🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Luna_ wrote:Miałam bóle brzucha i mam ciągle takie ciągnięcie w podbrzuszu (bardziej po bokach) i w dole pleców, ale do wytrzymania. Z tego powodu byłam w poniedziałek na usg, ale było wszystko ok. Współżycia w tym tygodniu nie było. Plamienie nie było brązowe tylko lekko różowe i tylko wczoraj wieczorem po jednej wizycie w toalecie. Od tamtej pory w sumie nic. Dlatego nie wiem czy się martwić, czy to powód, żeby jechać do szpitala, albo tak jak mówicie rzeczywiście poobserwować. Kolejną wizytę u mojego ginekologa mam we wtorek. Ja się tylko zastanawiam nad tym czy to ma jakiś wpływ na konflikt serologiczny krwi, który mamy z mężem.. 🤷♀️FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
prenatalne ⏳️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Cześć dziewczyny, podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz, po prenatalnych, postanowiłam do Was dołączyć.
Termin mam na 8.08, i najprawdopodobniej będzie chłopak, choć pani doktor mówią to z dużym przekonaniem kilka razy 🙈 także można mnie wpisać z 🩵dzikaplaża, onalola, Sunday_92, smoothie, osiecka89, Lia., Dziewiarka, Mała.mi 93, Britta, Iskierka_, Platynova55, Maggy_88, Roxanne lubią tę wiadomość
23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵
Czeka na nas jeden maluszek 😺 -
Luna_ wrote:Miałam bóle brzucha i mam ciągle takie ciągnięcie w podbrzuszu (bardziej po bokach) i w dole pleców, ale do wytrzymania. Z tego powodu byłam w poniedziałek na usg, ale było wszystko ok. Współżycia w tym tygodniu nie było. Plamienie nie było brązowe tylko lekko różowe i tylko wczoraj wieczorem po jednej wizycie w toalecie. Od tamtej pory w sumie nic. Dlatego nie wiem czy się martwić, czy to powód, żeby jechać do szpitala, albo tak jak mówicie rzeczywiście poobserwować. Kolejną wizytę u mojego ginekologa mam we wtorek. Ja się tylko zastanawiam nad tym czy to ma jakiś wpływ na konflikt serologiczny krwi, który mamy z mężem.. 🤷♀️
Jeśli nie masz krwawienia, to spokojnie możesz poczekać do wizyty. Jeśli by się nasiliło bardzo to wtedy na IP. Takie plamienia mogą być od jakichś podrażnień, ale też od zaparć.23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵
Czeka na nas jeden maluszek 😺 -
A ja mam takie pytanie z innej beczki trochę. Czy któraś z Was miała może niedomogę lutealną ? Ja to jakby zdiagnozowałam u siebie dzięki wam i forum, aczkolwiek mój doktor nie uważał tak ( miałam tylko brązowe palmienia przed okreem 2-3 dni wcześniej niż okres). Miałam biochemia z niskiej wartości 4,58 skoczył do 11,2 a potem się ciąża zakończyła. Dziś byłam na progu, teoretycznie 7 dpo, i wynosi 4,48. Lekarz kazał powtórzyć badanie w poniedziałek i wtorek, ale zauwazył,że jest to niska wartość.
Pytanie takie, żeby uspokoić moja głowę, to jeśli te wartości będą niskie, to czekać będę na @, ale jeśli by doszło do zapłodnienia i np w piątek będzie pozytywny test i bym wtedy włączyła jakiegos proga np luteinę to jest szansa na powodzenia ? ktoś coś wie może ?2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez, b complex -
onalola wrote:A ja mam takie pytanie z innej beczki trochę. Czy któraś z Was miała może niedomogę lutealną ? Ja to jakby zdiagnozowałam u siebie dzięki wam i forum, aczkolwiek mój doktor nie uważał tak ( miałam tylko brązowe palmienia przed okreem 2-3 dni wcześniej niż okres). Miałam biochemia z niskiej wartości 4,58 skoczył do 11,2 a potem się ciąża zakończyła. Dziś byłam na progu, teoretycznie 7 dpo, i wynosi 4,48. Lekarz kazał powtórzyć badanie w poniedziałek i wtorek, ale zauwazył,że jest to niska wartość.
