WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z synem mialam 3w1, przejezdzil w foteliku 7 mscy, potem byl juz za duzy na niego. Szczerze? nie polecam takie badziewia... lepiej kupic wozek 2w1 i osobno fotelik, naprawde nie sa drogie bo Maxi cosi kupicie juz za 400 zł nowy i bedzie on do 13 kg, a te od wozka sa do 10 kg tylko.

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Karo Wi
    Ale w tym cała rzecz .. ze jeśli dziecko nie będzie siedzieć pod odpowiednim katem to fotelik nie zapewnia bezpieczeństwa .. dziecko mozne się np poddusić .. zwłaszcza takie malutkie ... wiec w tym momencie isofix staje się bezużyteczny i nie można z niego korzystać ... składając dwa do dwóch to chyba jednak wina producenta .. mąż ma dzwonić dzisiaj do opiekuna w serwisie ( u nas chodzi akurat o audi )
    Zobaczymy co mu powiedzą ... ;)

Tak, w przypadku takiego małego dziecka to bardzo ważne, żeby "siedziało" w odpowiedniej pozycji. Córka mojej siostry ma już 3 lata i dla niej ta pozycja jest wygodna (ja to bym się w ogóle nie zorientowała, że coś jest nie tak, bo fotelik jest bardzo stabilnie zainstalowany) i nie wygląda jakby coś ją miało poddusić czy stworzyć zagrożenie w razie wypadku. Moja siostra ma świra na punkcie bezpieczeństwa i jeśli stwierdziłaby, że to stwarza zagrożenie, to na bank kupiłaby inny fotelik. Jej córka cały czas jeździ tyłem ;)
    Daj znać, co powiedzieli mężowi w serwisie, jestem bardzo ciekawa! A i jeszcze- sprawdzaliście wszystkie foteliki dostępne w sklepie z bazą isofix? I serio żaden nie pasował?

Teraz się sama zaczęłam zastanawiać po tym, co napisała Miru czy warto się pakować w zakup Maxi Cosi. W sklepie doradzili nam nosidełko Pebble Plus i do tego bazę na isofix 2WAYFIX- jak z nosidła dziecko wyrośnie, to dokupuje się drugi, większy fotelik 2WayPearl, który pasuje do tej bazy i można go montować w niej zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. No i w sumie nikt mi nie da pewności, że jak wyrośnie z nosidła to będzie jej pasował ten większy fotelik... Dlatego zastanawiam się, czy nie wybrać czegoś tańszego o równie wysokim poziomie bezpieczeństwa.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli kupujecie normalny fotelik do przypinania pasami to każdy wam będzie pasował ..
    Problem pojawia się dopeiro wtedy jak chcecie korzystać z systemu z baza isofix .. bo sam system isofix teraz jest dostępny w większości aut .. nawet tych starszych :)

Miru ... nawet jak koła ściągnę to nie zamyka mi się klapa bagażnika ;)
    Pozostaje szukanie jakiegos modelu wózka mniejszego od tych typowych ...albo wymiana auta ;)
    Mąż swojego nie odstąpi :) jemu służy do pracy niestety ;)

• Flavia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo wi, ale ten pebble to jest Maxi Cosi i do ich bazy pasują pewnie wszystkie foteliki z ich firmy ;)

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Tak, w przypadku takiego małego dziecka to bardzo ważne, żeby "siedziało" w odpowiedniej pozycji. Córka mojej siostry ma już 3 lata i dla niej ta pozycja jest wygodna (ja to bym się w ogóle nie zorientowała, że coś jest nie tak, bo fotelik jest bardzo stabilnie zainstalowany) i nie wygląda jakby coś ją miało poddusić czy stworzyć zagrożenie w razie wypadku. Moja siostra ma świra na punkcie bezpieczeństwa i jeśli stwierdziłaby, że to stwarza zagrożenie, to na bank kupiłaby inny fotelik. Jej córka cały czas jeździ tyłem ;)
    Daj znać, co powiedzieli mężowi w serwisie, jestem bardzo ciekawa! A i jeszcze- sprawdzaliście wszystkie foteliki dostępne w sklepie z bazą isofix? I serio żaden nie pasował?

