SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne #rodzew2026 LUTY❤️🍓
Odpowiedz

#rodzew2026 LUTY❤️🍓

Oceń ten wątek:
  • Bergamotka94 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2025, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, ja też drugi raz robiłam glukozę i wyszła dobrze 🥳
    Co do hemoglobiny to u mnie 11,8 wynik i biorę żelazo na receptę od miesiąca :)
    Brzuszek mam już spory całkiem ale to ostatnio mi tak mocno podrósł, z drugiej strony chyba nie mam co się dziwić, dziś 27+2 :)

Bezowata, Giosiek, Zosia667, Ola8999 lubią tę wiadomość

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75, Wit. D, Prenatal Duo

4cs 📌🍀

26.05 (12 dpo) - ⏸️.
    17.06 - bije serduszko ❤️
    28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
    15.09 - połówkowe, 306 g chłopczyka 🩵
    Rośnij dzidziusiu 🥹

💫team #rodzew2026 🪄
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2025, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i krzywych 😃Ja jutro będę robiła krzywą.
    Trochę srednio się czuje po tym eutyroxie..
    A co do tej hemoglobiny to ja mam takie wyniki i nie żelaza nie biorę.. a sprawdzałyscie na jakim poziomie macie żelazo ?? Ja jutro robie dodatkowo żelazo i ferrytyne.. zobaczymy co tam się dzieje.

• Zosia667 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2025, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście dostałam dziś zalecenie na krzywą, w przychodzni dają cytrynową więc jakoś pójdzie, muszę zrobić jeszcze w tym msc.
    Ola ja też sporadycznie czuje ruchy, dr powiedziała żeby się nie spodziewać bóg wie co, bo malwństwo ma zaledwie 600g. Natomiast co do tego pulsowania brzucha to może maluch uciskać naczynia, i wtedy tak się dzieje, podobno czkawkę też można tak odczuwać.
    Z nietypowych rzeczy to dziś o 4 obudziłam się potwornie głodna, przez Euthyrox nie mogłam nic zjeść, na szczęście ciepła herbata w miarę mnie zapchała. Zastanawiam się czy to nie sprawka żelaza które wzielam przed spaniem
    Co do wyprawki to jak już pisałam wcześniej ubranka mamy do mniej więcej rozmiaru 62/68. Dziś kupiłam wszystko czego brakowało z ubranek żeby ten temat już zamknąć. Pozostaje wózek, fotelik, materac do dostawką i może jakieś coś do spania mobilnego na dzień na kółkach? Sami nie wiemy co się sprawdzi poza dostawką. Do tego mebelki, ale idziemy na łatwiznę i kupujemy tylko komodę z przewijakiem i bardzo chciałbym fotel wygodny do karmienia. Jutro też zaczynam spotkania z położną więc pomału też skompletuje to czego będziemy potrzebować do szpitala według jej wskazówek.
    Mrozia co do żelaza to lepiej jak sprawdzisz sobie ferrytyne. Ja biorę żelazo i laktoferynę, a przed następną wizytą mam sprawdzic jak wyniki, u mnie właśnie ferrytyna była niska i hemoglobina w dolnych widełkach. Lekarka nawet nie zaleca żelaza bo mówi że to bez sensu bo to zmienne.
    W ogóle dzięki za fotki 😉 u mnie znowu jakieś takie nietypowe, serce, długość szyjki - no nie tego się spodziewałam. Także fotkę zrobiłam sobie sama.
    IMG-20251104-214633.jpg
    I standardo w gabinecie mi ciśnienie wywaliło 140 🙈 a jak mierze w domu to ledwo 120.

Ola8999, Bezowata, Giosiek, MroziaMM, Joanne lubią tę wiadomość

Starania od 10/2024

Pierwsza wizyta w klinice 06/2025

10cs Cud 😍
    24.06 beta 410 | prog 25,40
    26.06 beta 1217
    02.07 beta 13.641 | prog 29,64 | TSH 2.06 | ft3 4,73 | ft4 17,8
    03.07 pęcherzyk ciążowy (4t6d)
    17.07 1,2cm ❤️
    12.08 5,19cm 😍
    20.08 6,49cm 😍🩵
    09.09 10,7cm ♂️
    07.10 12,9cm, 290g
    15.10 360g
    04.11 600g
    16.12 1400g

preg.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2025, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam nieraz w gabinecie cisnienie 145 a w domu 110.
    Ja mam hemoglobinę 11.5 i póki nie spadnie poniżej 11 to nie muszę brać żelaza. Ferrytyne mam 22.
    Zosia piesek pilnuje brzuszka 😍

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    AMH 1.0 🙄 drożność ✅ cykle stymulowane ❌ stan zapalny endometrium 💊 mini polipy ✂️ KIR&kariotyp✅
    7.05 IUI ❌
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
    8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
    18.08 12+4 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    9.10 20+0 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
    19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
    29.12 rośniemy 1964g 😍
    TP 27.02.2026

preg.png
  • Milka85 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, że Wasze maluszki zdrowo rosną. Macie piękne zdjęcia z USG. Mój dr niestety nie robi zdjęć. Będę miała dopiero w grudniu z trzecich prenatalnych. Również jestem po wizycie. Malutka rośnie i ma się dobrze. Na skurcze macicy mam zwiększyć Asmag do sześciu tabletek na dobę.

Giosiek, Ola8999 lubią tę wiadomość

preg.png

01.2018 rozpoczęcie starań
    I procedura IVF Salve Medica Łódź
    hiperstymulacja
    🍍 transfer 12.2021, blastka 4AA - ciąża poroniona 😢
    🍍 transfer 05.2022, blastka 4AA - nieudany 😢
    🍍 transfer 06.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
    🍍 transfer 12.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
    II procedura IVF Invicta Gdynia
    brak transferu
    III procedura Bocian Łódź
    hiperstymulacja
    🍍 transfer 12.2024, blastka 4AA - nieudany 😢
    🍍 transfer 06.2025, blastka 4AB - CIĄŻA 🩷

01.2022 💔 8 tc 😢
    04.2021 💔 💔 5 tc, 8 tc 😢
    09.2020 💔 9 tc 😢

Mutacja genu anxa 5 haplotyp M2, Kir bx-brak 5 implantacyjnych, cytokiny: wysokie il2, niskie il10, komórki NK 22%, nk maciczne wielokrotnie przekroczone, mutacja PAI-1, mthfr a1298c, wysoka homocysteina, PCOS-brak owulacji, zespół LUF, zapalenie endo, problemy ze wzrostem endo.
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wypiłam te smaczne słodkości. Pierwszy łyk mysle kurde nie jest źle- dostałam cytrynowa. Ale kolejne juz poczułam juz bardziej jakie to słodkie 😅udało się bez kolejki bo nikogo nie było 🤭🤭 moze teraz czuje się jakas ospała ale i tak jest super.
    Nie wiem czy nie zwaliłam bo nie wzięłam eutyroxu bo naczytałam się, że do krzywej lepiej nie brac a tu mowia, że mogłam normlanie brac. I nie wiem co robić po badaniu czy od razu rzucić się na jedzenie czy wziac eutyrox i czekać znowu godzinę?? Czy może pominąć dzisiejsza dawkę. Ale dzisiaj nie wzięłam to czuje się dobrze bo wczoraj tak mnie żołądek nawalał...

• MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieciątko na razie po glukozie grzeczne. Na początku chwile się ruszało a teraz chyba spi😅

• Bezowata Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2025, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MroziaMM wrote:
    A ja właśnie wypiłam te smaczne słodkości. Pierwszy łyk mysle kurde nie jest źle- dostałam cytrynowa. Ale kolejne juz poczułam juz bardziej jakie to słodkie 😅udało się bez kolejki bo nikogo nie było 🤭🤭 moze teraz czuje się jakas ospała ale i tak jest super.
    Nie wiem czy nie zwaliłam bo nie wzięłam eutyroxu bo naczytałam się, że do krzywej lepiej nie brac a tu mowia, że mogłam normlanie brac. I nie wiem co robić po badaniu czy od razu rzucić się na jedzenie czy wziac eutyrox i czekać znowu godzinę?? Czy może pominąć dzisiejsza dawkę. Ale dzisiaj nie wzięłam to czuje się dobrze bo wczoraj tak mnie żołądek nawalał...

Ja w dniu krzywej nie brałam euthyroxu, bo badałam też wtedy tsh, po powrocie do domu już też odpuściłam, bo chyba bym umarła z głodu 😂😂

Bergamotka94 lubi tę wiadomość

preg.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja chyba też wole zjesc... 😅 wzięłam ze sobą kanapkę i banana 😁

• Joanne Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję glukozę jutro. Już mam ciarki jak o tym pomyślę.

age.png

preg.png
  • mmonika_ Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2025, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wczorajszej wizycie troszkę spokojniejsi, oprócz Synka. Szaleje od 5 rano dzisiaj 😂 Szyjka w dalszym ciągu 3.8 cm, magnez mam brać na twardnienie brzuszka. Lekarz powiedział, że na tym etapie to normalne, jeżeli czuję skurcze, ale nie boli to okej. Byle nie były regularne i zbyt częste. Następna wizyta za 3 tygodnie 🩵
    Maleństwo już nie jest takie malutkie. Doktor mówił, że z kilogram z haczykiem już waży. Dodatkowo sprawdził serduszko, z tego co usłyszałam to 137 uderzeń na minutę. Ananasek ułożony jest główką w dół, idealnie przy pęcherzu. Niedopłata za wodę gwarantowana 😂
    Nasz lekarz też nie robi zdjęć, jedynie na IKP mam zdjęcie szyjki macicy 😂 Przycisnę go za 3 tygodnie, bo mamy mierzyć Malucha. A ja mam +6 kg do przodu, położna i lekarz się nie przyczepili do mnie 😄

Oho, ktoś ma tu czkawkę 🥹🩵

MroziaMM, Bezowata, Nickki, Joanne, Giosiek, zorilla94, Ola8999, Cyprysek lubią tę wiadomość

👩🏻 33. 👨🏻 37.

Pierwsza ciąża w 2024 💔😢

01.06.2025 ⏸️
    12.06.2025 aż 0,29 cm 🍓
    03.07.2025 Okruch ma 2,26 cm 😍
    15.07.2025 Maleństwo 3,80 cm 😍
    29.07.2025 na 95% Synek 🩵 aż 6,43 cm. Niskie ryzyka 🙏🏻
    26.08.2025 Synek rośnie jak na drożdżach 🩵

#rodzęw2026 🎈

preg.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja piję glukozę jutro. Już mam ciarki jak o tym pomyślę.
    U mnie natomiast tak strasznie to nie wyglądało, w miarę sprawnie to po łyczku wypiłam bo znajoma odradzała picia na raz ( ona tak zrobiła) bo się źle czuła później. Pobieranie krwi później jedynie mnie bolało bardziej niż pierwszym razem chcoiaz za trzecim wkuli mi się w inne miejsce. Chciało mi się trochę spac i jesc a jedyny minus to nuda. Miałam książkę ale przerwałam czytanie bo mnie książka usypia 😃

Joanne lubi tę wiadomość

• zorilla94 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2025, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie krzywa czeka w tą sobotę, mam trochę stresa 😅
    W poniedziałek byłam na wizycie, synek obrócił się i oboje teraz leżą ładnie główkowo :) dziewczynka waży 798 g i chłopiec 788 g. Też mam skurcze, są nieprzyjemne ale na szczęście nie bolesne, tylko przeważnie prawa połowa brzucha robi się wypukła. Też mam Asmag Forte 4x na dobę.

Bezowata, Joanne, Ola8999 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    9 cykl starań, 1 cykl stymulowany - udało się 🍀

Maj 2025 - Clostilbegyt + Estrofem
    11.06 ⏸️
    12.06 beta 882 mln/ml
    prog 59.80 ng/ml
    16.06 beta 4073 mln/ml
    20.06 beta 17047 mln/ml
    26.06 mamy dwa 💕
    10.07 1.89 cm & 2.07 cm szczęścia 💕
    18.07 Krwiak 🩸2.89 cm szczęścia 🩷🩷
    8.08 prenatalne - zdrowe Misie dwa 🥹 6.4 cm i 6.7 cm 🩵🩷
    21.08 8.86 cm i 8.97 cm - mamy parkę 🩷🩵
    15.09 synek 233 g, córeczka 226 g 🩷🩵
    24.09 połówkowe - wszystko ok 🍀 synek 318 g, córeczka 287 g 🩷🩵
    3.11 synek 788g, córeczka 798 g 🩷🩵
    24.11 synek 1305 g, córeczka 1265g
    30.12 synek 2405 g, córeczka 2395 g

preg.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dalej hemoglobina na poziomie 11.7 czekam na wyniki jeszcze ferrytyny i żelaza.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MroziaMM wrote:
    U mnie natomiast tak strasznie to nie wyglądało, w miarę sprawnie to po łyczku wypiłam bo znajoma odradzała picia na raz ( ona tak zrobiła) bo się źle czuła później. Pobieranie krwi później jedynie mnie bolało bardziej niż pierwszym razem chcoiaz za trzecim wkuli mi się w inne miejsce. Chciało mi się trochę spac i jesc a jedyny minus to nuda. Miałam książkę ale przerwałam czytanie bo mnie książka usypia 😃

Ja właśnie miałam zamiar wypić na raz. W poprzedniej ciąży jak mialam badanie to pielęgniarki tak zalecały, a ja boję się że jesli nie wypiję na raz to już ciężko bedzie mi się zmusić. Mam magnez w saszetkach o smaku cytrynowym, dla mnie lekko za słodki a rozrabiam w szklance wody i właśnie piję na raz, góra na dwa, żeby tego obrzydliwego smaku aż tyle nie czuć🙈

Gradiola lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o żelazo to nie pamietam czy już polecałam Wam płyn Floradix. Nigdy nie miałam problemów z żelazem, w poprzedniej ciazy zaczęłam suplementowac w 2 trym, teraz też biorę tak mniej wiecej od początku 6 miesiąca, ale moja córka miała anemię i podawałam jej raz dziennie po 5ml i po 3 miesiącach jak miała badanie kontrolne to wyszła z anemii więc działa. Mi go poleciła polozna bo jest całkowicie naturalny, na bazie ziół, i nie powoduje zaparć.

age.png

preg.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferrytyna 22.60 a żelazo 118. Oj spadła mi ferrytyna musze kupic laktoferyne. A na wyniki z glukozy takie : 77.80, 140, 114 chyba jest ok ??

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Bezowata Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2025, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MroziaMM wrote:
    Ferrytyna 22.60 a żelazo 118. Oj spadła mi ferrytyna musze kupic laktoferyne. A na wyniki z glukozy takie : 77.80, 140, 114 chyba jest ok ??

Moim zdaniem wyniki glukozy są ok :)
    Mi wyszło 77-98-93 i zastanawiałam się, czy to nie za nisko, ale lekarz mówił, że jest okej.
    Żelazo mi ginekolog kazał brać chela ferr forte, ale zastanawiam się, czy nie poszukać czegoś lepszego na własną rękę.

preg.png
  • Bezowata Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2025, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy u Was ginekolog mierzy dzieciątka na każdej wizycie? Mi wczoraj powiedział, że miałam mierzenie na połówkowych i potem na kolejnych prenatalnych będę mieć, no ale nie wyobrażam sobie tyle czekać…
    I chodzicie na NFZ/prywatnie/jakiś pakiet z pracy?

Ja chodzę do luxmedu, ale coraz bardziej się zastanawiam, czy nie pójść gdzieś prywatnie, bo niby ten mój gość jest dobry, ale jakoś chyba za bardzo goni z tymi wizytami i wszystko na szybko robi xd

preg.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2025, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezowata wrote:
    A czy u Was ginekolog mierzy dzieciątka na każdej wizycie? Mi wczoraj powiedział, że miałam mierzenie na połówkowych i potem na kolejnych prenatalnych będę mieć, no ale nie wyobrażam sobie tyle czekać…
    I chodzicie na NFZ/prywatnie/jakiś pakiet z pracy?

Ja chodzę do luxmedu, ale coraz bardziej się zastanawiam, czy nie pójść gdzieś prywatnie, bo niby ten mój gość jest dobry, ale jakoś chyba za bardzo goni z tymi wizytami i wszystko na szybko robi xd
    Chodzę prywatnie i nie mierzy mi ale jak się raz upomniałam to mi zmierzyła, później znowu nie ale teraz się upomnę bo sama jestem ciekawa...

‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