroba i nerki trzymają się w normach, zwiększa się białkomocz za to i pojawiły się bóle głowy co też jest symptomem za to ciśnienie na tą chwilę mam 125/ 86 , więc jak na moje wyskoki po 150/110 jest całkiem nieźle myślę. Dziś lub jutro mam mieć znowu USG w kierunku badania przepływów bo to one są najgorszym elementem i głównym zagrożeniem i problemem - są mega słabe co powoduje niewydolność łożyska. Już potwierdzili ,że nie donoszę ciąży na 90% i mała będzie wcześniakiem , walczymy o to jak bardzo skrajnym . Czuję się jak tykająca bomba bo mała może zostać przywitana na świecie za tydzień , dwa , lub miesiąc , tego lekarz nie jest w stanie mi określić . Zaproponowano mi wizytę neonatologa ,który wyjaśni mi możliwości ewentualnych powikłań i zagrożeń gdyby niunia miała się pojawić w ciągu np tygodnia lub dwóch . Będę spokojniejsza z tą wiedzą bo przygotuję się psychicznie .
Mam ogromną prośbę ,( myślałam ,że mam jeszcze sporo czasu ). Chce zająć głowę i dokończyć wyprawkę . Nie mam totalnie apteki dla siebie i małej . Wrzucę listę i jeśli któraś mama by mi ją skomentowała i ewentualnie uzupełniła braki wynikające z mojej niewiedzy to będę wdzięczna ❤️
Pieluchy rozmiar 1 - 56 szt. x 2 ✔️
Pieluchy Dada 1- 26 szt. X2 ✔️
Bepanten baby 30g
Linomag zielony
Gaziki jałowe medicomp 50 szt.
Sól fizjologiczna symphar
Vitamina D3 Vigantol
Octanisept 100 ml
Zestaw do paznokci babyono
Szczotka ?
Termofor z pestek wiśni
Pałeczki do uszu Kindii x 2
Bawełniane płatki Kindii x 2
Woreczki na pieluchy
Płyn do kąpieli AA Baby (ma lepszy skład niż HiPP/Mustella)
Olejek migdałowy do kąpieli
Kremik sztyft do twarzy mustella
Płyn do mycia butelek canpol
Tami baby ręczniki bawełniane
Mleko modyfikowane do szpitala Nan pro ( na wszelki wypadek )
Delicol na kolkę ( tylko jak Espumisan nie da rady )
Espumisan dla niemowląt
Smoczek lovi ✔️
Etui na smoczek silikonowy
Termometr do wody akuku
Termometr bezdotykowy neno
Chusteczki pampers ✔️
Chusteczki waterwipes x 4 op.
Lovela baby kolor proszek X2 ✔️
Lovela baby kolor mleczko X2✔️
Lovela baby białe proszek x2✔️
Lovela baby białe mleczko x2✔️
Butelka lovi mammafeel 150 ml x1✔️
Butelka szklana Avent 125 bezkolkowe ml x2
Woreczki do przechowywania mleka akuku lub neno
Probiotyk z humany
UBRANKA /INNE
Ubranka 56 x 18 kompletów ✔️
Skarpetki x 10 szt ✔️
Czapeczki cienkie x 4 ✔️
Kombinezon ocieplany ✔️
Ubranka 44-50 (gdyby poród był wcześniej -kilka szt.)
Ubranka 62 - w trakcie mam kilka sztuk ( docelowo ok 15 kpl)
Prześcieradło do łóżeczka x 3
Prześcieradło do gondoli x 3
Pieluszki tetrowe x 10 ✔️
Pieluszki muślinowe x 15✔️
Otulacz na rzepy ?
