Rocznik 1981. Jesteście szczęściary?
-
WIADOMOŚĆ
-
Annie to, ze za malo lekarzowi chodzilo o to ze maly ma (mial) duzy apetyt i duzo przybieral a tetaz nadchodzi czas kiedy koncza mu sie zapasy zelaza ktore zgromadzil kiedy byl w brzuszku u mamusi. Jesli by tak nie rosl szybko to na dluzej tego zapasu by starczylo. Dzis bylismy u prowadzacej pediatry i wykluczyla powiazanie jego nastroju, drazliwosci i slabego apetytu ze szczepieniem choc przyznala ze szczepionka na pneumokoki dla dzieci bywa bolesna dlatego maly tak mi sie darl po szczepieniu. Generalnie po tej refundowanej gdzie jest pelnokomorkowy ksztusiec to moglby dac objawy powyzej a my mielismy 5 w 1.
Annie a Twoja miala te pneumokoki, ktore i jak przeszla?
Dostalismy skierowanie na badania z krwi, jutro jedziemy na pobranie i jak go ogladalam to slabo zylki widac. Mam nadzieje, ze mi go bardzo nie wymecza ale jak mus to mus trzeba wiecej wiedziec. Doktorka sama powiedziala ze maly blady.
Odnosnie rozszezania diety jeszcze sie wstrzymuje, do 5.06 niedaleko to maly bedzie mial pelne 5-cy a rozpoczety 6-ty. Przypuszczam Annie, ze Ty wprowadzilas pokarmy stale po pelnym 6-tym miesiacu?
Zobacze co z krwi wyjdzie i po tej calej lekturze oraz wizycie u pediatry zdecyduje
Katta tak jak pisze Annie na poczqtku moze bolec zanim cialo przywyknie. Jestem bardzo ciekawa jak idzie pieluszkowanie
Pozdrawiam
Synio 02.02.2006 31tc cc Aniołek [*] ( 8/11tc ) XI.2015 Synio 05.01.18 39tc sn
-
kattalinna wrote:Szukam smoczka... Od trzech godzin próbujemy uśpić Anię, a ta domaga się tylko piersi. Z tego karmienia już było przebieranie bo ulewa strasznie. Głodna nie jest, ssie kciuka. Polecacie coś w miarę bezpiecznego przy kp
Katta moj tez mial silny odruch ssania juz w szpitalu sie zaczelo i jedna polozna powiedziala dac smoczka a druga zeby podawac swoja piers ile potrzebuje bo teraz maluszek programuje swoj zapas jedzonka na przyszlosc. Dwie noce mielismy takie ze prawie wcale nie spalam, w domu tez sie powtorzylo ale pokarmu zaprogramowal sobie duzo tylko leniuszek bo ssac mu sie piersi nie chcialo butelka latwiejsza.
Ania zasypia Ci przy piersi? Byc moze potrzebuje tez Twojej bliskosci jesli przystawiasz i zasypia. Pozostaje spelnic zyczenie bo to malenstwo jeszcze na wychowanie przyjdzie czas.
Kiedy masz srodowiskowa? Mozesz zamowic wizyte jesli potrzebujesz do 6 tyg przychodzi.Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Greetta, dzięki że pytasz o pieluszki jestem zakochana! Nie sądziłam, że to takie proste mąż z dumą składa tetrę po praniu, zmiana zajmuje trochę więcej czasu niż pampersa, ale to kwestia wprawy, dla mnie to wygodniejsze do zakładania i tak. Pranie nie stanowi żadnego problemu bo pierze pralka a i tak nastawiałam się na czestsze przy małym dziecku. Do tego wszystkiego dochodzi radość, gdy biorę zgrzane dziecko w te tropiki, zdejmuję pieluchę a tam chłodna pupa szczerze polecam wielopieluchowanie nigdy nie jest za późno jest coś takiego jak pieluchoteki - można wypożyczyć zestaw żeby przetestować czy i co się sprawdzi przy dziecku. Jest to darmowe, niektóre pieluchoteki pożyczają wysyłkowo też, gdyby w okolicy nie było.
