WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Blondas_29 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katbery nam mówił żeby zaczekać do 6 miesiąca to wtedy są 2 dawki. To jest podobno najbardziej bolesna szczepionka :/

w4sqs65gyz0a6r5s.png

Wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda! <3
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondas_29 te kulki to Ricinus communis 5ch. Podobno nie ma dawkowania na opakowaniu, ale wyczytałam, ze najlepiej brać 3 razy dziennie po 5 granulek.

Była u mnie kolezanka z 2 miesiące starszym od Kingi synkiem. O matko, ale dom wariatów! Na początku Kinga wrzeszczała, a jak się uspokoiła, to chłopczyk zaczął i tak na zmianę... aż wreszcie się zsynchronizowali, ryczeli na raz, dostali jeść i poszli spać. No masakra, wykończona już jestem dzisiejszym dniem ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja taka jestem nadgorliwa czy też byście sie wkurzyly jakby teściowa dotykala surowych jajek,wyszła z wc i nie umyla rak i zaczęłaby się bawić z waszym dzieckiem ? No kurde można powtarzać żeby ręce ma myć i nie dociera !!!! Poza tym przychodzi i robi mi porządki,wyrzuca śmieci,przekłada w szafkach,robi pranie. No chyba mnie krew zaleje :/ muszę chyba z mężem pogadać bo już tego nie ogarniam :/

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u lekarza. Mówi, ze ewidentnie coś uczula. Od nowego roku nie jem mleka, jaj, kakao. Skóra w bardzo złym stanie, zaczyna pękać, jeszcze trochę i bedą sie robić ranki i pęcherze. Mowię czego nie jem od nowego roku i co jem. Powiedziała ze poprawa jakaś juz powinna byc skory a nje ma i ze w sumie Po tym co jem to juz nie wiadomo bo Orawie nic nie jem. I nje ma na co czekac bi skóra zła i nutramigen do poniedziałku, zobaczymy czy będzie poprawa. A ja do poniedziałku co 3h lakatator żeby nje stracić pokarmu .

43kth371haww2z0j.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek wrote:
    Byliśmy u lekarza. Mówi, ze ewidentnie coś uczula. Od nowego roku nie jem mleka, jaj, kakao. Skóra w bardzo złym stanie, zaczyna pękać, jeszcze trochę i bedą sie robić ranki i pęcherze. Mowię czego nie jem od nowego roku i co jem. Powiedziała ze poprawa jakaś juz powinna byc skory a nje ma i ze w sumie Po tym co jem to juz nie wiadomo bo Orawie nic nie jem. I nje ma na co czekac bi skóra zła i nutramigen do poniedziałku, zobaczymy czy będzie poprawa. A ja do poniedziałku co 3h lakatator żeby nje stracić pokarmu .

Nie do końca się zgodzę. Alergen może się utrzymywać we krwi do 6 tygodni. U syna poprawa zaczynała się po 2-3 tygodniach (poprawa to nie znaczy, że wszystko znikało). Poza tym dieta to jedno, a sama skóra tez potrzebuje pielęgnacji. Polecam Lipikar Baume AP+ z La Roche Posay. U nas przy AZS sprawdza się rewelacyjnie.

No i z dietą pamiętaj, że musisz bardzo pilnować wszystkiego. Tak jak pisałam trzeba czytać składy. Często w wędlinach lub parówkach jest mleko. Jak wykluczasz mleko to tez masło i wszystkie margaryny, ktore zawierają mleko lub serwatkę (my jemy Ramę 100% roślinną), jak jajka to np. makarony bez jaj trzeba kupować. Głupi chrzan ma mleko w składzie. Trzeba naprawdę wszystko sprawdzać.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, czytam wszystkie składy.
    Po 10 dniach brak poprawy skóry, jest tylko bardziej sucha

43kth371haww2z0j.png
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba pierwszy, "odczuwalny" skok rozwojowy. Non stop na ręce, płacz z byle powodu, zabawki bawią tylko przez minutę, jedzenie co dwie godziny, jedynie na przewijaku rozmowa z matką przez 15 min pozwoliła uspokoić. Już dawno się tak nie zmęczyłam.
    Zastanawiam się, czy kupki 4 razy dziennie (ale mała ilość w pieluszce) to normalne? Karmię mm, ale tym gęstym z AR.

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko nie chce jeść tzn zjada po 5 min z każdej piersi i jak chce dokarmiac butelka to bardziej ja gryzie niż pije. Boję się że się nie najada. Nie płacze ale.czy można się najeść w 5 min ? To najbardziej mnie wkurza że przy kp nie wiem ile zje :/

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek u mnie po Nutramigenie odrazu poprawa mam nadzieje ze i u was poprawi sie bo szkoda maluszek sie meczy

Karolina ale masz diete podziwiam
    Ja tez mam Lipkar do smarowania i kąpania.
    To mi alergolog polecil.

