X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Gratuluję udanych wizyt i dobrych wiadomości 🙌🏻 😍

U nas też wszystko ok, bobas rośnie 👶🏼

Mam pytanie dziewczyny o Wasza szyjkę, jaką macie długość? Ja na prenatalnych miałam 4.4 cm a dzisiaj 3 cm i lekarz założył że ten pierwszy pomiar był błędny. Zastanawiam się czy pełny pęcherz mógl wpłynąć na dzisiejszy pomiar. Chętnie dowiem się jak jest u Was 😊
    Ja miałam wizytę wczoraj i szyjka ponad 4cm nie pamiętam dokaldnie ile ale 4 z czyms

Smerfetkaa lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
    02/04 - następna wizyta 🤞
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • dzikaplaża Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka, polubiłam za pierwsze przełamanie męża:) Ja właśnie po tych "skaczacych" ruchach kupiłam pierwsze ubranko :)

FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
    8dpt 30
    10dpt 77
    12dpt 175
    14dpt 438
    16dpt 1109
    18dpt 2316 (103%)
    19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
    21-23dpt krwawienie - krwiak?
    28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
    7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
    9+5 wizyta 2.91 cm / 150
    11+0 4.45 cm / 164
    12+4 6.55 cm / 154
    prenatalne ✅️
    Pappa ✅️
    NIPT ✅️

8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Gratuluję udanych wizyt i dobrych wiadomości 🙌🏻 😍

U nas też wszystko ok, bobas rośnie 👶🏼

Mam pytanie dziewczyny o Wasza szyjkę, jaką macie długość? Ja na prenatalnych miałam 4.4 cm a dzisiaj 3 cm i lekarz założył że ten pierwszy pomiar był błędny. Zastanawiam się czy pełny pęcherz mógl wpłynąć na dzisiejszy pomiar. Chętnie dowiem się jak jest u Was 😊
    Wedle mojej wiedzy, po moich wszystkich przejściach szyjkowych w poprzedniej ciąży i z racji tego, że teraz moja ciąża też jest wysokiego ryzyka z uwagi na potencjalną niewydolność szyjkowo-ciesniową, szyjki nie mierzy się wcześniej niż w drugim trymestrze (czyli 14+0 ale to tak naprawdę najwcześniej), także dziwię się, że Ci mierzył na pierwszych prenatalnych.
    Ja poprosiłam o pomiar, to lekarz mi powiedział, że zmierzyć może, ale pomiar będzie niemiarodajny, ponieważ macica w pierwszym trymestrze jest jeszcze nie do końca rozciągnięta i wymiar szyjki jest dopiero miarodajny w drugim trymestrze. Zmierzył, nie pytałam ile ma, bo powiedziałam mu, że nie chce w sumie tej informacji tylko info czy póki co wygląda ok.
    Jeżeli nie ma przesłanek, to normalnie szyjkę pierwszy raz mierzy się między 16 a 20 tygodniem. Ja mam za dwa tygodnie wizytę na sprawdzenie szyjki i decyzję czy zakładamy pessar/szew czy na razie tylko obserwujemy.
    Ale tak, pęcherz powinien być pusty do prawidłowego pomiaru szyjki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 19:51

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • adu Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka, nie wiem dlaczego, ale miałam takie myślenie, że możesz być związana z lotnictwem 😁

Ja też uważam, że jak zdrowa ciąża to drugi trymestr najlepszy czas na podróże :) kiedy jak nie teraz!
    Ja niestety mam raczej zakaz całą ciążę i mi mega przykro, bo jednak tak to byśmy mogli pojechać na krótki wyjazd wakacyjny tak by córka mogła mieć wakacje z prawdziwego zdarzenia. A ja ostatnie przed wielką zmianą 😅 Ale ze względu na to, że moja ciąża to z góry ciąża wysokiego ryzyka, to lekarka powiedziała, że ona by raczej sugerowała nie latać.

Bbbuuu, Wojcinka lubią tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    03.01 mamy dwa ♥️♥️🙈 2k2o
    04.0 prenatalne 7,1 i 5,8 cm ludzików 🥹
    preg.png
  • dzikaplaża Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wizyty ostatniej mialam informację, że szyjka ma 3 cm, wiec czasami chyba podają to info :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 20:18

FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
    8dpt 30
    10dpt 77
    12dpt 175
    14dpt 438
    16dpt 1109
    18dpt 2316 (103%)
    19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
    21-23dpt krwawienie - krwiak?
    28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
    7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
    9+5 wizyta 2.91 cm / 150
    11+0 4.45 cm / 164
    12+4 6.55 cm / 154
    prenatalne ✅️
    Pappa ✅️
    NIPT ✅️