Co do smoka, to dziś kupimy. Na te momenty gdy już bardzo najedzona i śpiąca ale chce ssać. Wtedy ani przytulanie nie działa, ani nic. W nocy mąż użyczył jej swojego palca, poskutkowało. Teraz jest strasznie gorąco, w sypialni duchota. Na pewno dużo z tego to po prostu pragnienie i picie. Zasypia przy piersi a po chwili znowu ciumkanie piąstek i kciuków. Ja jej nie zabieram siebie. Ale nawet przytulona do piersi czy leżąca mnie się denerwuje. Szkoda mi maleństwa.
A położna już u nas była w piątek, odmieniła nasze życie bo pomogła nam przystawić Anię i przekonać ją do piersi od tej pory nie było butli a mm wystawione na olxGreetta lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, nie pisałam kilka dni bo w niedziele mieliśmy chrzest Dominiki. Nawet nie sądziłam, ze będzie to tak bardzo wzruszające.
Ale u Was się dzieje...
Katalina cieszę się bardzo, ze udało ci się z kp. Pamietam jak w pewnym momencie w szpitalu Domińika oduczyła się piersi bo kazali mi dokarmiać i nagle nie wiedziała co zrobić z cyckiem w buzi , w każdym razie ja pomyślałam wtedy, ze już koniec z kp i płakać mi się chciało, ale na szczęście pani od kp nie dała za wygrana . Tak, ze gratuluje wytrwałości dziewczyny. W ogóle się cieszę, ze wszystko u was dobrze. A byłyście już na spacerze? Czy jeszcze nie masz siły?
Greta odnośnie dokarmiania to w sumie mi pediatra powiedziała, ze w 6 miesiącu, ale, ze 6 miesiąc to w momencie jak skończy 5. Czyli niepełny 6 miesiąc. Ja mam zamiar od pełnego 6 miesiąca zacząć, zwłaszcza, ze Dominika bardzo się zainteresowana jak widzi, ze coś jem . Chyba, ze okazałoby się, ze leci z wagi, bo ostatnio w ciągu dnia o wiele mniej je. Jeśli chodzi o ten mięsień to ja mam na całej długości, jeśli u ciebie jest tylko w okolicy pępka to masz o wiele łatwiej. Na szczęście z 4 zmniejszyło mi się na 1,5 palca, ale przy pępku mam jakieś 2 nadal. Jeśli chodzi o ćwiczenia to coś znajdę i podeśle ci link, tzn coś co jest zbliżone do moich ćwiczeń od fizjoterapeutki. Jeśli chodzi o szczepeńienia to ja szczepie tylko na to co jest obowiązkowe, na nic więcej. Ja w ogóle jestem bardziej z tych co to by najchętniej w ogóle nie szczepili na szczęście Dominisia dobrze znosi szczepionki póki co. A te pneumokoki to są ponadprogramowe z tego co się orientuje?
Annie zgadzam się z Greta, ze masz wielka wiedzę i fajnie, ze się z nami nią dzielisz . Ale powiem ci, ze bardzo wiele osób, tzn kobiet w wieku naszych mam mńiej więcej to czesto są w szoku jak mówię ze karmie piersią i tylko piersią. Chyba nie jest to takie powszechne. Jak przejdziemy do pokarmów stałych to na pewno będę cię nudzić o pomoc.
Jeśli chodzi o szyjkę to nie robię z nią nic poza dokładnym wycierańiem i wietrzeniem, tzn dużo kładę ja na brzuszku i dużo noszę i jest już lepiej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 08:08
Dakota -
Dakota, spacerujemy i to całkiem sporo, wczoraj trzeci raz i stwierdziłam, że jednak dla mnie za dużo bo zrobiliśmy jakieś 5 km. W poniedziałek zostały mi zdjęte szwy, ale ciągle jestem obolała i mam wrażenie jakby wszytko miało mi wypaść. Do tego dokucza mi ból biodra, nie mogę stanąć na prawej nodze i chodzę jak Quasimodo. Liczę na to, że jedno i drugie minie niebawem.
Widzę, że mamy podobne podejście do szczepień Ania w szpitalu była szczepiona dopiero w 3 dobie. Podobno nie ma to znaczenia, bo należałoby kilka miesięcy odczekać. Ale te 3 dni były dla mnie ok. Była wtedy po masie badań, potwierdzone, że jest zdrowa, żadnej infekcji itp.
