X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2024, 09:39

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas godziny posiłków są inne .... klubik otwarty jest od 6.30-17
    Posiłki 8.30 śniadanie
    11.30-12 zupka
    Spanie
    14 obiadek ( 2 danie )
    15.30 podwieczorek
    To są wg mnie idealne pory .. nasz młody jeśli budzi się koło 7.30 to dostaje mleczko i potem z chęcią zjada śniadanie w klubiku .

Jeśli chodzi o opłaty to 599 zł plus 12 zł za jedzenie za dzień

W państwowym do którego idzie od września godziny są takie same przyjęć posiłki są odwrotne .. zupa jest o 14 a drugie danie o 12 .. dziwne to faktycznie
    Grupy niestety o wiele większe niż u Was .. W Gdyni sa 4 państwowe żłobki .. w mojej ocenie to bardzo mało ..
    Płatność .. opłata stała 350 plus 6 zł dzienna dawka żywieniowa ..

W klubiku jak odbieram małego o 16 to tez często jest mało dzieciaczków ale sam jeszcze nigdy nie był :)

• Moll Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u Was tanio! U nas ceny prywatnych żłobków ok 800 zł opłata stała plus ok 20 zł dziennie wyżywienie, opłata stała jest czy chodzi czy nie chodzi,zdrowe czy chore. Co do państwowych to nie wiem jak to wygląda ale sprawdzałam panstwowe przedszkole i chyba będzie ciężko bo koło domu w ub roku na 180 dzieci chętnych dostalo sie 60 a pierwszenstwo mają wielodzietni, niepełnosprawni, w trudnej sytuacji życiowej więc czarno to widzę.
    My celujemy za rok w przedszokole, do żłobka nie chodzi, prywatne przedszkola to tak do 500-600 zł z wyżywieniem. Nie ma szans na małe grupy, wszędzie min 20 dzieci.

km5si09kuaztknwb.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2020, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płace 1000 zł z wyżywieniem.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz słuchajcie bo jestem w kropce totalnej.
    Wygooglalam miałam 3 typy z których jedno spodobało mi się szczególnie w domu jednorodzinnym grupa żłobkowa w prywatnym przedszkolu niedaleko nowego mieszkania grupy max 12 dzieci, dodzwoniłam się najpierw do 2 pozostałych ceny ok 800 zł, i jakie było moje zdziwienie gdy dodzwoniłam się do tego mojego faworyta a tam pani mi mówi 350 zł i nie maja żadnej dotacji bo pytałam o to koszt wyżywienia 12 zł, to przedszkole działa już 30 lat ja nie mam pojęcia dlaczego taka cena niska i już niewiem czy tam coś jest nie tak czy co ze ono tylko tyle kosztuje. Umówiłam się w poniedziałek na 10 z panią na obejrzenie.

Co myślicie ?

• Megsss Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myśle jedno - sprawdź :)
    Bo jak ja usłyszałam u siebie cenę 599 to tez moja pierwsza myśl była - coś nie gra ;)
    A teraz jestem zachwycona .. u mnie cenę pewnie dlatego jest niska bo to jest duuuzo za miastem , my mieszkamy na obrzeżach Gdyni a ten klubik jest w takim miejscu ,ze dla nas super blisko ale dla kogoś kto mieszkam już jakby na terenie Gdyni to na pewno tego klubiku nie wybierze .. może u Ciebie jest podobnie ?
    Druga sprawa , u nas jest taka cena przez jakiś czas trwania umowy tak jakby na zachętę - chyba przez 3 miesiące a potem jest trochę drożej , wiec może tam jest podobnie ? Zapytaj :)

• monika30 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Kacper od soboty gorączka 40 stopni. Nic mi nie je i nie pije. Wczoraj była lekarka u nas i może trzydniowka albo coś z moczem. Czekamy na wynik moczu.
    Mam do Was pytanie,ile piją w ciągu dnia Wasze dzieci? Lekarka nas przestraszyla że tak bardzo mało pije i że chwilą i może się odwonic. On od soboty wypił może 700 ml :(. Nic nie przyjmuje. Dziś jadę do naszego pediatry. Zaczynam się bać:(

• edka85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o placówkach typu dzienny opiekun?

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • julita25 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Hej. Kacper od soboty gorączka 40 stopni. Nic mi nie je i nie pije. Wczoraj była lekarka u nas i może trzydniowka albo coś z moczem. Czekamy na wynik moczu.
    Mam do Was pytanie,ile piją w ciągu dnia Wasze dzieci? Lekarka nas przestraszyla że tak bardzo mało pije i że chwilą i może się odwonic. On od soboty wypił może 700 ml :(. Nic nie przyjmuje. Dziś jadę do naszego pediatry. Zaczynam się bać:(
    Od sąsiadki dziecko miał niedawno trzy dniówkę. Mój pije 200 ml wody i Około 600ml mleka i z 200ml to płyny w zupie kaszce owoce. To wszystko na dobę. Czyli około 1l wychodzi, a jak upały to i więcej pije wody. Dawaj mu to co lubi pić cokolwiek, mleko woda sok rosół. Przy takiej gorączce szybko się odwodni.

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika trzeba przepajac, nawet na siłę. Jeśli nie chce z kubka, butelki, to daj ze strzykawki. Taka temp podchodząca do 40 st to na 99% trzydniówka.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba... Tak z 400ml wody z sokiem. Czasem cos mu odbije i wypije 800. Ale średnia to 2 bidony czyli ok. 400ml. Plus zupa czy kaszka czasem.

Ja o butach 🙈

Mam problem z butami do żłobka, dwie sprzeczne opinie.
    Kubuś chodził na rehabilitacje, ostatnio skończyliśmy. Leciutko koślawi stópki ale wszyscy mówią, że jest to w normie, ma czas jeszcze żeby udoskonalić chód i powinno samo się skorygować. I tu zaczyna się jazda. Pytałam o to jak ma chodzić po domu i co do żłobka.

P. Fizjoterapetuka: befado lub inne gdzie kostka stabilizowana, ułożenie stopy trzymane itd.

P. dr rehabiliacji: po domu na boso, w żłobku jak musi to jakieś mięciutkie kapcie, żeby cała noga i stopa mogły pracować, mają pracować a nie się rozleniwiać butami

kurtyna.

Mamy i befado i paputki typu ekotuptusie/titot. W Befado stopa trochę spocona, czasem chce ściągać. W paputkach lata bez problemu. Czas na większy rozmiar i nie mam pojęcia co kupić. Ja sama w domu mam alergie na buty, wiecznie w skarpetach :) Rozumiem częściowo argumenty i jednych i drugich....

Jakie wy macie zdanie co do takich butow po zlobku? W skarpetach nie może.

43kth371haww2z0j.png
  • julita25 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek wrote:
    Kuba... Tak z 400ml wody z sokiem. Czasem cos mu odbije i wypije 800. Ale średnia to 2 bidony czyli ok. 400ml. Plus zupa czy kaszka czasem.

Ja o butach 🙈

Mam problem z butami do żłobka, dwie sprzeczne opinie.
    Kubuś chodził na rehabilitacje, ostatnio skończyliśmy. Leciutko koślawi stópki ale wszyscy mówią, że jest to w normie, ma czas jeszcze żeby udoskonalić chód i powinno samo się skorygować. I tu zaczyna się jazda. Pytałam o to jak ma chodzić po domu i co do żłobka.

P. Fizjoterapetuka: befado lub inne gdzie kostka stabilizowana, ułożenie stopy trzymane itd.

P. dr rehabiliacji: po domu na boso, w żłobku jak musi to jakieś mięciutkie kapcie, żeby cała noga i stopa mogły pracować, mają pracować a nie się rozleniwiać butami

kurtyna.

Mamy i befado i paputki typu ekotuptusie/titot. W Befado stopa trochę spocona, czasem chce ściągać. W paputkach lata bez problemu. Czas na większy rozmiar i nie mam pojęcia co kupić. Ja sama w domu mam alergie na buty, wiecznie w skarpetach :) Rozumiem częściowo argumenty i jednych i drugich....

Jakie wy macie zdanie co do takich butow po zlobku? W skarpetach nie może.
    Jak już musi to befado, niech się stopa stabilizuje a w domu na boso, jak się da to nawet bez skarpet. To jest moje zdanie wynikające z obserwacji mojego syna i widzę,że dziecko znajomej rehabilitantki tak właśnie jest prowadzone, na boso a jak już musi to Befado. Są też sandały z Befado poszukaj, stopa tak nie będzie się pocić.

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Megsss Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Monia , nasz mały jak miał trzydniowke to tez tak gorączkował i ciężko było zbić poniżej 38,5 w ogóle.. Także nie denerwuj się .. 3 dni i minie jak ręka odjął

Co do picia to masz mały tez sporo pije ..mleko okolo 300-400 ml woda butelka 300 ml minimum jak ciepło czasem rozpocznie druga i wypije pół, w żłobku rano do śniadanka kubek herbaty , plus owoce ( kocha arbuza ) zupa , czasem płatki na mleku
    No jest tego sporo :)

My za rada logopedy odstawiliśmy już bboxa, nasz mały ma niestety zepsuty zgryz od smoczka wiec czeka nas pożegnalnie z przyjacielem ..
    Czy wasze dzieci tez się tak slinią ??Tobi ślini się czasem kosmicznie , muszę mu do każdego stroju zakładać takie Ala śliniaczki materiałowe i zmieniać kilka razy w ciągu dnia ... Panie w żłobku tak często nie zmieniają i jak go odbieram to mokre bluzki ma bardzo ..nie wiem czy to normalne ?

