🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Lia. wrote:Dziewiarka, Sunday, w takim razie mamy prenatalne tego samego dnia 🩷 Fajnie, że już niedługo będziecie miały wyniki NIFTY 🥹 Mi krew pobiorą dopiero podczas badania, więc jeszcze sobie trochę poczekam.
Smoothie, bardzo mi się podoba, że na liście umieściłaś też dziewczyny, które straciły swoje maleństwa. One też zawsze pozostaną sierpniowymi mamami 👼🏻🤍
Mam pytanie. Siedzi mi coś na sercu - powiedzcie proszę co myślicie na ten temat. Ostatnią wizytę miałam 16.01 u swojego lekarza, a kolejną umówił mnie po dwóch tygodniach, czyli 30.01. Tydzień później, 6.02., mam prenatalne w innej przychodni. Teściowa wtrąciła, że za często mam te wizyty, że usg powinny być 3 w trakcie całej ciąży, bo szkodzą Maluszkowi. I choć wiem, że to tylko dawne poglądy i lekarz zapewnia o bezpieczeństwu badania, to zasiała we mnie ziarnko niepewności. Od kilku dni non stop o tym myślę, czy dobrze zrobię idąc na wizytę tego 30go..Lia. lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 34 🧑 35
01.2017 Antosia ❤️ 39+4
06.2018 Zosia ❤️ 34+2
Starania o 3 szczęście
04.2024 wyjęcie spirali
07.2024 💔cp 7tc (uratowano jajowód) 😢
11.2024💔 cb 5tc 😢
17.12.2024 ⏸️❤️
21.12.2024 beta 912 ❤️
23.12.2024 beta 1927 ❤️
10.01.2025 jest ❤️ 0,84 cm Cudu ❤️
21.01.2025 2 cm Wojownika ❤️
11.02.2025 test Pappa
18.02.2025 kontrola
19.02.2025 USG prenatalne
-
Patka, teściowa to Polka, ale całe życie mieszkała w Niemczech. Masz rację, tu te 3 podstawowe usg w prawidłowo przebiegającej ciąży są chyba normą 😊 A w Polsce wizyty standardowo są co miesiąc?
Dużo też widocznie zależy od sytuacji - mój doktor Niemiec sam proponuje częste usg, te prenatalne też mi zlecił na fundusz, mimo, że tu chyba nie są standardem. Jestem ciekawa jak to wygląda u innych dziewczyn mieszkających w DE, potrzebowałyście skierowania na "frühe Feindiagnostik"?
Anakonda, tak, transfer miałam 25.11. Z daty transferu termin porodu wychodzi mi na 13.08, ale na usg Maluszek jest dzień mniejszy i dwa razy aparat wyliczył 14.08. Może Twój Dzidziuś szybciej rośnie i dlatego masz wcześniejszy TP 😘⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️, beta 33 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩵
30.01: 5,53 cm 🤍
06.02: prenatalne ⏳
-
Lia. wrote:Patka, teściowa to Polka, ale całe życie mieszkała w Niemczech. Masz rację, tu te 3 podstawowe usg w prawidłowo przebiegającej ciąży są chyba normą 😊 A w Polsce wizyty standardowo są co miesiąc?
Dużo też widocznie zależy od sytuacji - mój doktor Niemiec sam proponuje częste usg, te prenatalne też mi zlecił na fundusz, mimo, że tu chyba nie są standardem. Jestem ciekawa jak to wygląda u innych dziewczyn mieszkających w DE, potrzebowałyście skierowania na "frühe Feindiagnostik"?