8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzikaplaża wrote:
    Ja z wizyty ostatniej wizycie mialam informację, że szyjka ma 3 cm, wiec czasami chyba podają to info :)
    No nie mówię, że nie podają, ja tylko dziele się tym co je wiem w tej kwestii, ze pomiar w pierwszym trymestrze jest niemiarodajny, nie ma też norm dla pierwszego trymestru, bo macica jest jeszcze za mała i ciężko jest w pierwszym trymestrze odróżnić szyjkę od cieśni, a tym samym dobrze zmierzyć (przynajmniej ja mam takie informacje). Norma jest dla okresu 16-28 tydzień i wtedy szyjka powinna mieć powyżej 2.5cm.
    Podrzucam artykuł w tym temacie jakby co:
    https://podyplomie.pl/ginekologia/31236,niewydolnosc-szyjki-macicy?srsltid=AfmBOorg9fZjWYr4ifXOCYetjkoauVPD3CXOX7mMptdJuhzR11ZZ8X2h
    U mnie w ubiegłej ciąży w 16tc szyjka miała 3.2cm, w 19tc 2.7cm, w 21tc 2.2cm, a w 23tc 1.9cm. potem już miałam pessar więc nie było możliwości zmierzyć.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
  • magda87 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i łożysko mam z przodu więc z poczuciem kopniaków trochę poczekam :D

Ona 37 lat
    On 35 lat
    Starania od: 2020
    Ciąża 2021 - poronienie w7tyg
    Sono hsg - drożne oba jajowody
    2023: 2x IUI ❌
    2024 sierpień: stymulacja do IVF ✔️
    2024 sierpień: punkcja: otrzymano 4 zarodki 5 dniowe ❄️❄️❄️❄️ ✔️
    Zagrożenie hiperstymulacją- transfer przesunięty na październik
    3.10. pierwszy criotransfer 4bb❄️❌
    9dpt beta < 2.4 mlU/ml
    13dpt beta: 134,4 mlU/ml - błąd laboratoryjny? :/
    15dpt beta < 2.4 mlU/ml

14.11. drugi criotransfer 3bb❄️ embryoglue
    8dpt ⏸️
    9dpt 109,57 mlU
    11dpt 244,61 mlU
    13dpt 538,71 mlU
    19dpt pierwsze usg, jest zarodek 🥹
    20.12 wizyta usg - mamy ♥️🥹
    16.01 wizyta usg - mam już 5cm ☺️
    27.01 I badania prenatalne, wszystko ok 🙂 6,34 cm chłopczyka 🩵
    17.03 II badania prenatalne

Na zimowisku 4bc❄️ i 5cc❄️

preg.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbbuuu ja tam mam wykupioną wycieczke do Egiptu i zamierzam jechać! 😅 Będę równo 20 tc, na początku kwietnia. Teściowa niech się zajmie sobą. Jeśli lekarz daje zielone światło to można lecieć. Jeśli Ty masz jakieś wątpliwości to możesz rozważyć zmianę planów, ale to mają być Twoje wątpliwości a nie teściowej 🤦🏻‍♀️
    Mąż widzę też boi się mamusi 🫢 musisz wyrobić sobie swoje zdanie i spytac lekarza, i będziesz wiedziała co chcesz robić ❤️😀

Dzięki dziewczyny ☺️

Bbbuuu, Nowa9224, magda87 lubią tę wiadomość

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Nowa9224 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS wrote:
    Bbbuuu ja tam mam wykupioną wycieczke do Egiptu i zamierzam jechać! 😅 Będę równo 20 tc, na początku kwietnia. Teściowa niech się zajmie sobą. Jeśli lekarz daje zielone światło to można lecieć. Jeśli Ty masz jakieś wątpliwości to możesz rozważyć zmianę planów, ale to mają być Twoje wątpliwości a nie teściowej 🤦🏻‍♀️
    Mąż widzę też boi się mamusi 🫢 musisz wyrobić sobie swoje zdanie i spytac lekarza, i będziesz wiedziała co chcesz robić ❤️😀

Dzięki dziewczyny ☺️
    O ja też planuję Egipt na przełomie marca- kwietnia, jakoś 20-21 tyg będzie, przed połówkowymi. Trochę się wahałam, ale byliśmy parę razy, probiotyki na wszelki wypadek i nigdy nie mieliśmy problemów żoładkowych. Lekarka dała zielone światło, byle dobry hotel i uważać na wodę, także ja już jestem spokojna :)