Kocyk bambusowy cienki x 2✔️
Śpiworek do spania ✔️
Otulacz do fotelika samochodowego
Kokon ✔️
Rożek ✔️
Grubszy kocyk ✔️
Ręcznik kąpielowy ✔️
Przewijak na komodę w formie maty✔️
Materac do łóżeczka 120x60 do Grześka rodziców
Materac do dostawki (jeśli ten z Neno okaże się słaby )
Mata nieprzemakalna do łóżeczka
Pościel do łóżeczka
Wanienka ✔️
Łóżeczko Neno 4w1 ( zarezerwowane czeka w sklepie )
Fotelik samochodowy Avionaut Pixel Pro 2.0 C
Baza do fotelika obrotowa
Wózek Espiro Code 2w1 ( zarezerwowany czeka w sklepie )
Podgrzewacz do butelki i sterylizator NENO 5w1
Termos utrzymujący konkretną temperaturę
Niania elektroniczna ( ale raczej jako alternatywa dobra kamerka domowa na Wifi)
Organizery na komodę na rzeczy do przewijania
Organizery do komody IKEA na ubranka i inne akcesoria
Przemyśl komodę np 120 cm ( bo 80 cm może być za mała , żeby wszystko na niej umieścić )
APTEKA dla mnie
Multi-Mam, kompresy do pielęgnacji sutków matek karmiących, 12 sztuk
Koszula do szpitala x 2 ✔️
Majtki horizon fioketowe rozm. 38 i 44
Lanolina do sutków
Ginoxin
Laktator Momcozy s12 pro
Podpaski poporodowe Bella mama x 2
Spray znieczulający z Lansing
Szlafrok ✔️
Na rozkręcenie laktacji Nutropharma Femaltiker Plus
Butelka do podmywania
Starałam się iść w minimalizm żeby mi nagle nie przyszły 4 wielkie kartony bo obstawie się jak na wojnę , uważam ,że zawsze jak czegoś zabraknie to można dokupić. Zaptaszkowane pozycje to te ,które już mam w domu
przyszłamama96 lubi tę wiadomość
-
Zuzka :) wrote:Kochane wszystkim Wad z osobna dziękuję za tą energię , czuję ją i mam wrażenia , że psychicznie dzięki temu i historiom przez Was opisywanym rosnę w siłę. Był obchód . Potwierdzono stan przedrzucawkowy i zahamowanie wzrostu płodu ,więc nie jest kolorowo i wszystko teraz zależy od mojego organizmu bo morfologia jest ok czyli wątroba i nerki trzymają się w normach, zwiększa się białkomocz za to i pojawiły się bóle głowy co też jest symptomem za to ciśnienie na tą chwilę mam 125/ 86 , więc jak na moje wyskoki po 150/110 jest całkiem nieźle myślę. Dziś lub jutro mam mieć znowu USG w kierunku badania przepływów bo to one są najgorszym elementem i głównym zagrożeniem i problemem - są mega słabe co powoduje niewydolność łożyska. Już potwierdzili ,że nie donoszę ciąży na 90% i mała będzie wcześniakiem , walczymy o to jak bardzo skrajnym . Czuję się jak tykająca bomba bo mała może zostać przywitana na świecie za tydzień , dwa , lub miesiąc , tego lekarz nie jest w stanie mi określić . Zaproponowano mi wizytę neonatologa ,który wyjaśni mi możliwości ewentualnych powikłań i zagrożeń gdyby niunia miała się pojawić w ciągu np tygodnia lub dwóch . Będę spokojniejsza z tą wiedzą bo przygotuję się psychicznie .
Mam ogromną prośbę ,( myślałam ,że mam jeszcze sporo czasu ). Chce zająć głowę i dokończyć wyprawkę . Nie mam totalnie apteki dla siebie i małej . Wrzucę listę i jeśli któraś mama by mi ją skomentowała i ewentualnie uzupełniła braki wynikające z mojej niewiedzy to będę wdzięczna ❤️
Bepanten baby 30g
Linomag zielony
Vitamina D3 Vigantol
Octanisept 100 ml
Szczotka ?
Termofor z pestek wiśni
Woreczki na pieluchy
Espumisan dla niemowląt
Smoczek lovi ✔️
Termometr do wody akuku
Chusteczki pampers ✔️
Probiotyk z humany
UBRANKA /INNE
Skarpetki x 10 szt ✔️
Czapeczki cienkie x 4 ✔️
Kombinezon ocieplany ✔️
Otulacz na rzepy ?
