X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Blondas_29 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katbery nam mówił żeby zaczekać do 6 miesiąca to wtedy są 2 dawki. To jest podobno najbardziej bolesna szczepionka :/

w4sqs65gyz0a6r5s.png

Wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda! <3
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondas_29 te kulki to Ricinus communis 5ch. Podobno nie ma dawkowania na opakowaniu, ale wyczytałam, ze najlepiej brać 3 razy dziennie po 5 granulek.

Była u mnie kolezanka z 2 miesiące starszym od Kingi synkiem. O matko, ale dom wariatów! Na początku Kinga wrzeszczała, a jak się uspokoiła, to chłopczyk zaczął i tak na zmianę... aż wreszcie się zsynchronizowali, ryczeli na raz, dostali jeść i poszli spać. No masakra, wykończona już jestem dzisiejszym dniem ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja taka jestem nadgorliwa czy też byście sie wkurzyly jakby teściowa dotykala surowych jajek,wyszła z wc i nie umyla rak i zaczęłaby się bawić z waszym dzieckiem ? No kurde można powtarzać żeby ręce ma myć i nie dociera !!!! Poza tym przychodzi i robi mi porządki,wyrzuca śmieci,przekłada w szafkach,robi pranie. No chyba mnie krew zaleje :/ muszę chyba z mężem pogadać bo już tego nie ogarniam :/

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u lekarza. Mówi, ze ewidentnie coś uczula. Od nowego roku nie jem mleka, jaj, kakao. Skóra w bardzo złym stanie, zaczyna pękać, jeszcze trochę i bedą sie robić ranki i pęcherze. Mowię czego nie jem od nowego roku i co jem. Powiedziała ze poprawa jakaś juz powinna byc skory a nje ma i ze w sumie Po tym co jem to juz nie wiadomo bo Orawie nic nie jem. I nje ma na co czekac bi skóra zła i nutramigen do poniedziałku, zobaczymy czy będzie poprawa. A ja do poniedziałku co 3h lakatator żeby nje stracić pokarmu .

43kth371haww2z0j.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek wrote:
    Byliśmy u lekarza. Mówi, ze ewidentnie coś uczula. Od nowego roku nie jem mleka, jaj, kakao. Skóra w bardzo złym stanie, zaczyna pękać, jeszcze trochę i bedą sie robić ranki i pęcherze. Mowię czego nie jem od nowego roku i co jem. Powiedziała ze poprawa jakaś juz powinna byc skory a nje ma i ze w sumie Po tym co jem to juz nie wiadomo bo Orawie nic nie jem. I nje ma na co czekac bi skóra zła i nutramigen do poniedziałku, zobaczymy czy będzie poprawa. A ja do poniedziałku co 3h lakatator żeby nje stracić pokarmu .

Nie do końca się zgodzę. Alergen może się utrzymywać we krwi do 6 tygodni. U syna poprawa zaczynała się po 2-3 tygodniach (poprawa to nie znaczy, że wszystko znikało). Poza tym dieta to jedno, a sama skóra tez potrzebuje pielęgnacji. Polecam Lipikar Baume AP+ z La Roche Posay. U nas przy AZS sprawdza się rewelacyjnie.

No i z dietą pamiętaj, że musisz bardzo pilnować wszystkiego. Tak jak pisałam trzeba czytać składy. Często w wędlinach lub parówkach jest mleko. Jak wykluczasz mleko to tez masło i wszystkie margaryny, ktore zawierają mleko lub serwatkę (my jemy Ramę 100% roślinną), jak jajka to np. makarony bez jaj trzeba kupować. Głupi chrzan ma mleko w składzie. Trzeba naprawdę wszystko sprawdzać.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, czytam wszystkie składy.
    Po 10 dniach brak poprawy skóry, jest tylko bardziej sucha

43kth371haww2z0j.png
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba pierwszy, "odczuwalny" skok rozwojowy. Non stop na ręce, płacz z byle powodu, zabawki bawią tylko przez minutę, jedzenie co dwie godziny, jedynie na przewijaku rozmowa z matką przez 15 min pozwoliła uspokoić. Już dawno się tak nie zmęczyłam.
    Zastanawiam się, czy kupki 4 razy dziennie (ale mała ilość w pieluszce) to normalne? Karmię mm, ale tym gęstym z AR.

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko nie chce jeść tzn zjada po 5 min z każdej piersi i jak chce dokarmiac butelka to bardziej ja gryzie niż pije. Boję się że się nie najada. Nie płacze ale.czy można się najeść w 5 min ? To najbardziej mnie wkurza że przy kp nie wiem ile zje :/

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek u mnie po Nutramigenie odrazu poprawa mam nadzieje ze i u was poprawi sie bo szkoda maluszek sie meczy

Karolina ale masz diete podziwiam
    Ja tez mam Lipkar do smarowania i kąpania.
    To mi alergolog polecil.

