Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Karo tez na to liczę, że za rok będzie lepiej. Na tą chwilę nie puściłabym Julii, która nie miała jeszcze okazji być w przedszkolu.
Akilegna wszystkiego najlepszego dla synka, zdrówka, uśmiechu na buźce i dużo radości jak ten czas leci!
Julia uwielbia skakać szczególnie na kanapie, wdrapuje się na oparcie i skacze na dół co jest niebezpieczne i tego nie lubię ale asekuruję ją. Poza tym skakała na naszym łóżku na materacu tak że lądowała na pupie i to było super, do momentu aż zrobiła tak na dywanie, mocno się zdziwiła ze tak twardo i przecież powinna się odbić dobrze ze miała pampersa.
A powiedzcie, czy u Was tez trwa taki bunt „dwulatka”?akilegna♥ lubi tę wiadomość
-
U nas też pierwszy tydzień w klubie. Na razie to adaptacja, mąż z nim jeździ (bo ja zostaję w domu z córką). Dopóki tata siedział gdzieś w pobliżu, to mały super się czuł, bawił z dziećmi i zabawkami. Ale wczoraj tata wyszedł na pół godziny i była histeria. Obawiam się, że dziś będzie to samo. Jutro syn ma zostać sam na 3h,a od poniedziałku już 6h. Widzę, że nie będzie łatwo. Pocieszcie mnie, że w końcu mu się spodoba i zrozumie, że po niego wrócimy, a nie porzucamy na zawsze.
-
Nie pocieszę niestety Jagoda po tygodniu szczęścia w żłobku jak przyszedł czas na dzień z drzemka przestała chcieć chodzić jest nieszczęśliwa wczoraj nawet powedzialA do mnie ty idź do przedszkola a ja pójdę do pracy, jak pytam czemu nie chce iść to mówi ze tam dzieci śpią i ona nie chce. Jak tylko zaczyna się czas rozkładania leżanek to Jagoda zaczyna wpadać w histerie, niestety nie wiem co z tym zrobić w przyszłym tygodniu musi być we wtorek i czwartek do 16 nie widzę tego bez snu kompletnie.w tym tyg dzwoniłam w okolicy drzemki i pytałam czy śpi czy nie i po prostu ja odbierałam wcześniej. Kolejna próba jutro.
Zmieniając temat Jagoda od tej pory miała buty tylko firm dziecowcyh typu emel super fit czy geox powiedz cię mi czy dla takich maluchów już 2 letnich dobre będą buty typu puma adidas czy ńike ? Nie wiem jak o tym myśleć. -
Edka będzie lepiej. Trochę przeraża mnie to jak wygląda adaptacja w Polsce. Głównie czas trwania tej adaptacji. U nas, zanim został sam na te 7 godzin, minęło 3 miesiące. Wtedy byłam tym zirytowana ale ostatecznie wyszlo to nam tylko na dobre. Po przerwie w pandemii po 3 dniach już wrócił do swoich stałych godzin. Teraz po urlopie miał 2 dni kiedy nie chciał pójść i płakał kiedy go oddawałam ale później bylo już wszystko ok. Wczoraj i dziś poszedł chętnie mimo, że jeszcze wszyscy z wakacji nie wrócili i jest ich tylko 4 w grupie.
Katiusza ja na lato kupiłam adidaski nike i to są jego ulubione buty. Przewiewne, lekkie i miękkie. Będzie je nosił tak długo aż z nich wyrośnie lub pogoda nie pozwoli
A tak na marginesie, dziś zaczęłam stymulację do icsi. Trzymajcie kciuki
-
Malinka, u nas bunt był w okolicy 20 miesiąca, teraz albo osłabło mocno albo zupełnie minęło. U Kingi jest ten problem, że przestała spać w dzień, a potrzebuje tego- i jeśli nie śpi, to około 17-18 robi się nie do wytrzymania.