Anakonda, tak, transfer miałam 25.11. Z daty transferu termin porodu wychodzi mi na 13.08, ale na usg Maluszek jest dzień mniejszy i dwa razy aparat wyliczył 14.08. Może Twój Dzidziuś szybciej rośnie i dlatego masz wcześniejszy TP 😘
Ja nie dostałam skierowania na prenatalne usg, muszę sama płacić, w moim przypadku fundusz pokrywa tylko badanie prenatalne z krwi 😊
Co do usg to moje 2 koleżanki w ciąży też mają usg co 2 tygodnie i takie mają zalecenia od lekarza, więc może to zależy w jakim landzie się mieszka? Ja tak samo mam usg co 2 tygodnie a dodatkowo co 4 badanie moczu, wagi itp. Mieszkam w NRW -
Lia. wrote:Patka, teściowa to Polka, ale całe życie mieszkała w Niemczech. Masz rację, tu te 3 podstawowe usg w prawidłowo przebiegającej ciąży są chyba normą 😊 A w Polsce wizyty standardowo są co miesiąc?
Anakonda, tak, transfer miałam 25.11. Z daty transferu termin porodu wychodzi mi na 13.08, ale na usg Maluszek jest dzień mniejszy i dwa razy aparat wyliczył 14.08. Może Twój Dzidziuś szybciej rośnie i dlatego masz wcześniejszy TP 😘Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url] -
U Nas wszystko dobrze 😊
3.90cm, serduszko pięknie bije.
Mieliśmy sesje zdjęciową 🙊 najpierw była drzemka na brzuszku, a po chwili impreza 💃
Doktor troszkę pomierzyła jak do prenatalnych i wszystko na ten moment wygląda dobrze, kość nosowa jest, przezierność karkowa mała, żołądek jest, paluszki u dłoni i stópek są 🥰 troszkę mi ulżyło.
Na dzień dzisiejszy wygląda na dziewczynkę 🩷
W poniedziałek oddaje krew na nifty, a prenatalne jednak szybciej bo 03.02, dziecię urosło.
A co do plamień to mam troszkę nisko łożysko, szyjka jest długa, wszystko wokół wygląda w porządku.
https://ibb.co/S744N4Y
https://ibb.co/ZWxSsR2
https://ibb.co/hZNSJTXSandraH.97, Lia., Domi94, Patka123, Sunday_92, Dziewiarka, anakonda, smoothie, Jasmin1517, Iskierka_, Sreberko, dzikaplaża, Platynova55, Mała.mi 93, Maggy_88, Roxanne lubią tę wiadomość
👱♀️ 27 🧔♂️ 34 🐈
01.2023 starania 🍀
04.2023 niskie amh/ teratozoospermia 🪱
Immunologia🚨
cross match 39.1% ➡️ 35.7%
allo mlr 0.0% ➡️ 48.3%
kir AA
PAI hetero
4 procedury IVF🔬/ prp jajników 💉
09.23- brak zarodka| 10.23| 01.24| 02.24
6❄️
1). 10.23 ET 1.2.2 10dpt <0.2 ❤️🩹
2). 04.24 FET 4.1.1 9dpt <0.2 ❤️🩹
3). 07.24 FET 4.1.1 cb 💔
4). 08.24 FET 4.1.1 cb 💔
💊immunosupresja
5). 29.11.24 FET 4.1.1 ✨️🍀
5dpt ⏸️🥹
6dpt 53.4; 8dpt 158; 10dpt 385; 12dpt 716; 14dpt 1205; 17dpt 3456 + pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥚
24dpt CRL 3.3mm z bijącym ❤️
6+4 IP krwiak, 7mm, FHR 162 ud/min 💓
7+5 1.25cm 🐸
8+5 1.96cm 🐻, FHR 163 ud/min 💕
10+6 3.90cm 🙊
03.02 prenatalne+ nifty ⏳️
Zostań ze mną 🙏
-
Luna, no to z jednej strony dobrze, że nie dostałaś tego skierowania, lekarz nie widział potrzeby 🤍 Czyli nie musisz prenatalnych wykonywać, to jedynie Twoja własna chęć? Z ciekawości - ile takie badanie kosztuje?