Gratuluję chrztu Dominik też już bym chciała Anię chrzcić, ale musimy czekać -
Nie mam czasu nadrobić, wiec pisze na szybko do Katt.
Katt, co do pustych piersi: dziecko najpierw pije mleko zgromadzone, ale pózniej organizm produkuje mleko na bieżąco, dlatego wywalam oczy jak pediatra sie pytała, czy odciągając pokarm, żeby zobaczyć ile mam pokarmu. Laktator nigdy nie ukoi tyle ile dziecko! Najważniejsza jest waga dziecka (a to pewnie sprawdza połozna) i mokre pieluszki
Ja rozszerzenie diety tz planuje po 6 miesiącu. A dokładnie po 6 miesiącu i 5 dniach, bo chce zacząć 1 sierpnia.
Styczniowki, czy wasze dzieci obracają sie już z pleców na brzuszek?kattalinna, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Ja jeszcze go Grety- ciemieniuszka zeszła już jakiś czas temu na szczęście ale dopiero po specyfiku przepisany:orzez pediatrę, a co do rodzeństwa dla Domińiki to oczywiscie planujemy, mąż jedno ja dwoje hehe. Czas pokaże, ale chce odczekać min rok, lekarka nawet 1,5 zalecała.
Katalina to chyba tylko ja przesiedziałem prawie 2 miesiące w domu po porodzie. Super, ze spacerujecie, my tez No ale Dominika już duża to normalne . Tak właśnie zadałam to pytanie ze względu na „obolałość” po SN o której dużo słyszałam. I dziękuje za gratulacje, wielkie przeżycie i wzruszenie i stres, większy niż przed ślubem .
Ktosiowa, Dominika się nie obraca.Dakota -
ktosiowa wrote:
Styczniowki, czy wasze dzieci obracają sie już z pleców na brzuszek?
Ktosiowa moj juz wczesniej obracal sie z pleckow na brzuszek i odwrotnie tylko robil to niezdarnie i awanturoawl sie przy tym aa dzis jak pileczka pierwszy raz przeturlal sie w ta i spowrotem jak na pstrykniecie palcami zrobil sie taki zdolny dopiero od tego poniedzialku polubil lezenie na brzuszku serio wczesniej placz i awantury przy tym a tu taka zmiana. To sie chyba nazywa skok rozwojowy
Fajnie ze sie odzywasz i wszystkie Cie tu rozumiemy dlaczego pokaz malego Ktosia i napisz jak to zrobilas bo ja jestem nirmalnie tempa w tej kwestii albo nie umiem albo mam za malo oamieci w telefonie
Dakota super ze juz po chrzcinach, wszystkiego dobrego z tej okazji dla Dominisi ja rowniez chcialam wczesniej ale tez czekamy do 18.08.18.
Katta podziwaim za te pieluszki i nie ukrywam ze mnie to troszke interesuje musze sie w ten temat zaglebic.
Spacery sa super ale musisz jeszcze troszke "poodpoczywac".
A ja wnerwiona na meza bo dopiero dzis na pobranie z malym jedziemy a ja konkretna babke umowilam do malego na to kucie a on mi sie spoznil bo konus sprawunki zalatwial i sie zagadal. Wnerwia mnie to bo kiedy jest czas to owszem ale on nie potrafi powiedziec przepraszam nie mam czasuktosiowa lubi tę wiadomość
-
Greetta, jesli Cię interesuje temat wielo to zachecam gorąco do zgłębienia cytuję to co pisałam Karoluś na różu. Jeśli masz fb to mogę podać linki do grup, świetne kompendium wiedzy, dziewczyny fajnie doradzają co gdzie i jak. W miarę możliwości też służę, choć doświadczenie mam małe jeszcze.
kattalinna wrote:Alicja, z tego co wiem, niektóre dzieci nie tolerują uczucia mokro, innym to bez różnicy można wtedy stosować wkłady albo takie wkładki mniejsze np. polarowe, które odciągają wilgoć od skóry. Rodzajów jest sporo, materiały naturalne, syntetyczne, bardziej i mniej chłonne - zawrót głowy
Ciągle zapominam podpytać mamę jak ona tych pieluch używała, bo my wszyscy na tetrze. Ba, ja nawet brata przewijałam, tylko zupełnie nie pamiętam jaki był system.
