#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Giosiek wrote:Dziewczyny, a mam takie pytanie, bo mnie to nurtuje. Pewnie trochę nie na miejscu o to pytać, także jakby coś, to wybaczcie.
Co w sytuacji, gdy okaże się, że dziecko jest chore? Czy można w Polsce taką ciążę przerwać?
Oby żadna z nas nie musiała stawać przed takim wyborem.dinozaurowa, Giosiek lubią tę wiadomość
-
Pytanie do dziewczyn z NL czy Wasz wynik Nipt też miał tylko opis bez podawania liczb i szans na wystąpienie trisomii ?
U mnie napisali tylko tak (tłumaczenie)
Nieinwazyjny test prenatalny NIPT nie wykazał trisomii 21, 18 ani 13 ani strukturalnej nieprawidłowości chromosomowej. Dalsze badania nie są wymagane.Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 CRL 6,9 cm prenatalne i NIPT prawidłowe
-
Dzyzia wrote:Nie, musisz jechać za granicę. Ewentualnie możesz prawdopodobnie zgłosić się do Aborcji bez Granic, ale na tym etapie przerywanie ciąży na własną rękę, za pomocą otrzymanych tabletek, jest przynajmniej wg mnie zbyt ryzykowne, bo krwawienie byłoby pewnie duże.
Oby żadna z nas nie musiała stawać przed takim wyborem.
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T hetero
Mutacja MTHFR A1298C hetero
Kariotypy u obydwojga ✅
11.06⏸️🙏 zostań z nami 🥰
12.06-beta1256.3
14.06-beta 2405.4
20.06 wizyta- pierwsze spotkanie ❤️dziadzio w macicy ❤️ ciąża rozwija się dobrze
05.07-mamy ❤️ całe 1.38 cm człowieka ❤️
20.07-3.44cm perełki ❤️
02.08 5.6cm ❤️
11.08-prenatalne
20.08- 9cm chłopczyk 🩵
7.09 wizyta
Luteina 2*2❌
Duphaston 3*1❌
Heparyna 1*1
Acard 1*1
Accofil 0.5 co 3 dni❌ -
Z tego, co wiem usunięcie ciąży z powodu wady płodu było możliwe do czasu słynnego wyroku TK, który stwierdził, że jest to nielegalne. Jedyne "dozwolone" przesłanki od czasu tego wyroku to zagrożenie zdrowia/życia matki lub ciąża z gwałtu. Chyba, ze wada płodu zagraża bezpośrednio życiu lub zdrowiu matki, ale to lekarz musi stwierdzić jednoznacznie, że aborcja jest z powodu tego zagrożenia a nie wad płodu. Przecież właśnie z tego powodu były protesty Strajku Kobiet.
-
Dzyzia wrote:Z tego, co wiem usunięcie ciąży z powodu wady płodu było możliwe do czasu słynnego wyroku TK, który stwierdził, że jest to nielegalne. Jedyne "dozwolone" przesłanki od czasu tego wyroku to zagrożenie zdrowia/życia matki lub ciąża z gwałtu. Chyba, ze wada płodu zagraża bezpośrednio życiu lub zdrowiu matki, ale to lekarz musi stwierdzić jednoznacznie, że aborcja jest z powodu tego zagrożenia a nie wad płodu. Przecież właśnie z tego powodu były protesty Strajku Kobiet.
Ostatnio przecież kobieta poddawała się terminacji ciąży w 9 miesiącu ponieważ miała ku temu wskazania tam jakiś idiota zrobił z tego akcje a z tego co czytałam to matce dziecka nic nie grozi ponieważ miała wskazania.👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T hetero
Mutacja MTHFR A1298C hetero
Kariotypy u obydwojga ✅
11.06⏸️🙏 zostań z nami 🥰
12.06-beta1256.3
14.06-beta 2405.4
20.06 wizyta- pierwsze spotkanie ❤️dziadzio w macicy ❤️ ciąża rozwija się dobrze
05.07-mamy ❤️ całe 1.38 cm człowieka ❤️
20.07-3.44cm perełki ❤️
02.08 5.6cm ❤️
11.08-prenatalne
20.08- 9cm chłopczyk 🩵
7.09 wizyta
Luteina 2*2❌
Duphaston 3*1❌
Heparyna 1*1
Acard 1*1
Accofil 0.5 co 3 dni❌ -
Na wątku zimowych mam 2026 byla dziewczyna u której wyszło wysokie ryzyko zespołu Edwardsa, które potwierdziła później amniopunkcja, ciąża została przerwana w Polsce z tego co mi wiadomo i to była bardzo szybka reakcja lekarzy.
