Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Zuuziaaaa wrote:Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Otworzyłas mi oczy
nie wyobrazam sobie wychodzic na dlugie spacery z maluchem w nosidelku, przeciez tam mu ciasno
gondola ma być duza i ma mu byc wygodnie, bo pozniej w zyciu bedzie mial wiele razy pod gorke pewnie :p
Zdrowe podejście
W razie czego, pytaj -
Ja chcę kupić fotelik, który w razie czego rozkłada się na płasko, żeby używać go zamiast gondoli i przypasował mi cybex cloud.
Dziewczyny dzisiaj byłam na wizycie i wszystko z dzidzią ok. Długość 10,9, serduszko 150, no i nadal prawdopodobnie to ona.
Doszlismy do wniosku z moim ginem, że to taki nudny okres ciąży, dlatego czekam z niecierpliwością na pierwsze ruchy. Poniekąd trochę zazdraszczam Marsylii.NiecierpliwaKarolina, Lunitari, Ewelka Elka, Cukierniczka lubią tę wiadomość
-
Ja poprzedni wózek kupilam bebetto holand. Był zestaw z fotelikiem gratis. Ale był "pysty" tzn sam styropian i mega lekki. Pan w sklepie zaoferował nam dopłatę 350 zł do fotelika który bebetto produkuje didatkowo jest atest, pasy 5 punktowe. Fitelik gruby, wygodny, wkladka dla noworodka, do 10 kg lub wzrostu 86. Dość cieki ale i w miarę solidny. Dobrze siedzial w aucie, mocno trzymal, ale w porownaniu z tym z 3w1 to podstawowy to katastrofa. Nam służył rok. Bylismy jak maly mial 8 mcy po mowy, Pan w sklepie przymierzyl mlodego, zobaczyl ile ma miejsca, czy glowa nie wystaje i kazal wrócić za 2-3 mce. Na roczek mial nowy. Ale w zyciu bym nie kupiła tego podstawowego. Jak zobaczycie na wlasne oczy to same się przekonacie slaczego. Wystarczy podniesc, położyć mocniej reke na dłuższą chwile. Nie wygodne.
-
Dziewczyny jeżeli uznacie moje pytanie za głupie wybaczcie ale to moje pierwsze dziecko. Do ilu miesięcy wozilyscie, wozi się dziecko w gondoli? W wózku który mi się strasznie podoba gondola jest do około 6 miesięcy i zastanawiam się czy to nie za mało? Kurczę nie mam pojęcia odwiercie mnie jak to jest.
-
Milano wrote:Dziewczyny jeżeli uznacie moje pytanie za głupie wybaczcie ale to moje pierwsze dziecko. Do ilu miesięcy wozilyscie, wozi się dziecko w gondoli? W wózku który mi się strasznie podoba gondola jest do około 6 miesięcy i zastanawiam się czy to nie za mało? Kurczę nie mam pojęcia odwiercie mnie jak to jest.
Ja uwazam ze.ze spacerowka nie ma się co spieszyc ale zalezy czy dziecko samo siedzi, czy w ogole gondola noe parzy go w tylek bo i takie bobo są. -
Ja mojego woziłam do 5 miesięcy, bo się darł nie do wytrzymania tak był znudzony. Potem już spacerówka poszła w ruch, też na płasko, ale jednak więcej widział. Córka wogole gondoli nie cierpiała, bo księżniczce głowa latała i musiałam dokupić poduszkę motylek, bo ani rusz z domu. Wolała fotelik samochodowy, ale to tylko na krótkie trasy można.
-
Laboratorium z USA nie wysłało jeszcze moich wyników do Polski. Moja przychodnia trochę spanikowała, bo przecież miały być w środę...Ale nikt nie zwrócił uwagi na to, że przecież w Kalifornii środa dopiero się zaczęła, teraz jest tam godz.9 i dopiero pracę zaczynają
Wygląda na to, że muszę jednak czekać do czwartku (według naszego czasu), bo nawet jeśli wyślą wyniki, to u nas już będzie czarna noc.
-
Blondas_29 wrote:edka85 a można wiedzieć jakie miałaś parametry skorygowane przed krwią a jakie po krwi?