Pytanie takie, żeby uspokoić moja głowę, to jeśli te wartości będą niskie, to czekać będę na @, ale jeśli by doszło do zapłodnienia i np w piątek będzie pozytywny test i bym wtedy włączyła jakiegos proga np luteinę to jest szansa na powodzenia ? ktoś coś wie może ?
Dla mnie taki poziom proga to owulacja słabej jakości. W cyklach przed ciążą przy KP i braku starań mój próg wynosił chyba 8/9 i uważam,że to słabo.
Co do samej niedomogi się nie wypowiem, na pewno jedno oznaczenie w cyklu nie wystarczy z tego co kojarzę.
Czasami też w organizmie dominują estrogeny i wtedy z progiem też słabo.
To co bym zrobiła na Twoim miejscu to starała się poprawić jakoś owu poczytaj o tym jak naturalnie zwiększyć poziom progesteronu, a jest tego mnóstwo (witamina C, cynk, magnez, witamina B6, L-arginina,witamina E).
Polecam to wszystko co wyżej oraz inozytol który ładnie reguluje cykle.
Po owu,w 2 fazie cyklu dużo ciepłych dań,polecam zupy. I umiarkowana aktywność fizyczna.
Myślę,że nic nie stracisz jeśli spróbujesz:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 12:18
Lia. lubi tę wiadomość
-
Krysia23 wrote:Cześć dziewczyny, podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz, po prenatalnych, postanowiłam do Was dołączyć.
Termin mam na 8.08, i najprawdopodobniej będzie chłopak, choć pani doktor mówią to z dużym przekonaniem kilka razy 🙈 także można mnie wpisać z 🩵
Hej, witaj dodałam 🩵Krysia23 lubi tę wiadomość
-
Luna_ wrote:Miałam bóle brzucha i mam ciągle takie ciągnięcie w podbrzuszu (bardziej po bokach) i w dole pleców, ale do wytrzymania. Z tego powodu byłam w poniedziałek na usg, ale było wszystko ok. Współżycia w tym tygodniu nie było. Plamienie nie było brązowe tylko lekko różowe i tylko wczoraj wieczorem po jednej wizycie w toalecie. Od tamtej pory w sumie nic. Dlatego nie wiem czy się martwić, czy to powód, żeby jechać do szpitala, albo tak jak mówicie rzeczywiście poobserwować. Kolejną wizytę u mojego ginekologa mam we wtorek. Ja się tylko zastanawiam nad tym czy to ma jakiś wpływ na konflikt serologiczny krwi, który mamy z mężem.. 🤷♀️
Obserwowałabym i poczekała do wizyty, jeśli to było jednorazowe. A gdyby nie to wtedy warto sprawdzić żeby się nie denerwować cały weekend.
Trzymam kciuki żeby nie wróciło już. -
onalola wrote:A ja mam takie pytanie z innej beczki trochę. Czy któraś z Was miała może niedomogę lutealną ? Ja to jakby zdiagnozowałam u siebie dzięki wam i forum, aczkolwiek mój doktor nie uważał tak ( miałam tylko brązowe palmienia przed okreem 2-3 dni wcześniej niż okres). Miałam biochemia z niskiej wartości 4,58 skoczył do 11,2 a potem się ciąża zakończyła. Dziś byłam na progu, teoretycznie 7 dpo, i wynosi 4,48. Lekarz kazał powtórzyć badanie w poniedziałek i wtorek, ale zauwazył,że jest to niska wartość.