Co do butów , nasz żłobek daje dowolność miękkie kapcie , normalne kapcie albo skarpetki z anty -poślizgiem
    Tobi po domu lata na boso , w żłobku ma befado właśnie taka wersje na rzepy ala sandały ... mysle , ze to najlepsza opcja :)
    Będzie wilk syty i owca cała:)
    Ja czytałam wiele artykułów na ten temat i większość zaleca goła stopę ile się da ale jak już muszę być kapcie to Befado są
    najlepsza opcja :)
    Te miękkie paputki jak ekotuptusie są dobre na początku jak maluch zaczyna chodzić , Zauważyłam u Tobiego przy trzeciej parze , ze zaczął wykręcać je trochę trochę , było widać jak zagnita podeszwy i przestałam nakładać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2020, 08:35

• monika30 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za pomoc :)
    W moczu wyszły mu ketony A z krwi crp podwyższone.
    Dziś znów mega biegunka.
    Przepajam go co 10 min łyżeczka. Mam nadzieję że leki zaczną działać i będzie coraz lepiej. Ciężko się patrzy jak tak dziecko się meczy :(

• monika30 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacper też koslawi stopkę i dwóch fizjo nam powiedziało że jak najwięcej boso A na dwór mięciutkie buciki. Ma sam korygować i ćwiczyć stopę :)

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ja mam w ogóle pytanie z innej beczki. Jak jesteście na placu zabaw i powiedzmy sobie jest dziecko inne bez nadzoru rodzica, i jest nadgorliwe w stosunku do Waszego malucha, a przecież on jeszcze pewnych rzeczy nie rozumie, albo rozumie a nie do końca potrafi to okazać. Co wtedy robicie?
    Mamy na placu taka dziewczynkę, no już doszło do tego ze unikam placu jak kręci się w pobliżu w samotności. Mam wrażenie ze inne dzieci tez jej unikają. To nie chodzi o to ze ona chce się z nim bawić, tylko chce się bawić „za niego”, krzyczy, podnosi go mimo moich uwag. Już nie wiem jak mam reagować. Przecież nie będę na nią krzyczeć bo to nie o to chodzi.

U nas dziennie około 4 bidony po około 250 ml. Plus raz mleko 270 ml.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2020, 19:36

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas wody też dużo pije. Minimum to około 400ml w domu ale najczęściej jest więcej. Przy upale potrafi cały bidon wypić na raz. W zlobku nie wiem ile wypija.

Do żłobka mamy drugie skarpety z antypoślizgiem - taki ich wymóg. W domu biega w cienkich normalnych skarpetkach dopoki ich nie zdejmie. Wtedy biega z gołymi stopami.

Ja płacę za żłobek 305€ za 7 godzin dziennie, w tym jest już wyżywienie i wycieczki wszelakie. Nasz żłobek nie jest państwowy tylko podlega pod instytucje, ktora zajmuje się problemami w rodzinie, samotnymi matkami, pomocą dla ubogich rodzin. Coś w rodzaju polskiego Mopsu tylko dla dzieci. Te zlobki to dla nich dodatkowy zarobek.
    Jest tylko jedna grupa 8 dzieci i 2 panie.

Monika30 i jak Kacper? Już lepiej?

A jak się czują nasze ciężarówki? Moze pokażecie brzuszki?

Rozwój Bena idzie do przodu ale powoli. Z mowa robi postępy ale daleko jeszcze do najprostszych zdań. Potrafi np papa kommt, auto brum, miesza dużo słówek polskich z niemieckimi z czego widzę, że więcej po niemiecku. Rano zawsze mówi "buty... Jacke... auto brum einsteigen...dzieci...Andrea ". Co w tłumaczeniu znaczy, że ubieramy buty kurtkę, wsiadamy do auta i jedziemy do dzieci i Andrei ;) Czasami wali taką chińszczyzną, ze i ja nie wiem o co mu chodzi ;)

Sam ściąga skarpety, spodnie, buty na rzepy i kurtkę czy kamizelkę. Ubrać sam potrafi tylko czapkę ;)

Mamy bunt na jedzenie sztućcami, najlepiej wszystko ręką. I zaczęły się histerie kiedy czegoś nie dostanie. Taki atak trwa około pół godziny i wtedy leci wszystko co ma pod ręką, później jest rzucanie i tarzanie się po podłodze a na koniec ataki na mnie, bije, szczypie i kopie. Szczerze to nie mam pomysłu jak sobie z tym radzić. Tłumaczenie, przytulanie i odwracanie uwagi działa jak plachta na byka. Zostawienie samemu sobie nie wchodzi również w grę, eh ciągle sobie powtarzam, że to tylko kolejny etap i kiedyś minie ale doprowadza mnie to do szaleństwa

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia w przypadku takiego nachalnego dziecka byłabym bardzo stanowcza. Wiadomo, bez krzyku ale surowo i definitywnie. Moj trzyma dystans do obcych dzieci. Patrzy chętnie co robią, podejdzie bliżej, coś tam im powie ale wyczuwa, kiedy jest niemile widziany. Za to przepada za dziewczynkami, które są mniej więcej tego samego wzrostu co on. W żłobku ma już swoją psiapsiółę. Śmiejemy się, że to pierwsza miłość :)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
‹‹ 1242 1243 1244 1245 1246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