#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, będzie żalipost
Jesteśmy od wczoraj w szpitalu, malutki cały czas by tylko ciumkał cyca, ale okazuje się że on sobie po prostu zrobił z niego smoczka, a ledwo co je.
Spadł z wagi o 300g i mówią że to dużo jak na jedną dobę, ale jeszcze w normie.
Była doradca, pokazała jak można go próbować karmić tylko mi samej ciężko o te wszystkie wymyślne pozycję bo w sumie to mam takie zakwasy na plecach, rękach.
Finalnie albo leżymy i złapie albo i nie, albo biorę go na poduszkę i podaje cyca, czuję że łapie i ssie, ale nie słuchać żeby coś połykał. Dostał wczoraj trochę mm szpitalnego i doradczyni poleciła wypożyczyć laktator medeli bo te na oddziale są zajęte.
Martwię się że malutki tak spadł z wagi i dodatku sobie dokładam że nie mam czym go.nakrmic, bo co z tego jak ssie cyca skoro nie połyka to może nic tam nie ma. Nawet nie beka, gdzie sąsiadka z sali zje, beknie i idzie spac. Tymczasem ja przebieram mu pieluchę, jest płacz o zimne chusteczki, kupa taka smolasta jest nim stop. Potem cyc raz jeden raz drugi, ssie bo boli aż o czuję że wtedy złapał, ale wygląda na to że tylko sobie ssie.
Chyba mam pierwszy kryzys, sorki za styl, ale chwilowo ciężko nawet zebrać myśli, wczoraj całą noc nie zmrużyłam oka, dziś może 2 godziny i już się stresuje kolejnym karmieniem czy coś z tego będzieStarania od 10/2024
Pierwsza wizyta w klinice 06/2025
10cs Cud 😍
24.06 beta 410 | prog 25,40
26.06 beta 1217
02.07 beta 13.641 | prog 29,64 | TSH 2.06 | ft3 4,73 | ft4 17,8
03.07 pęcherzyk ciążowy (4t6d)
17.07 1,2cm ❤️
12.08 5,19cm 😍
20.08 6,49cm 😍🩵
09.09 10,7cm ♂️
07.10 12,9cm, 290g
15.10 360g
04.11 600g
16.12 1400g
13.01 2200g

-
Ola8999 wrote:U nas dzisiaj w miarę spokoj, ulał mi tylko raz przy karmieniu i potem spektakularnie przy położnej na rękach meza na podłogę 🤣 później spokoj.. takze ja już sama nie wiem.
Super że to mleko u was zadziałało. Ja będę narazie obserwować.
Ja bardzo cenię moja polozna zawsze dokładnie ogląda dziecko i mnie i odpowiada na wszystkie pytania.
Dzisiaj mi mówiła że jeśli będę mieć jakiś problem to mam do niej dzwonić pisać a nie przekopywać godzinami internetu.
No tak.. pochwaliłam i właśnie ulał 🙄
3 ulania to dobry wynik. Też zależy ile wam to wam tego leci. U nas się zdarzały lepsze dni że tych ulań było mniej ale jednak to była rzadkość.
My mieliśmy problem z kupka wieczorem (to nie kwestia zagestnienia odkąd jesteśmy na laktovidzie robi 1 kupę na dwa dni eh). No i się malutka męczyła ale masaże, termofor i jakoś poszło. Tak jej ulżyło że przespała 5h więc dla nas też super bo zupełnie inaczej niż co chwilę pobudki jak jej pokarm nosem szedł. Narazie po pierwszej dobie jestem zadowolona z tego mleka ar. Doba bez ulewania. Zupełnie inaczej.
Zosia, Natalia trzymajcie się w tych szpitalach. Zdrówka dla dzieciaczków.🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
25.05.25 - ⏸️
NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na coreczke 🥰
38+4 tc - nasz cud na świecie❤️ -
Zosia może tak być niestety, że ssie nieefektywnie, bo ma np wzmożone napięcie i w szpitalu nikt Ci nie pomoże, Jeśli okaże się, że masz mleko jak zaczniesz odciągać laktatorem to idźcie koniecznie do fizjo czy jakiejś mądrej babki od laktacji, bo często to nie w nas jest problem tylko po prostu maluszek nie jest w stanie tak złapać piersi, żeby coś zjeść.
