X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona, to kto wie? Skoro jesteś taka "zaprawiona w bojach", to może obejdzie się bez znieczulenia. ;) Każda z nas ma przecież inną wytrzymałość na ból. Współczuję tych złamań! Ja nigdy nie miałam nic złamanego i trudno jest mi sobie to wyobrazić.
    Ja też spróbuję rodzić bez znieczulenia, bo to już jest ostateczność, ale w razie czego wolę mieć możliwość skorzystania. Może bez oksytocyny skurcze będą bardziej znośne i obejdzie się bez znieczulenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 12:39

w5wq8ribpvtivstd.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe , nie znam się wiesz ale na pewno się do wiem wszystkiego .
    Jestem wytrzymała na bol mega ale nie mowie ze jestem niezniszczalna wiec wszystko się okaże haha ale znieczulenie w gotowości hahaha oby tylko za późno nie było jak będzie potrzeba
    Po jakim czasie ono działać zaczyna ?

Kasia82 lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosiu, będziesz jeszcze w Babka Medica na USG 3d? Ja wybieram się w połowie lipca i jestem ciekawa co otrzymuje się na płycie. Miałaś filmik i zdjęcia czy tylko film?

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was trochę :)
    Co do sterylizatora i podgrzewacza to chyba sobie daruję. Opiekowałam się już kilkoma maluchami i nie były niezbędne. Można sobie poradzić bez nich.
    Za to laktator na pewno kupię.

Pisałyście o porodach, szpitalach, znieczuleniach. U mnie w szpitalu podają tylko gaz rozweselający. A czy można dodatkowo zapłacić za znieczulenie tego jeszcze nie wiem :o

ZakręconaOna - to Ty hardcorowa kobietka jesteś. Ja czasami się uderzę o coś w łokieć i kwiczę :D

Uciekam zaraz po kalafiorek na obiad, czekam na męża aż z pracy wróci i fruu na działkę do mojego bratanka <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 12:47

atdc6iyehd9qphks.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babelek haha no może troszkę: D
    Pewnie ze da się obejść bez tego ale po co sobie życie utrudniac hihi
    Kasia wtrace się sorka ja jak byłam na USG 3 d polowkowym to dostalam i fotki osobno i film na plycie

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Możliwe , nie znam się wiesz ale na pewno się do wiem wszystkiego .
    Jestem wytrzymała na bol mega ale nie mowie ze jestem niezniszczalna wiec wszystko się okaże haha ale znieczulenie w gotowości hahaha oby tylko za późno nie było jak będzie potrzeba
    Po jakim czasie ono działać zaczyna ?

Dokładnie nie pamiętam, ale bardzo szybko przyniosło mi ulgę. Może 15-20 min. Tym bardziej, że były jeszcze przerwy między skurczami. Dzięki nim da się odetchnąć. ;)

w5wq8ribpvtivstd.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to luzik:) szczerze ? Ja chce juz październik i ten poród caly " machnac " i mieć swojego bobeczka przy sobie no ! Tak czekam na ten dzień mocno

Kasia82, IviQ, Magnosia lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już czekam, ale jeszcze muszę dużo kupić dla malutkiej. U nas najbardziej się nie może doczekać moja córka. Zmieniła się nie do poznania, jeszcze bardziej wydoroślała, stała się samodzielna i jest szalenie troskliwa. Zawsze była cudowna i grzeczna, ale teraz to już sama słodycz. Aż serce rośnie. ;)

Natka88, Magnosia lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo wiesz teraz odpowiedzialna i za siostrę będzie musiała być hehe
    Fajnie slodkosci same ! :)
    No Ja nie mam dla małego nic !

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona - Ja też poza poduszką do karmienia i kilkoma ubrankami nie mam nic :D Niedawno dowiedziałam się, że szwagierki męża siostra odłożyła dla mojego bąbla ciuszki po swoich synkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 13:16

atdc6iyehd9qphks.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Polkosiu, będziesz jeszcze w Babka Medica na USG 3d? Ja wybieram się w połowie lipca i jestem ciekawa co otrzymuje się na płycie. Miałaś filmik i zdjęcia czy tylko film?

Kasiu, ja każde usg robię w Babce.
    Po połówkowym miałam i filmik i całe mnóstwo zdjęć:) polecam dr Radzikowską, bardzo kompetentna kobieta, zreszta opinie na znanym lekarzu o tym świadczą:) poza tym, została mi polecona przez lekarza z Żelaznej.

Zobaczcie co dziś znalazłam http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/najmniejszy-uratowany-wczesniak-w-polsce-jedzie-do-domu-gdy-sie-urodzil-wazyl-390-gramow,553059.html
    już takie maleństwa da się uratować... Oby wszystkie nasze urodziły się w terminie!

Mam dzis tak płaczliwy dzień, ze płacze bez powodu...

Kasia82, Magnosia lubią tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • PauLLa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey.

Zgadzam się ze stwierdzeniem że przy oxy skurcze bolą jeszcze mocniej. Ja dostawalam leki uspokajające i przeciwbólowe bo o Dzidzie nie musieli sie martwić...sporo tego miałam a poród był katorga...chyba będę pytała o znieczulenie bo jak tak pomyśleć głębiej to nie każda jest tak twarda...

My dziś dzień kijowy mamy...cieszę się że w środę może gin każe odłożyć leki...już żołądek ledwo wytrzymuje...