Katiusza, my na wiosnę kupiliśmy Kindze buty Adidas Grand Court I (EF0116) i wg mnie, jeśli dalej odpowiada Ci stylówka dziecięcych firm i możesz sobie na taki wydatek pozwolić, to wstrzymaj się jeszcze z zakupem „markowych” butów. Pewnie krzywdy nie zrobią na tym etapie, ale dziecku w elastycznej podeszwie będzie wygodniej. Nie mają miękkiej podeszwy, wg mnie są niewiele twardsze od Befado, chociaż zginają się w 1/3 długości. Kinga w nich brzydko chodzi, tak jakby klapie całą stopą. No i to tworzywo sztuczne, a nie skóra. Teraz kupiliśmy jej buty typu adidas z myszką Minnie (w CCC) i moim zdaniem dużo lepsze są.
Edit: Przeczytałam to, co akilegna napisała i przypomniało mi się- buty butom nierówne. Nike Tanjun (giętkie, przewiewne, leciutkie) są podobno rewelacyjne, ale nie nadają się na jesień. I jeszcze sandałki z Nike Sunray Protect- pierwsza wersja, tez są podobno świetneWiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 21:06
-
Słuchajcie ale z ta adaptacja to tez tak do końca nie jest .. każda placówka ma jakiś dwóch schemat .. zaleca ile dni to ma trwać ile h dziennie itp .. Ale ostatecznie to przecież rodzic decyduje na ile czasu chce zostawić dziecko .. moja koleżanka od 3 tygodni już posyła córkę tylko na 2,5 dziennie i tak ma zostać aż do grudnia . Chciala to zrobić powoli , nikt się nie sprzeciwiał .
Wiec mysle , ze wszystko jest kwestia dogadania i rozmowy ze żłobkiem / klubikiem tylko prawda jest taka ,
ze mało kto może sobie pozwolic , żeby przez trzy miesiące oddawać dziecko na chwile .
Zazwyczaj oddajemy dzieci jak musimy wrócić do pracy , albo mamy małe dziecko w domu itp
Edka , będzie dobrze mój mały wyjątkowo długo się adaptował a teraz to mnie wygania i nie chce wyjść jak go zabiera
Dla dziecka to szok , ważne jest żeby mu tłumaczyć jak najwiecej , nie omijać tematu żłobka /klubiku po powrocie do domu i podkreślać przy każdym oddawaniu , ze mama albo tata zawsze po niego wrócą .
Mój nawet jak buczał i myślałam , ze mnie nie słucha to zaczął po jakimś czasie pytać „ wrócisz ?”
Dla mnie ten pierwszy miesiąc to była trauma , czułam się jak najgorsza mama na świecie . Młody już jak skrecalismy w ulice na , której jest zlobek to zaczynał płakać i mówić , ze nie chce 😭jak sobie przypominam to ściska mi żołądek . Duży wpływ maja tez Panie , które mnie super uspokajały natomiast teraz widzę tez , ze mało jest dzieci , które przechodzą to lekko . Trzeba przetrwać potem jest już przyjemnie:) zwłaszcza jak szkrab wychodzi z sali z praca która robili w ciągu dnia łezka w oku się kręci
Katiusza a Jagoda już nie śpi w dzień ? Czy problem jest ze spaniem w żłobku ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 07:55
-
Dokładnie myślę tak jak Megsss, u nas przynajmniej też jest wybór na ile godzin, mógłby nawet przez pół roku chodzić na godzinę, no ale po to własnie oddaliśmy go do żłobka, bo oboje pracujemy, dotychczas zajmowała się nim prababcia, ale postanowiliśmy go posłać. Gdyby nie było takiej potrzeby, bo na przykład ja bym była w domu to pewnie także byśmy przez długi czas oddawali go na krótszy czas. Megsss dajesz mi nadzieję na to, że kiedyś się przyzwyczai do żłobka i przestanie płakać!
Edka daj Wam czas, najlepiej nie nastawiać się na natychmiastowe super efekty. Będzie dobrze, trzymam za Was kciuki!Hedgehog lubi tę wiadomość
-
Dzięki za odpowiedź, bo nagle u nas zaczął się taki bunt, że aż jej nie poznawałam. Raz lepiej raz gorzej, ale czasem daje w kość.