Zosia667 lubi tę wiadomość
-
Zosia trzymaj się. Może się jeszcze maluch rozkręci..w szpitalu jest najgorzej bo jest presja żeby to dziecko jadlo. A może on nie jest jeszcze głodny , mój nie był przez dobre kilka dni. Spróbuj odciągnąć laktatorem i mu podać.
Minia w nocy się zalał cały do tego płacz co chwilę. Kupki też nie było od wczoraj od 13 chyba. Nocka znowu nieprzespana, kilka drzemek. Dziś ruszam z biogaia i espumisanem. Ciesze się że u was lepiej. Widzę że wczoraj twoja mała skończyła miesiąc ! Może ten najgorszy czas minął?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 08:59
-
Jeśli chodzi o kupe to nie bede popadać w paranoje 🙂 u nas kupa jest taka sama od samego początku. Widzieli ją lekarze ginekolodzy, neonatolodzy, położne i nawet doradca laktacyjna. Położna w domu tez widziala. Wszystko jest dobrze 🙂 Moze przy mleku modyfikowanym jest inaczej, nie wiem . Jeśli chodzi o kp to każde źródło mowi to samo jeśli chodzi o kolor i konsystencję kupki u takich maluszków 😊

-
Zosia spokojnie 😊 nauczycie sie współpracy ❤️ i dla Ciebie jest to nowość i dla dzidziusia tez. U mnie tez byl problem z przystawianiem, ileż ja sie opocilam i nagimnastykowalam 😱 W szpitalu bylo mi najwygodniej na leżąco na boku i małemu tez w takiej pozycji lepiej bylo złapać 😊 W domu juz szło nam duzo lepiej, mniej stresu, cisza 😊Zosia667 wrote:Cześć, będzie żalipost
Jesteśmy od wczoraj w szpitalu, malutki cały czas by tylko ciumkał cyca, ale okazuje się że on sobie po prostu zrobił z niego smoczka, a ledwo co je.
Spadł z wagi o 300g i mówią że to dużo jak na jedną dobę, ale jeszcze w normie.
Była doradca, pokazała jak można go próbować karmić tylko mi samej ciężko o te wszystkie wymyślne pozycję bo w sumie to mam takie zakwasy na plecach, rękach.
Finalnie albo leżymy i złapie albo i nie, albo biorę go na poduszkę i podaje cyca, czuję że łapie i ssie, ale nie słuchać żeby coś połykał. Dostał wczoraj trochę mm szpitalnego i doradczyni poleciła wypożyczyć laktator medeli bo te na oddziale są zajęte.
Martwię się że malutki tak spadł z wagi i dodatku sobie dokładam że nie mam czym go.nakrmic, bo co z tego jak ssie cyca skoro nie połyka to może nic tam nie ma. Nawet nie beka, gdzie sąsiadka z sali zje, beknie i idzie spac. Tymczasem ja przebieram mu pieluchę, jest płacz o zimne chusteczki, kupa taka smolasta jest nim stop. Potem cyc raz jeden raz drugi, ssie bo boli aż o czuję że wtedy złapał, ale wygląda na to że tylko sobie ssie.
Chyba mam pierwszy kryzys, sorki za styl, ale chwilowo ciężko nawet zebrać myśli, wczoraj całą noc nie zmrużyłam oka, dziś może 2 godziny i już się stresuje kolejnym karmieniem czy coś z tego będzie
Jeśli nie jest w stanie sie najeść z piersi póki co to przed karmieniem mm przystawiaj go do piersi zeby on ćwiczył i zeby pobudzać laktacje i później butla. U nas tak właśnie to wyglądało w szpitalu. Po powrocie do domu w ruch poszły nakladki i wszystko zaczęło sie układać. Od powrotu do domu maly pil mm tylko 2x i to w pierwszej dobie po powrocie, od tamtej pory tylko kp.
Kupa smulka jest normlana przez parę wyproznien 😊
-
Zosia a jak go nakarmisz mm to laktator w ręce i jazda 😁 z obu piersi czy leci czy nie leci to pompuj 🤪
-
Co do kp i ściągania pokarmu to dzis pobiłam rekord 😅 Mikołaj spal dzis ze mną bo jak obudzil sie na pierwsze karmienie to nie chciało mi sie go odkładać do łóżeczka 🙈 spal napewno lepiej będąc blisko mnie ❤️ karmilam go w nocy tylko z jednej piersi, wiec druga z rana byla mega pełna. Dostał z niej mleczko z rana, najadl sie i poszedł dalej spac a ja jeszcze potraktowałam ją laktatorem bo nadal byla pelna i twarda, ściągnęłam 140ml 😱🤪
-
Ja też od początku karmię piersią. U mnie córeczka upodobała sobie bardziej jedną pierś, zawsze miałam ją dużą większą a teraz to już w ogóle 😀 Druga jest zdecydowanie mniejsza, córeczka ma problem żeby się do niej przystawić i aktywnie ssać. Mimo wszystko też staram się ją do niej przystawiać ale mocno muszę się nagimnastykować 🙈Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷

-
Asia u nas kupki takie jak u Was. Dzisiaj na wizycie pediatra mówiła że jest okej. Mówiłam że jak robi to są to strzelające bąki, też powiedziała że to normalne. Kolor żółty/ pomarańczowy. Czasem rzadsze, czasem z grudkami. Ogólnie przy kp tych kup jest dużo więcej niż u dzieci na mm.
U mnie mała woli lewą pierś, z prawej w klasycznej pozycji ma problem żeby ładnie złapać sutka. Położna w szpitalu doradziła żeby karmić ją spod pachy i wtedy je pięknie i się nie denerwuje.
Dzisiaj zaczynamy dawać espumisan. Powiedzcie mi proszę ile kropelek dawaliście ? Ile razy dziennie ? Przed czy po karmieniu ? Bo ja pytałam pediatry o dawkowanie to powiedziała mi że na opakowaniu jest napisane. Myślałam że serio jest to konkretnie rozpisane a tam dupa. I się zdziwiłam i teraz nie wiem jak to podać2020 🩵
2026 🩷 -
Zosia trzymam kciuki żeby po wyjściu ze szpitala było lepiej. Szpital często blokuje, w domu na spokojnie będziesz działać. Nie porównuj się do innych mam i dzieci bo to bez sensu i tylko dokładasz sobie do głowy.
Spróbuj tym laktatorem tak jak dziewczyny radzą może to coś pomoże
Ola8999 lubi tę wiadomość
2020 🩵
2026 🩷 -
Ola8999 wrote:Zosia trzymaj się. Może się jeszcze maluch rozkręci..w szpitalu jest najgorzej bo jest presja żeby to dziecko jadlo. A może on nie jest jeszcze głodny , mój nie był przez dobre kilka dni. Spróbuj odciągnąć laktatorem i mu podać.
Minia w nocy się zalał cały do tego płacz co chwilę. Kupki też nie było od wczoraj od 13 chyba. Nocka znowu nieprzespana, kilka drzemek. Dziś ruszam z biogaia i espumisanem. Ciesze się że u was lepiej. Widzę że wczoraj twoja mała skończyła miesiąc ! Może ten najgorszy czas minął?
Oj myślę że u nas to zasługa mleka zagęszczonego. I dlatego jest lepiej. Od pierwszego karmienia nim jak ręką odjął ulewanie. Narazie idziemy to w to.
Od dzisiaj też zaczynam espumisan dawać. Może to na kupki trochę podziała.
Tak, malutka ma już miesiac - kiedy to minęło 🥹
Ola8999 lubi tę wiadomość
🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
25.05.25 - ⏸️
NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na coreczke 🥰
38+4 tc - nasz cud na świecie❤️ -
U nas dzisiaj pierwszy raz była położna no i niestety młody przybrał tylko 10g 🙄 i okazalo sie, ze mamy wędzidełko do podcięcia (w szpitalu powiedzieli,ze nie) a ona mi pokazała ewidentnie i wg niej to jest przyczyną, on wisi na piersi cos je ale się męczy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie mial podcinane. I faktycznie jak placze to język ma przyklejony 🙄 z córką było to samo.
Tez mam różnice w rozmiarze piersi i syn zdecydowanie woli tą większą.
