X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne #rodzew2026 LUTY❤️🍓
Odpowiedz

#rodzew2026 LUTY❤️🍓

Oceń ten wątek:
  • Lenka88 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papillon wrote:
    Zosia sprawdź sobie folder inne na messangerze 😜
    Papillon jak przejść na ta grupę na fb?

age.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia, jak tam na tym mleku AR? My dziś byliśmy u pediatry na wizycie patronazowej i też zalecila to mleko ale mówiła że można podawać naprzemiennie ze zwykłym bebilonem. Tylko nie wiem czy moge np podawac bebilion AR i zwykła humane ? Czy to już musi być Bebilon AR i Bebilon zwykly. Bo mam jeszcze pół opakowania humany.
    Mały przybrał do 3500, w porównaniu z zeszłym tyg to słabo ale patrząc na dwa tygodnie bardzo dobrze a ostatnio byl mocno najedzony na ważeniu.

Co u reszty? rzadko tu się ktoś odzywa 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 14:18

♀️'89 ♂️'87
    2 lata starań | 1x IUI ❌ | kwalifikacja do in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
    19.01 34+4 rośniemy 2600g 😍
    6.02.2026 już jest ! 🐨 37+0 2970g 52cm

age.png
  • Papillon Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka88 wrote:
    Papillon jak przejść na ta grupę na fb?
    Zaproś mnie do znajomych - przyjaciółek to wyślę Ci linka do grupy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 17:38

Lenka88 lubi tę wiadomość

35 👩🏼‍🦰35🧔‍♂️

06.2021 synek
    27.03 😇 9 tydzień
    16.06 ⏸️ 11dpo
    23.06 beta 816,20
    Progesteron 21,70
    25.06 1635🫶
    7.07 jest ❤️
    21.07 usg 8+2
    22.08 prenatalne (12+6)

preg.png
  • Anek86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka

No to będzie żalpost i podsumowanie ;)

obecnie Hania ma miesiąc i 4 dni łącznie 17 dni spędziłyśmy w szpitalu bo Hania urodziła się jako wcześniak w 36 + 4 od początku mam problem z laktacją i jak z obu piersi odciągnę 20 ml to dobrze masakra jakaś nie pomaga przystawianie i nie pomaga laktator :(

od 2 nocy w domu śpi z nami w łóżku w kokonie :) obecnie jesteśmy na mleku Laktowit 1 plus moje 1-2 razy dziennie zależy ile odciągnę obecnie Hania waży ponad 3 kg dziennie przybywa +|- około 50 g je co 3-4 h tak samo w nocy jestem z niej mega dumna w tymmiesiacu mamy pare kontroli w szpitalu ( tak jest ze wcześniakami )

Płakać mi się chce jezeli chodzi o laktacje

• Lenka88 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anek86 wrote:
    Hejka

No to będzie żalpost i podsumowanie ;)

obecnie Hania ma miesiąc i 4 dni łącznie 17 dni spędziłyśmy w szpitalu bo Hania urodziła się jako wcześniak w 36 + 4 od początku mam problem z laktacją i jak z obu piersi odciągnę 20 ml to dobrze masakra jakaś nie pomaga przystawianie i nie pomaga laktator :(

od 2 nocy w domu śpi z nami w łóżku w kokonie :) obecnie jesteśmy na mleku Laktowit 1 plus moje 1-2 razy dziennie zależy ile odciągnę obecnie Hania waży ponad 3 kg dziennie przybywa +|- około 50 g je co 3-4 h tak samo w nocy jestem z niej mega dumna w tymmiesiacu mamy pare kontroli w szpitalu ( tak jest ze wcześniakami )

Płakać mi się chce jezeli chodzi o laktacje

Kochana, a próbowałaś Felmatiker, kawę inne, słód jęczmienny? Ile razy w ciągu doby odciagasz pokarm? Ja heterozygotyczny nega nieregularna w odciaganiu ale kiedy zwiekszykam ilość sesji to po jakimś tygodniu czyli z opoznieniem alebyło widać niewielkie różnice.

age.png
  • Zosia667 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Minia, jak tam na tym mleku AR? My dziś byliśmy u pediatry na wizycie patronazowej i też zalecila to mleko ale mówiła że można podawać naprzemiennie ze zwykłym bebilonem. Tylko nie wiem czy moge np podawac bebilion AR i zwykła humane ? Czy to już musi być Bebilon AR i Bebilon zwykly. Bo mam jeszcze pół opakowania humany.
    Mały przybrał do 3500, w porównaniu z zeszłym tyg to słabo ale patrząc na dwa tygodnie bardzo dobrze a ostatnio byl mocno najedzony na ważeniu.