Monika straszne z ta tesciowa niewyobrazam sobie jak mozna nie myc rak. Moj starszy wyladowal w szpitalu bo zarazil sie jakas bakteria co na jajkach albo w drobiu jest od tamtej pory mam fiola na tym punkcie i pilnuje wszystkich zeby rece myli..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea A jakie miał objawy ? Jakieś zatrucie ? Bardzo jestem zła i bardzo się boję żeby nie zachorował. Ah

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poradzcie coś, dziś mam gorszy dzień i jestem załamana :( Pola w dzień usnie na 30 minut maksymalnie, smoczek nie pomaga by spała dalej. Niby wyspana, ale pi chwili już ziewa i zaczyna robić się marudna.. Nie chce też jeść wtedy.. Śpi bardzo płytko.. jeszcze niedawno cały spacer potrafiła przespać i po nim również, a teraz nawet na spacerze równo po 30 minutach się budzi.. spotkalyscie się z takim czymś ? Nie mogę już patrzeć jak się męczy :(

zpbnroeqnmec200u.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, jak najbardziej masz rację. Ręce trzeba myć mając kontakt z dzieckiem. Przecież wracając z dworu można przynieść na dłoniach jakiś syf (np. bakterie, wirusy). Różnych przedmiotów dotykamy w sklepach, autobusach, kichamy w swoje ręce. A kwestię porządkowania w domu pozostawię bez komentarza... A czy to nie jest ta sama teściowa, która twierdziła, że się za bardzo nad sobą rozczulasz, gdy miałaś w ciąży zawroty głowy i musiałaś się położyć? Czy jednak z kimś Cię pomyliłam?

Misia, u mojego syna nastroje są jak sinusoida. Są dni, że sobie długo gugamy, uśmiecha się, twardo i długo śpi. Ale są też okresy, gdy marudzi, jest niespokojny, z trudnością zasypia i ma płytki sen. To są właśnie ewidentne skoki. Trzeba przetrwać. To jedyna rada.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 ale to już trwa ponad tydzień, myślisz że tak długo ?

zpbnroeqnmec200u.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea - tzn po jakim czasie wysypka ustąpiła? I czy dawalas tylko mm a teraz kp i mm czy jak?

43kth371haww2z0j.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała tez ma rozne nastroje. Raz marudzi od rana do wieczora a innym razem dziecko aniol.
    Pewne jest tylko to ze przespi noc. Jak juz jest 21 to jestem spokojna ze bedzie spac do rana.
    Srednio spi 10h w nocy. Dzisiaj spala do 8 rano..

A w dzien roznie, zazwyczaj 2 drzemki po 30-40 min. Czasami na rekach.. I 1 dluzsza, ok. 1,5-3h.
    Dzisiaj byla fajna. Bujala sie w nowym bujaczku i smiala sama do siebie, potem nosilam ja w nosidelku, potem na macie lezala. A teraz niby spi.. Ale zobaczymy czy twardo juz..
    Ale zas 3 dni temu non stop jeczala i stekala! :) w takie dni chce mi sie plakac razem z nia.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka tak to jest ta teściowa :/ eh

Ile razy dziennie jedzą wasze dzieci ? Pytanie dla dziewczyn które karmią kp i mieszanie ?

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest 21 A moje dziecko jadło 4 razy licząc od godziny 5 rano. Spi po 4 godziny. Mam wybudza ? Ciągła zagadka ile zjada z piersi i czy się najada. Masakra

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że na dzień przybiera średnio przez ten tydzień 27 g ale ssie pierś tak Jak pisałam po 5 min z każdej.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, jest możliwe, ze dziecko w 5 minut się najada, o ile bardzo efektywnie ssie pierś. Ma więcej siły niż noworodek i już wie jak to robić, wiec idzie szybciej. Nasze karmienie skróciło się z godziny do 15 minut :)
    Moja Kinga je 6 razy, czasem 5 a czasem 7- to przez to, ze długo spi w nocy i się nie budzi. Liczba karmien z wiekiem dziecka będzie spadać. Nie wybudzaj, jeśli dobrze przybiera na wadze.

monika30, edka85 lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym nie myciem rąk to przesada, okej rozumiem ale nie toleruje jak ktoś całuje raczki (tak kiedyś robili), ale nie mycie rąk ?! Serio? Jedno wielkie siedlisko bakterii.

U nas tez różnie. Julka przez ostatnie dni, a może nawet tygodnie nie spi długo w ciągu dnia, takie typowe drzemki, szybko się wybudzala, tez się martwiłam, ale dwa ostatnie dnia były ok pospala dłużej w ciągu dnia.
    Za to dzisiaj zafundowala wieczorny godzinny maraton płaczu. Niewiadomo dlaczego. Stałam z nią w łazience przy włączonym kranie (taa bardzo ekologicznie) bo taka była zapatrzona ze nie płakała. A ślini się niemiłosiernie. Mam nadzieje ze to jakieś odreagowanie, a nie zwiastun ząbkowania.

Monika moja tez je przez 5-10 minut, tak od początku ma i przybiera dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 21:28

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
‹‹ 927 928 929 930 931 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