A i nie mam 2 szwów tylko 5 😂😂😂 i troszkę sie rozeszły, musze smarować cicatridina.♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Fajnie ze położona zauwazyla problem bo bidula dalej by sie męczyła. Zapewne wkoncu ty byś zauwazyla problem ale nie wiadomo kiedy. A tak to szybki zabieg i maluch bedzie najedzony po same uszy 🥰Cyprysek wrote:U nas dzisiaj pierwszy raz była położna no i niestety młody przybrał tylko 10g 🙄 i okazalo sie, ze mamy wędzidełko do podcięcia (w szpitalu powiedzieli,ze nie) a ona mi pokazała ewidentnie i wg niej to jest przyczyną, on wisi na piersi cos je ale się męczy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie mial podcinane. I faktycznie jak placze to język ma przyklejony 🙄 z córką było to samo.
Tez mam różnice w rozmiarze piersi i syn zdecydowanie woli tą większą.
A i nie mam 2 szwów tylko 5 😂😂😂 i troszkę sie rozeszły, musze smarować cicatridina.
U nas jak karmimy sie na leżąco to z lewej piersi jest super a z prawej mu non stop wypada i musze ukladac i jego i siebie żebyśmy do siebie pasowali 😅🙈 -
U nas to bardziej chodzi o to że kolor jest ok tylko że u nas już była biegunka. Narazie wszystkie badania ok. Nawadniają go kroplówką i dzisiaj kupki już były takie bardziej zbite tzn dwie rano teraz znowu takie lejące. Czekamy na resztę wyników. Nie wiem czy nie będziemy mieć kolek ehhh👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T hetero
Mutacja MTHFR A1298C hetero
Kariotypy u obydwojga ✅
11.06⏸️🙏 zostań z nami 🥰
12.06-beta1256.3
14.06-beta 2405.4
20.06 wizyta- pierwsze spotkanie ❤️dziadzio w macicy ❤️ ciąża rozwija się dobrze
05.07-mamy ❤️ całe 1.38 cm człowieka ❤️
20.07-3.44cm perełki ❤️
02.08 5.6cm ❤️
11.08-prenatalne 7.5 cm ❤️ niskie ryzyka 🥰
20.08- 9cm chłopczyk 🩵
26 08-01.09 szpital (krwawienie )z Krzysiem wszystko dobrze ❤️
7.09 - chłopczyk 188g❤️
21.09- 244g ❤️
3.10 - połówkowe 344g wszystko bardzo dobrze ❤️
18.10-532g monitorujemy prawą nerkę maluszka
09.11 860 gram 🩵
30.11 1360gram misia ❤️nerki czyste ❤️
14.12 1600gram słoneczka ❤️
27.12 wizyta
2.02 planowane CC
Luteina 2×2❌ od 29.09 luteina 2×2
Duphaston 3×1❌. Powrót od 26.08❌
Heparyna 1×1
Acard 1×1
Accofil 0.5 co 3 dni❌
Magnez 3×1❌od 14.12 3×2 -
My już w domu, dostaliśmy dziś wypis w południe.
Doradcy niestety dziś już nie było.
Mam laktator medeli, mam dopasowane lejki.
Mam mleko szpitalne w razie coś.
Ogólnie jak przycisnę to leci takie przezroczyste mleko.
Dzidziuś ciumka i boli niemiłosiernie, mam wrażenie że czasem przełyka ale to jest 1 na 10 ciumknięć. To nie to samo co obserwujemy przy butelce bo tam cały czas pije.
Jestem mega bezradna, jak płacze to przystawiam nawet jak boli ale on mógłby cały czas wisiec na cycu.
W szpitalu dostawiana na poduszce, na leżąco było mi niewygodnie, natomiast i tak się zdarzyło. Wtedy poćumkał i potrafił przespać że mną 3godzinki.
Tak mi ale mam pierwszy dzień.
Wczoraj go zaważyli i z 3330g zostało 3060. Podobno to sporo jak na jedną dobę.
