#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak raz dziennie, czasami dwa a czasami wcale. Mój synek leży główkowo i główkę ma mega nisko, bo na wysokości lini majtek także jak ma czkawkę to ja czuję ją niemal w kroczu takie rytmiczne ruchy ? No dziwne uczucie 😅Runnerka wrote:Assialbnn, w takim razie bóle przypominające okres to co to za skurcze, porodowe?🫣 nie strasz, jakiś czas temu wyczytałam, że niektóre kobiety tak właśnie czują skurcze braxtona i tego się staram trzymać.
Dziewczyny, a czy wasze bobasy mają często czkawkę? Bo mój ma nawet 4-5 razy dziennie i chociaż czytam, że to dobry objaw, to i tak się martwię 🤔 a jeśli macie to w którym miejscu czujecie? Mój ma główkę u góry a czkawkę czuję w dole brzucha po boku, czyli przy jego brzuszku, a nie twarzy. Z info z neta wynika, że właśnie przy położeniu główkowym powinnam czuć czkawkę na dole, a ja czuję odwrotnie. -
35 dni do porodu i zaczynam odczuwać panikę!😬 Wczoraj rano wzielam 2 paracetamole i zaczęłam ogarniać mieszkanie. Dzisiaj powtórka z rozrywki. Ale roboty zamiast mniej to wiecej, nie wiem jak to możliwe. Jak czekaliśmy na pierwsze dziecko to mieszkanie bylo praktycznie puste. Byliśmy świeżo po przeprowadzce to nie musiałam nic ekstra sprzatac i odgracać a teraz zgroza!🥶
RenaTa co mroziłaś? Ja mam trochę obiadów z nadwyżek które dawałam do zamrażarki a chcę jeszcze zrobić pulpety z sosem, pierogi ruskie, sos bolognese, sernik pistacjowy bo świetnie nadaje się do mrożenia i poporcjowany będę miała dla gości, a w sloiki zawekuję rosół, barszcz czerwony i zupę pomidorową. -
Dziewczyny do wyprawki proponuję dorzucić jeszcze zestaw do alternatywnego podawania pokarmu. To nic innego jak strzykawka z wężykiem. Ja dostałam w szpitalu przy córce. Nie mialam jeszcze pokarmu a ona byla super głodna. W strzykawce mialam mm przystawiłam ją do piersi, do ust włożyłam wężyk, ona ssała piers a ja dozowalam pokarm dzięki czemu ona uczyła się ssania a ja stymulowałam piersi do laktacji. Koszt 20 zl a warto!
https://wrozkacycuszka.pl/pl/products/zestaw-sns-do-alternatywnego-podawania-pokarmu-1653.html?srsltid=AfmBOorgppO2GNviaeTBqabfXF7bcBx4InCwE2TLANMTGhNL1RAEMc9k
Giosiek, Ola8999, RenATa lubią tę wiadomość
-
Zrobiłam większe ilości sosu Ragu, kurczaka w sosie koperkowym i zupy dyniowej. Mniam, sernik pistacjowy brzmi świetnie:)Joanne wrote:35 dni do porodu i zaczynam odczuwać panikę!😬 Wczoraj rano wzielam 2 paracetamole i zaczęłam ogarniać mieszkanie. Dzisiaj powtórka z rozrywki. Ale roboty zamiast mniej to wiecej, nie wiem jak to możliwe. Jak czekaliśmy na pierwsze dziecko to mieszkanie bylo praktycznie puste. Byliśmy świeżo po przeprowadzce to nie musiałam nic ekstra sprzatac i odgracać a teraz zgroza!🥶
RenaTa co mroziłaś? Ja mam trochę obiadów z nadwyżek które dawałam do zamrażarki a chcę jeszcze zrobić pulpety z sosem, pierogi ruskie, sos bolognese, sernik pistacjowy bo świetnie nadaje się do mrożenia i poporcjowany będę miała dla gości, a w sloiki zawekuję rosół, barszcz czerwony i zupę pomidorową.
