X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja tam nie podaję mm. Miałam w 7 tygodniu lekki kryzys laktacyjny, przynajmniej tak mi się wydawało, cycki miękkie, dziecko marudne, ciągnęła jakby urwać chciała i przetrwałam. 3 dnia wszystko wróciło do normy. A może to wcale kryzys nie był, tylko dziecku coś dolegało? Kto to wie. Piersi nie mają miarek, żeby sprawdzić ile zjadło. Mi bardzo zależy na kp i nie podam mm, bo mam wrażenie, że dziecko nie dojadło. Każde podanie mm to strata dla laktacji, taka jest prawda... Chociaż może skutki nie są widoczne od razu.

Polkosiu ja nie podałam mm, bo chciałam mieć spokój. To się powtarzało od tygodnia. Od tygodnia sucho w piersiach wieczorem, ale dawałam jej mimo to cycka. Myślałam, że uśnie. Ale nie. Ciumkała, ssała i płacz. Męczyłam ją tak tydzień. Zasypiała z emną w łóżku i cyckiem w buzi. Któregoś wieczora po w końcu po 2 godzinach walki dałam jej mm, ale wypiła tylko 50 ml. Dwa wieczory po tym znowu było to samo, ale nie poddawałam się i dawałam jej cyca. Ale niestety. I musiałam podać znowu mm. Ja bardzo chcę karmić piersią i będę karmić jak długo się da, wiem, że każde podanie mm to strata, ale czasami po prostu trzeba. Tyle w temacie. Pewnie gdybyś miała tak jak ja to też byś się zastanawiała czy nie podać mm.

Mam trochę wrażenie, że podanie mm jest "krytykowane" podobnie jak cc. Nie ma to jak poród naturalny i karmienie piersią. A jak się ma cc, albo podaje mm to już się jest słabą matką. Jakoś mi się nie wydaje. Ja miałam cc ze względu na położenie pośladkowe i nie uważam, że jestem gorsza od tych, które rodziły sn. Do tego jeśli podam od czasu do czasu - nie dla własnego widzimisię mm tylko dlatego, że sytuacja jest jaka jest nie oznacza, ze jestem złą matką.

madu, lojkalojka, onka, ~Rewianka~, BATTINKA, BATTINKA, ZakręconaOna, paula1, Katarzyna87, stokrotka25 lubią tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Szczepienie poszło gładko, 5 sekund płakała i tyle. Byle teraz nic się nie działo. Dzielna dziewucha. Szczepiliśmy 6w1.

Na pewno nic się nie będzie działo. :)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGania oczywiście, że nie. To sprawa indywidualna każdej kobiety. Nawet jeśli chce karmić mm bo tak i już. Nie nam oceniać.

A co do cc, też nie czuje się gorsza. Nie dość, że nacierpiałam się dużo godzin chcąc urodzić sn, to jeszcze później kilka tygodni cierpiałam po cc. I czasem dalej cierpię, bo jednak czuć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 16:43

• Mikejla Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oK Polkosia bede kładła na boki, nie chce żeby mi Madzia kiedyś powiedziała, że ma płaski łepek przeze mnie :P

• lojkalojka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez ostatnio polozna stwierdzila , ze maly trzyma caly czas glowe w jedna strone i teraz staram sie go glas w przeciwna .
    Dziewczyny mam kolejne zmartwienie :( Moj maly bardzo slabo podnosi glowke jak lezy na brzuszku . Jak go trzymam w pionie to ladnie trzyma . Staram sie go czesto klasc na brzuchu , ale i tak nie widze poprawy . Czy moge zrobic cos wiecej ?

Polkosia Klementynka to dzielna dziewuszka :)
    Ja szczepienie pierwsze powinnam miec 15 grudnia .
    A i jeszcze pytanie do zajsonek -jak tam nasze rodzinne -forumowe foto ?

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lojkalojka - u nas Oliwka też słabo trzyma główkę jak leży na brzuszku, nie chce jej się. Leniwa jest i sobie leży zamiast ją podnosić, a już jak podnosi to troszkę tylko nad podłogą. Ale myślę żeby jeszcze się nie denerwować na razie, nie ma przecież jeszcze nawet 2 miesięcy. Na razie po prostu będę z nią ćwiczyć jak najwięcej.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz tez po szczepieniu na rotawirusa i maly spi jak zabity, tak to budzi sie co chwile jak go z fotelika wyjmuje to oczy ma jak 5 zl a teraz ani drgnal, ciekawe czy to po tej szczepionce. Kolejna mamy 5 stycznia i zaraz bede sprawdzac bilety do pl ;)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania to troche mnie uspokoilas .On ma silniejsze nogi niz glowe jak go lade na brzuchu to potrafi sie przemieszczac ( jak jest zdenerwowany) . I chyba ma ADHD ;) bo caly czas rusza raczkami i nogami .