No nic polećcie jakąś maść na suche i bolące cycki bo multimam szczypie i nie daje ulgi
Starania od 10/2024
10cs Cud 😍
24.06 beta 410 | prog 25,40
26.06 beta 1217
02.07 beta 13.641 | prog 29,64 | TSH 2.06 | ft3 4,73 | ft4 17,8
03.07 pęcherzyk ciążowy (4t6d)
17.07 1,2cm ❤️
12.08 5,19cm 😍
20.08 6,49cm 😍🩵
09.09 10,7cm ♂️
07.10 12,9cm, 290g
15.10 360g
04.11 600g
16.12 1400g
13.01 2200g

-
Zosia jeśli chodzi o pokarm to podejdz do tego ze spokojem to pomoże, wiem co mówię 🙂 karm narazie mm jeśli trzeba, ale tak jak pisałam przed karmieniem przystawiaj dziecko do piersi aby stymulować piersi 🙂 jak nakarmisz butla to bierz sie za laktator 🙂Zosia667 wrote:My już w domu, dostaliśmy dziś wypis w południe.
Doradcy niestety dziś już nie było.
Mam laktator medeli, mam dopasowane lejki.
Mam mleko szpitalne w razie coś.
Ogólnie jak przycisnę to leci takie przezroczyste mleko.
Dzidziuś ciumka i boli niemiłosiernie, mam wrażenie że czasem przełyka ale to jest 1 na 10 ciumknięć. To nie to samo co obserwujemy przy butelce bo tam cały czas pije.
Jestem mega bezradna, jak płacze to przystawiam nawet jak boli ale on mógłby cały czas wisiec na cycu.
W szpitalu dostawiana na poduszce, na leżąco było mi niewygodnie, natomiast i tak się zdarzyło. Wtedy poćumkał i potrafił przespać że mną 3godzinki.
Tak mi ale mam pierwszy dzień.
Wczoraj go zaważyli i z 3330g zostało 3060. Podobno to sporo jak na jedną dobę.
No nic polećcie jakąś maść na suche i bolące cycki bo multimam szczypie i nie daje ulgi
Co do obolalych brodawki to przy laktatorze nie wiem jak tu zaradzić ale jeśli chodzi o przystawianie dziecka to kup nakładki medeli będą mniej bolały podczas karmienia . A i dziecku lepiej będzie chwycić 😊 tez bolały mnie brodawki na poczatku od laktatora wiec moze ro kwestia przyzwyczajenia i przystosowania brodawek do tej "nowości" .
W rossmannie sa takie mini okłady na brodawki nasączone jakimś tam łagodzącymi i nawilżającymi specyfikami . Ja trzymam je w lodówce. Przynoszą chwilowa co prawda ulgę ale zawsze to cos . Są z babydream . -
Natalia powiem Ci że zwariować idzie z tą kupa 🙈 u nas tez ta kupa jest rzadka, wsiąka w pampersa, jedyne co zostaje na pampersie to te malenkie grudki . Ale jeśli karmicie mm i lekarze mówią ze to biegunka to trzeba im zaufać..Natalia13245 wrote:U nas to bardziej chodzi o to że kolor jest ok tylko że u nas już była biegunka. Narazie wszystkie badania ok. Nawadniają go kroplówką i dzisiaj kupki już były takie bardziej zbite tzn dwie rano teraz znowu takie lejące. Czekamy na resztę wyników. Nie wiem czy nie będziemy mieć kolek ehhh
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i do domu 😊 -
Zosia a wędzidełko ? Bo ja dzisiaj przeprosiłam się z laktatorem i podawałam młodemu moje mleko z butli i potem na dobitkę cyca (oczywiscie nie za każdym razem butla) ale od razu inne dziecko. Spi spokojnie czyli jest pojedzone. Mały się ładnie przystawia no ale biedak widocznie musi się nameczyć żeby z cyca tyle naciągnać z butli latwiej. I chyba tak będę robiła do wizyty u chirurga. Na piersi stosowałam lanoline ja mam akurat z Canpola. Teraz po tygodniu praktycznie już nie bolą. I po karmieniu zawsze sobie trochę ściskałam żeby mleko wypłynęło i zostawiałam do wyschnięcia:) ktoś tu już o tym też pisał♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Asia a kupię stacjonarnie te nakładki?
Napiszesz coś więcej jak używać?
Znalazłam w domu taką z nuk, muzę spróbuję ?🤔
To jest jednorazowe czy jak?Starania od 10/2024
10cs Cud 😍