-
Milano wrote:Dziewczyny jeżeli uznacie moje pytanie za głupie wybaczcie ale to moje pierwsze dziecko. Do ilu miesięcy wozilyscie, wozi się dziecko w gondoli? W wózku który mi się strasznie podoba gondola jest do około 6 miesięcy i zastanawiam się czy to nie za mało? Kurczę nie mam pojęcia odwiercie mnie jak to jest.
My używaliśmy długo bo dopiero od jakichś 2 tygodni Wiki jeździ w spacerówce. Gdyby nie wyrosła na długość to jeszcze by korzystała z gondoli. Wiki nie siedzi sama stabilnie i nie próbuje się sama podnosić (chyba że jest u kogoś na rękach). Ale są też takie dzieciaki, że jedyny sposób na spacer to chusta/nosidło bo wózek parzy w pupkę. -
Nie napisałam, że Wiki też wolałaby jeszcze w gondoli jeździć. W spacerówce zapinam jej mimo wszystko szelki i je szarpie co chwila. Nie ma jak się przekręcić na brzuch. Nasze spacery ciekawie przez to wyglądają
-
Dokładnie, każde dziecko jest inne. Czas to zweryfikuje.
Ja N. Rodzilam w lipcu, patrzylam na to, że od października trzebaby było używać spiworek.
Więc dla mnie gondola musiala byc duża. Licząc że do lutego cgcialam jezdzic nią. Teraz też na to patrzę. To jednak dwa miesiące pozniej.
W quinny gondola mała, jak szylam dla klientki spiworek dla 4 miesiecznej niuni to bylo mega ciasno.
Najgorsze jest to jak sobie kupisz wózek a dziec w nim nie chce leżeć. -
Widzę że temat nosidełek i fotelików oraz wózków, z synem maiał x landera 3w1 i fotelik był mega wygodny i wydawał się bardzo solidny teraz jeszcze nie wiem co wybierzemy, wózej jakiś tam upatrzony, ale tez waham się czy wydawac kase w nowy czy kupić jednak używany...
-
A ja wczoraj podjęłam decyzje ze to mąż wybierze wózek i fotelik ja wybiorę tylko kolory w modelu który postanowi ze kupimy. Niech on zacznie czuć tez ciaze
ja sobie będę kupować ubranka i inne pierdy przyjemności na nim spocznie odpowiedzialność za dziecko w podróży i w wózku. Jutro genetyczne sama nie wiem co myśleć ! Nie wiem czy niemoge się doczekać czy jestem przestraszona spanikowana czy podekscytowana. Trzymajcie kciuki odezwę się jutro wieczorem co i jak bo wizytę mam na 19.20
Cukierniczka, Ewelka Elka, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość
-
Mamusia_Ksawusia wrote:Widzę że temat nosidełek i fotelików oraz wózków, z synem maiał x landera 3w1 i fotelik był mega wygodny i wydawał się bardzo solidny teraz jeszcze nie wiem co wybierzemy, wózej jakiś tam upatrzony, ale tez waham się czy wydawac kase w nowy czy kupić jednak używany...
Ja mam spacerowke x landera po 4 roznych x cite jest super. Teraz dokupie tylko gondole i fotelik.
Zastanawiam się jeszcze nad stokke xplory jestem w nim zakochana w spaceroce, może się skusimy.Mamusia_Ksawusia lubi tę wiadomość
-
Milano wrote:A ja właśnie w quinny jestem zakochana
dlatego się pytam.
