#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobraaaaa to i ja się przyznam że kupiłam jakieś śpioszki na zalando 🙈 siostra mi odebrala z paczkomatu i mi przetrzymuje 😜 o ktoś pisał że wózek zamówił już, ja się wstrzymam do listopada z takimi zakupami dużymi, zresztą obecnie moje fundusze pochłania remont 🤣
Obudziłam się dziś przed 6 bo mój syn testował mój pełny pęcherz 😂
-
Hej
a my dalej nikomu nie mówimy i nic nie kupujemy. O wyprawce jeśli wysztko bedzie dobrze będę myślała listopad -grudzień no chyba ze pod wpływem waszych zakupów cos we mnie pęknie. Bardzo chętnie skorzystam z Waszych inspiracji bo jestem totalnie zielona w tym temacie. Ponad 4 lata cisnelismy ze staraniami do tego etapu który namy teraz a kiedy sie udało czuje sie totalnie zagubiona.
Bardzo stresuje sie dzisiejsza wizyta. Czuje sie lepiej niż przez ostatni cały czas, brzuszek rosnie choć nie wiem czy to nie bardziej problem z jelitami. Na wadze od początku 1,5kg na plusie i to w przeciągu ostatnich dwoch tygodni.
-
Ja podobnie mam plan nad wyprawką myśleć dopiero w listopadzie/grudniu. Trochę tak mi siedzi w głowie, że jeszcze się coś może nie udać. Z drugiej strony od listopada chciałabym pójść na L4, więc nie wiem czy jak będę mieć tyle wolnego czasu, to nie zacznę szaleć z zakupami 😅 Na razie mój mąż kupił dla siebie i malucha takie matchy-matchy bluzki swojego ulubionego klubu piłkarskiego xd A tak to ciągle przegląda vinted, ale zabroniłam mu cokolwiek zamawiać, bo czasem mi takie rzeczy pokazuje, że ręce opadają 😂
-
Bezowata wrote:Ja podobnie mam plan nad wyprawką myśleć dopiero w listopadzie/grudniu. Trochę tak mi siedzi w głowie, że jeszcze się coś może nie udać. Z drugiej strony od listopada chciałabym pójść na L4, więc nie wiem czy jak będę mieć tyle wolnego czasu, to nie zacznę szaleć z zakupami 😅 Na razie mój mąż kupił dla siebie i malucha takie matchy-matchy bluzki swojego ulubionego klubu piłkarskiego xd A tak to ciągle przegląda vinted, ale zabroniłam mu cokolwiek zamawiać, bo czasem mi takie rzeczy pokazuje, że ręce opadają 😂
-
Lenka88 wrote:Hej
a my dalej nikomu nie mówimy i nic nie kupujemy. O wyprawce jeśli wysztko bedzie dobrze będę myślała listopad -grudzień no chyba ze pod wpływem waszych zakupów cos we mnie pęknie. Bardzo chętnie skorzystam z Waszych inspiracji bo jestem totalnie zielona w tym temacie. Ponad 4 lata cisnelismy ze staraniami do tego etapu który namy teraz a kiedy sie udało czuje sie totalnie zagubiona.
Bardzo stresuje sie dzisiejsza wizyta. Czuje sie lepiej niż przez ostatni cały czas, brzuszek rosnie choć nie wiem czy to nie bardziej problem z jelitami. Na wadze od początku 1,5kg na plusie i to w przeciągu ostatnich dwoch tygodni.
I przede wszystkim każda z nas patrzy innymi kryteriami 🙂 np wózek, jedna ma po starszym dziecku, druga kupuje niedrogi używany, kolejna nowy a jeszcze następna bardzo drogi nowy 😁
Ja np idę tylko w łóżeczko dostawkę póki co bo uważam że takie na jakiś czas nam wystarczy 🙂 ubranka raczej będę kupywala nowe bo ani nie mam żadnego chłopca w bliskim otoczeniu ani w sumie mój gust nie pokrywa się z czyjmś 🙂 a i poprostu tak sobie postanowiłam 🫣
Dlatego wszystko przyjdzie z czasem i kazda z nas ma inne podejście do sytuacji 🙂
Jeśli potrzebujesz rady to śmiało pytaj, napewno każda z nas podzieli się z Tobą swoją opinią 😉Lenka88 lubi tę wiadomość
-
A ja muszę zmienić lekarza na NFZ. Wczoraj na wizycie obejrzał tylko moją morfologię, powiedział że jest OK i już mówi do widzenia. No to się upomniałam o USG, bo ostanie miałam 25.07 na prenatalnych. A ten zaczął do mnie z uśmieszkiem, że po co mi USG, przecież miałam prenatalne, nie wolno robić "co chwilę" USG, bo jeszcze się za 200 lat okaże, że to szkodliwe (sic! dosłownie tak mi powiedział!). I on nie widzi potrzeby. Uparłam się, że ja widzę potrzebę, chcę wiedzieć, ze wszystko jest OK, to mi na odpowiedział, ze jak coś jest nie tak, to przecież mnie USG nie wyleczy. W końcu na mnie wrzasnął "Dobra, jak Pani tak chce, to się Pani kładzie, robimy USG!". Zrobił, nic mi nie pokazał, zdjęć nie dał, burknął tylko, że wszystko w porządku i do widzenia. Także na wkurwie dzwoniłam do miasta obok, żeby się do ich przychodni umówić i na szczęście mieli termin na 18.09. Ja naprawdę w miarę na luzie podchodzę do tej ciąży, ale tym razem to już przesadził. Gdyby nie to, że mam detektor tętna i regularnie słucham dzidzi, to bym już była kłębkiem nerwów po 1.5 miesiąca bez USG.
Jeszcze pewnie dzisiaj albo jutro pojadę prywatnie, może lekarz płeć zobaczy. -
Dzyzia wrote:A ja muszę zmienić lekarza na NFZ. Wczoraj na wizycie obejrzał tylko moją morfologię, powiedział że jest OK i już mówi do widzenia. No to się upomniałam o USG, bo ostanie miałam 25.07 na prenatalnych. A ten zaczął do mnie z uśmieszkiem, że po co mi USG, przecież miałam prenatalne, nie wolno robić "co chwilę" USG, bo jeszcze się za 200 lat okaże, że to szkodliwe (sic! dosłownie tak mi powiedział!). I on nie widzi potrzeby. Uparłam się, że ja widzę potrzebę, chcę wiedzieć, ze wszystko jest OK, to mi na odpowiedział, ze jak coś jest nie tak, to przecież mnie USG nie wyleczy. W końcu na mnie wrzasnął "Dobra, jak Pani tak chce, to się Pani kładzie, robimy USG!". Zrobił, nic mi nie pokazał, zdjęć nie dał, burknął tylko, że wszystko w porządku i do widzenia. Także na wkurwie dzwoniłam do miasta obok, żeby się do ich przychodni umówić i na szczęście mieli termin na 18.09. Ja naprawdę w miarę na luzie podchodzę do tej ciąży, ale tym razem to już przesadził. Gdyby nie to, że mam detektor tętna i regularnie słucham dzidzi, to bym już była kłębkiem nerwów po 1.5 miesiąca bez USG.
Jeszcze pewnie dzisiaj albo jutro pojadę prywatnie, może lekarz płeć zobaczy.
Pisałam Wam, że dowiedziałam się z USG, że serce mojej córki przestało bić. A ten buc nie widzi potrzeby usg 😠 Poza tym, na usg nie widać tylko dzidziusia. Widać, czy nie ma krwiaka, czy łożysko się nie odkleja, czy szyjka się nie skraca. To bardzo ważne, żeby to kontrolować, bo w razie jakichś nieprawidłowości można w porę zareagować.
Co za zacofany lekarz 🙄
-
Dzyzia wrote:A ja muszę zmienić lekarza na NFZ. Wczoraj na wizycie obejrzał tylko moją morfologię, powiedział że jest OK i już mówi do widzenia. No to się upomniałam o USG, bo ostanie miałam 25.07 na prenatalnych. A ten zaczął do mnie z uśmieszkiem, że po co mi USG, przecież miałam prenatalne, nie wolno robić "co chwilę" USG, bo jeszcze się za 200 lat okaże, że to szkodliwe (sic! dosłownie tak mi powiedział!). I on nie widzi potrzeby. Uparłam się, że ja widzę potrzebę, chcę wiedzieć, ze wszystko jest OK, to mi na odpowiedział, ze jak coś jest nie tak, to przecież mnie USG nie wyleczy. W końcu na mnie wrzasnął "Dobra, jak Pani tak chce, to się Pani kładzie, robimy USG!". Zrobił, nic mi nie pokazał, zdjęć nie dał, burknął tylko, że wszystko w porządku i do widzenia. Także na wkurwie dzwoniłam do miasta obok, żeby się do ich przychodni umówić i na szczęście mieli termin na 18.09. Ja naprawdę w miarę na luzie podchodzę do tej ciąży, ale tym razem to już przesadził. Gdyby nie to, że mam detektor tętna i regularnie słucham dzidzi, to bym już była kłębkiem nerwów po 1.5 miesiąca bez USG.
Jeszcze pewnie dzisiaj albo jutro pojadę prywatnie, może lekarz płeć zobaczy.
W głowie mi się nie mieści takie podejście - masakra jakaś!
Ja byłam ostatnio w Luxmedzie i super pozytywne zaskoczenie, aż zostanę u tej lekarki na dłużej.
Co do zakupów - to ja będę się tym zajmować na L4 czyli pewnie też w listopadzie. Na razie nadal boję się że jeszcze coś może być źle 😶 Moooze po połówkowych trochę poczuje ulgi, ale nie wiem czy to w ogóle możliwe 🤷♀️Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
No pokazał mi, że nawet gdyby zobaczył, że z dzieckiem jest coś nie tak, to by mi pewnie nie powiedział, bo "przecież i tak nic nie zrobię".
-
Masakra z tymi niektórymi lekarzami.. podejście jak w średniowieczu. I zamiast się uspokoić po takiej wizycie to wychodzisz jeszcze bardziej zestresowana 😤Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
Giosiek wrote:O matko! Jaki nienormalny człowiek. Też bym już do niego nie wróciła. Chora akcja!
Pisałam Wam, że dowiedziałam się z USG, że serce mojej córki przestało bić. A ten buc nie widzi potrzeby usg 😠 Poza tym, na usg nie widać tylko dzidziusia. Widać, czy nie ma krwiaka, czy łożysko się nie odkleja, czy szyjka się nie skraca. To bardzo ważne, żeby to kontrolować, bo w razie jakichś nieprawidłowości można w porę zareagować.
Co za zacofany lekarz 🙄Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Starania od 2022 roku.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
23dpt serduszko 🩷
-
Kurcze co to za lekarz, tylko uciekać i nie wracać.
Ja wizyty mam na razie co 4tyg i zawsze USG.
Zakupy zaczelam już bo cały czas pracuje, mam starszą córkę i boję się że jak bym np musiała leżeć albo iść do szpitalu to już nie ogarnę tego tak jak bym chciała. Do wózka to się jednak trzeba przymierzyć czy nam odpowiada. Na wózek czeka się nawet 8 tyg więc pewnie i tak dopiero będę go mieć październik a listopad. -
Nickki wrote:Giosiek jeżeli mogę zapytać czy wiesz co było powodem, że serduszko Twojej córeczki przestało bić? Jeżeli nie chcesz odpowiadać to oczywiście rozumiem.
Niestety nie udało nam się poznać przyczyny. Prenatalne wyszły w porządku. Nawet robiłam badania Nipt, które nic nie wykazały. Po poronieniu upierałam się mocno na ponowne badanie genetyczne córki oraz histopatologiczne łożyska. Nie znaleziono żadnych nieprawidłowości 🤷♀️
Musiałam trochę o te badania walczyć (kasa chorych pokrywała koszty), bo trafiłam w szpitalu na lekarza, który uważał, że „takie rzeczy się zdarzają i nie ma sensu drążyć” 🙄
Od tamtej pory jestem uczulona na głupich lekarzy 😒 -
Dziewczyny, jeśli mogę Wam coś polecić, to jeżeli Wam się nie spieszy, to poczekajcie z większymi zakupami na Black Friday.
Oczywiście nie mam pewności, czy teraz też tak będzie, ale 2 lata temu było sporo promocji. Kupiłam wtedy masę rzeczy córce typu kocyki, otulacz itd.
Niestety wózek i fotelik zamówiłam już wcześniej, a gdybym poczekała, to zaoszczędziłabym parę stówek (w euro 🙄).Bezowata, Mamatrzechaniołków, Bergamotka94, jo_ana lubią tę wiadomość
-
Giosiek wrote:Nie ma sprawy 🙂
Niestety nie udało nam się poznać przyczyny. Prenatalne wyszły w porządku. Nawet robiłam badania Nipt, które nic nie wykazały. Po poronieniu upierałam się mocno na ponowne badanie genetyczne córki oraz histopatologiczne łożyska. Nie znaleziono żadnych nieprawidłowości 🤷♀️
Musiałam trochę o te badania walczyć (kasa chorych pokrywała koszty), bo trafiłam w szpitalu na lekarza, który uważał, że „takie rzeczy się zdarzają i nie ma sensu drążyć” 🙄
Od tamtej pory jestem uczulona na głupich lekarzy 😒Giosiek lubi tę wiadomość
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Starania od 2022 roku.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
23dpt serduszko 🩷
-
Giosiek wrote:Dziewczyny, jeśli mogę Wam coś polecić, to jeżeli Wam się nie spieszy, to poczekajcie z większymi zakupami na Black Friday.