Śpiworek do spania ✔️
Kokon ✔️
Rożek ✔️
Grubszy kocyk ✔️
Ręcznik kąpielowy ✔️
Pościel do łóżeczka
Wanienka ✔️
Niania elektroniczna ( ale raczej jako alternatywa dobra kamerka domowa na Wifi)
Przemyśl komodę np 120 cm ( bo 80 cm może być za mała , żeby wszystko na niej umieścić )
APTEKA dla mnie
Lanolina do sutków
Ginoxin
Laktator Momcozy s12 pro
Szlafrok ✔️
Butelka do podmywania
Starałam się iść w minimalizm żeby mi nagle nie przyszły 4 wielkie kartony bo obstawie się jak na wojnę , uważam ,że zawsze jak czegoś zabraknie to można dokupić. Zaptaszkowane pozycje to te ,które już mam w domu
Musisz być cały czas dobrej myśli! Domyślam się jak Ci ciężko, ale nie masz na to co się dzieje teraz wpływu, ale na emocje które Ci towarzyszą i które przekazujesz małej już masz. ✊🏼❤️
Jestem na zakupach i tak na szybko rzuciłam okiem, odniosę się co do pampersow, to z tego co kojarzę, dla wczesniaków jest chyba rozmiar 0. Jeśli Hania będzie malutka, to te 1 mogą być na nią za duże.Zuzka :) lubi tę wiadomość
-
@Zuzka dziewczyny napisały już tak dużo, że ja nic nowego od siebie nie dodam prócz tego, ze mocno kibicuję ,aby Hania jeszcze troszke poczekała u Ciebie w brzuszku. 😊
Co do wyprawki, też mam w rodzinie wcześniaków i stąd podpowiem, że są ciuszki dla wcześniaka w rozmiarze 44. Może warto zamówić chociaz po dwie, trzy sztuki? Mój chrześniak urodzil sie ok 1600 gram i ten rozmiar po wyjściu ze szpitala byl dobry.Zuzka :) lubi tę wiadomość
-
@Zuzka wierzę, że wszystko będzie dobrze, postaraj się w tym wszystkim być dobrej myśli! Trzymam kciuki, żeby Hania jeszcze jakiś czas pobyła w Twoim brzuszku.
Co do listy wyprawkowej ja się nie przydam, bo jestem daleko w tyle, ale mam nadzieję, że dziewczyny tutaj są lepiej przygotowane i Ci pomogą. 🫶🏻 Ściskam na odległość i Ciebie i Hanię!Zuzka :) lubi tę wiadomość
28 👩🏼 + 28 🧔🏻♂️ + 🐶 -
Dziewczyny, dziękuję za polecenie różnych rzeczy do jedzenia i także leków pod kątem zaparć... Na razie próbuję jedzeniem, dzisiaj jestem po owsiance z łuską babki jajowatej, po bobasowym słoiczku z suszonej śliwki i po kefirze, przede mną jeszcze kapusta kiszona i ogórki kiszone
A nie mam już wcale apetytu nawet i brzuch wielki i twardy jak piłka. Dobrze się złożyło, że akurat przyszły mi pierwsze ciuchy ciążowe z H&M (jeansy, spodnie dresowe i gacie). Wzięłam o rozmiar większe niż przed ciążą i ogólnie był to błąd, bo leżą nieładnie, są za luźne, ale nie będę zwracać, tylko dokupię w swoim rozmiarze.
szlamek, Nati_96 lubią tę wiadomość
34 👩🏼❤️👨🏻 56
Świnoujście 🏖
12.02.2025 ⏸️
06.03.2025 (6+4) crl 0,95 cm, jest ❤
26.03.2025 (9+3) crl 3,25 cm, 165 bpm ❤
09.04.2025 (11+3) crl 5,93 cm, 157 bpm ❤
14.04.2025 (12+1) prenatalne! niskie ryzyka
16.06.2025 (21+1) II prenatalne! wszystko w normie
⏳ 25.08.2025 (31+1) III prenatalne!
-
Zuzka, jaką Ty jesteś silną babką! 💪🏻 Szczerze - aż chciałoby się uronić łzę i to nie smutku, a wzruszenia, że Hania ma tak silną i kochającą mamę!
Spójrz, nawet w takim momencie jesteś w stanie trzeźwo zająć się wyprawką. Twoja dziewczynka będzie miała super start, niezależnie od tego, kiedy postanowi pojawić się na świecie 🙂
Nie komentuję wyprawki, bo ja też jestem w tyle i nie mam doświadczenia.
Pisz tutaj kochana jak tylko potrzebujesz 😘Zuzka :), Nana11, Nati_96, sofiz, Anettka10 lubią tę wiadomość
-
Zuzka kochana ♥️ jesteś już najwspanialsza mama dla Hani. Głęboko wierzę, że uda się być jej chociaż do 30tc w brzuszku🙏🏻🙏🏻
Napewno musisz przygotować ubranka dużo nniejsze i te pampersy 0. Mogę ci moją listę wyprawkowa wysłać, to będziesz miała jakiś podgląd.Zło_snica lubi tę wiadomość
02.2018r. 👦
03.2019r. 👦
29.01.2025 ⏸️
30.01 betaHCG 23,5 progesteron 19
1.02 betaHCG 65,2
6.02 betaHCG 744 progesteron 29
12.02 sam pęcherzyk ciążowy
20.02 maluch 0,61 cm ♥️ krwiaczek, bez plamień
13.03 🩺 maluch nadgonił do terminu Om, wszystko ok ❤️
19.03 NIPT 🩺 bardzo niskie ryzyka 🌸 dziewczynka
26.03 USG prenatalne, wszystko super ❤️ maluszek ma 5,45 cm (11+6)
02.04 USG prenatalne Invicta 🩺
(12+6)
6,4 cm ❤️ wysokie ryzyko preeklampsji 1:4 , trismomie niskie ryzyka 🥰 acard 150
10.04 (14+0) 7,74 cm 🌸
23.04 🩺
-
Zuzia ściskam was bardzo mocno. Najważniejsze że lekarze szybko podjęli działania i jesteś w dobrej placówce która na pewno umożliwi jak najdłuższe podtrzymanie ciąży. Jesteście silne Babki i wiem że będzie dobrze! Duzo zdrowia i spokoju ducha dla Ciebie i Hani
-
Zuzka :) wrote:Kochane wszystkim Wad z osobna dziękuję za tą energię , czuję ją i mam wrażenia , że psychicznie dzięki temu i historiom przez Was opisywanym rosnę w siłę. Był obchód . Potwierdzono stan przedrzucawkowy i zahamowanie wzrostu płodu ,więc nie jest kolorowo i wszystko teraz zależy od mojego organizmu bo morfologia jest ok czyli wątroba i nerki trzymają się w normach, zwiększa się białkomocz za to i pojawiły się bóle głowy co też jest symptomem za to ciśnienie na tą chwilę mam 125/ 86 , więc jak na moje wyskoki po 150/110 jest całkiem nieźle myślę. Dziś lub jutro mam mieć znowu USG w kierunku badania przepływów bo to one są najgorszym elementem i głównym zagrożeniem i problemem - są mega słabe co powoduje niewydolność łożyska. Już potwierdzili ,że nie donoszę ciąży na 90% i mała będzie wcześniakiem , walczymy o to jak bardzo skrajnym . Czuję się jak tykająca bomba bo mała może zostać przywitana na świecie za tydzień , dwa , lub miesiąc , tego lekarz nie jest w stanie mi określić . Zaproponowano mi wizytę neonatologa ,który wyjaśni mi możliwości ewentualnych powikłań i zagrożeń gdyby niunia miała się pojawić w ciągu np tygodnia lub dwóch . Będę spokojniejsza z tą wiedzą bo przygotuję się psychicznie .
Bepanten baby 30g
Linomag zielony
Vitamina D3 Vigantol
Octanisept 100 ml
Szczotka ?
Termofor z pestek wiśni
Woreczki na pieluchy
Espumisan dla niemowląt
Smoczek lovi ✔️
Termometr do wody akuku
Chusteczki pampers ✔️
Probiotyk z humany
UBRANKA /INNE
Skarpetki x 10 szt ✔️
Czapeczki cienkie x 4 ✔️
Kombinezon ocieplany ✔️
Otulacz na rzepy ?
Śpiworek do spania ✔️
Kokon ✔️
Rożek ✔️
Grubszy kocyk ✔️
Ręcznik kąpielowy ✔️
Pościel do łóżeczka
Wanienka ✔️
APTEKA dla mnie
Lanolina do sutków
Ginoxin
Laktator Momcozy s12 pro
Szlafrok ✔️
Butelka do podmywania
Starałam się iść w minimalizm żeby mi nagle nie przyszły 4 wielkie kartony bo obstawie się jak na wojnę , uważam ,że zawsze jak czegoś zabraknie to można dokupić. Zaptaszkowane pozycje to te ,które już mam w domudodałabym jescze wkładki laktacyjne, inosobiscie mega polecam termometr Braun do ucha, ale może ten co masz na liście też jest fajny.
Zuzka :) lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼
Prenatalne 3 17.07
url=https://www.tickerfactory.com][/url]