Anakonda, to bardzo wcześnie! Dzidzi widocznie było dobrze, że się tak wcześnie złapała 😀 Testowałaś od razu po transferze? Ja zawsze patrzyłam jak się wypłukuje ovi, a się tym razem bałam. Chyba podświadomie czułam, że mogło się udać i nie chciałam się rozczarować. Dopiero 7dpt mnie coś tknęło była krecha 🤍 Termin porodu wyliczany jest na podstawie CRL, więc Dzidziuś musiał być troszkę większy 🫶🏻
Migotka, jaki piękny Człowiek 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 17:33
⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
-
Anakonda, tak, transfer miałam 25.11. Z daty transferu termin porodu wychodzi mi na 13.08, ale na usg Maluszek jest dzień mniejszy i dwa razy aparat wyliczył 14.08. Może Twój Dzidziuś szybciej rośnie i dlatego masz wcześniejszy TP 😘
Powiem Ci że bardzo dobrze że trafiłaś na takiego lekarza. Mnie 3 usg na całą ciążę to szczerze mówiąc przerażają. To prawda jak jest fizjologiczną zdrową ciążą to może i te usg by nie były potrzebne.
Ale ja np miałam poronienie zatrzymane. I tak chodziłam 3 tygodnie z martwym zarodkiem bo tyle czekałam na wizytę, więc co jakbym miała czekać do 2 trymestru bo przecież 1wsze usg było prawidłowe? 😱
Naprawdę ten pierwszy etap jest bardzo nieprzewidywalny. Już w kolejnych jest trochę spokojniej ale też fajnie jak lekarz zerknie, zobaczy jak przepływy, czy dzidziuś prawidłowo rośnie a nie ma np. jakiejś hipotrofii.
Ja przez parę lat mieszkałam w uk i moja współlokatorka akurat była w ciąży. Sam poród i szpital miała genialny, ale opieka to… sama robiła dodatkowe badania i jej wyszła ogromna anemia. Oprócz tych 3 USG to miała mierzony brzuch jak jej rośnie 😅 i to miało oznaczać czy rośnie prawidłowo czy nie. -
W Polsce też tylko 3 USG są refundowane przez NFZ. To, że nawet lekarze nfzu wolą zrobić częściej również dla własnego spokoju, mimo że nie dostaną za to żadnych dodatkowych pieniędzy, to już inna sprawa.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
CDN...
-
Lia. wrote:Luna, no to z jednej strony dobrze, że nie dostałaś tego skierowania, lekarz nie widział potrzeby 🤍 Czyli nie musisz prenatalnych wykonywać, to jedynie Twoja własna chęć? Z ciekawości - ile takie badanie kosztuje?
Anakonda, to bardzo wcześnie! Dzidzi widocznie było dobrze, że się tak wcześnie złapała 😀 Testowałaś od razu po transferze? Ja zawsze patrzyłam jak się wypłukuje ovi, a się tym razem bałam. Chyba podświadomie czułam, że mogło się udać i nie chciałam się rozczarować. Dopiero 7dpt mnie coś tknęło była krecha 🤍 Termin porodu wyliczany jest na podstawie CRL, więc Dzidziuś musiał być troszkę większy 🫶🏻
Migotka, jaki piękny Człowiek 🥹Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
migotka_ wrote:U Nas wszystko dobrze 😊
3.90cm, serduszko pięknie bije.
Mieliśmy sesje zdjęciową 🙊 najpierw była drzemka na brzuszku, a po chwili impreza 💃
Doktor troszkę pomierzyła jak do prenatalnych i wszystko na ten moment wygląda dobrze, kość nosowa jest, przezierność karkowa mała, żołądek jest, paluszki u dłoni i stópek są 🥰 troszkę mi ulżyło.
Na dzień dzisiejszy wygląda na dziewczynkę 🩷
W poniedziałek oddaje krew na nifty, a prenatalne jednak szybciej bo 03.02, dziecię urosło.
A co do plamień to mam troszkę nisko łożysko, szyjka jest długa, wszystko wokół wygląda w porządku.
https://ibb.co/S744N4Y
https://ibb.co/ZWxSsR2
https://ibb.co/hZNSJTXmigotka_ lubi tę wiadomość
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
W poprzedniej ciąży nie zlicze ile miałam USG 🙈 do badań połówkowych miałam standardowo wizyty co 4 tygodnie. W 18 tygodniu miałam mieć połówkowe, ale młody był źle ułożony i lekarz poprosił żebym przyszła na powtórkę za dwa tygodnie. I to był wspaniały zbieg okoliczności, bo w 18 tygodniu moja szyjka miała 3.5cm, a dwa tygodnie później już niewiele ponad 2cm. Gdyby nie to USG to różnie by się mogło to skończyć, tak miałam od razu wdrożone leczenie i kontrole (pomiar szyjki na USG przezpochwowym) dwa razy w tygodniu aż do 30 tygodnia.