Joanne lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak któraś potrzebuje to na stronie hm jest kombinezon misiowy za 21 zł rozmiar 50

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1230866001.html
Ja po porodzie planuje zamówic abonament obiadowy , nie mam jakoś weny do gotowania i mrożenia a spoko wychodzi cenowo.
Wczoraj zamknęłam walizkę i torbę 🥳 zostanie tylko dopakować dokumenty wodę i przekąski. I małemu chce jeszcze wysterylizować i spakować w razie w butelkę smoczek i nakladki do karmienia. Położna niby mówiła że wystarczy to umyć ale nie wiem, wy sterylizujecie ?
Do końca tygodnia chce puścić ostatnia pralkę z kocykami rożkiem otulaczem itp. i dokończyć prasowanie i chyba to wszystko.
Z wyprawki nie mam tylko jeszcze dużego łóżeczka ale każdy mnie zniechęca że mały i tak będzie spał w dostawce (mam Chicco) i łóżeczko będzie stało a co znajdę na olx to już nieaktualne. Więc już sama nie wiem czy i kiedy kupię. No i z laktatorem tez narazie czekam, zamówiłam tylko kolektor.
Co do czkawki mój ma tak może 2-3 razy w tyg i odczuwam na środku po prawej tak mi się zdaje.
RenATa lubi tę wiadomość
♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
AMH 1.0 🙄 drożność ✅ cykle stymulowane ❌ stan zapalny endometrium 💊 mini polipy ✂️ KIR&kariotyp✅
7.05 IUI ❌
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
18.08 12+4 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
9.10 20+0 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
29.12 rośniemy 1964g 😍
TP 27.02.2026

-
Jejku dziewczyny naprawdę aż tak sie przygotowujecie kulinarnie ? 😱 to bardziej z myślą o domownikach podczas waszej nieobecności czy myślicie ze po wyjściu ze szpitala nie będziecie miały czasu ugotować albo będziecie ten czas przeznaczyć na coś innego?
Przyznam ze i ja planuje "coś tam" ugotować i zamrozić ale w jakiś małych ilościach. Mój pracuje od 7 ale młoda pewnie będzie spala u mojej mamy podczas mojej nieobecności z racji tego ze jeszcze chodzi tam do szkoły (przenosimy ja od marca do szkoly kolo domu) tam ma 5min drogi od babci do szkoły. Po pracy bedzie jeździł do mojej mamy zjeść obiad i posiedzieć do wieczora z młodą. Zresztą mnie już wszyscy pytają co gotować i go chciałabym mieć ugotowane na obiad w dzień wyjścia ze szpitala 😅 moj już ma ustalone z "ekipą sprzątająca" ze w dzień mojego wyjścia wpadają na robotę 😂😂😂 jak tak ich słucham to chyba spokojnie mogę iść rodzic i niczym sie nie martwic 😊
Ola8999 lubi tę wiadomość
-
Tak na spokojnie takie "bolesne" skurcze mogą pojawić sie tego długo przed porodem 😆 bardziej chodzi mi o "rodzaj" bólu gdyby ktoś nie wiedziała jaki bol towarzyszy podczas porodu 😜 bo ja 10 lat temu nie wiedziałam i nikt mi nie potrafił wyjaśnić. Skurcze macicy i bol podczas miesiączki to to samo co skurcze macicy i bol podczas porodu ale.... no właśnie ale wiemy jak bardzo nasilone 🤣mmonika_ wrote:Też mnie Asia zestresowała 😂 Czytałam, że na tym etapie ciąży te bóle przypominające menstruacyjne mogą się pojawić jako dodatek do odczuwanych wcześniej skurczy Braxtona Hicksa, bo macica już intensywniej się przygotowuje. Tym bardziej, że to chwilowe i ustępują po zmianie pozycji itp. Położna w sumie powiedziała to samo. Ale już do końca weekendu ogarnę wszystko, tak w razie coś 😂😂
Synu mój właśnie zakończył czkawkę, chyba trzecia dzisiaj. I jak czka to czuję po środku brzucha mniej więcej, a ułożony jest główką w dół 🤔
Ola8999, mmonika_ lubią tę wiadomość
-
Ja też mam już zamrożone dwie zupki 🤭 i planuje jeszcze trochę nagotować, może zrobię jakieś krokiety i bigos, który uwielbiam. Czytałam, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej więc zakładam, że mogę jeść wszystko.