Pytanie takie, żeby uspokoić moja głowę, to jeśli te wartości będą niskie, to czekać będę na @, ale jeśli by doszło do zapłodnienia i np w piątek będzie pozytywny test i bym wtedy włączyła jakiegos proga np luteinę to jest szansa na powodzenia ? ktoś coś wie może ?onalola lubi tę wiadomość
-
Właśnie ja już probuje od jesieni go poprawić naturalnie, i jak widać próby są nie udane.. Na badania idę w pon i wt, bo jutro lab jest zamknięte.. Ciepłe dania w tym zupy rosół też wprowadziłam u siebie, z suplementów wjeżdza codziennie b complex, wit c w rutinoscorbin, magnez, pregna dha, pregna start , i jescze dodatkowo wit D 2000 j.. chyba faktycznie muszę coś do listy dodać. Do tego wiadomo jakiś olej lniany, oliwa z oliwek, ryby i tam inne. Staram się spać dobrze , choć z moim małym gagatkiem to ciężko, a i stresu nie jestem w stanie wyeliminować i to napewno duży problem..2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Hej Krysia, miło nam, zapraszamy 🩷
Patka, naprawdę bardzo mi przykro, że musiałaś to przechodzić, nikt nie powinien 😔💔 Także tym bardziej trzymam kciuki za Twoją ciążę, niech rozwija się dobrze i spokojnie. Masz rację, statystyki powoli zaczynają być po naszej stronie i niech tak zostanie ✊🏻
Luna, takie różowe plamienie to raczej efekt pęknięcia jakiegoś drobnego naczynka czy podrażnienia globulką (jeśli takie bierzesz). Ale jeśli chodzi o konflikt serologiczny to sama dostałam nauczkę w tej ciąży - miałam jednorazowe krwawienie, tylko że czerwoną krwią. Pomyślałam, że poczekam i odpocznę, bo na tym etapie i tak nikt mi w szpitalu nie pomoże. Zadzwoniłam do jakiegoś randomowego gabinetu (bo była przerwa świąteczna) i pani kazała mi na spokojnie iść do lekarza w umówionym terminie. Po jakichś 2-3 tygodniach w końcu miałam wizytę u mojego lekarza i powiedział mi, że powinnam dostać zastrzyk z immunoglobuliny anty-D do 72 h po takim krwawieniu. Zrobił mi go mimo wszystko w ramach prewencji, ale dodał dla uspokojenia, że nawet jeśli doszłoby do pomieszania krwi mojej i dziecka to ewentualne problemy mogą pojawić się dopiero w kolejnej ciąży. U Ciebie nie było czerwonego krwawienia a różowe plamienie - ale obserwuj się dla spokoju, ewentualnie przedzwoń w poniedziałek do swojego lekarza. Przezorny zawsze ubezpieczony 🤍
Wojcinka, dziękuję za uspokojenie 🤍 Dzięki Wam już wiem, że nie przełożę tej wizyty. Więcej nią dobrego mogę zdziałać niż zaszkodzić. Także 30.01. trzymajcie proszę kciuki 😊Luna_, smoothie, Patka123 lubią tę wiadomość
⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️, beta 33 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩵
30.01: 5,53 cm 🤍
06.02: prenatalne ⏳
-
Dzięki dziewczyny za rady. Zobaczyłam na papierze znowu lekkie zabarwienie i stwierdziłam, że pojadę do lekarza. Teraz jestem w poczekalni i zobaczymy co powiedzą. Tak to bym się cały weekend zastanawiała czy wszystko jest w porządku, w dodatku przez mój konflikt serologiczny możliwe, że muszą mi podać immunoglobulinę 🤷♀️
@onalola, ja miałam rok temu przewagę estrogenowa i po paru miesiącach udało mi się to naturalne poprawić. Próbowałam pozbywać się estrogenów z organizmu poprzez odżywianie (nie jadłam np nic z soi i żadnego mięsa czerwonego, wsparłam się ostropestem plamistym, jadłam dużo ryb morskich), unikałam mikroplastiku, np. w butelkach na wodę, nie smażyłam nic na teflonie, podpaski i tampony kupowałam tylko ze 100% bio bawełny itd.. no i ważna jest wystarczająca ilość snu i mniej stresu (czasami łatwo się mówi .. ale ja np. codziennie medytuję i mi to pomaga 😊). Trzymam kciuki 🫶Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 12:57
Lia., smoothie, onalola lubią tę wiadomość
-
onalola wrote:Właśnie ja już probuje od jesieni go poprawić naturalnie, i jak widać próby są nie udane.. Na badania idę w pon i wt, bo jutro lab jest zamknięte.. Ciepłe dania w tym zupy rosół też wprowadziłam u siebie, z suplementów wjeżdza codziennie b complex, wit c w rutinoscorbin, magnez, pregna dha, pregna start , i jescze dodatkowo wit D 2000 j.. chyba faktycznie muszę coś do listy dodać. Do tego wiadomo jakiś olej lniany, oliwa z oliwek, ryby i tam inne. Staram się spać dobrze , choć z moim małym gagatkiem to ciężko, a i stresu nie jestem w stanie wyeliminować i to napewno duży problem..
Inozytol spróbuj, piłaś kiedykolwiek?
b6 z magnezem, witamina c to w dawce 500( rutinoscorbin witamina c forte np), do owulacji witamina e 400jednostek.
Słyszałam, że przy wysokich estrogenach warto chrupać marchewki. Nie wiem na ile to udowodnione naukowo ale ja przez cały cykl objadałam się tymi malutkimi marchewkami z lidla. Pychotka
Wiem, że tego jest dużo i trochę to trwa zanim człowiek trafi na swój magiczny zestaw.
Trzymam kciuki za sukces 🫶Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 13:03
onalola lubi tę wiadomość
-
Można prosić jakieś rady / filmiki związane z medytacją?
uh, kilka mce. czyli teraz będzie przedemną długi okres wyczekiwania...
Nie daje mi spokoju ten biochem.. że tam się udało, tam szło dobrze.. I gdzieś się jeszcze nadzieja tli2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Pytanie takie, żeby uspokoić moja głowę, to jeśli te wartości będą niskie, to czekać będę na @, ale jeśli by doszło do zapłodnienia i np w piątek będzie pozytywny test i bym wtedy włączyła jakiegos proga np luteinę to jest szansa na powodzenia ? ktoś coś wie może ?
Ja miałam zazwyczaj proga 7dpo w okolicach 10 i moja pani naprotechnolog, u której wtedy się leczyłam powiedziała, że to niski wynik jak na dwudziestokilkulatkę. Więc to bardzo dobry pomysł, aby spróbować poprawić troszkę jakość komórek. Ze swojej strony mogę polecić koenzym Q10, mio-inozytol i NAC, przepisywał mi to każdy z lekarzy. Jeśli chodzi o redukcję stresu to rozumiem, że przy maluchu i tysiącu spraw na głowie nie jest to łatwe. Wiele mam tak ma 🫶🏻 Może spróbuj małych kroczków - odkładaj telefon jakiś czas przed zaśnięciem, znajdź chwilkę na mały spacer czy pomyśl o jodze. Nie zaszkodzi, a może pomóc 😊
PS. Biochem to sygnał od organizmu, że potrafisz zajść w ciążę, tylko coś mogło po drodze pójść nie tak, najprawdopodobniej niezależnie od Ciebie. Porozmawiaj o tym z lekarzem, może dobrym pomysłem będzie wdrożenie progesteronu po owulacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 13:07
smoothie, onalola lubią tę wiadomość
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
-
Marchewki odpadają bo a nie lubie, b mam aparat i nie mogę Biore Magne b6 forte , codziennie 1 popołudniu, i 1 rutinoscorbin po południu. Rano wit d , pregna dha i start, i witamina b cpmplex.
Dobra, spróbuję to podsumować. Czyli to co teraz łykam + do tego
- NAC ? ( jaki najlepszy)
- witamina e do dnia owulacji
- inoztyol ? co daje i jaki najlepszy ?2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Onalola ja miałam prawie tak samo jak wyżej napisała KasKas. U mnie pozna owulacja 18-20 dc a długość cykli 26-27.Wnklinice niepłodności nic z tym nie zrobili. Dopiero inny specjalista od niepłodności,stwierdził,że tak to być nie może i dal proga od danego dnia cyklu przez dany okres czasu,wizyta była późno jeśli chodzi o dc ale jeszcze przed owu wiec z opóźnieniem względem zaleceń zaczęłam brać proga ale zaczęłam i co? Ciaza:) teraz zaczęłam 13 tc i cały czas na progu doustnie i luteina ( to też z uwagi,że na początku ciazy proga miałam nisko). Nie wiem czy cokolwiek da Ci tą moją opowieść ale taka mam nadzieje:) trzymam kciuki!!!
onalola, KasKas lubią tę wiadomość
-
onalola wrote:Marchewki odpadają bo a nie lubie, b mam aparat i nie mogę Biore Magne b6 forte , codziennie 1 popołudniu, i 1 rutinoscorbin po południu. Rano wit d , pregna dha i start, i witamina b cpmplex.
Dobra, spróbuję to podsumować. Czyli to co teraz łykam + do tego
- NAC ? ( jaki najlepszy)
- witamina e do dnia owulacji
- inoztyol ? co daje i jaki najlepszy ?
Najlepszy inozytol to fertistim chociaz ja nie lubię jego smaku i wolę brać suple oddzielnie ale polecam bo ma super dawke inozytolu !
I prenacaps ovi- to jest inozytol w odpowiedniej dawce + NAC. Brałam cały cykl.
Czasami rano fertistim( bo tam trzeba 2x dziennie) a wieczorem ovi ( 3 miarki).
Pilnowałam żeby Dawka 4000 myo + 100 chiro była każdego dnia.
Bazowałam na tych dwóch ale najlepiej poczytaj i wybierz to co odpowiednie dla Ciebie.
Witamine E polecam Ci z aliness.
Lia. lubi tę wiadomość
-
To u mnie w tym cyklu pozamiatane , dziś ok 7 dpo. Ale będę go przyciskać o proga.
O biochemię mówił właśnie że musiała to być ciężka wada genetyczna i dlatego, bo ładnie rosły obie wartości a nagle dupa. A wtedy tak jak mówił ten prog też był na podobnym poziomie ale szedł w górę.
I to prenacsps Ovi by mi wystarczyło? 🤔 Ja już nie ogarniam tego 🤣 najwole tabletki, bo już kupiłam sobie kasetkę na leki i uzupełniam go tydzień na tydzień..dla mnie najwygodniejsze. Tego się robi całkiem spory wór supli 😱2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
onalola wrote:Można prosić jakieś rady / filmiki związane z medytacją?
uh, kilka mce. czyli teraz będzie przedemną długi okres wyczekiwania...
Nie daje mi spokoju ten biochem.. że tam się udało, tam szło dobrze.. I gdzieś się jeszcze nadzieja tli
Na youtube jest kanał "Great Meditation" polecam 😊 albo "Headspace" na Netflixie jeśli masz.onalola lubi tę wiadomość
-
Tez polecam prenacaps ovi, tam jest NAC i nie trzeba nic dokładać. Minusem jest jednak smak. Nie wiem co za diabeł wymyślił suple w proszku 😈🤢
Ale z tego co kojarzę i kiedyś sprawdzałam dla przyjaciółki to nie ma zbyt dużego wyboru inozytolu w tabletkach. Prenacaps i fertisim to chyba taki nr 1 na forum 😌
Luna, dobrze że zdecydowałaś się pójść na wizytę, nie ma nic gorszego niż stres przez weekend, kiedy wszystko jest pozamykane.
Daj znać po! ✊🏻Luna_ lubi tę wiadomość
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