Natalia13245 lubi tę wiadomość
Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 CRL 6,9 cm prenatalne i NIPT prawidłowe
-
Rada dla wszystkich, nie opierajcie swojej wiedzy na podsumowaniach AI. Wszelkie czaty to modele językowe bazujące na tekstach na których były uczone, te informacje mogą być przestarzałe albo być totalnymi bzdurami bazującymi na tym co ktoś gdzieś w internecie sobie napisał dla jaj 10 lat temu👩🏽 + 🧔🏻 + 💙
6.06 ⏸️
11.06 pęcherzyk + pierścień żółtkowy
2.07 ❤️ 150/1min
30.07 💙 5 centymetrowy rozrabiaka -
Natalia13245 wrote:Ostatnio przecież kobieta poddawała się terminacji ciąży w 9 miesiącu ponieważ miała ku temu wskazania tam jakiś idiota zrobił z tego akcje a z tego co czytałam to matce dziecka nic nie grozi ponieważ miała wskazania.
A w tym konkretnym przypadku lekarze używali argumentu o obciążeniu psychicznym i wynikającym z tego zagrożeniu dla życia matki. Oraz że stan dziecka jest tak zły, ze może doprowadzić do daleko idących powikłań - i ponownie jest to bezpośrednie zagrożenie zdrowia i życia matki. A ten przykład waśnie pokazuje, ze ogólnie jest niezgodne z prawem - bo ta kobieta przez jakiś czas odbijała się od różnych lekarzy, zanim znalazła się odważna, która przeprowadziła zabieg, ryzykując własną karierą (i wolnością na dobra sprawę) -
jo_ana wrote:Na wątku zimowych mam 2026 byla dziewczyna u której wyszło wysokie ryzyko zespołu Edwardsa, które potwierdziła później amniopunkcja, ciąża została przerwana w Polsce z tego co mi wiadomo i to była bardzo szybka reakcja lekarzy.
PS: to mi wyrzuca AI jak zadałam pytanie: czy usunięcie ciąży z powodu wad płodu jest w Polsce legalne w 2025 roku
Przegląd od AI
W 2025 roku w Polsce usunięcie ciąży z powodu wad płodu jest nielegalne. Obecnie obowiązujące przepisy, wynikające z wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 roku, dopuszczają aborcję tylko w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia kobiety oraz gdy ciąża jest wynikiem czynu zabronionego. Przesłanka dotycząca ciężkich wad płodu została wykluczona.
Szczegóły:
Obowiązujące przepisy:
Zgodnie z polskim prawem, aborcja jest dopuszczalna w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia kobiety ciężarnej oraz gdy ciąża jest wynikiem czynu zabronionego (np. gwałtu).
Brak legalności usunięcia ciąży z powodu wad płodu:
Po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 roku, aborcja z powodu ciężkich wad płodu, w tym wad letalnych, jest w Polsce zakazana.
Wyjątki:
Przepis dotyczący zagrożenia życia lub zdrowia kobiety nie jest ograniczony terminem, więc aborcja w tym przypadku może być przeprowadzona w każdym momencie trwania ciąży. Aborcja w przypadku czynu zabronionego jest możliwa do 12. tygodnia ciąży.
Konsekwencje:
Przerwanie ciąży z naruszeniem przepisów jest zagrożone karą pozbawienia wolności, zarówno dla osoby przeprowadzającej zabieg, jak i dla osoby, która udziela pomocy lub nakłania do aborcji.
Warto zaznaczyć, że sytuacja prawna dotycząca aborcji w Polsce jest przedmiotem debat i kontrowersji społecznych i politycznych. -
Chciałam tu przeprosić wszystkie dziewczyny, dla których powyższa dyskusja może być nieprzyjemna. Uważam, ze powinnyśmy wszystkie być dobrze poinformowane o naszej obecnej sytuacji, niemniej zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy muszą chcieć poruszać takie tematy będąc w ciąży. Nie mam niestety jak ograniczyć widoczności tej dyskusji tylko dla chętnych. Przepraszam.
Ola8999, dinozaurowa lubią tę wiadomość
-
Dzyzia wrote:Chciałam tu przeprosić wszystkie dziewczyny, dla których powyższa dyskusja może być nieprzyjemna. Uważam, ze powinnyśmy wszystkie być dobrze poinformowane o naszej obecnej sytuacji, niemniej zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy muszą chcieć poruszać takie tematy będąc w ciąży. Nie mam niestety jak ograniczyć widoczności tej dyskusji tylko dla chętnych. Przepraszam.