Ja mialam quinny buzz i to był wozek mega jakości. Jak dla mnie gondola była ok. Spacerówka kubełkowa super. Nawet jak dziecko nie siedzi jeszcze dobrze to jest mega wygodna i bardzo dobrze podtrzymuje dziecko. Można wpiąć wszystkie dobre nosidła. Kosz pomimo, ze wydaje się niewielki to jest pakowny, potrafilam tam wsadzić trzy reklamowki z biedry. Jeszcze bym kupiła, ale chcę coś lżejszego. Umnie dwojka dzieci jeździła i sprzedałam jeszcze w rozsądnej cenie. Aha moim zdaniem daszek był za mały, teraz nie wiem jakie są.Milano lubi tę wiadomość
-
My woziliśmy 6 mcy. Przesiedlismy się na spaceròwkę, bo mały zaczął siadać i w gondoli nie czułam się już zbyt bezpiecznie. A w gondoli pasów nie ma. No i wózka szukaliśmy też pod kątem wielkości dziecka, bo wiedzieliśmy, że będzie duży, więc gondola musiała być z tych większych na rynku (synek urodził się 61cm długości).Buko lubi tę wiadomość
-
Miru wrote:Do ile się da. Ja wozilam w bebetto bo byla jedna z najwiekszych bo 80 cm albo 82. Do 8 miesiaca. Bo moj mlody sam nie siedzial stabilnie . Wiec nie katowalam go w spacerowce. Potem w 2 tyg zaczął chodzic i przesielismy się do spacerowki kubelkowej bo tylko taka tolerowal.
Ja uwazam ze.ze spacerowka nie ma się co spieszyc ale zalezy czy dziecko samo siedzi, czy w ogole gondola noe parzy go w tylek bo i takie bobo są.
Kurcze, a ja pytałam ekspedientki w sklepie, czy są większe (na długość) gondole, to mi powiedziała, że nie wszystkie mają takie same wymiary, bo inaczej nie dostałyby atestów. A to ściemniara, porównałam Espiro Next Manhattan do Adamexa Aspena i ten drugi ma jednak dłuższą gondolę!
edka85 wrote:Ohoho, duża rozbieżność. Dla trisomii 21 ryzyko przed pappa 1:2273, a po pappa 1:198. Jeden parametr (białko a-pappa) tyle narozrabiał.
Ja właśnie wróciłam z przychodni, odebrałam wyniki PAPPA. Najpierw zadzwoniła do mnie recepcjonistka (pielęgniarka?) z łamiącym się głosem, więc już wiedziałam, że jest coś nie takA później zadzwonił do mnie sam lekarz i powiedział, że niestety w tej chwili ryzyko skorygowane dla ZD wynosi 1:227 (pozostałe są dobre, <1:20000) i że w takim przypadku zaleca test NIPT. Całe szczęście, że zrobiłam Nifty... powiedziałam mu oczywiście o tym i też po głosie dało się poznać, że odetchnął. Ale mimo wszystko powiedział, że mam być otoczona szczególną opieką w 3 trymestrze, bo oznacza to, że łożysko źle funkcjonuje i może mi grozić poród przedwczesny (przed 34 t.c.), stan przedrzucawkowy, no i zahamowanie wzrastania płodu. I po teście PAPPA też mam wyliczone ryzyka dla tych "przypadłości":
preeklampsja przed 34 t.c.- 1:1054, przed 37 t.c.- 1:240, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu- 1:330, samoistny poród przedwczesny przed 34 t.c.- 1:975.
Jednak dobrze jest robić wszystkie badania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 21:21
-
Karo_Wi wrote:Ja właśnie wróciłam z przychodni, odebrałam wyniki PAPPA. Najpierw zadzwoniła do mnie recepcjonistka (pielęgniarka?) z łamiącym się głosem, więc już wiedziałam, że jest coś nie tak
A później zadzwonił do mnie sam lekarz i powiedział, że niestety w tej chwili ryzyko skorygowane dla ZD wynosi 1:227 (pozostałe są dobre, <1:20000) i że w takim przypadku zaleca test NIPT. Całe szczęście, że zrobiłam Nifty... powiedziałam mu oczywiście o tym i też po głosie dało się poznać, że odetchnął. Ale mimo wszystko powiedział, że mam być otoczona szczególną opieką w 3 trymestrze, bo oznacza to, że łożysko źle funkcjonuje i może mi grozić poród przedwczesny (przed 34 t.c.), stan przedrzucawkowy, no i zahamowanie wzrastania płodu. I po teście PAPPA też mam wyliczone ryzyka dla tych "przypadłości":
preeklampsja przed 34 t.c.- 1:1054, przed 37 t.c.- 1:240, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu- 1:330, samoistny poród przedwczesny przed 34 t.c.- 1:975.
Jednak dobrze jest robić wszystkie badania
Ja mam poród przedwczesny na jakieś 1:140, więc się nie przejmuj Milano