[*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Polkosiu ja nie podałam mm, bo chciałam mieć spokój. To się powtarzało od tygodnia. Od tygodnia sucho w piersiach wieczorem, ale dawałam jej mimo to cycka. Myślałam, że uśnie. Ale nie. Ciumkała, ssała i płacz. Męczyłam ją tak tydzień. Zasypiała z emną w łóżku i cyckiem w buzi. Któregoś wieczora po w końcu po 2 godzinach walki dałam jej mm, ale wypiła tylko 50 ml. Dwa wieczory po tym znowu było to samo, ale nie poddawałam się i dawałam jej cyca. Ale niestety. I musiałam podać znowu mm. Ja bardzo chcę karmić piersią i będę karmić jak długo się da, wiem, że każde podanie mm to strata, ale czasami po prostu trzeba. Tyle w temacie. Pewnie gdybyś miała tak jak ja to też byś się zastanawiała czy nie podać mm.

Mam trochę wrażenie, że podanie mm jest "krytykowane" podobnie jak cc. Nie ma to jak poród naturalny i karmienie piersią. A jak się ma cc, albo podaje mm to już się jest słabą matką. Jakoś mi się nie wydaje. Ja miałam cc ze względu na położenie pośladkowe i nie uważam, że jestem gorsza od tych, które rodziły sn. Do tego jeśli podam od czasu do czasu - nie dla własnego widzimisię mm tylko dlatego, że sytuacja jest jaka jest nie oznacza, ze jestem złą matką.

Agania- w pelni sie z Toba zgadzam. Ja mialam cc, bo tak. Tak chcialam, tak postanowilam. Nie uwazam, ze jestem przez to gorsza. Piersia karmie, ale nie wykluczam, ze podam mm, gdy bede miala sie meczyc ja czy Maly. Jak wychodze i maz zostaje z nim sam tez zawsze mowie, ze jak bedzie widzial, ze Maly nadal glodny a odciagnietego bedzie za malo to ma dac mm.
    Zawsze sie dziwilam jak ktos mowil, ze matka ma instynkt, ze my wiemy co jest dla naszego dziecka dobre. Dzis wiem, ze tak jest. Rob wszystko w zgodzie z sama soba a Twoje dziecko bedzie szczesliwe. Cc czy mm nie definiuja matki.

Mikejla, agaton, Little Frog, BATTINKA, Katarzyna87, stokrotka25 lubią tę wiadomość

• madu Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lojka co do trzymania główki to w tym poradniku do którego link wkleiła Blondik jest pokazana jak trzymac malca kiedy nie zabardzo chce leżec na brzuszku , może to pomoże.
    Nie ma co panikować, ale ćwiczyć trzeba;)

21.10.2015 Leon <3
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki madu poczytam wieczorem :)

[*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też w tym czasie tylko na chwilkę dosłownie Leoś podnosił głowę i bardzo ciężko mu to szło - teraz jest dużo lepiej ale jeszcze nie jest łatwo. Na prosto trzyma główkę bez problemu.

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, do kiedy mogą pojawić się kolki? Ignaś skończył 9 tyg, myślicie, ze jeszcze mogą się pojawić?

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lojka no właśnie kładzenie dziecka na brzuszku ma na celu wyrobienie mięśni :) Przynajmniej tak mi położna i lekarz mówili :) Spokojnie :)

Pepepe popieram w 100% !!!!!!