Mam wielką nadzieję, że żadnej z nas ta wiedza nigdy się nie przyda, ale zgadzam się z Tobą Dzyzia, że warto ją posiadać.
Moim zdaniem na forum warto poruszać też te mniej przyjemne tematy.Ola8999, dinozaurowa lubią tę wiadomość
-
jo_ana wrote:Pytanie do dziewczyn z NL czy Wasz wynik Nipt też miał tylko opis bez podawania liczb i szans na wystąpienie trisomii ?
Nieinwazyjny test prenatalny NIPT nie wykazał trisomii 21, 18 ani 13 ani strukturalnej nieprawidłowości chromosomowej. Dalsze badania nie są wymagane.
Także ja nigdy nie widziałam moich wyników badań na piśmie. Aż chyba poproszę o nie lekarza na następnej wizycie, bo zaciekawiłaś mnie jak wyglądają 🤔 -
jo_ana wrote:Pytanie do dziewczyn z NL czy Wasz wynik Nipt też miał tylko opis bez podawania liczb i szans na wystąpienie trisomii ?
Nieinwazyjny test prenatalny NIPT nie wykazał trisomii 21, 18 ani 13 ani strukturalnej nieprawidłowości chromosomowej. Dalsze badania nie są wymagane. -
W przypadku wad dziecka z tego co wiem np. psychiatra może wystawić zaświadczenie że taki stan rzeczy zagraża zdrowiu i życiu matki (bo może sobie np coś zrobić przynajmniej ja to tak rozumiem) i możliwa jest aborcja.
Myślę że warto wiedzieć takie rzeczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 13:28
♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
AMH 1.2 🤔 drożność ✅ biopsja zapalenie endo ➡️ 💊 histeroskopia usunięte mikro polipy ✅ IUI ❌ KIR BX ✅ Kariotypy ✅
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
30.06 5+3 CRL 2,8mm zarodek z echem
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
14.07 7+3 CRL 1,5cm tętno 154/min
24.07 9+0 CRL 2,6cm
29.07 9+5 CRL 3,1cm
11.08 11+4 CRL 4,9cm ♥️ 163/min
18.08 12+4 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm
Pappa ⏳
-
Irashka wrote:Wiesz co lekarz powiedział mi, że zawsze przy cukrzycy ciążowej robi się indukcję między 39 a 40 tygodniem ciąży. Jak będę 3.09 na wizycie u swojego prowadzącego to zapytam jakie on ma o tym zdanie.
Mój lekarz jeszcze na ten temat nic nie mówił, ale mamy jeszcze duzo czasu. Z kolei diabetolog uprzedziła, że poród będzie około 2 tygodnie wcześniej przy cukrzycy i mam się na to przygotować. Możliwa cesarka, w zależności od dalszych wymiarów i wagi maluszka.👩 32
15.10 ⏸️
29.12 💔 10tc
29.05- ⏸️
09.06- beta 10 250 mUI/ml
18.06- 0.4cm z bijącym serduszkiem ❤️
25.06.- krwawienie, 1,20 cm z bijącym serduszkiem
16.07.- 4,1cm, widoczne rączki i nóżki ❤️
od 20.05- duphaston 2x1
od 25.06.- duphaston 3x1
Letrox 25mg, niedoczynność tarczycy i hashimoto
30.07.- badania prenatalne
13.08.- kolejne usg
-
Anulka221 wrote:Mój lekarz jeszcze na ten temat nic nie mówił, ale mamy jeszcze duzo czasu. Z kolei diabetolog uprzedziła, że poród będzie około 2 tygodnie wcześniej przy cukrzycy i mam się na to przygotować. Możliwa cesarka, w zależności od dalszych wymiarów i wagi maluszka.
Za to znam parę przypadków, gdzie dziecko osiągnęło wagę ponad 4 kg, a matka cukrzycy nie miała.
Wydaje mi się, że wynika to z tego, że kobiety z diagnozą, przeważnie bardziej dbają o swoją dietę i jedzą mniej węglowodanów. A te, które cukrzycy nie mają często ulegają zachciankom.
Dlatego denerwuje mnie to podejście lekarzy, że jak cukrzyca ciążowa, to z automatu indukcja 2 tygodnie przed terminem, czy nawet cesarka.
Nie widzę ku temu powodu, gdy cukrzyca jest opanowana, a dziecko rozwija się książkowo.
Frida91, Anulka221 lubią tę wiadomość
-
Noo też mam takie podejście i jestem w szoku że lekarz chce wysyłać na indukcje zakładając że wyniki będą idealne 🤦🏼♀️ to moja 3 ciąża i za każdym razem byłam na jakimś forum ciążowym i przeraża mnie że za każdym razem jest multum indukcji bez potrzeby, które nieraz trwają po 3 dni, jak dziecko i ciało matki nie jest gotowe a potem kończą się cc... Rozumiem jak dziecku się coś dzieje że to już niebezpieczne i trzeba szybko kończyć ciążę ale tak po prostu bo taka jest procedura albo dziecko waży 3800g to moim zdaniem niepotrzebne ryzyko i męczarnia bo jednak poród indukowany jest bez porównania bardziej męczący i bolesny. Tak samo jak ledwo przekroczy się dzień terminu to już kierują do szpitala, jakby to był jakiś ostateczny termin przydatności.
-
Giosiek ja nie miałam cukrzycy, jestem drobna, w ciąży odżywiałam się bardzo zdrowo, dieta oparta na warzywach. Dosłownie kilka razy zjadłam KFC bo ostre pięknie mi wchodziło🙈 dziecko bylo prognozowane na 4 kg, urodziła się przez cc tydzien przed terminem z wagą 3.85kg. Natomiast moje znajome, jedna ważyła dwa razy tyle co ja, kilka z nich również z dużą różnicą wagi niz moja i wszystkie z cukrzycą ciążową, urodziły dzieci w granicach 3-3,4 kg. Gdzie sprawiedliwość ja się pytam🙈 W Holandii nie przeprowadza się badania glukozy jesli na oko widać że nie trzeba😅 ja bede miala bo Krystę po porodzie od razu wzięli na badanie cukru bo myśleli że ma cukrzycę że taka duża. Ona byla krotka więc byla naprawdę gruba.
Jo_ana ja nie widziałam wyników nipt. Zadzwonila do mnie położna i mi powiedziała o wynikach. Nie wiem gdzie można sprawdzić. Nipt to badanie z dna więc chyba nie statystyki tylko konkretny wynik, ale nie znam się.
Odnośnie przerywania ciąży, moim zdaniem każdy temat jest potrzebny a aborcja powinna być prawem kobiety bo to pozniej ona zostaje z niechcianą ciążą czy chorym dzieckiem.assialbnn lubi tę wiadomość
-
Zgadam się dziewczyny w pełni z Waszym zdaniem dotyczącym indukcji porodu. Sama jestem zdania, że jak jest wszystko ok przez całą ciążę. Opanowałaś cukrzycę samą dietą to po co ta ingerencja. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, gdy bierze się insulinę no to ok, jest jakaś tam ingerencja w organizm itp. Ale tak? Po co?
Właśnie dzięki wątkowi cukrzyca ciążowa dowiedziałam się o tej indukcji i stwierdziłam, że zapytam czy zawsze się kieruję każdą ciężarną z cukrzyca na wywoływanie. We wrześniu będę u swojego prowadzącego to jeszcze jego zapytam. Jedynie od tego u którego byłam ostatnio usłyszałam, że to żadna ingerencja dalej mam szanse urodzić siłami natury.
Giosiek z tym absurdem dot. wagi dziecka też się zgadzam. Moja koleżanka rodziła w styczniu bez cukrzycy ciążowej i bez indukcji dziecko 4,5 kg, 61 cm. W takich momentach czuję wielką niesprawiedliwość.Frida91 lubi tę wiadomość
-
A czasem straszą wagą, indukują itp a się okazuje że waga z usg miała margines błędu i dziecko się rodzi w normie i niepotrzebne to było 🤦🏼♀️
Warto ogólnie być świadomą i czytać, edukować się i widzieć że to co mówi lekarz, np.indukcja to tylko propozycja a nie jakiś przymus i ostatecznie to my podejmujemy ryzyko znając za i przeciw w naszym konkretnym przypadku 🙂 Bo dla lekarza wiadomo to dupochron i wolą ingerować w to, żeby potem nie było na niego. Ale nie zawsze to jest lepsze dla nas i dla dziecka.
Mnie np.w pierwszej ciąży straszyli hipotrofia dziecka, że źle przybiera, że będzie tez indukcja w 37 TC, a potem że max 3000g bedzie ważyć, jeszcze kilka dni przed porodem tak wychodziło na różnych sprzętach a ostatecznie urodziłam córkę z wagą 3650 😁 Więc tego...Giosiek lubi tę wiadomość