Karoluś, akurat te ze zdjęcia to są takie gotowce na zasadzie pampersów, mają w środku wszyte warstwy chłonne: zakłada się na pupę i już. Ale są też takie, które się zakłada właśnie na choćby tetrę z materiału nieprzemakalnego (ale oddychającego, w przeciwieństwie do ceratki). Te zewnętrzne mogą być też z wełny i ja się głównie ten system nastawiam, przy okazji dowiedziałam się o właściwościach termoregulacyjnych i antybakteryjnych wełny - nie miałam pojęcia o nich!
Na początek wrzucam linka chyba sensownego bloga mamy wielopieluchującej z takim kompendium wiedzy dla początkujących. Jak już mniej więcej wie się o co chodzi, to łatwiej szukać dalszych informacji
http://www.budujacamama.pl/search/label/pielucha%20wielorazowa?m=1
I jeszcze do jednego sklepu, nie robiłam tam zakupów (jeszcze) ale oni też mają sporo informacji. Dawkę wiedzy zebrałam też z yt, chociaż nie ma tam jakoś dużo, ale coś się pokazuje.
https://pieluszki.chmurkabiala.pl
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 13:50
Greetta lubi tę wiadomość
-
Stasio jakos przetrwal pobranie krwi, zylki nie mogla mu znalezc ale udalo sie. Maly caly mokry z placzu, nie dziwie sie no i wyszla nam niedokrwistisc poza tym jeszcze kilka innych parametrow poza normami ale jeszcze nie wiem o co chodzi w nocy poczytam. W piatek do lekarza.
Katta dzieki, a fb nie mam. Wiem, wiem nie masz fb nie zyjesz jakis daje rade skorzyatm z tego co przeslalas.
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Annie1981 napisała:
1. Jeżeli wchodzisz z telefonu to w prawym górnym rogu klikasz takie trzy poziome kreseczki i wybierasz "dodaj zdjęcie" (na pomarańczowym tle). Jeżeli z kompa to ta funkcja chyba od razu jest dostępna w prawym górnym rogu.
2. Wybierasz "wybierz plik" (na niebieskim tle) i wybierasz zdjęcie z lokalizacji
3. Kiedy załaduje się zdjęcie klikasz na "bez ograniczeń wiekowych" (na białym tle, poniżej zdjęcia)
4. Klikasz "zapisz zdjęcie"
5. W pozycji "Rodzaj kodów" wybierasz "fora dyskusyjne" (poprzez kliknięcie na strzałkę w dół)
6. W pozycji "Rozmiar zdjęcia" zostawiasz "500 pikseli"
7. W pozycji "po kliknięciu na zdjęcie" wybierasz "nie rób nic"
8. Pod zdjęciem klikasz w "kopiuj do schowka"
9. Wklejasz ten link do wiadomości w forum. Będzie wyglądał mniej więcej tak [IMG]https://images82.fotosik.pl....[/IMG]. Kiedy wyślesz wiadomość na forum ten link zamieni się w zdjęcie.Greetta lubi tę wiadomość
-
Ktosiowa super Ktosiek Twoj maluszek jest jaki usmiech, jaki slodziak przegapilam pierwsze foto na rozowej stronie ale tu zdarzylam Jak maly ma na imie?
Postaram sie ogarnac foto mojego
Ps. Dzisiaj mialam starcie ze "starszym" pokoleniem odnosnie niedokrwistosci u malego, uslyszalam ze dziecku trzeba dac mm z zelazem a nie piersia karmic Leniwe baby mysla, ze tylko dziecku potrzeba kitu w buzie napchac i niech lezy, spi kilka godzin bo wtedy dobrze "chowane" jak za ich czasow. Jestem zdumiona glupota i niewiedza doswiadczonych ludzi!! A najgorsze jest to ich przekonanie o slusznosci tego co mowia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 22:37
-
Greetta, niestety te ich przekonania są tak głębokie, że nic nie zrobisz z tym. Ja to widzę u własnej mamy. Urodziła 5 dzieci, ostatnie 30 lat temu. Ma doświadczenie ale... właśnie oparte na wielu "prawdach", które dziś są już dawno obalone. Teraz na topie u nas ubieranie dziecka. Nie mogę tak na goło dziecka na dwór (sukienka i pielucha albo body krótkie), na noc żeby rączki w długim były. A mleka dużo piję? Bo jak się karmi, to trzeba mleko (tu już wiei rozumie, że to tak nie działa). Ania ma dopiero 11 dni a moja mama mieszka 230 km od nas. Aż boję się co będzie jak tu przyjedzie...
Uwagi co do karmienia pewnie będzie miała teściowa za to.Greetta lubi tę wiadomość
-
Kattalina. Smoczek nie bardzo jest bezpieczny przy KP. Ewentualnie po 5 tygodniu. Wcześniej to jest ryzyko zaburzenia odruchu ssania i złożenie zbyt małego zapotrzebowania na mleczko na przyszłe miesiące.
Tu możesz o tym poczytać
http://dziecisawazne.pl/smoczek-jest-zamiennikiem-piersi-nie-odwrotnie/
https://sisandkids.pl/dawalam-i-plakalam-zabralam-i-nie-zaluje/
https://klebek-uczuc.pl/smoczek-dla-niemowlaka-wady-zalety/
Gretta. Zapasy żelaza zaczynają się kończyć koło 6 miesiąca, nie koło 4go. A to, że on jest większy to nie ma nic do rzeczy. Tak jak podesłałam Ci w linku, nawet jak już się skończyły i jest anemia, to nie ma wskazania do rozszerzania diety.
Ja zaczęłam BLW tydzień przed skonczeniem 6 miesiąca.
Emilka bardzo dobrze przeszła penumokoki, nic jej nie dolegało. Nie wiem za bardzo które ona miała. Ja biorę to co oferuje przychodnia w UK, a wyboru nie ma.
Jaką macie ładna datę chrzcin
Dakota. Super, że chcesz czekać do 6 miesiąca. Jeżeli jednak ona będzie leciała z wagi to tym bardziej się nie rozszerza diety. Ona nie za dużo zje, bo mały żołądek i go niepotrzebnie zapcha tak, że na mleko może być mniej miejsca. Warzywka nie są za bardzo kaloryczne, mleko jest bardziej wartościowe.
A to, że Dominika interesuje się, że jecie to jest normalne. Dzieci w tym wieku interesują się wszystkim co robią rodzice, natomiast nie jest to objaw gotowości do rozszerzania diety.
Dziękuję za komplementy Niestety właśnie od pokolenia naszych mam zaczęły się problemy z KP. Dużo czynników się na to składa np. porody w szpitalach i rozdzielanie dziecka od matki, czy powstanie i marketing MM albo karmienie według schematu a nie na żądanie. Dlatego nasze mamy niestety nie są osobami, które nam pomogą w długim KP.
Z rozszerzaniem diety chętnie podzielę się wiedzą, także pytaj
Ktosiowa. Bardzo mądrze mówisz
Nie zdążyłam zobaczyć ktosika. Może jeszcze kiedyś się uda.
Greetta lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie lekarz mowil co mowil jak kazdy jeden inne metody "leczenia" wprowadza tak jak pod czas ciazy jeden jedno a drugi co innego i tez czlowiek glupial przy tym.
Jedno jest pewne Stasio ma zelazo na poziomoe 38 przy normach 65-170. Jutro wizyta.
Ps. Dziewczyny jaka wit. D3 podajecie dzieciom i czy sama?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 23:33
-
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka dla Waszych dzieciaczkow dziewczyna dla tych na swiatku jak i w brzuszku oby zawsze byly nam zdrowe i usmiechniete
Ps. Stasio dostal zelazo, zuzyl juz caly zapas zelaza jaki sobie zgromadzil w ciazy wiec musimy uzupelnic. Z rozszrzeniem diety nadal sie nie zdecydowalam.
Milego dnia ...Synio 02.02.2006 31tc cc Aniołek [*] ( 8/11tc ) XI.2015 Synio 05.01.18 39tc sn
-
Czasami dzieciaczki mają mniejszy zapas żelaza przez zbyt szybkie odcięcie pępowiny, w której zostaje krew dziecka. Są też inne przyczyny oczywiście.
W każdym razie nie jest to wskazanie do rozszerzania diety.
Ja podaję witaminę D od urodzeniaGreetta lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