Także 3 USG w ciąży fizjologicznej ok, tylko jak być pewnym, że ciąża fizjologiczna jak u mnie było wszystko super a potem totalnie z zaskoczenia się zrobił problem 🤷🏻♀️ -
Migotka, cudne zdjęcia 😍
Lia, lekarz mi powiedział tylko o prenatalnych w 20 tygodniu ciąży, ale wszystkie koleżanki robią też teraz, to ja też, dla własnego spokoju😅 płacę 200 euro 😊Lia. lubi tę wiadomość
-
Patka123 wrote:Powiem Ci że bardzo dobrze że trafiłaś na takiego lekarza. Mnie 3 usg na całą ciążę to szczerze mówiąc przerażają. To prawda jak jest fizjologiczną zdrową ciążą to może i te usg by nie były potrzebne.
Ale ja np miałam poronienie zatrzymane. I tak chodziłam 3 tygodnie z martwym zarodkiem bo tyle czekałam na wizytę, więc co jakbym miała czekać do 2 trymestru bo przecież 1wsze usg było prawidłowe? 😱
Naprawdę ten pierwszy etap jest bardzo nieprzewidywalny. Już w kolejnych jest trochę spokojniej ale też fajnie jak lekarz zerknie, zobaczy jak przepływy, czy dzidziuś prawidłowo rośnie a nie ma np. jakiejś hipotrofii.
Ja przez parę lat mieszkałam w uk i moja współlokatorka akurat była w ciąży. Sam poród i szpital miała genialny, ale opieka to… sama robiła dodatkowe badania i jej wyszła ogromna anemia. Oprócz tych 3 USG to miała mierzony brzuch jak jej rośnie 😅 i to miało oznaczać czy rośnie prawidłowo czy nie. -
Hej dziewczyny, mam pytanie. Odebrałam wyniki i nie ukrywam że jestem bardzo zestresowana.🤯 Cmv igm niereaktywny cmv igg 226 reaktywny. Rozumiem, że kiedyś musiałam być chora. Boję się, że to może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Macie może jakieś doświadczenia z tą całą cytomelagia..?😔
-
Anaam wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie. Odebrałam wyniki i nie ukrywam że jestem bardzo zestresowana.🤯 Cmv igm niereaktywny cmv igg 226 reaktywny. Rozumiem, że kiedyś musiałam być chora. Boję się, że to może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Macie może jakieś doświadczenia z tą całą cytomelagia..?😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 18:56
FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
prenatalne ⏳️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Anaam wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie. Odebrałam wyniki i nie ukrywam że jestem bardzo zestresowana.🤯 Cmv igm niereaktywny cmv igg 226 reaktywny. Rozumiem, że kiedyś musiałam być chora. Boję się, że to może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Macie może jakieś doświadczenia z tą całą cytomelagia..?😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 19:00
-
Patka, miałam tę samą myśl w głowie słuchając o 3 usg w trakcie całej ciąży - poronienie zatrzymane. Bardzo mi przykro, że Cię to dotknęło 😔 Mogę zapytać, czy w międzyczasie nadal miałaś objawy ciążowe i czy coś wskazywało na nieprawidłowości? Bardzo się tego boję. Oczywiście jeśli wolisz nie mówić, w pełni to zrozumiem ❤️🩹
A co do mierzenia obwodu brzucha to naprawdę szok 🙈 Tam chyba też ciążę uznają dopiero od 12 tygodnia, a wcześniej zostawiają wszystko naturze? 😬
Sunday, jak dobrze, że miałaś częściej tę kontrolę i z synkiem jest wszystko w porządku 🤍 Jeszcze bardziej mnie przekonałaś, że warto się regularnie kontrolować, żeby w razie potrzeby szybko zareagować.
