X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Sorki dziewczyny że nie na temat.

Katiusza czy możesz mi doradzić jaka metoda najlepiej wybielic zęby ?. Właśnie zdjelam aparat i za tydzien-dwa o ile stomatolog nie powie inaczej mogę działać. Może mi coś podpowiesz ? Chodzi mi o wybielanie w gabinecie A nie na własną rękę.

Ja generalnie odradzam wybielanie zębów, ale jeśli ktoś się upiera to według mnie najlepiej zrobić to naj mniej inwazyjnie czyli metodą nakładkową. W gabinecie robią dla Ciebie szynę wybielającą, a ty w domu nakładasz żel wybielający na noc. Efekt widoczny po ok 10 dniach. Fajne jest to że jak zęby już zaczynaja nabierać Koloru to możesz sobie samemu „ dowybielic” .
    Pamiętaj ze jeśli masz wypełnienia na przednich zębach to trzeba je wymienić przed lub zaraz po wybielaniu na jaśniejszy kolor.

• monika30 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, a czemu odradzasz wybielanie ? Niszczy zęby ?

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Dzięki, a czemu odradzasz wybielanie ? Niszczy zęby ?
    Tak bardzo osłabia i po wybielaniu zęby szybciej łapią kolor wiec trzeba ponownie wybielać coraz częściej

Lepiej częściej robić piaskowanie który daje tez super efekt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2020, 22:49

• monika30 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha,dziękuję za pomoc :)
    Ja 5 lat nosiłam aparat i trochę te zęby nabrały innego koloru niż przed założeniem. Nie jest źle ale wolałabym mieć bielsze. Pasty wybielajace myślisz że coś by pomogły czy to ściema ?
    Sama teraz nie wiem co zrobić 🤔

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasty są spoko ale używane po piaskowaniu wtedy zęby się nie wybiela ale nie będą tak łapać koloru. Pasty sprzedawana w sklepach nie wybielają zębów tylko wybielają osady które są na zębach.

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Aha,dziękuję za pomoc :)
    Ja 5 lat nosiłam aparat i trochę te zęby nabrały innego koloru niż przed założeniem. Nie jest źle ale wolałabym mieć bielsze. Pasty wybielajace myślisz że coś by pomogły czy to ściema ?
    Sama teraz nie wiem co zrobić 🤔
    Piaskowanie daje naprawdę widoczny efekt, polecam 🙂

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc :)

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2024, 14:34

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też już ściąga spodnie, skarpetki, a nawet próbuje bluzkę. Potem chce sam to założyć, ale jeszcze mu nie wychodzi 😁 Jeżeli chodzi o mowę, to jakieś tam zlepki "kakao", "dzień" i dalej swoja chińszczyzna. Ale zaczął machać ręka i mówić papa.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj brak drzemki w dzień.
    Jak mi padnie o 19 to mam wieczor dla siebie, za to jutro pobudkę po 6.. nie dogodzisz matce :)
    U nas z mowa swoje własne zdania. Typu „mama cho” (chodź), „ti siusiu” (czyli ze idzie siku bo na siebie mówi „Ti”), jak się przewróci to mówi „Ti bam tu”. Ostatnio z nowości to jak wstaje i przychodzi do mnie to mówi „mama danie, Ti ło” (mama chce śniadanie, jestem głodny) 😂
    Nikt go inny oczywiście nie rozumie tylko ja 😀
    Zabawki poszły w odstawke. Żłobek rządzi. Ładnie się zaadaptował w końcu. Jest w domu spragniony czytania książek. Nie wiem czym to jest spowodowane ale siedząc mi na kolanach potrafi godzinę pokazywać różne rzeczy, tylko książeczki zmieniamy w ekspresowym tempie. Na tapecie aktualnie Pucio i „na ulicy Czereśniowej”. Bardzo polecam książkę bo jest na spostrzegawczość.

Ale nie ma opcji nauki jedzenia łyżeczka. No za Chiny ludowe. Z rozbierania tylko skarpetki i czasami spodnie ale na baaaardzo luźnej gumce. Zawsze jak idzie „mama plum plum” czyli się kapać to wola bardzo głośno „goło goło” czyli ze mam zrobić z niego golasa. Normalnie jak w cyrku 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2020, 18:02

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już się chwalimy, to muszę powiedzieć, że dziś Kinga ogarnęła jazdę na hulajnodze (3-kołowej). Na rowerku biegowym nie dosięga jeszcze całymi stopami do ziemi, wiec może na jesieni zrobimy kolejne podejście. Póki co śmiga na jeździku 4-kołowym.