• polkosia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania, ja nie napisałam, że jesteś złą matką ;) Tylko moje odczucia w tym temacie. Gdyby mi mleko zanikło, to też nie miałabym wyboru, wiadomo. Chodzi mi tylko o takie dokarmianie "na życzenie", a nie z powodu braku mleka. Z wygody, że po mm śpi 8h, a nie 3 itd. Żeby potem płaczu nie było, że mleka nie ma po 2-3 miesiącach wcale. I nie mam nic do cc. Wiadomo, że nieraz trzeba. Sama byłam nastawiona na cc, bo Tyśka miała być klocyldą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:03

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • agaton Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia,moja Helenka karmiona cycem i śpi nieraz 9 h:) apropo Twojego posta z rana:) szwagierka sie śmiała,ze mam śmietanę zamiast mleka;)

Dziewczyny,skończmy juz ten temat mm vs kp bo po jednym poście sie zaczelo... Kazda ma inna metodę,jedne dokarmiają,inne nie, jeszcze inne podają mm bo z kp sie nie udalo i kazda z nas jest wspaniala mamą. Przeciez nie osadzamy sie tutaj i nawet jak ktos ma inne poglądy to nie ocenia metody innej mamuski,mówi co on uważa i ma prawo,choc czasem to może niefajny miec wydźwięk. W każdym razie wszystkie jesteśmy super mamuski i przecież tak dlugo ze sobą wytrzymalysmy hehe,ze musimy sie lubić :)

Katarzyna,zazdroszczę wyjścia i zgadzam sie z Toba i Pepepe ze najważniejsze żeby mama byla zadowolona. Mama jest tak samo wazna jak dziecko. Ja nie z tych mamusiek,co to tylko dziecko sie liczy o nic więcej,bo ja uważam,ze jestem tak samo wazna i dbam tez o siebie i o swoje samopoczucie:)

Katarzyna87 lubi tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, my też się dziś szczepiliśmy. Wybraliśmy 5w1 i rotawirusy, dodatkowo było oczywiście WZW B. Rotawirusy - pycha! Franek zjadł ze smakiem. Ale po kłuciach krzyczał na cały ośrodek zdrowia :-( Straszne jak głęboko te igły wbijają! Teraz od powrotu do domu praktycznie cały czas śpi, z krótką przerwą na zabawę i jedzenie. Mam nadzieję, że to normalne po szczepieniu, i że w nocy też będzie spał. Chyba Go nawet dziś wyjątkowo nie wykąpię, bo szkoda mi Go męczyć...

Mam nadzieję, że u Tysi też jedynym skutkiem szczepienia będzie spanko :-)

• aanaa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o motywowanie dziecka do podnoszenia główki to czesto ale nie zawsze pomagajechanie palcem po kregoslupie od dolu do karku

Misiowa lubi tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • Misiowa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:
    Już nawet smoczek mu dawałam przy kąpieli i tylko na chwilkę było ok.
    Nawet przy mydleniu na przewijaku mu się podoba - co dla mnie jest dziwne bo przecież w wodzie jest przyjemniej :).

jacusianka - no właśnie jest cieplutko na mieszkaniu u mnie :/

-cieplejszą wodę będę dawała dalej,
    -zgaszę lampkę z boku a zaświecę światło dalej,
    -no i może przed zanurzeniem jak się będę kąpała z kimś to poleję go wodą, ale często kąpię sama bo M jest gościem w domu przez pracę więc braknie mi rąk ;)

Ewentualnymi sukcesami na tym polu będziemy się chwalić - dziękuję Mamusie za rady :)

Dziewczyny ja to kilka miesięcy w ogóle się nie odzywalam na forum, a widzę, że wiele się tu działo.. o Nence nie wiedziałam...

Tak sobie przypomniałam jak babka na Neonatologii na szkoleniu nam mówiła, że jak dziecko np nie lubi kąpieli albo się jej boi to można na przewijaku rozłożyć pieluszkę, rozebrać dziecko i zawinąć w pieluszkę tetrową rzecz jasna ;) potem podnieść dziecko z tą pieluszką, przytulić do siebie i razem z pieluszką włożyć do wanny i niby wtedy czasami pomaga.. może spróbujesz?

Moja długo płakała jak miała iść do kąpieli ale już jest oki, a do dzisi
    aj nie wiem co było powodem, bo nic nie działało.. chyba za zimno po rozebraniu jej było...

https://www.maluchy.pl/li-71913.png
  • Misiowa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa i ja to nawet swojego zdjęcia nie wsadzę bo nei chciałybyście oglądać wieloryba ;) he he ale ważne, że dzieckom zdrowe, bo wiele przeszłyśmy.. a kilogramy? no cóż.. chciałabym być chudsza, nie powiem przeszkadzają mi, ale przeciez ich nie obetne sobie po bokach ;)

Mikejla, ZakręconaOna lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71913.png
‹‹ 2918 2919 2920 2921 2922 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