Oczywiście nie mam pewności, czy teraz też tak będzie, ale 2 lata temu było sporo promocji. Kupiłam wtedy masę rzeczy córce typu kocyki, otulacz itd.
Niestety wózek i fotelik zamówiłam już wcześniej, a gdybym poczekała, to zaoszczędziłabym parę stówek (w euro 🙄).
Ja nie wiem jeszcze jak to jest w praktyce, ale już od kilku znajomych słyszałam że w wielu sklepach z wózkami czy fotelikami można uzyskać dodatkowe rabaty na całe zestawy tzn wózek + fotelik z bazą. Ja aż tak nie przywiązuje jeszcze teraz do tego wagi, także nie mam pojęcia jak to wygląda rzeczywiście, ale koleżanka była na jakichś targach dziecięcych i zestaw cybexa kupiła w bardzo okazyjnej cenie.Ona 30
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Magnes wrote:Hej, przepraszam że tak się wtrące i wejdę z innego wątku (mam termin na początek marca więc i tak bardzo możliwe że będę lutowa 😊) ale dziś otrzymałam wyniki pappa i szukam jakiś informacji na forum, a z racji że tu już praktycznie wszystkie jesteście po I prenatalnych zajrzałam do Was 😊 i chciałam powiedzieć że kompletnie nie rozumiem tego pappa. Masz beta hcg i pappa zdecydowanie lepsze ode mnie bo ja niestety mam obniżone białko pappa (0,498) i podwyższona beta hcg (2,62) a moje ryzyko trisomii 21 wynosi 1:1258. Z tego co rozumiałam Twoje USG też wyszlo w normie??
Czy tak poza tym ktoras z Was miała właśnie sytuację że pappa jest za niska a hcg za wysokie? Lekarza mam za 1,5 tygodnia ale strasznie się martwię. Niby ryzyko wyszło "bezpieczne" ale wiem też , że niestety mój wiek fałszywie zawyża.. bo pewnie gdybym miała z 5 lat więcej to przy takiej biochemie wynik by wyszedł z 1:250... 🫤
Hej
u mnie na usg żadnych zastrzeżeń.
Lekarz ten na nfz tłumaczył, że ryzyko jest nazywane w tym przedziale jako pośrednie i mają obowiązek poinformować o tym i o możliwości zrobienia badań genetycznych.
Lekarz mi powiedział, że gdy nie było jeszcze tych badań dostępnych, to jako ryzyko uznawało się wyniki poniżej 300 i kierowano do dalszej diagnostyki.
Ja jak to ja, wysłałam wyniki do kolejnego lekarza u którego byłam na prenatalnym prywatnie. Obliczył ryzyko ponownie po swoich pomiarach i wyszło:
Ryzyko podstawowe 1:585 a po skorygowaniu 1:1708 i zinterpretował je jako niskie.
Wyjaśnił, że to badania biochemiczne nieco podwyższają u mnie ryzyko w porównaniu z samym badaniem usg.
Zaproponował rozważyć panoramęassialbnn lubi tę wiadomość
-
Bergamotka94 wrote:Ja nie wiem jeszcze jak to jest w praktyce, ale już od kilku znajomych słyszałam że w wielu sklepach z wózkami czy fotelikami można uzyskać dodatkowe rabaty na całe zestawy tzn wózek + fotelik z bazą. Ja aż tak nie przywiązuje jeszcze teraz do tego wagi, także nie mam pojęcia jak to wygląda rzeczywiście, ale koleżanka była na jakichś targach dziecięcych i zestaw cybexa kupiła w bardzo okazyjnej cenie.
Ja oglądałam foteliki i wózki, to się okazuje że fotelik+baza potrafi kosztować tyle samo co sam wózek.
My póki co oglądaliśmy wózek cybex balios i xlander cruiser.
A z fotelików to Cybex Cloud z bazą właśnie.
A jeśli chodzi o łóżeczko to póki co idziemy w dostawkę -
Zosia667 wrote:Ja oglądałam foteliki i wózki, to się okazuje że fotelik+baza potrafi kosztować tyle samo co sam wózek.
My póki co oglądaliśmy wózek cybex balios i xlander cruiser.
A z fotelików to Cybex Cloud z bazą właśnie.
A jeśli chodzi o łóżeczko to póki co idziemy w dostawkę
Ja nie oglądałam jeszcze nic na żywo ale z wózków to chciałabym zobaczyć cybex balios, Roan Ivi i Anex IQ (ten Anex tak średnio mi się podoba ale jest mały, zwinny i lekki), ale ten xlander teraz sprawdziłam że jest super ładny! Ciekawe jak się jeździ
Ona 30
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