Też chciałabym na zakupki dla Maluszka ale trzeba czekać...do sierpnia zleci...w końcu już lipiec prawie mamy...

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wlasnie rozmawiałam z kilkoma koleżankami, i rzeczywiście podobno skurcze na oksytocynie są strasznie spotęgowane, ból siłą rzeczy dużo silniejszy. Ja tam biorę znieczulenie, tym bardziej że przecież znieczulenie podaje się przy 3-5 cm rozwarciu więc i tak człowiek już się zdąży swoje wycierpiec :P Poza tym dziewczyny mówiły mi też, że zupełnie inaczej współpracuje się z polożną jak nie boli, jest się w stanie skupić na parciu i poród postępuje sprawnie. No i nacięcie krocza nie boli. A w PL 70-80 % ciąż pierwiastek kończy się nacięciem, więc nie ma co zakładać że go nie będzie :)

A właśnie co do na nacięcia- wszystkie koleżanki każą mi ćwiczyć mięśnie Kegla. Te które były nacinane mówią, że samo nacięcie to pikuś w porównaniu z tym co potem- 3 miesiące nie można usiąść na tyłku, rana może się paprać itp. A mam kilka takich które ćwiczyły, po 100 x dziennie :P I obyło się bez nacięcia, a później wszystko szybko wróciło do normalnych rozmiarów :P bez rozklapiochy jak to Chylińska uroczo kiedyś nazwała :P Więc od dziś ćwiczę :P Ćwiczycie? :)

Ja posprzątałam łazienkę dopiero… Teraz chyba szybki obiadek i dalej sprzątanie…

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:

Pewnie pójdę raz koło tego 32 tygodnia. Dostałam i zdjęcia i film na płytce, ale trzeba się przypomnieć, bo nie każdy nagrywa.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka, podobno ćwiczenie mięśni Kegla nie daje wiele przy porodzie, a raczej po. Ja nie ćwiczę jakoś specjalnie. A co do nacięcia to planuję używać balonika i wtedy nawet pierworódki potrafią nie pęknąć :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Weszłam jeszcze na chwilę. Wzięłam żelazo na pusty żołądek, bo tak biorę magnez i femibion. I zwymiotowałam.. Niedobrze mi po nim :/

Czy żelazo można przedawkować? Biorę femibion (200% dziennej dawki żelaza) i gin przepisał mi Biofer 2x2 (257%). Czy to nie za dużo?
    tak możesz przedawkować i nie jest to fajne, ale czy to dużo to już nie wiem

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, ja też się nastawiam na balonik:) mam nadzieję, że dzięki temu nie bedzie ani nacinania, ani pęknięcia.
    Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, też cięzarówką, o nacinaniach i pęknięciach. Mi się wydaje, że lepsze nacięcie, w końcu jest jakoś kontrolowane... a peknięcie niewiadomo jak duże będzie. Koleżanka twierdzi, że pęknięcie to sama natura i sama zdecyduje jak duże jest potrzebne.
    Mnie w ogóle poród przeraża. Do kanałowego nie siądę bez znieczuleia, a tu jest chyba duzo, dużo gorzej :)

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • Misiowa Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

dawno się nie odzywałam z braku czasu, a jeszcze wczoraj zmarła babcia z którą mieszkałam całe życie... tzn od slubu w domu obok...

No i od wczoraj od tych wrażeń nie mogę się uspokoić, cały czas się denerwuję, łzy lecą, brzuch spina, bardzo boli.. w nocy nie mogłam spać z tego wszytskiego i jeszcze córcia kopała całą noc co wzmagało ból...

Wysłałam męża do apteki, ale był jakiś lolek zamiast tej babki co zawsze i nie chciał mu nic sprzedać uspokajającego dla mnie tylko zalecił pić meliskę..
    chciałam no-spę rozkurczową, ale tego tez mu nie sprzedał...

Powiedzcie co ja mogę wziąć na uspokojenie i rozluźnienie bo zanim pozałatwiam wszystko z pogrzebem sama trafię do szpitala.. a do środy daleko... w środę pogrzeb..

Czy mogę NO-SPĘ? Wydaje mi się, że tak...
    i co jeszcze bierzecie rozkurczowego? rozluźniającego mięśnie macicy i brzucha?

Pozdrawiam

https://www.maluchy.pl/li-71913.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melisa powinna pomóc, a są też ziołowe tabletki na uspokojenie to może coś takiego? I bardzo mi przykro, Misiowa :(

Jacusianka, czytałam wiele opinii na temat baloników i wychodzi na to, że pęka się często, ale zazwyczaj tylko na to 1 stopnia, czyli nawet bez szwów można się obejść. Ja mam nadzieję, że uda się dobrze rozciągnąć i pęknięcie jeśli już będzie, to na pewno mniejsze niż nacięcie. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś na żywca mnie tam pociął :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • zuu Debiutantka

Wysłany: 20 czerwca 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOSPĘ można - ale podobno sens ma jedynie ta Forte - na receptę, do zwykłej nie ma co nawet podchodzić. Prawdopodobnie potrzebujesz też magnezu, aby zapobiegać lub łagodzić kolejnym skurczom. Pisze to już z doświadczenia.
    Ja brałam tę Fortę doraźnie parę razy właśnie przy mocnych spięciach podbrzusza, a magnez ciągle w dużej dawce 3x 250 mg.

‹‹ 1090 1091 1092 1093 1094 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