Co u reszty? rzadko tu się ktoś odzywa 🤪

U nas wczoraj pierwsza wizyta patronażowa.
    Super położna, maluszek pięknie przybrał i niebawem osiągnie swoją wagę urodzeniową jak dobrze pójdzie.
    Laktacja ruszyła z kopyta (z waszą pomocą ❤️).
    Co do mm nie pomogę, my wyszliśmy że szpitala z buteleczką nan, natomiast w domu przez te pierwsze dni gdy laktacja kulała miałam mleczko smilk.
    Na ten moment już tylko cyc 🥰

assialbnn, Ola8999, Giosiek lubią tę wiadomość

Starania od 10/2024

Pierwsza wizyta w klinice 06/2025

10cs Cud 😍
    24.06 beta 410 | prog 25,40
    26.06 beta 1217
    02.07 beta 13.641 | prog 29,64 | TSH 2.06 | ft3 4,73 | ft4 17,8
    03.07 pęcherzyk ciążowy (4t6d)
    17.07 1,2cm ❤️
    12.08 5,19cm 😍
    20.08 6,49cm 😍🩵
    09.09 10,7cm ♂️
    07.10 12,9cm, 290g
    15.10 360g
    04.11 600g
    16.12 1400g
    13.01 2200g

age.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z was pytała o wyniki badań przesiewowych, sprawdzilam i u nas też tylko jest że wykonano i na końcu dopisek, że nie trzeba dalszej diagnostyki.

Anek nie biczuj się, u mnie też laktacja siadła, wczoraj robiłam power pump i marne 30ml. Przykro ale zrobiliśmy wszystko co mogłyśmy. Mi już często mały wypluwa i cycka i nakładki 🤷
    Jeszcze dzisiaj ma mi przyjść słód bo nie udało się kupić stacjonarnie ale jakoś nie wierzę że to pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 08:26

♀️'89 ♂️'87
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭

age.png
  • Lenka88 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie tez z ta laktacja nie jest różowo. Co prawda pokarm jest ale mala dalej krzyczy o wiecej mleczka i dokarmiamy jak nie moim odciagnietym to mm. Ale problem jest gdzie indziej. Nie daje rady odciagac pokarmu co 3h. Przystawiam ja do piersi kiedy tylko chce, ale chwilami sutki ju, tak bola ze placze jak ja przystawiam. Macie jakieś magiczne rozwiązanie na to? Lanolina zapycha mi kanaliki wiec tez musze ostrożnie. Do tego okazało sie ze.mam skłonność do zastosowania wiec piersi tak bola z3 chwilami nawet nie mogę Malutkiej trzymać na rękach. Zarzucam sobie ze jestem zła mama zle zorganizowana...

age.png
  • Izabela35 Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno mnie nie było starałam się nadrobić forum ale brakuje mi czasu🙂🫣U mnie niestety po 3 tygodniach walki z laktacją pokarmu brak. Teraz walczymy z mlekiem modyfikowanym straszna masakra zaczęłam od mleka nan i nigdy więcej mała dostała zaparć całą noc wrzasku płaczu i twardej kupy. Teraz przeszliśmy na mleko Bebilon póki co kupki brak ale widzę że się pręży. Jeśli chodzi o ulewanie też uleje po każdym karmieniu nie dużo ale jednak. Jak u was z tymi kupkami po MM.

• Izabela35 Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno mnie nie było starałam się nadrobić forum ale brakuje mi czasu🙂🫣U mnie niestety po 3 tygodniach walki z laktacją pokarmu brak. Teraz walczymy z mlekiem modyfikowanym straszna masakra zaczęłam od mleka nan i nigdy więcej mała dostała zaparć całą noc wrzasku płaczu i twardej kupy. Teraz przeszliśmy na mleko Bebilon póki co kupki brak ale widzę że się pręży. Jeśli chodzi o ulewanie też uleje po każdym karmieniu nie dużo ale jednak. Jak u was z tymi kupkami po MM.