Kinga mówi około 50 słówek (czyli rozwojowo na poziomie 2-latka), ale ze zdaniami ma problem. Czasem powie „mama oć” albo „mama byyy babcia!” czyt. mama jedziem do babci- byyy to samochód.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo to gratki, to pokazuje jak bardzo różnie rozwijają się nasze dzieci i jak rózne umiejętności opanowują najpierw. Mój syn nie ogarnia nawet jazdy na samochodziku z 4 kołami. Nie kuma jak się odpychać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2020, 10:26

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to tak jak moja Jagoda jeszcze nie sięga cała stopa do podłoża na rowerku biegowym myśle ze za 2m będzie ok. Hulajnogi nie mamy muszę chyba jakaś kupić.
    Moje dziecko z tygodnia na tydzień mówi coraz lepiej i płynniej. Teraz już jest w stanie powiedzieć zdanie typu „ mama zrób kakałko na kolacje Agodzie”, „oć na płac na huśtawkę” , „ tata poszedł do pracy”. „ chicho ślimaczki śpią” „ Jagóda da kotu jeść” na siebie mówi Jagóda albo Jagodzia a w rozmachu najszybciej Agoda. Gada non stop buzia jej się nie zamyka chińczyzna tez nas raczy ale jest to już tak 70/30 na korzyść polskiej mowy :) choć jeszcze z miesiąc temu było pół na pół.

Tez polecam cała serie ulicy czereśniowej i „ Rok w lesie” No a z Puciem się nei rozstaje :)

Zuuziaaaa lubi tę wiadomość

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam ostatnio ze nie wiem co będzie z moja praca a tu proszę we wtorek idę do pracy po 3 miesiącach przerwy.

Od września mała do żłobka niestety moja mama nie podejmie się ma za dużo obowiązków, niestety dla niej priorytetem jest opieka nad jej rodzicami a nie moim dzieckiem, szkoda ze dla jej sióstr tez tak nie jest.

Podpowiedzcie mi na co zwrócić uwagę wybierając żłobek ? Do państwowego się nie dostanie bo już jest po rekrutacji ;(

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się wypowiem bo jestem powiedzmy „ na świeżo ” po tej decyzji ;) Jeśli musisz i tak dać do prywatnego ja bym szukała czegoś małego kameralnego , z małymi grupami tak jak jest u mnie w klubiku .
    Dziecku łatwiej się przestawić jak jest mniej nowych osób obok a druga sprawa mniej dzieci mniejszy mix zarazków na początek ...to ma znaczenie zwłaszcza w okresie jesienno /zimowym . W państwowym żłobku możesz zapomnieć o luksusie grupy 10 osobowej :)
    Druga rzecz , na która ja zwracałam uwagę - czy maja ogródek /plac zabaw na terenie żłobka .
    Warto tez poczytać opinie w internecie no i ... lokalizacja albo blisko pracy albo blisko domu :)
    Powodzenia :) ! Nie taki diabeł straszny .... mój z naczelnego porannego płaczka w nie cały miesiac przeszedł w największego urwisa w grupie :D a rozgadał się tak ...ze przecieramy oczy ze zdziwienia :) zaczyna liczyć dotykając paluszków wiec widać , ze Panie tego uczą bo my tego nie pokazywaliśmy ... aż miło patrzeć jak się rozwija :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 07:32

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza u mnie mały chodzi do żłobka prywatnego gdzie grupa liczy 14 osób, są 3 Panie. 3 moje sąsiadki oddawały tam dzieci wiec tym się kierowałam i Panie na spotkaniu zrobiły na mnie miłe wrażenie.
    Brałam pod uwagę tak jak Megs bliskość domu, ilość dzieci, czy opiekunowie maja jakieś wykształcenie poedagogoczne i ważne było dla mnie co proponują na zajęciach. Czy to jest tylko przechowalnia dzieci, czy jakoś dzieciom organizują czas. I tak codziennie mam raport w postaci zdjęć co dzieci robiły, jak były dni morza to musiałam syna ubrać na niebiesko itd. Podoba mi się to. I to ze maja ogródek ogrodzony z zabawkami. Wtedy nie wychodza z maluchami na spacery gdzieś na ulice, bo takich maluchów na drodze w ilości 14 przy 3 paniach nie da się upilnować żeby było bezpiecznie.

Megsss lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy żłobek miejski. Ok kilometr od domu.
    15 dzieci, 3 panie + 1 dochodząca. W praktyce malo kiedy jest więcej niz 10.
    Cos tam śpiewają, pokazuja bo nauczyl sie kosi kosi i tu tu sroczka itp.
    Panie fajne, młody zadowolony zawsze wychodzi.
    No i nie ukrywam, że caly miesiąc z wyżywieniem to max 300zl więc luksusowo.

43kth371haww2z0j.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedge, u nas posiłek podobnie. 11:30 obiad, 14:30 podwieczorek. Nic nie poradzisz chyba...
    Co do opłat. Przy wirusie nie płaciliśmy. Przy chorobie nie płacimy za wyżywienie a oplata stala to 160zl na miesiąc
    Ja to rozumiem bo jednak opiekunki tez chcą miec wypłatę a jak w sezonie bylo po 5 dzieci w grupie no to nie ich wina. Ale to jesy 160zl. Jakbym miala płacić 500 to by mi soe średnio podobało. Generalnie opłatę rozumiem ale rozsądną.

43kth371haww2z0j.png
‹‹ 1241 1242 1243 1244 1245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