#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Myslisz, ze to od diety? Też mi się mały bąbelek (cytuję moja ginekolog) przypałętał, ale nie stanowi dużego dyskomfortu fizycznego, raczej psychiczny. Ciśnienie i grawitacja w tych okolicach robią swoje, mam nadzieję, że nie będzie to super przeszkadzało w porodzie.mmonika_ wrote:Właśnie taką maść kupiłam. Sama sobie chyba biedy narobiłam, bo w 3 trymestrze wróciła ochota na słodkie. Nie odmawiam sobie 🫣 A niestety cukier powoduje u mnie zaparcia.. Niby wody piję dużo, jem zróżnicowanie. Karamba z „dietą” na końcówce ciąży 😂
@asialbnn, mam te wkładki amnio check, raz użyłam w drugim trymestrze i był fałszywy alarm. Teraz też mam większą ilość wydzieliny, zawsze jest to jakby porcja mokrego, a na tym biały śluz. Widzę w tym regularność, stąd zostawiam wkładki na bardziej kluczowy moment
-
Asia ja juz od dłuższego czasu mam i wodnisty, biały i żółty różnie to bywało ale raz się przestraszyłam i kupiłam te wkładki to nie odbarwiła się więc to nie były wody płodowe, ale wiadomo każdy przypadek moze byc inny.
Ja dzisiaj przypływ energii miałam i dużo zrobiłam dzisiaj. Torby praktycznie spakowane, łóżeczko rozłożone 😊
Mamy pod opieką psa teściów i niech juz wracaja bo zaczynam podejrzewać, że mam jakas alergie... czuje się sto razy lepiej i jakby kaszel przerodził się w alergiczny. ( jestem alergiczka więc mniej więcej wiem jak się czułam i wygląda mi to podobnie ).. -
No właśnie mi też nie przeszkadza fizycznie, ale mam świadomość tego, że tam jest 😂 Zobaczymy czy eksperymenty przyniosą oczekiwany rezultat. Fakt faktem, słodkości powinnam ograniczyć 🫣RenATa wrote:Myslisz, ze to od diety? Też mi się mały bąbelek (cytuję moja ginekolog) przypałętał, ale nie stanowi dużego dyskomfortu fizycznego, raczej psychiczny. Ciśnienie i grawitacja w tych okolicach robią swoje, mam nadzieję, że nie będzie to super przeszkadzało w porodzie.
@asialbnn, mam te wkładki amnio check, raz użyłam w drugim trymestrze i był fałszywy alarm. Teraz też mam większą ilość wydzieliny, zawsze jest to jakby porcja mokrego, a na tym biały śluz. Widzę w tym regularność, stąd zostawiam wkładki na bardziej kluczowy moment
RenATa lubi tę wiadomość
-
jo_ana wrote:Ja dzisiaj na grupie fb przeczytałam, że dziewczyna urodziła w 35 tc właśnie martwego synka, cały dzień o tym myślę i nie mogę przestać 😢 chyba muszę ograniczyć czytanie tamtej grupy, bo źle to robi mojej głowie.
Także te ostatnie tyg też dla mnie są zdecydowanie stresujące, już by się chciało mieć to za sobą… i tulić w ramionach swojego maluszka.
Też to widziałam… niby to ryzyko na naszym etapie już jest naprawdę niewielkie i ja przynajmniej tak na codzień już się nie martwię tak samo jak w pierwszym trymestrze, że coś może pójść nie tak, ale jednak takie posty przypominają i potem siedzą w głowie.
A z drugiej strony wiadomości o tym, że kobieta w 38tc urodziła dziecko, ale żeby przeprowadzić cc lekarze musieli poczekać aż wytrzeźwieje (miała ok 3 promile)… czuję mega niesprawiedliwość 😢 -
ola8999, nie obrócił się 🥹 i ten lekarz, podobnie jak lekarka prywatna, nie daje już raczej nadziej na obrót. W ogóle mam teraz trochę problem, bo chodzę do dwóch lekarzy którzy pracują w tym samym szpitalu i każdy z nich chce mnie umówić na cesarkę do siebie 😆 a ten na NFZ nie wie, że chodzę prywatnie, a ta prywatnie wie o tym na NFZ, ale czy nie obrazi się jak wybiorę jego? Takie mam teraz problemy. U niej miałabym 11.02 (38+0) u niego 16.02 (38+5). Tak sobie myślę, że może lepiej później, a z drugiej strony boję sie sytuacji że zacznie się samo i będę jechać w panice do szpitala, że poród będzie zbyt szybko postępował i będzie za późno na cesarkę i kaza mi rodzić w ułożeniu pośladkowym 🫣🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18.07 CRL 1,31cm
23.07 CRL 1,95cm
31.07 CRL 2,95cm
18-19. 08 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙

-
Runnerka wrote:ola8999, nie obrócił się 🥹 i ten lekarz, podobnie jak lekarka prywatna, nie daje już raczej nadziej na obrót. W ogóle mam teraz trochę problem, bo chodzę do dwóch lekarzy którzy pracują w tym samym szpitalu i każdy z nich chce mnie umówić na cesarkę do siebie 😆 a ten na NFZ nie wie, że chodzę prywatnie, a ta prywatnie wie o tym na NFZ, ale czy nie obrazi się jak wybiorę jego? Takie mam teraz problemy. U niej miałabym 11.02 (38+0) u niego 16.02 (38+5). Tak sobie myślę, że może lepiej później, a z drugiej strony boję sie sytuacji że zacznie się samo i będę jechać w panice do szpitala, że poród będzie zbyt szybko postępował i będzie za późno na cesarkę i kaza mi rodzić w ułożeniu pośladkowym 🫣
A to ten sam szpital czy dwa inne? Jesli osobne to mozesz pojechac obejrzec oba oddzialy, pogadac z poloznymi. Sprawdzic podejscie personelu, warunki i w ten sposob zdecydowac.
Miedzy szpitalami moze byc duzo roznic np. W kontekscie kontaktu skora do skory (kangurowania) po cesarce, wsparcia poloznych, doradcy laktacyjnego itp. Fajna tez jest mozliwosc porownywania szpitali na stronie fundacji rodzic po ludzku.
Oczywiscie dochodzi kwestia takze jakosci kadry medycznej, neatologii, ewentualnej dostepnosci perinatologow.
A jesli ten sam szpital to w sumie roznica tylko w dniach.
🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
25.05.25 - ⏸️
NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na córeczkę ❤️

-
Minia000, no właśnie to ten sam szpital. Jak wybierałam lekarzy do prowadzenia ciąży to właśnie zwracałam uwagę na to, żeby pracowali w tym szpitalu, w którym chce rodzić.
A dziewczyny płaciliście za GBS? Ja robiłam u tego lekarza na NFZ, a mimo to płaciłam 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 09:17
🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18.07 CRL 1,31cm
23.07 CRL 1,95cm
31.07 CRL 2,95cm
18-19. 08 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙

-
Nie kazde badanie jest objęte refundacja niestety. Są badania których lekarz rodzinny np nie ma w pakiecie i nie może na nie wystawić skierowania 🤷♀️ Ja płaciłam 60 zł .Runnerka wrote:Minia000, no właśnie to ten sam szpital. Jak wybierałam lekarzy do prowadzenia ciąży to właśnie zwracałam uwagę na to, żeby pracowali w tym szpitalu, w którym chce rodzić.
A dziewczyny płaciliście za GBS? Ja robiłam u tego lekarza na NFZ, a mimo to płaciłam 🤔 -
GBS miałam w ramach NFZ, nic nie płaciłam. Może Twój lekarz nie ma wszystkich badań w statusie kontraktu? Ja w sumie płaciłam tylko za grupę krwi i krew kartę w ciąży 🙂Runnerka wrote:Minia000, no właśnie to ten sam szpital. Jak wybierałam lekarzy do prowadzenia ciąży to właśnie zwracałam uwagę na to, żeby pracowali w tym szpitalu, w którym chce rodzić.
A dziewczyny płaciliście za GBS? Ja robiłam u tego lekarza na NFZ, a mimo to płaciłam 🤔 -
Ja postanowiłam podjechać na tą izbe, najwyżej wysłucham ze zawracam im głowę 🙄 może nie tyle co jestem jakos bardzo zmartwiona ale czuje sie niepewnie i chyba potrzebuje takiej informacji od fachowca ze wszystko jest dobrze 🤔
Rożaa lubi tę wiadomość
-
Bardzo dobrze Asiu, czekamy na informacje. Nie przejmuj się jak coś będą gadać, oni po to tam są 🙂
Drogie Mamusie, a ja dostałam dzisiaj z rana wiadomość z Rossmanna, że mam paczuszkę pampersów do odebrania. W tygodniu wypisałam się z programu i zapisałam jeszcze raz, ale wyraziłam przy tym zgodę na newsletter, może to też ważne 😊😊 -
Ja Was doskonale rozumiem - ja też na tej końcówce (dziś 37+6) mam mnóstwo niepokojących myśli, po takie wręcz absurdalne w stylu „a co jeśli lekarz na wszystkich prenatalnych czegoś nie zobaczył co dopiero wyjdzie..” 🙈 przez to już chciałabym, żeby Bobas wyszedł jak najszybciej 🥹
Co do paczki pampersów z Rosmana - po prostu poszłam do sklepu, powiedziałam że mam apke i czy mogę odebrać i dostałam od ręki paczkę xd
Za GBS nie płaciłam - miałam w pakiecie w LuxmedWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 11:27
Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75, Wit. D, Prenatal Duo
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
15.09 - połówkowe, 306 g chłopczyka 🩵
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Runnerka wrote:ola8999, nie obrócił się 🥹 i ten lekarz, podobnie jak lekarka prywatna, nie daje już raczej nadziej na obrót. W ogóle mam teraz trochę problem, bo chodzę do dwóch lekarzy którzy pracują w tym samym szpitalu i każdy z nich chce mnie umówić na cesarkę do siebie 😆 a ten na NFZ nie wie, że chodzę prywatnie, a ta prywatnie wie o tym na NFZ, ale czy nie obrazi się jak wybiorę jego? Takie mam teraz problemy. U niej miałabym 11.02 (38+0) u niego 16.02 (38+5). Tak sobie myślę, że może lepiej później, a z drugiej strony boję sie sytuacji że zacznie się samo i będę jechać w panice do szpitala, że poród będzie zbyt szybko postępował i będzie za późno na cesarkę i kaza mi rodzić w ułożeniu pośladkowym 🫣
Ktory tydzień u Ciebie ?? Ja byłam ostatnio jakos w 35 tygodniu i mój synek tez nie był odwrócony prawidłowo..teraz wizyta 26.01.. liczę na to, że się obrócił. Czuję pewne różnice u siebie ale czy one faktycznie mogą świadczyć o tym, ze sie obrócił.
Zastanawiam się czy da się to zdiagnozować po czkawce u dziecka😁 Dziewczyny u których dzieciaczki są obrócone prawidłowo w jakiej lokalizacji brzucha czujecie czkawke ?
Ja odczuwam ja bardzo nisko i zastanawiam się czy może to świadczyć o tym, ze jest ułożony w koncu prawidłowo ???
Asia bardzo dobrze, ze pojechałaś. 😊
-
A ja nie płaciłam 🙈 chodzę do gina na NFZRunnerka wrote:Minia000, no właśnie to ten sam szpital. Jak wybierałam lekarzy do prowadzenia ciąży to właśnie zwracałam uwagę na to, żeby pracowali w tym szpitalu, w którym chce rodzić.
A dziewczyny płaciliście za GBS? Ja robiłam u tego lekarza na NFZ, a mimo to płaciłam 🤔2020 🩵
2026 🩷 -
Ja płaciłam na GBS 55 zl bo pobrała mi moja lekarka na wizycie. Miałam tez skierowanie z Luxmedu ale nie chciało mi się jechać 20 km w jedną stronę.
Jeśli chodzi o czkawkę to ja ją odczuwam bardzo nisko ale nie centralnie na środku, bardziej z prawej strony
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Ja tez odczuwam czkawke bardzo nisko i stad wiem, ze mala jest obrocona glowka w dol.
jak byla jeszcze nozkami obrocona to odczucie bylo inne
🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
25.05.25 - ⏸️
NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na córeczkę ❤️

-
Moja mała też jest ułożona główką w dół i na dole z boku czuję jak ma czkawkę 😊Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷

-
To i ja odczuwam bardzo nisko ale bardziej z lewej strony, z prawej czuje jakies kopniaki w okolicy żeber, czasami w okolicy pepka no i dość intensywne z prawej na dole się zdarzają z czego tez sie zastanawialam czy rączkami tez tak mocno by mnie bucał 😁 i wtedy się zastanawiam czy to jednak nie nóżki... Oj mam nadzieje, ze to dobry znak 😊
Na szkole rodzenia mówiła babka, że aby się dziecko obróciło to trzeba klęknąć przed np krzesłem, kanapą albo ja opieram się o piłkę i kołysać bioderkami, najlepiej kiedy dziecko jest w ruchu i nawet kilka razy dziennie . Robi się niby w ten sposób więcej miejsca do obrotu. Robiłam tak kilka razy ale pozniej podczas choroby zapał mi minął.

A za gbs tez płaciłam, ale ja chodzę prywatnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 12:08
-
Runnerka no to masz dylemat, szczerze nie wiem co bym wybrala, bo tak jak wcześniej pisałam im dłużej dzieci w brzuchu tym lepiej ale też większy strach że na ostatniej prostej coś będzie nie tak 🙄 dobrze przynajmniej że oboje chcą umawiać cesarkę 🤪
Ja byłam wczoraj w Rossmanie po te pampersy za 1gr ale jak na złość nie było ani jednego opakowania. W poniedziałek uderzę do innego.
Gbs jeszcze nie robiłam ale będę robić prywatnie bo na NFZ już sie nie wybieram.
U mnie czkawki nisko ale nie jakoś bardzo po prawej stronie.
Asiu czekamy na info co tam u ciebie 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 12:09
♀️'89 ♂️'87
2 lata starań | 1x IUI ❌ | kwalifikacja do in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
29.12 rośniemy 1964g 😍
TP 27.02.2026

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH