#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia667 wrote:Hej
u mnie na usg żadnych zastrzeżeń.
Lekarz ten na nfz tłumaczył, że ryzyko jest nazywane w tym przedziale jako pośrednie i mają obowiązek poinformować o tym i o możliwości zrobienia badań genetycznych.
Lekarz mi powiedział, że gdy nie było jeszcze tych badań dostępnych, to jako ryzyko uznawało się wyniki poniżej 300 i kierowano do dalszej diagnostyki.
Ja jak to ja, wysłałam wyniki do kolejnego lekarza u którego byłam na prenatalnym prywatnie. Obliczył ryzyko ponownie po swoich pomiarach i wyszło:
Ryzyko podstawowe 1:585 a po skorygowaniu 1:1708 i zinterpretował je jako niskie.
Wyjaśnił, że to badania biochemiczne nieco podwyższają u mnie ryzyko w porównaniu z samym badaniem usg.
Zaproponował rozważyć panoramę -
Bergamotka94 wrote:Ja nie oglądałam jeszcze nic na żywo ale z wózków to chciałabym zobaczyć cybex balios, Roan Ivi i Anex IQ (ten Anex tak średnio mi się podoba ale jest mały, zwinny i lekki), ale ten xlander teraz sprawdziłam że jest super ładny! Ciekawe jak się jeździ
Też jeszcze nie widziałam na żywo 😂
Ten X-lander nam zaproponowano jako alternatywę cybexa. Taki zestaw 4w1 kosztuje na promocję 4200zł.
Ale właśnie chce zobaczyć na żywo i dopiero zdecydowac. Urzekła mnie wentylacja w gondoli w nim i waga bo ważył coś lekko ponad 10kg
U nas wózek kupuje teściowa -
Magnes wrote:A czy decydujesz się na nipt?
Nie i szczerze mówiąc żałuję że zdecydowałam się na testy pappa. -
Zosia667 wrote:Też jeszcze nie widziałam na żywo 😂
Ten X-lander nam zaproponowano jako alternatywę cybexa. Taki zestaw 4w1 kosztuje na promocję 4200zł.
Ale właśnie chce zobaczyć na żywo i dopiero zdecydowac. Urzekła mnie wentylacja w gondoli w nim i waga bo ważył coś lekko ponad 10kg
U nas wózek kupuje teściowamoja bratowa ponad 2 lata temu kupiła wypaśną gondole a rodziła w sierpniu i młody jechał nia dwa razy bo był anty wózek 😂😂 także ja albo kupię tylko 2 w 1 albo jakiś na promce albo używany bo foteliki w tych zestawach często nie maja tych max atestów a dla mnie fotelik musi mieć wszystkie atesty
-
Zosia667 wrote:Ja oglądałam foteliki i wózki, to się okazuje że fotelik+baza potrafi kosztować tyle samo co sam wózek.
My póki co oglądaliśmy wózek cybex balios i xlander cruiser.
A z fotelików to Cybex Cloud z bazą właśnie.
A jeśli chodzi o łóżeczko to póki co idziemy w dostawkę
U mnie postanowione Cybex Balios 😁😍 fotelik Cybex wzór Jewels of nature (marzy mi się od zawsze🩵) łóżeczko też dostawka 😜 -
W sumie to gondola może się przydać nawet do końca sierpnia a czasem i dłużej więc wentylacja się przyda 🙂 Niby rodzimy w lutym ale w czerwcu mogą być upały a to będzie dopiero 4miesieczny niemowlak 🙂
Też jestem na etapie poszukiwania wózka i kompletnie nie wiem co wybrać... -
Anek86 wrote:Ja też dziewczyny zastanawiam się jaki wózek mebelki itd choć dopiero dziś mam 16 tydzień i 0 dni ale nie biorę w ogóle pod uwagę wentylacji bo rodzę w lutym wiec może się okazać ze jak będą gorące dni to bobo będzie już w spacerówce
moja bratowa ponad 2 lata temu kupiła wypaśną gondole a rodziła w sierpniu i młody jechał nia dwa razy bo był anty wózek 😂😂 także ja albo kupię tylko 2 w 1 albo jakiś na promce albo używany bo foteliki w tych zestawach często nie maja tych max atestów a dla mnie fotelik musi mieć wszystkie atesty
-
My w anexie mamy taką wentylację w w budzie
corka urodziła się w czerwcu i super sie sprawdził, choć wtedy jednym z głównych kryteria była wielkość samej gondoli bo miała służyć 6/7 miesięcy i wtedy w zimie musiało sie zmieścić dziecko plus śpiworek:)
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
I mamy śpiworek cottonmoose i mega polecam
ja mam zamiar do tego dokupić tylko kombinezon z wełny merino albo jakiś taki welurowy
I otulacz do fotelika to z takich stricte zimowych rzeczy
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Ja może mam dziwne podejście ale tak jest jak jest 1 dziecko w wieku 39 lat po wielu latach starań ale dla mnie priorytetem jest bezpieczeństwo dlatego fotelik ma być ze wszystkimi atestami i z bazą natomiast reszta fakt chciałabym nowe piękne i z wysokiej półki ale wiem na co nas z mężem stać dlatego teraz wetuje info o pediatrach o lekarzach którzy robią USG bioderek itd o nianiach elektrycznych i o czujnikach oddechu dzidziusia a resztę się ogarnie
-
Cześć, pozwolę sobie zabrać głos w sprawie wózków i fotelików, bo już w kilku salonach byliśmy i trochę wiemy z czym to się je. Na stronie bobowózki są zestawy 4w1 wózek + fotelik z bazą. Jak byliśmy stacjonarnie w sklepie pytaliśmy osobno o foteliki z atestami i o wózki, które podobały mi się i wcześniej widziałam je na stronach www.
Z fotelików zostały polecone nam 3 modele:
1. Cybex clout-t i-size
2. Maxi cosi pebble 360 pro2
3. BeSafe go betonu
Wybraliśmy wózek venicci upline 2 i na stronie jest właśnie w zestawie z tymi fotelikami. Dodatkowo cena w zestawie na stronie www była niższa o 500 zł od cen bazowych. Pojechaliśmy dopytać się o promocję czy również obowiązuje w salonie. W salonie dali nam łącznie 900 zł zniżki. Dodatkowo wózek i fotelik możemy u nich trzymać 100 dni i wtedy nie jest jeszcze liczona gwarancja tylko od dnia odbioru.
Zachęcam Was abyście popatrzyły sobie w salonach jak te wózki wyglądają i foteliki i niekoniecznie czekały na końcówkę ciąży. Warto pytać też o rabat jak będziecie kupować w zestawie. Widziałam w sklepie dziewczyny z wielkimi brzuchami, którym już było wszystko jedno i chciały wyjść. Osobiście cieszę się, że mam już upatrzony model wózka i fotelika, że mogłam poświęcić temu więcej czasu. Oczywiscie to jest moja subiektywna ocena.assialbnn lubi tę wiadomość
-
W poprzedniej ciąży dziadkowie powiedzieli że oni płacą za wózek i ma być najlepszy. Wybraliśmy taki za prawie 5 tysięcy zł. A potem popatrzyłam na ten nasz samochód, na te wszystkie graty które Stary wozi w bagażniku (sprzęt potrzebny do remontów) i pomyślałam że jak ten nowy wypasiony wózek ma się ocierać to szkoda kasy.
Kupiłam używany za 120e. Teściom długo nie chciałam się przyznać bo wiedziałam że bedą źli, że w ich mniemaniu na dziecku chcę oszczędzać. Trochę pospieszyłam się z tym wózkiem i byla to jakaś polska marka, nowy kilka lat wstecz kosztował 1600 zl. Miał być po jednym dziecku ale finalnie okazało się że był po dwójce dzieciaków.
Gondolą moja córka jeździła raptem 4,5 miesiąca! Potem dawałam ją do spacerówki lekko podnosząc oparcie. Ona bardzo wcześnie nauczyła się pięknie i stabilnie siadać, i systematycznie to oparcie jej podnosiłam.
Pewnego ranka, gdy miała 9 miesięcy, o mały wlos nie spadła z łóżka więc tego dnia byłam bardzo na niej skoncentrowana. Jechałyśmy autobusem i wózek postawiłam w przeznaczonym do tego miejscu. Początkowo stałam przy niej ale przyszła kobieta z wózkiem i musiałam zrobić miejsce, więc usiadłam na siedzeniu po skosie do córki. Gdy wysiadła to dalej siedziałam, co złego może się wydarzyć? Ale po poranku cały czas obserwowałam córkę.
I nagle mieliśmy zderzenie z innym autobusem! Zobaczyłam że spacerówka upada na bok i szybko do niej doskoczyłam uszkadzając sobie w ten sposób przedramię. Zderzenie było tak silne że z jednej strony rozpięły się córce szelki spacerówki. I wiem że gdyby nie ta super ciężka spacerówka ten wypadek mógłby byc dużo gorszy w skutkach. Spacerówki już nigdy nie wymieniłam na lżejszą i nigdy bym nie kupiła super lekkiego wózka. Do tej pory boję się jeździć autobusem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 12:05
-
Cześć dziewczyny 😁
Jak byłam tu parę lat temu, to trochę inaczej to wyglądało.... No albo ja nie potrafię znaleźć 🧐
8 lat temu było forum bestbelly czy jakoś tak i co tydzień pojawiały się na koncie aktualności o bieżącym tygodniu ciąży, hak się rozwija dziecko, jakiej jest wielkości w porównaniu do owocu.... A teraz nie widzę nic takiego 🥺
Ahh nie powiedziałam nic o sobie 😄
Otóż w grudniu skończę 40 lat, mam 7-letnią córcię Dorotkę, która właśnie poszła do pierwszej klasy ☺️
A dokładnie w dzień ojca czyli 23 czerwca zobaczyłam dwie kreski na teście i nie ukrywam że było to dla nas OGROMNE zaskoczenie 😄
Od razu pojechałam potwierdzić do ginekologa, który potwierdził że tak owszem jest zarodek i można dokładnie określić, że do zapłodnienia doszło 1 czerwca, a więc idealnie w dzień dziecka 😁
Termin porodu mam na 17 lutego 2026
Najbliższa wizyta 26 września, a USG połówkowe 7 października
Jeszcze raz witam serdecznie, Agnieszka ☺️Niki2803, Frida91, Bergamotka94, mmonika_, assialbnn lubią tę wiadomość
-
Nie wiem jak wygląda sprawa z używanymi rzeczami w Polsce, ale w Holandii prawie wszystko kupiłam z drugiej ręki i nie z powodu że mnie nie stać. Nie mam problemów z używanymi ubrankami dla dziecka. Oczywiście kupuję jej też i nowe ale gdybym musiala wszystko kupować to rzeczywiście byłby duży wydatek. Początkowo córce wymieniałam rzeczy co 2 tygodnie bo tak szybko rosła. Dużo rzeczy które mialam to nawet nie założyła, szczególnie te które kupowałam będąc w ciąży i nie wiedząc co się nada. Nierościągliwe nie nadawały się do ok drugiego roku na moją grubaskę 🙈 Dwa lata temu odkupiłam od kobiety 13 kurtek jesienno zimowych w świetnym stanie za 30e😅 h&m, zara itp marki. W sumie nie wiem dlaczego sprzedawała. Córkę miała niespełna rok starszą a cześć kurtek dobrych jest na moją córkę jeszcze w tym roku. Jedynie zimowe musiałam jej kupować.
Z moim podejściem dziecko nie bylo i nie jest dla mnie dużym wydatkiem. Najczęściej słyszę że to duży wydatek od tych co nie potrafią mądrze dysponować pieniędzmi. Córka chodzi do droższego żłobka w którym jest mało dzieci a ma o wiele lepsze warunki do rozwoju (i nie ma multi kulti na czym też mi zależało). Na edukacji dziecka nie zamierzam oszczędzać. Dla mnie to jest ważniejsze od rzeczy materialnych.
-
Izabela35 wrote:A jeśli mogę zapytać Magnes ile masz lat bo ja mam podobne wyniki i mam wysokie ryzyko a mam 35 lat?
-
Dziewczyny a u mnie dzisiaj szok, niedowierzanie, miliony pytań bez odpowiedzi.
Będę miała kolejną córkę
Edit: glizda schowana za łożyskiem
https://zapodaj.net/plik-GjVqIXpTNi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 13:03
Bezowata, Nickki, Frida91, Cyprysek , Giosiek, Joanne, Julixxx, MroziaMM, Zosia667, Ola8999, mmonika_, assialbnn, Niki2803 lubią tę wiadomość
-
Dzyzia wrote:Dziewczyny a u mnie dzisiaj szok, niedowierzanie, miliony pytań bez odpowiedzi.
Będę miała kolejną córkę
Dzyzia lubi tę wiadomość
-
Dzyzia wrote:Dziewczyny a u mnie dzisiaj szok, niedowierzanie, miliony pytań bez odpowiedzi.
Będę miała kolejną córkę
Dzyzia lubi tę wiadomość
-
assialbnn wrote:Zosia jesteś mym odbiciem 😁😁 już na etapie owulacji byłyśmy bliźniaczo podobne 🤣
U mnie postanowione Cybex Balios 😁😍 fotelik Cybex wzór Jewels of nature (marzy mi się od zawsze🩵) łóżeczko też dostawka 😜
Tak, pamiętam te czasy i nasz konkurs na owulaki
Tego cybexa zmałpowałam po Tobie 😉