Monika straszne z ta tesciowa niewyobrazam sobie jak mozna nie myc rak. Moj starszy wyladowal w szpitalu bo zarazil sie jakas bakteria co na jajkach albo w drobiu jest od tamtej pory mam fiola na tym punkcie i pilnuje wszystkich zeby rece myli..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea A jakie miał objawy ? Jakieś zatrucie ? Bardzo jestem zła i bardzo się boję żeby nie zachorował. Ah

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poradzcie coś, dziś mam gorszy dzień i jestem załamana :( Pola w dzień usnie na 30 minut maksymalnie, smoczek nie pomaga by spała dalej. Niby wyspana, ale pi chwili już ziewa i zaczyna robić się marudna.. Nie chce też jeść wtedy.. Śpi bardzo płytko.. jeszcze niedawno cały spacer potrafiła przespać i po nim również, a teraz nawet na spacerze równo po 30 minutach się budzi.. spotkalyscie się z takim czymś ? Nie mogę już patrzeć jak się męczy :(

zpbnroeqnmec200u.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, jak najbardziej masz rację. Ręce trzeba myć mając kontakt z dzieckiem. Przecież wracając z dworu można przynieść na dłoniach jakiś syf (np. bakterie, wirusy). Różnych przedmiotów dotykamy w sklepach, autobusach, kichamy w swoje ręce. A kwestię porządkowania w domu pozostawię bez komentarza... A czy to nie jest ta sama teściowa, która twierdziła, że się za bardzo nad sobą rozczulasz, gdy miałaś w ciąży zawroty głowy i musiałaś się położyć? Czy jednak z kimś Cię pomyliłam?

Misia, u mojego syna nastroje są jak sinusoida. Są dni, że sobie długo gugamy, uśmiecha się, twardo i długo śpi. Ale są też okresy, gdy marudzi, jest niespokojny, z trudnością zasypia i ma płytki sen. To są właśnie ewidentne skoki. Trzeba przetrwać. To jedyna rada.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 ale to już trwa ponad tydzień, myślisz że tak długo ?

zpbnroeqnmec200u.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea - tzn po jakim czasie wysypka ustąpiła? I czy dawalas tylko mm a teraz kp i mm czy jak?

43kth371haww2z0j.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała tez ma rozne nastroje. Raz marudzi od rana do wieczora a innym razem dziecko aniol.
    Pewne jest tylko to ze przespi noc. Jak juz jest 21 to jestem spokojna ze bedzie spac do rana.
    Srednio spi 10h w nocy. Dzisiaj spala do 8 rano..

A w dzien roznie, zazwyczaj 2 drzemki po 30-40 min. Czasami na rekach.. I 1 dluzsza, ok. 1,5-3h.
    Dzisiaj byla fajna. Bujala sie w nowym bujaczku i smiala sama do siebie, potem nosilam ja w nosidelku, potem na macie lezala. A teraz niby spi.. Ale zobaczymy czy twardo juz..
    Ale zas 3 dni temu non stop jeczala i stekala! :) w takie dni chce mi sie plakac razem z nia.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka tak to jest ta teściowa :/ eh

Ile razy dziennie jedzą wasze dzieci ? Pytanie dla dziewczyn które karmią kp i mieszanie ?

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest 21 A moje dziecko jadło 4 razy licząc od godziny 5 rano. Spi po 4 godziny. Mam wybudza ? Ciągła zagadka ile zjada z piersi i czy się najada. Masakra

• monika30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że na dzień przybiera średnio przez ten tydzień 27 g ale ssie pierś tak Jak pisałam po 5 min z każdej.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, jest możliwe, ze dziecko w 5 minut się najada, o ile bardzo efektywnie ssie pierś. Ma więcej siły niż noworodek i już wie jak to robić, wiec idzie szybciej. Nasze karmienie skróciło się z godziny do 15 minut :)
    Moja Kinga je 6 razy, czasem 5 a czasem 7- to przez to, ze długo spi w nocy i się nie budzi. Liczba karmien z wiekiem dziecka będzie spadać. Nie wybudzaj, jeśli dobrze przybiera na wadze.

monika30, edka85 lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym nie myciem rąk to przesada, okej rozumiem ale nie toleruje jak ktoś całuje raczki (tak kiedyś robili), ale nie mycie rąk ?! Serio? Jedno wielkie siedlisko bakterii.

U nas tez różnie. Julka przez ostatnie dni, a może nawet tygodnie nie spi długo w ciągu dnia, takie typowe drzemki, szybko się wybudzala, tez się martwiłam, ale dwa ostatnie dnia były ok pospala dłużej w ciągu dnia.
    Za to dzisiaj zafundowala wieczorny godzinny maraton płaczu. Niewiadomo dlaczego. Stałam z nią w łazience przy włączonym kranie (taa bardzo ekologicznie) bo taka była zapatrzona ze nie płakała. A ślini się niemiłosiernie. Mam nadzieje ze to jakieś odreagowanie, a nie zwiastun ząbkowania.

Monika moja tez je przez 5-10 minut, tak od początku ma i przybiera dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 21:28

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
‹‹ 927 928 929 930 931 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