Ola899, kombinezon futerkowy z H&M czeka już w moim paczkomacie. Wzięłam dwa rozmiary i wybiorę, ale z komentarzy w necie wynika, że 56 będzie ogromny. Zobaczymy.
Ja dziś miałam ciężką noc. To dziecko jest takie aktywne, że utrudnia mi spanie, nocą po prostu nie daje chwili wytchnienia, potrafi wiercić się przez dwie godziny bez przerw. Czy to normalne, też tak macie? Już przez chwilę wpadłam w panikę, że może powinnam pojechać na pogotowie. Kiedy on śpi?!
🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18.07 CRL 1,31cm
23.07 CRL 1,95cm
31.07 CRL 2,95cm
18-19. 08 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙

-
U mnie dziś 36+0tc 🥰😱
Jestem przerażona i podekscytowana 😁 zostało mi 26 dni do terminu z usg i 28 dni do terminu z OM 🙃 przyznam jeszcze że bardzo liczę na to ze zacznę rodzic sama około terminu i nie będę musiała mieć wywoływanego porodu po terminie tak jak w ostatniej ciąży... Chciałabym doświadczyć tego wszystkiego związanego z naturalnym porodem, odejście wód, stresujaca droga do szpitala itd 😀 Ale czas pokaże jak bedzie tym razem 🙂
Wizytę u swojej lekarki mam w poniedziałek wiec zobaczymy czy moja szyjka rozpoczęła przygotowania do porodu 🤔🙏
Zapisałam sie jeszcze na usg na 31 stycznia do Luxmedu sprawdzić jak tam mały i moje łożysko 🙂
Ola8999, RenATa lubią tę wiadomość
-
Podziwiam dziewczyny za te przygotowania 🥹 Jeżeli chodzi o mnie, to będę jak francuski pudelek. Mi będą gotować 😂 Mieszkamy z mamą, ona nie dam nam z głodu umrzeć. Ogólnie to ja do kuchni się nie rwę w ogóle, wolę coś zrobić w domu czy przy autach 🙃 Mąż ma możliwość pracy zdalnej, także też mnie to będzie ratowało.
Wczoraj przez te rozmowy o porodzie, laktacji, opiece nad maluszkiem mój mózg sfiksował.. Do tego stopnia, że zaczęłam się zastanawiać w pewnym momencie w nocy czy aby nie zaczynam rodzić. Nocka zarwana..
Doszła mi nowa dolegliwość, ból lędźwi. -
Monika, zazdroszczę mamy w pobliżu. Gdy moja siostra urodziła to moja mama ją karmiła chyba z pół roku, codziennie miała dostawy obiadków pod drzwi. Ja niestety mieszkam ponad godzinę drogi od rodziców więc nie nastawiam się na takie luksusy 🙁
🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18.07 CRL 1,31cm
23.07 CRL 1,95cm
31.07 CRL 2,95cm
18-19. 08 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙

-
Assialbnn no niestety u mnie nikt z ofertą pomocy się nie wychyla a po porodzie będę zdana tylko na siebie z dwójką dzieci. Będę wolala wyjąć pudelko z zamrazarki i nie myśleć co mam zrobić na obiad i nie stać w kuchni. Muszę myśleć tez o mojej trzylatce żeby mieć dla niej trochę czasu, żeby nie czuła się zazdrosna i odtrącona. Ja mialam 2,5 roku jak urodzil się mój brat i pamietam jak wszyscy się nim zachwycali jak przyjechali ze szpitala a ja stałam obok jak porzucona. Jak wszyscy usiedliśmy do stołu wypić kawę to dostał ode mnie w łeb lalką a ja dostałam tak w dupę że akcję pamietam do tej pory. Tak więc tego😬
Odwiedzających będę prosiła żeby najpierw pogratulowali starszej siostrze, chwilę z nią pogadali i pytali ją o pokazanie noworodka.