Teraz się sama zaczęłam zastanawiać po tym, co napisała Miru czy warto się pakować w zakup Maxi Cosi. W sklepie doradzili nam nosidełko Pebble Plus i do tego bazę na isofix 2WAYFIX- jak z nosidła dziecko wyrośnie, to dokupuje się drugi, większy fotelik 2WayPearl, który pasuje do tej bazy i można go montować w niej zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. No i w sumie nikt mi nie da pewności, że jak wyrośnie z nosidła to będzie jej pasował ten większy fotelik... Dlatego zastanawiam się, czy nie wybrać czegoś tańszego o równie wysokim poziomie bezpieczeństwa.

Na pewno dam znać :)

Próbowaliśmy 4 różne modele z bazami i żaden nie pasował i Pan w sklepie ( z reszta bardzo ogarnięty i świetnie zorientowany jeśli któraś z was jest z Trójmiasto to polecam ) powidzial ze z każdym kolejnym z baza będzie ten sam problem.. bo to kat nachylenia siedzenia w tym momencie ustawia bazę i zamontowany na niej fotelik pod złym katem ..
    Podał nam jeden model z firmy britax model flex base .. w którym ta bazę niby można regulować pod katem ..nie miał go niestety u siebie musimy przejechać się do ich drugiego sklepu w Gdańsku

Co do tego co napisała Miru i tego fotelika o którym ja pisałam ...
    Ten recaro 01 elite to jest pierwszy taki fotelik na rynku z ciekawości poczytaj o nim
    Tam nie jest tak ze masz jedna bazę i dwa siedliska .. najpierw dla małego babla a potem wypinasz i wpinasz nowy dla większego
    Tam jest tak ze w ten dla większego dziecka montuje się specjalna wkładkę dla niemowlaka :) wiec od początku masz już dwa foteliki .. jak się się sprawdza ? Sami byliśmy ciekawi wiadomo jak to z nowościami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 13:03

• Blondas_29 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Milano, możesz spać spokojnie. Bardzo niskie ryzyka. Taki skorygowany wynik oznacza, że Twoje parametry pappa musiały być ok, tj. mieściły się w idealnych normach (białko pow.0,5 mom, a beta poniżej 2,5 mom).

edka85 a można wiedzieć jakie miałaś parametry skorygowane przed krwią a jakie po krwi?

w4sqs65gyz0a6r5s.png

Wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda! <3
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia wrote:
    Karo wi, ale ten pebble to jest Maxi Cosi i do ich bazy pasują pewnie wszystkie foteliki z ich firmy ;)

Tego właśnie nie wiem, w sklepie w sumie nie pytaliśmy a na stronie Maxi Cosi jest napisane, że "na bazie można montować tyłem do kierunku jazdy foteliki Cabrio i Pebble oraz w obie strony fotelik 2wayPearl". No chyba, że na isofix mają tylko ten jeden dla "średnich" dzieci a reszta jest montowana na pasy ;) Nie interesowałam się tym tak bardzo.

Megsss mnie też kilka osób polecało właśnie taki fotelik od 0 do 18 kg, ale dla mnie na "nie" było tylko i wyłącznie to, że musiałabym wozić ze sobą całą gondolę nawet na szybkie zakupy i co chwila przekładać dziecko. A nosidło montuję na stelażu i jadę :)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Was czytam o tych wozkach i fotelikach to mam wrazenie ze czytam cos po hebrajsku - nic z tego nie rozumiem:(
    Chcialam kupic na poczatek wozek 3 w 1 z fotelikiem do 9 kg, a pozniej kupic cos wiekszego (do17/20?) ale czy to ma sens? Pierwsze dziecko i tyle watpilowsci..
    Bylismy w sklepie ohladac wozki i bardzo nam przypasowal anex sport i bebbetto jakis tam, ale oglądaliśmy na szybko doslownie przelotem. Chcialabym kupic wozek gdzies tak w sierpniu najwczesniej, wiem ze tez sie czeka od 2 do 6 tygodni na wozek. A ze jestem chora i leze w lozku to oglądam internety i czytam rozne opinie.

Z innej beczki, 30 marca robilam pappa ale nie mam jeszcze wynikow. A jutro wizyta u mojej dr, zeby zobaczyc potomka :)

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kupujcie fotelików z wózkiem 3w1, bo te foteliki w większości nie mają atestów i są takim samym badziewiem jak te z hipermarketów.
    Lepiej faktycznie kupić wózek 2w1 i zainwestować w dobry fotelik. A adaptery do wózka bez problemu się dokupi.

gosia1991 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia ja też jutro wizytuję i podglądam małą po 4 tygodniach :)
    A za tydzień umówiłam echo serca płodu, i tu mam mega stres! Jej, tyle wspomnień mi wraca z kardiologiem, że szok. Normalnie siedzę i ryczę jak głupia.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Nie kupujcie fotelików z wózkiem 3w1, bo te foteliki w większości nie mają atestów i są takim samym badziewiem jak te z hipermarketów.
    Lepiej faktycznie kupić wózek 2w1 i zainwestować w dobry fotelik. A adaptery do wózka bez problemu się dokupi.
    A to jak kupie wozek 3 w 1 i bedzie tam nosidlo (ktore wpinam do samochodu) to yo jest lipa? Gdzies czytalam ze noworodka lepiej wozic w takim czyms, ale wiecie jak to jest z internetami..

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megss Recato ma pasy tylko trzypunktowe...

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    Marsylia czujesz już jakieś ruchy maluszka? U Ciebie to zaraz 17 tydzień ale super :D No i dużo zdrówka dla Was dziewczyny, korzystajcie z pogody!

Ruchy czuję już od 2 tygodni chyba, zwłaszcza wieczorem w łóżku jak nie mogę zasnąć. I się zastanawiam czemu te moje dzieci takie brutalne dla matki :D Tylko raz poczułam je jako smyranie a tak to są odczuwalne jak walenie pięścią od środka w brzuch ;)

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    A to jak kupie wozek 3 w 1 i bedzie tam nosidlo (ktore wpinam do samochodu) to yo jest lipa? Gdzies czytalam ze noworodka lepiej wozic w takim czyms, ale wiecie jak to jest z internetami..
    Nosidło/fotelik wpinasz do samochodu. Wozić w nim dziecka na spacery na dłuższe dystanse nie polecam. Nie do tego jest stworzone. Pozycja, w której znajduje się noworodek nie jest odpowiednia na długi spacer.
    Co do tych fotelików/nosideł, które są w zestawach z wózkami to to jest badziew. Szukaj fotelika z testami Adac i/lub Plus.

sald lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Tego właśnie nie wiem, w sklepie w sumie nie pytaliśmy a na stronie Maxi Cosi jest napisane, że "na bazie można montować tyłem do kierunku jazdy foteliki Cabrio i Pebble oraz w obie strony fotelik 2wayPearl". No chyba, że na isofix mają tylko ten jeden dla "średnich" dzieci a reszta jest montowana na pasy ;) Nie interesowałam się tym tak bardzo.

Megsss mnie też kilka osób polecało właśnie taki fotelik od 0 do 18 kg, ale dla mnie na "nie" było tylko i wyłącznie to, że musiałabym wozić ze sobą całą gondolę nawet na szybkie zakupy i co chwila przekładać dziecko. A nosidło montuję na stelażu i jadę :)

Ten wkład w tym modelu recaro o którym pisałam się wyciąga i jest właśnie nosidełkiem które montujesz na koła :)

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:

Dla noworodka właśnie jest przeznaczone to nosidło/fotelik, które wygląda właśnie jak to dołączone do wózków 3w1, czyli ta 3 część. Natomiast tak jak NiecierpliwaKarolina pisze- zazwyczaj są to nosidła/foteliki no name, bez odpowiednich atestów i same w sobie mogą być mało bezpieczne. Musisz po prostu zobaczyć, co to za nosidło Ci oferują w zestawie. Jak oglądałam takie zestawy na allegro, że np. do wózków Adamex 3w1 są dołączane nosidła MaxiCosi (które zazwyczaj są dobre).
    Poszukaj stron w necie z testami fotelików do samochodu, np. ADAC i zobacz jakich firm i modele fotelików dostają najwięcej punktów i z takich wybieraj.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosidło/fotelik wpinasz do samochodu. Wozić w nim dziecka na spacery na dłuższe dystanse nie polecam. Nie do tego jest stworzone. Pozycja, w której znajduje się noworodek nie jest odpowiednia na długi spacer.
    Co do tych fotelików/nosideł, które są w zestawach z wózkami to to jest badziew. Szukaj fotelika z testami Adac i/lub Plus.
    Dziękuję, ale takie nosidlo wpinane do auta jest po niekad wygodne jak jade na zakupy czy cos, zeby wypiac i wpiac w stelarz na przykład prawda?
    Przepraszam zs idiotyczne pytania ale jestem zielona, a ze te dzieciece rzeczy najtansze nie sa, wolalabym kupic cos xo rzeczywiscie się przyda i bedzie funkcjonalne. No i bezpieczne.
    Niecierpliwa czy jest w ogole szansa ze kupie wozek 2 w 1,do tego osobno nosidlo z atestem i bedzie mi ono pasowalo do tego wozka? Czy teraz wymyslam? ☺

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss o no to muszę się zainteresować tematem, bo przyznam szczerze, że nawet nie sprawdziłam, jak wygląda ten fotelik Recaro. Jest to temat do przemyślenia, bo zaraz się okaże, że ten jeden fotelik kosztuje mniej niż 2+ baza z isofix z MaxiCosi :)

Megsss lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, tak absolutnie można kupić wózek 2w1 i do niego dokupić adaptery do odpowiedniego fotelika/nosidła. Można też wózek 3w1, który w zestawie nie ma nosidła firmy wózkowej tylko takie atestowane (np. firma Bobowózki ma sporo takich ofert na swojej stronie). My właśnie tak kupowaliśmy przy pierwszym maluchu. Wózek 2w1 od razu w zestawie z fotelikiem w tym samym sklepie (czyli wychodziło jakby 3w1) i przez to było taniej.

Co do wpinania fotelika w stelaż i zakupów to jak najbardziej. Sama tak robiłam. Bardziej chodziło mi o jakieś 2-3 godzinne spacery. Sporo takich mam widzę w parku.

Zuuziaaaa lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, tak absolutnie można kupić wózek 2w1 i do niego dokupić adaptery do odpowiedniego fotelika/nosidła. Można też wózek 3w1, który w zestawie nie ma nosidła firmy wózkowej tylko takie atestowane (np. firma Bobowózki ma sporo takich ofert na swojej stronie). My właśnie tak kupowaliśmy przy pierwszym maluchu. Wózek 2w1 od razu w zestawie z fotelikiem w tym samym sklepie (czyli wychodziło jakby 3w1) i przez to było taniej.

Co do wpinania fotelika w stelaż i zakupów to jak najbardziej. Sama tak robiłam. Bardziej chodziło mi o jakieś 2-3 godzinne spacery. Sporo takich mam widzę w parku.
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Otworzyłas mi oczy :D nie wyobrazam sobie wychodzic na dlugie spacery z maluchem w nosidelku, przeciez tam mu ciasno :( gondola ma być duza i ma mu byc wygodnie, bo pozniej w zyciu bedzie mial wiele razy pod gorke pewnie :p

NiecierpliwaKarolina, gosia1991 lubią tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

‹‹ 334 335 336 337 338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