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka88 wrote:
    Dziewczyny, u mnie tez z ta laktacja nie jest różowo. Co prawda pokarm jest ale mala dalej krzyczy o wiecej mleczka i dokarmiamy jak nie moim odciagnietym to mm. Ale problem jest gdzie indziej. Nie daje rady odciagac pokarmu co 3h. Przystawiam ja do piersi kiedy tylko chce, ale chwilami sutki ju, tak bola ze placze jak ja przystawiam. Macie jakieś magiczne rozwiązanie na to? Lanolina zapycha mi kanaliki wiec tez musze ostrożnie. Do tego okazało sie ze.mam skłonność do zastosowania wiec piersi tak bola z3 chwilami nawet nie mogę Malutkiej trzymać na rękach. Zarzucam sobie ze jestem zła mama zle zorganizowana...
    Nie zarzucaj sobie dla mnie to jest nierealne odciągać co 3h chyba że masz nianie albo kogoś do pomocy 24h. No ja nie mam a mąż większość dnia musi pracować, na swojej działalności nie weźmie sobie miesiąca wolnego tylko tydzień miał taki luzniejszy że pracował tylko do południa potem się posypało i popołudniami też go nie ma.

Izabela u nas ostatnio jest tylko 1 kupa dziennie i czasem takie drobne kleksy. Nasz też się nieraz tak pręży ale nie wiem od czego, podaje mu Espumisan i Biogaia. Puszcza bąki więc zaparć chyba nie ma. Czasem płacze ale się uspokaja jak się go bierze więc nie wiem czy to coś z brzuchem.

Podałam mu teraz do mleko ar przeciw ulewaniu ale grudki się porobiły, smoczek się obkleil nie wiem czy to tak na być czy ja źle rosmieszalam czyli zabawa z tym będzie. Byle do 3mca wtedy ulewanie juz powinno samo z siebie się zmniejszyć. Niby to fizjologia i to normalne ale ja już nie mogłam z tym ulewaniem wytrzymać, wg mnie było za dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 12:40

♀️'89 ♂️'87
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭

age.png
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 3 marca, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka88 wrote:
    🙂
    Weź może pod uwagę to że krzyczy bo ma potrzebę być przy cycku ? Jak mój syn swojego czasu 🙄 pojadl, najadł się a wisiał dalej bo jak tylko odłożyłam to darł się okropnie .
    Na obolałe sutki polecam nakładki 🙂 reszta dziewczyn, które używa potwierdzi że brodawki bolą dużo dużo mniej 🙂
    Na ból piersi nic nie polecę bo nie doświadczyłam tego, ale w szpitalu polecali zimne okłady i wibracjami rozbijać zastoje .

👩 33
    👱‍♂️ 36
    👸 córka 2015

28.02 💔 8tc

26.05- ⏸️🌷 10dpo
    16.06- 0.53cm człowieka z bijącym serduszkiem ❤️🩵🩷
    6.07- 2,51 cm Ktosia z silnym serduszkiem ❤️
    15.07- 3,81cm 👶
    26.07- prenatalne 👍❤️ 6 cm Ktosia 🩵🩷
    8.08- Ktoś🩷🩵CRL 8,2cm
    18.08- CHŁOPIEC 🩵🩵🩵

age.png
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 3 marca, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papillon nie umiem dodać się do tej grupy 🙈 weź no podpowiedź jak to zrobić ...

👩 33
    👱‍♂️ 36
    👸 córka 2015

28.02 💔 8tc

26.05- ⏸️🌷 10dpo
    16.06- 0.53cm człowieka z bijącym serduszkiem ❤️🩵🩷
    6.07- 2,51 cm Ktosia z silnym serduszkiem ❤️
    15.07- 3,81cm 👶
    26.07- prenatalne 👍❤️ 6 cm Ktosia 🩵🩷
    8.08- Ktoś🩷🩵CRL 8,2cm
    18.08- CHŁOPIEC 🩵🩵🩵

age.png
  • Izabela35 Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Nie zarzucaj sobie dla mnie to jest nierealne odciągać co 3h chyba że masz nianie albo kogoś do pomocy 24h. No ja nie mam a mąż większość dnia musi pracować, na swojej działalności nie weźmie sobie miesiąca wolnego tylko tydzień miał taki luzniejszy że pracował tylko do południa potem się posypało i popołudniami też go nie ma.

Izabela u nas ostatnio jest tylko 1 kupa dziennie i czasem takie drobne kleksy. Nasz też się nieraz tak pręży ale nie wiem od czego, podaje mu Espumisan i Biogaia. Puszcza bąki więc zaparć chyba nie ma. Czasem płacze ale się uspokaja jak się go bierze więc nie wiem czy to coś z brzuchem.

Podałam mu teraz do mleko ar przeciw ulewaniu ale grudki się porobiły, smoczek się obkleil nie wiem czy to tak na być czy ja źle rosmieszalam czyli zabawa z tym będzie. Byle do 3mca wtedy ulewanie juz powinno samo z siebie się zmniejszyć. Niby to fizjologia i to normalne ale ja już nie mogłam z tym ulewaniem wytrzymać, wg mnie było za dużo.
    Ile podajesz tego Espumisanu czy to jest bezpieczne dla takich maluszków?

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to zalecenia położnej 3x5 kropli zwykły Espumisan a ja mam emusje to 5x5 i można zwiekszac. Emulsja ma mniejsze stężenie.

Izabela35 lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭

age.png
  • Lenka88 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nakladki medeli i probowalam. Mała nie bardzo chciałabym ssać a jak ssala to tak ze sz ściągała te nakladki.

age.png
  • MroziaMM Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już nawet nie próbuje nadrobić..
    O co chodzi z tą grupa na fb ?

U mnie maskara z laktacja 😭 pije femaltkier, słód jeczmienny, biore kozieradke 3×1, nawet bawarke zaczęłam pic ( i chyba po tym kombo było ciut więcej pokarmu i piersi pełniejsze ) stosuję to wszystko od tygodnia i chce mi się plakac.. jak odciągnę z całego dnia 30 ml to jest cud.. O ile w ogóle będę miała możliwość odciągnąć..
    Mały w ogóle zaczął się dziwnie zachowywać przy piersi jakby mniej zainteresowany.. zle chwyta, szarpie mi tym sutkiem..
    Załatwić się nie załatwił mi już drugi dzień..
    Korzystałam z pomocy doradczyni.. I wyszło, że mały za mało aktywny ma język.. jest chyba poprostu leniem a największy problem jest w tym, że on zasypia mi przy piersi i mieli ta buzia ale nie efektywnie i nic nie łyka..
    Doradczyni zleciła aby karmić piersią i dokarmiać pozniej mieszanka 60 ml albo 30 ml jak ssał efektywnie. Ale nie ssał i dawałam mu piers i 60 ml przybrał pięknie i później kazała zredukować mm do 30 ml ale ja mądra stwierdziłam, że on duzo pije jednak z piesi bo czesto łyka i ograniczyłam mu te 30 ml i podałam je w ciągu całej doby moze z 4 razy i tak przez trzy dni i okazało się, że mały znowu spadł mi z wagi 3820 na 3710..
    Czuje się z tym okropnie bo ciągle odnoszę wrażenie jakbym głodziła go... chociaż na głodnego nie wyglądał.. w nocy przespał by cała noc jakbym go nie budziła. Jest okropnie.. nie spodziewałam się, że taka trudna ta mleczna droga 😭 ale widzę, że nie tylko ja się z tym zmagam..

• Rożaa Autorytet

Wysłany: 3 marca, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrozia jeśli chcesz dołączyć do grupy a raczej grupowego czatu na messengerze to wyślij Papillon zaproszenie do przyjaciółek, ona jak odczyta wyśle Ci link do grupy i będziesz mogła dołączyć

2020 🩵
    2026 🩷
  • Papillon Autorytet

Wysłany: 3 marca, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daję znać, że dzisiaj urodziła się Aurelia 😁❤️ w 41+0 . Poród ekspresowy, 3 h bez znieczulenia, więc jazda na grubasie, ale do przeżycia 😁😍 Aurelka jest cudna je i śpi! 3840 i 57 cm kawał babki 😂

Giosiek, Ola8999, Lenka88, MroziaMM, Zosia667, Bezowata, jo_ana, Izabela35, Nickki, D_basiula, Cyprysek , Joanne lubią tę wiadomość

35 👩🏼‍🦰35🧔‍♂️

06.2021 synek
    27.03 😇 9 tydzień
    16.06 ⏸️ 11dpo
    23.06 beta 816,20
    Progesteron 21,70
    25.06 1635🫶
    7.07 jest ❤️
    21.07 usg 8+2
    22.08 prenatalne (12+6)

preg.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze tutaj gratulacje ❤️❤️

Mrozia no.. z laktacja jest ciężko. Mi się wydaje że jak ktoś od poczatku nie mamproblemu to jest dobrze ale jak były jakieś komplikacje to nie da się już tego rozkręcić choćby się na głowie stawalo takie mam wrażenie. Ja właśnie przymierzam się do sesji z laktatorem po słodzie jęczmiennym moja ostatnia deska ratunku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 23:03

♀️'89 ♂️'87
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭

age.png
‹‹ 333 334 335 336 337
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