Co chodzi o jedzenie zamawiane czy diety pudełkowe, dobry pomysł, ale ja zamówione to mogłabym zjeść tylko sporadycznie. Tak samo jak gotowce ze sklepu. -
Ja z moją mamą mieszkałam jak bylam w pierwszej ciąży i też myslalam że będę żyła jak księżniczka ale chyba informacja nie weszła jej tak jak powinna, i tak jak cale życie narzekała na swoją byłą teściową, to zaczęła mi robić tak samo. W głowie się nie mieści. Wyprowadziłam się i do teraz nie chcę utrzymać z nią kontaktu. Jedynie mam nadzieję że przed porodem bedziemy mogli wywieźć do niej kota i zostawic na jakies 3 tygodnie zebym miala mniej roboty, odkurzania i mycia podłóg.
Runnerka ja na święta zrobiłam więcej bigosu i mam zamrożone dwa pudełka i trochę krokietów, ale one tak dlugo w tej zamrażarce to nie wytrzymają. Prawie odziennie o nich myslę 😅
RenATa, Zosia667 lubią tę wiadomość
-
Ja nie robie jedzenia na zapas, jakoś przetrwamy
mąż będzie miesiąc w domu to wspólnymi siłami może coś sie uda 
Od 2 dni mam taki ból spojenia łonowego do tego ból lędźwi,ze masakra. Dobrze,ze dzisiaj mam fizjo♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Dziewczyny ale wam zazdroszczę tych mam itd

Wczoraj byłam na wizycie w 33+6 mała waży 2 kg szyjka dalej się skraca ma 17 mm i lekarka przedłużyła luteinę jeszcze na 2 tygodnie. Następna wizyta 21.01 natomiast dostałam juz skierowanie do szpitala na umówienie się na cesarkę jadę w środę
Wracając do pomocy po porodzie ja mieszkam z teściami tylko mamy osobne mieszkanie. Wczoraj powiedziałam przy teściach że mój mąż będzie uczył się gotować bo ja teraz mam zakaz stania w kuchni A po porodzie że będę mieć Cesarka to już w ogóle nie będę mogła stać w kuchni. Na to moja teściowa zaczęła się śmiać a ile trwa połóg tam tylko osiem tygodni a ja mówię mamo ale ja będę w ogóle po cesarce na to ona że ona rodziła 2 razy i nikt jej nie pomagał
Normalnie aż zrobiło mi się przykro Na to odpalił mój teść że przecież Bogdan będzie pracował to on jak wróci z pracy ma mieć ugotowane itd bo przecież ja będę w domu to będę mieć czas.Normalnie prawie się popłakałam.
-
Ja zrobię trochę pulpecików do zamrożenia, sosy pomidorowo-warzywne mam już w słoikach od mojej mamy
Ale nie zamierzam też przesadzać z przygotowywaniem jedzenia. Co prawda nie mamy z rodziny nikogo na miejscu, zakładam że moja mama przyjedzie na kilka dni to na pewno nagotuje wszystkiego tony a tak to myślę, że sobie poradzimy - mąż jest w stanie coś ugotować sam, z resztą zrobienie spaghetti na szybko to chwila roboty i liczę, że ją wygospodarujemy
w najgorszym wypadku zawsze można zamówić catering i też przeżyjemy 
Mnie dziś czeka jeszcze ostatnie pranie, dużo rzeczy mam już spakowanych, dziś przygotuję tylko karteczki co jeszcze jest do dorzucenia do walizki i torby porodowej.