Luna, świetna decyzja – zrobiłabym dokładnie tak samo. Taki wydatek to nic w porównaniu z poczuciem spokoju, jakie dzięki temu zyskujemy 🫶🏻
Anaam, tak jak dziewczyny piszą - taki wynik świadczy o przebytej chorobie i braku aktywnej infekcji. Możesz odetchnąć, jesteście bezpieczni 🤍Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 19:23
Luna_ lubi tę wiadomość
⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
-
smoothie wrote:Ok,zrobiłam taką roboczą listę -bazowałam na tym co było w poście wyżej,także wszelkie poprawki i dopiski proszę zgłaszać. Osoby które dołączyły w międzyczasie itd. Jakoś to uporządkujemy.
Agat na razie ma ważniejsze sprawy ale może kiedyś do nas zajrzy i edytuje post to będzie jedna lista.
Dat porodu póki co żadnych nie zmieniałam, będę czekać na ostateczne decyzje.
Jesi Ci się chce to żeby było trochę bardziej czytelnie możesz dodać pogrubienie na TP
Np: 01.08
[ b]01.08 [/b]
tak to się robi, musisz tylko usunąć spacje między pierwszym "[" a "b"
Ps. Mój potwierdzony po prenatalnych TP to 26.07 💛 ur mojego męża 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 19:37
-
Patka123 wrote:Powiem Ci że bardzo dobrze że trafiłaś na takiego lekarza. Mnie 3 usg na całą ciążę to szczerze mówiąc przerażają. To prawda jak jest fizjologiczną zdrową ciążą to może i te usg by nie były potrzebne.
Ja przez parę lat mieszkałam w uk i moja współlokatorka akurat była w ciąży. Sam poród i szpital miała genialny, ale opieka to… sama robiła dodatkowe badania i jej wyszła ogromna anemia. Oprócz tych 3 USG to miała mierzony brzuch jak jej rośnie 😅 i to miało oznaczać czy rośnie prawidłowo czy nie.
Dokładnie.. ja chodziłam 4 tygodnie. Byłam na pierwszej wizycie chyba 7+4, wszystko ok, serduszko biło, a potem wybierałam się na prenatalne.
I dopiero przed samą wizytą czułam,że coś nie tak.Wcześniej zero objawów, jedyna ciąża w której nie miałam żadnego plamienia i krwawienia(o ironio). Widać "za dobrze się czułam".A kiedy nie znalazłam serduszka detektorem byłam pewna. I gdy przyszłam na wizytę od razu powiedziałam "nic nie czuję".
Na szczęście po wizycie poronienie nastąpiło +-3/4 dni.Okropne przeżycie, nigdy mnie tak nie bolało. -
Lia. wrote:Mam pytanie. Siedzi mi coś na sercu - powiedzcie proszę co myślicie na ten temat. Ostatnią wizytę miałam 16.01 u swojego lekarza, a kolejną umówił mnie po dwóch tygodniach, czyli 30.01. Tydzień później, 6.02., mam prenatalne w innej przychodni. Teściowa wtrąciła, że za często mam te wizyty, że usg powinny być 3 w trakcie całej ciąży, bo szkodzą Maluszkowi. I choć wiem, że to tylko dawne poglądy i lekarz zapewnia o bezpieczeństwu badania, to zasiała we mnie ziarnko niepewności. Od kilku dni non stop o tym myślę, czy dobrze zrobię idąc na wizytę tego 30go..
Ja w ciąży z Mayą przez większość ciąży miałam usg co 2tyg. Najpierw że względu na wcześniejsze starty a później że względu na monitorowanie wzrostu bo słabo przybierała. Teraz też przez problemy z łożyskiem pod koniec ciąży z Mayą już mi lekarka powiedziała że od polowkowych będę miała częstsze wizyty.
Żaden lekarz na świecie by tego nie zlecił gdyby nie było to bezpieczneLia. lubi tę wiadomość