Katiusza Julia już ma nike revolution 5 i conversy, super sobie radziła, chociaż na jesień planuję emele albo bobux.
-
Dziś był sam 2h i podobno tylko na początku trochę popłakał, a później już było ok. Bawił się z dziećmi i chodził za rękę z "ciocią". Do domu wrócił w dobrym humorze. Może nie będzie tak źle.
Megsss, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
Megsss wrote:
Katiusza a Jagoda już nie śpi w dzień ? Czy problem jest ze spaniem w żłobku ?
W domu tez nie chodzi spać chętnie ale póki co udaje się ja uśpić.
Dzięki dziewczyny za opinie, może kupie jedne takie jakiejś marki sportowej, a drugie dzieciowe. Dobrze KaroWi zauważyłaś już nie chce mi się patrzeć na te dziecięce modele tym bardziej dziewczynkowe z kwiatuszkiem motylkiem albo innym koniecznie różowym dodatkiem. Wiem ze znajdę takie bez tego ale serio ostatnio cały czas jestem w niedoczasie wiec jadę do sklepu z butami dziecięcymi i kupuje takie jakie są dostępne na już
U nas dziś tez było trochę lepiej bo jak reszta dzieci szła spać to ona poszła do starszych dzieci, mam nadzieje ze w poniedziałek będzie ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 14:25
-
Ja tez jestem zakochana w butach mido noster
Teraz mamy już druga pare butów adidasa i nam się sprawdzają super ale nie wiem jakie to modele .
Natomiast na zimę na pewno kupię znowu mido
Tobiemu bardzo wystrzeliła noga .. przed wakacjami kupiłam mu sandały i adidasy .. obie pary już za małe .
Kalosze rozm 23 są na styk a teraz adidasy wzięłam 24 .. i jest lekki zapas , ale lekki .
Katiusza , to fajna metoda zabierać mała do innej grupy skoro nie chce spać w dzień u nas jest dwóch chłopców którzy już nie maja drzemki w ciągu dnia i w tym czasie co reszta śpi Panie organizują im jakieś dodatkowe zabawy / rysowanie czy coś .
-
U nas dziś sukces. Pierwszy pełny dzień w klubie. Troszkę płaczu przy pożegnaniu taty, a potem dobry humor i zabawa. I bez problemu poszedł z innymi dziećmi na drzemkę w ciągu dnia. Apetyt też ma. Chwilo trwaj!
Zuuziaaaa, ChicChic, monika30, Bajka111, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
A ja mam sukces bo moja Ewa zjadla caly filet wędzonej makreli. Do tej pory wedzona ryba gardzila
No i w ogole... Bierze juz prysznic, nie chce wanny, sama sie kładzie, daje mi książke i zasypia przy bajkach. Czuje ze rośnie... Mam juz w domu prawie przedszkolaczka:(Hedgehog, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
Edka gratulacje pamiętaj ze gorsze dni będą się zdarzać jak każdemu z nas:) będzie super, zobaczysz a jak się miewa twoje drugie dziecię? Jak Wam idzie?
Oj to mój jest pieszczoch na mamę i do spania kładę się z nim i opowiadam historie. Wtedy zasypia i około 3 nad ranem wędruje do mojego łóżka. Dużo pracuje przez co nadrabiamy rano, wieczorami i weekendy.
Pytanie: ile Wasze dzieci chodzące do klubów i żłobków spędzają tam czasu dziennie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2020, 21:23
-
Kuba jest 8-14:30 .
Wczoraj panie powiedziały, że to najgrzeczniejsze dziecko w całym żłobku. Uśmiechnięty, nie płacze, je wszystko, śpi, bawi się.
Z jeden strony się mega cieszę a drugiej mam jakieś poczucie, że to może przez to, że ma ze mną jakąś słabą więź i nie tęskni itd.