Wczoraj miałam tragiczny dzień, zero energii i w ogóle jakaś zła byłam i cały dzień miałam koszmarną zgagę, a dziś już - całe szczęście- mam siły do działania
Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75, Wit. D, Prenatal Duo
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
15.09 - połówkowe, 306 g chłopczyka 🩵
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Ah te baby starej daty 🙄 wiedząc czego same doświadczyły, nie mając pomocy i mając caly dom na głowie i dzieci powinny byc bardziej empatyczne i pomocne ... Nie przejmuj sie, jeśli mąż jest chętny do pomocy to wystarczy 🙂 Moj jest takim pomagierem ze o Pani 🙄 niby chce dobrze ale mi wiecznie nic nie pasuje 😂 także tak jak po pierwszym porodzie planuje sama sobie wszystko ogarniać, mam nadzieje ze moj syn mi na to pozwoli i będzie równie grzeczny jak jego starsza siostra w wieku niemowlęcym 😊Anek86 wrote:Dziewczyny ale wam zazdroszczę tych mam itd

Wczoraj byłam na wizycie w 33+6 mała waży 2 kg szyjka dalej się skraca ma 17 mm i lekarka przedłużyła luteinę jeszcze na 2 tygodnie. Następna wizyta 21.01 natomiast dostałam juz skierowanie do szpitala na umówienie się na cesarkę jadę w środę
Wracając do pomocy po porodzie ja mieszkam z teściami tylko mamy osobne mieszkanie. Wczoraj powiedziałam przy teściach że mój mąż będzie uczył się gotować bo ja teraz mam zakaz stania w kuchni A po porodzie że będę mieć Cesarka to już w ogóle nie będę mogła stać w kuchni. Na to moja teściowa zaczęła się śmiać a ile trwa połóg tam tylko osiem tygodni a ja mówię mamo ale ja będę w ogóle po cesarce na to ona że ona rodziła 2 razy i nikt jej nie pomagał
Normalnie aż zrobiło mi się przykro Na to odpalił mój teść że przecież Bogdan będzie pracował to on jak wróci z pracy ma mieć ugotowane itd bo przecież ja będę w domu to będę mieć czas.Normalnie prawie się popłakałam.
-
Nie ma sie nad czym zastanawiać, zamówiłam Espiro Code 🙂 miałam najpierw zmierzyć bagażnik bo mamy sedana w którym otwiera sie tylko klapa bagażnika ale zapomniałam wiec najwyżej będę upychać noga 😂😂 kupując auto nie miałam w planach drugiego dziecka 😆
Zosia667, Ola8999, mmonika_ lubią tę wiadomość
-
Ja planuje cos sobie przyszykować sama do jedzenia ale po dzisiejszym obiedzie to nie wiem czy dam rade 🤣🤣 drastyczny spadek energii u mnie wystąpił, dodatkowo zgaga która trwa od rana... ale na szczęście mama ma mi też zrobić kilka smakołyków które lubię - golabki, pierogi itp.😃
Rzeczy do szpitala mam ale nie spakowane, cos tam pewnie brakuje ale siądę napisze listę i będę pakować.. Bo ja jakos chaotycznie wszystko pozamawiane ale bez listy 😆😆
Prania jeszcze trochę mam ale nie jest źle 😊
Dzisiaj dzwoniłam już do bobowozki aby zapłacić ostatnie 500 zł i niech wysyłają nam wózek dla maleństwa. Będę mogła jezdzic po salonie 🤣🤣
Czekam na dostawkę ale muszę zamówić jeszcze materac i oczywiście pościel..
A dodatkowo to czekam z tym wszystkim do jutra bo wypła przyjdzie 😁.. a jeszcze przez te święta, przeporwadzke to ciągle coś potrzebne 🤣🤣 I kasa sie rozpływa..
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH