Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do karmienia piersia wiecie co moze ja bym miała inne podejscie na tym etapie gdybyśmy byli w innej sytuacji. Ja wiedziałam ze jak sie nie uda zaciażyć (a obserwujac się od jakiegoś czasu wiedziałam ze ta płodnosć nie wraca zbyt szybko) toja musze wrócić do pracy a mały do żłobka i tu wydaje mi się ze lepszym rozwiązaniem jest podawanie stałych pokarmów niż mm no bo cyca w złobku nie zostawie Szczepan je już praktycznie to co my, czasem tylko mniej przyprawione ale ja ogólnie soli prawie nie używam, bazuje na ziołach więc ok. No i oczywiscie bez smażonego.
W każdym razie rozumiem ze można dużo karmić na tym etapie no ale 15x to mi sie w głowie nie mieści no ale tak jak mówie u nas nigdy tak nie było więc to pewnie też przez to. Mimo wszystko w takiej sytuacji chyba jednak próbowałabym dziecku dawać więcej innych rzeczy ale jak koleżance to odpowiada i dziecku tez to w sumie niech się cycają.
Zakocona a moze za wczesnie? Jak nie ten cykl to następny.
-
Styczniowa, w pelni sie z Toba zgadzam. 15 razy na dobe to moje dziecko nie jadlo nawet bedac noworodkiem! Teraz tez je duzo stalych pokarmow. Obecnie oduczamy sie cycania w nocy. To juz sa naprawde duze dzieci, wbrew temu co same czesto myslimy. Rozumiem, ze podstawa jest mleko, ale tez nie bez powodu zaleca sie 3 posilki mleczne. Mleczne nie znaczy, ze to ma byc mleko. U nas jest mleko 2 razy dziennie, plus raz w nocy czego wlasnie probuje oduczyc i 3 posilki stale.
-
PePePe tak jak pisałam wszystko zależy też od dziecka i sytuacji. U nas fizycznie nie byłoby możliwosci na cycanie w tej chwili 15x, ba nie ma nawet za bardzo szans na cycanie w dzień bo wole oduczyć juz cycania niz później żłobek i zabranie cyca jednocześnie. DDlatego od chyba dwóch tygodni nie cycamy juz o 9 rano bo to pora kiedy mały będzie w żlobku
Co do tego ze to są juz duze dzieci... ja sama mówie ze Szczepan to juz taki chłopczyk a nie dzidziuś bo juz wcale nie wyglada na dzidziusia -
widzę że rozmawiacie o KP , ja się nie wypowiem bo mi to nie wyszło .
Może jedynie powiem tyle że nie widzę problemu jak ktoś chce karmić 20 a ktoś 1 raz dziennie. Może dziecko przychodzi do cycka się napić a nie jeść - nie wiem. Ja pewnie bym nie chciała karmić często ale zawsze mam na uwadze, że w dużej mierze to co dziecko je zależy od dziecka a rodzic może jedynie proponować coś innego. Mój maluch niby je inne rzeczy niż mleko ale nie jest wielkim fanem "innego jedzenia" na tym etapie. Często ma odruch wymiotny przy wprowadzaniu nowości, na twardsze jedzenie się krzywi bo go bolą dziąsła. Myślę że wszystkie dzieci przeżyją - te cyckowe, na mm, a i w swoim czasie zainteresują się innym jedzeniem i nie będą chciały jeść już mleka.
A co u mnie
Termin już blisko , o tej porze za tydzień mam nadzieję mieć już córcię przy sobie .
Niestety dopadła mnie rwa kulszowa i ledwo chodzę , dr twierdzi że przejdzie po porodzie - pozostaje mi wytrwać.
Spakowałam się.... prawie hehehe.
Muszę tam jeszcze dołożyć kilka rzeczy .
Asia - gratulacje!! to świetna wiadomość!
Zakocona - oj ile ja razy się tak nacięłam , życzę Ci aby to był ostatni miesiąc z jedną kreseczką!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 09:58
Dobrawa lubi tę wiadomość
-
Wczoraj byłam na tym USG u Zwolińskiego i powiedział, że taka asymetria nie jest zaliczana do wad płodu i to raczej urok dziecka, więc mogę spać spokojnie. Trzeba będzie jeszcze to obserwować, ale jeśli przez 2 tygodnie nie urosło, to prawdopodobnie już nie urośnie, a może nawet zmaleje
villemo_gbm, zakocona, Dobrawa, Natka88, ola.321 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia - to super .
Ja jeśli chodzi o karmienie to nie wiem co będzie.
Z Leosiem przez 3 miesiące odciągałam mleczko nawet po 30ml przez pół do godziny! Czasem było więcej bo z 50 a jeden raz chyba 100. To była katorga, siedzenie na laktatorze kilka godzin dziennie żeby coś tego mleka złapać. Mały nie chciał się przystawić i rozkręcić mi laktacji, nie chciał jeść z piersi. Dorobiłam się kilka zastojów i oczywiście wzięłam trochę antybiotyków.
Teraz będę chciała przystawiać małą ale czy uda się rozkręcić laktację tym razem i czy mała będzie chciała się złapać - zobaczymy. Już nie mam presji takiej jak z Leosiem bo wiem ile zdrowia i płaczu mnie to kosztowało.
Villemo - no już prawie prawie . Jakby mnie złapało to coś już bym wzięła do tego szpitala .
villemo_gbm lubi tę wiadomość
-
Witam
AsiaPoli gratuluję, nieźle
Ola trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie, i brak problemów z przystawianiem, sama siedziałam z laktatorem po parę godzin w dzień i w nocy żeby cokolwiek ściągnąć więc znam ten ból...
Dawno nie pisałam, ale teraz napiszę: Jestem w ciąży...
7 tydzień, szok dla nas, bo się nie staraliśmy o dzidzię, ale już się oswoiłam z tą myślą i zaczęłam cieszyć
Także dołączam do grona zaciążonych - Asia ja też mam termin na maj
Pozdrawiam !villemo_gbm, ZakręconaOna, lojkalojka, zakocona, ewwiel, polkosia, WiedźmaMaKota, Dobrawa, StyczniowaNadzieja, ola.321 lubią tę wiadomość
-
Wieki mnie tu nie bylo
Pieknie sie nam tu namnozylo ciezarnych
Wszystkim Wam gratuluje !!!
Ja to Chyba bym sie zalamala jakbym teraz byla w ciazy . Ale mi to nie grozi ,bo juz dwa miesiace nie bylo przytulanek Musze to nadrobic ,bo mi stary na lowy ruszy hihi
U nas wszystko dobrze . Leon to cudowne dziecko ,tylko czasem marudne . Dzisiaj mielismy szczepienie i przy okazji wazenie . Moj szczypior ma 8790g i 74 cm . Jeszcze nie chodzi ,choc na polskie ziemi ( bylismy na wakacjach) postail jeden krok Ma dwa zeby i trzeci w natarciu . Niestety slowo "mama" to u Leona rzadkosc .Za to "tata" wola nawet na obcych
Powoli szykujemy sie na roczek .
Pozdrawiam i zycze spokojnej nocy !
villemo_gbm, ola.321 lubią tę wiadomość
Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka
[*] 6tc 07.01.2015
-
AsiaPoli, gratulacje
polkosia, jeszcze raz wielkie UFFFF! To dobrze, że wszystko ok.
Co do mojego okresu, to niby jutro, niby nie. Ja mam nieregularne cykle, nie wiem kiedy ona sobie przyjdzie, ale przyjdzie na pewno. Choć mam jeszcze 1 test i mnie kusi jak debilkę, żeby zrobić
Wszystkie zachodzą w ciążę a ja dupa buuuu
ola, myśl pozytywnie! A nuż widelec się uda tym razem pięknie karmić.
Nasz Tadek ponad 10kg, ciuchy na 86cm nosi, to tak a'propos wagi i wzrostu dzieciaka I 8 zębów.polkosia, ola.321 lubią tę wiadomość
-
stokrotka gratulacje :)u mnie tez 7my tydzien,termin z OM mam na 6/05 a u ciebie?tak wogole to ile z nas pazniernikowych jest ponownie w ciazy juz?u mnie ten tydzien zaczal sie slabo mdlosci,wszystko mnie meczy i ten kregoslup dokucza,a Olivka marudzi na zeby,budzi sie kilka razy w nocy, slini sie litrami i wciaz na rekach chce...
Dobrawa lubi tę wiadomość
-
Stokrotka, super Gratulacje.
U nas ubranka nadal 74 na pół z 80 i waga 8,8 kg. Zębów 6
Dla mnie pierwszy trymestr był zdecydowanie najgorszy... Teraz dokucza mi jedynie spojenie, ale nie mam już tego totalnego zmęczenia i senności, które praktycznie nie pozwalały mi funkcjonować. Teraz przygotowuję się na trzeci i męczarnię z brzuchem, bo już zaczyna mocno wadzić. Chciałabym już być tak w 34-36 tc i mieć to za sobą
Zakocona, i u Ciebie zaraz zaskoczy, zobaczyszvillemo_gbm lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Stokrotka gratuluję
Prawdziwy wysyp tutaj mamy. Jak tak dalej pójdzie to nawet w pierwszą 10 sie nie załapie ehhh... i przyznam sie szczerze że troche mnie to dołuje. Coś jak zakocona: wszyscy zachodzą a ja nie. Co chwile słysze że a dziecko ma roczek i drugie będzie. Ja sie nastawiałam że będa dzieci rok po roku a jak tak dalej pójdzie to będzie trzy lata różnicy. Niemniej cieszę się waszym szcześciem dziewczyny. Moze zróbmy drugą listę dziewczyn które są ponownie w ciaży taką zeby było na kiedy termin, jaka róznica między maluszkami no i czy teraz chłopiec czy dziewczynka... -
Aaaaaa Ola Ty juz pewnie odliczasz! Powodzenia kobieto!!!
Co do wielkości maluszków to u nas 10kg i rozmiar zwykle 80 (z odstępstwami w jedna i druga stronę w zależności od firmy)
Aaaaa i powolutku Szczepan zaczyna robić samodzielne kroczki, na razie max to dwa jak sie go zachęci czymś ale wystarczy ze trzyma sie czegoś jedną reką to juz może chodzić (np pcha takie duze autko jedna reką i idzie) Mam nadzieje ze przed pojsciem do żłobka opanuje chodzenie bo będzie mu na pewno łatwiej wtedy (a paniom trudniej )ola.321 lubi tę wiadomość