Staranie o pierwsze 👶 od 08 2024

09 2024 biochem w 1cs 💔

9.12 4cs 11dpo ⏸️ 🥹
    11.12 beta hcg 234 U/l (13dpo)
    13.12 beta hcg 550 U/l, prog ok. 26.6 ng/ml (15dpo)
    27.12 4mm 🐥 z tętnem 118
    21.01 3.2cm, tętno 170 ❤️
    04.02 mamy wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
    07.02 USG prenatalne + PAPPA 🧬

preg.png
  • Nowa9224 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbbuuu wrote:
    Dziewczyny, proszę o radę. Na druga połowę marca wykupiliśmy z mężem wyjazd na Sycylię. Rozmawialiśmy wcześniej z moją gin i powiedziała, że nie ma problemu, bo drugi trymestr jest najlepszy na takie podróże. Tym bardziej, że jest to Europa, flora bakteryjna itd. Mój mąż pochwalił się mojej teściowej wyjazdem po czym zrobiła mu awanturę pt „nie ma żadnego latania, zwiedzania w ciąży, tylko siedzieć na dupie w domu i opdoczywac”. Moj mąż już zaczyna się wahać, czy aby napewno lekarz pozwoli… .Mowi, że nie ma ochoty co chwilę wysłuchiwać awantur od mamy i woli już siedzieć w PL. Teraz jedziemy do teściów na weekend i pewnie znowu będę musiła wyjść na tą złą synową, która powie grzecznie i dosadnie żeby mamusia zajęła się swoimi sprawami 🫣 Doradźcie co zrobic. Czy dla was wycieczka na Sycylię w 19tc to rzeczywiście jest „skrajna nieodpowiedzialność”.
    Ja bym leciała, ważne żebyś Ty się z tym czuła bezpiecznie i żeby było zielone światło od lekarza ;) A z teściową trochę strach czy nie będzie miała zaraz tak samo kategorycznych opinii co do dziecka..

Bbbuuu lubi tę wiadomość

Staranie o pierwsze 👶 od 08 2024

09 2024 biochem w 1cs 💔

9.12 4cs 11dpo ⏸️ 🥹
    11.12 beta hcg 234 U/l (13dpo)
    13.12 beta hcg 550 U/l, prog ok. 26.6 ng/ml (15dpo)
    27.12 4mm 🐥 z tętnem 118
    21.01 3.2cm, tętno 170 ❤️
    04.02 mamy wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
    07.02 USG prenatalne + PAPPA 🧬

preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbbuuu wrote:
    Dziewczyny, proszę o radę. Na druga połowę marca wykupiliśmy z mężem wyjazd na Sycylię. Rozmawialiśmy wcześniej z moją gin i powiedziała, że nie ma problemu, bo drugi trymestr jest najlepszy na takie podróże. Tym bardziej, że jest to Europa, flora bakteryjna itd. Mój mąż pochwalił się mojej teściowej wyjazdem po czym zrobiła mu awanturę pt „nie ma żadnego latania, zwiedzania w ciąży, tylko siedzieć na dupie w domu i opdoczywac”. Moj mąż już zaczyna się wahać, czy aby napewno lekarz pozwoli… .Mowi, że nie ma ochoty co chwilę wysłuchiwać awantur od mamy i woli już siedzieć w PL. Teraz jedziemy do teściów na weekend i pewnie znowu będę musiła wyjść na tą złą synową, która powie grzecznie i dosadnie żeby mamusia zajęła się swoimi sprawami 🫣 Doradźcie co zrobic. Czy dla was wycieczka na Sycylię w 19tc to rzeczywiście jest „skrajna nieodpowiedzialność”.
    Ja planuje cypr w 26 tygodniu....🤣 jak bedzie wszystko ok to czemu nie. Mamy dzieci zabrać na wcześniejsze wczasy:) ostatnio dzwonek w maju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 23:25

Bbbuuu, Nowa9224 lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS wrote:
    Dostałam wynik Nifty. Wszystkie ryzyka niskie 😀
    I będzie synek 💙 😀

Córka się popłakała bo jednak chciała siostrę 😅 ale trochę pogadałyśmy i zaakceptowała 😅

Ojej u mnie to samo. Prawdopodobnie synek. Syn się ucieszył a córka zawiedziona. Ale też z nią porozmawiałam, wytłumaczyłam jakie będzie mieć z tego profity i już jej lepiej. Poza tym po wizycie poszłyśmy kupić pierwsze ubranka i mogła sama wybrać 🙂
    Także poproszę o 💙
    Poza tym mój maluch wystrzelił o 4 dni na USG, ale ostatnio dużo jadłam to może i On przypakowal 😂

I miałam mierzona szyjkę 3,7cm

My planowaliśmy trzydniowy wypad do Rzymu na 10 rocznicę ślubu w maju, ale na razie wstrzymam się bo nie wiem co z tym moim pęcherzem, czy wszystko się uspokoi. Oby tak 🙏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 07:16

anakonda, adu, Nowa9224, Zielona2024, Roxanne, smoothie, Wojcinka, Maggy_88 lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do Egiptu trochę się boję stąd ten Cypr bo w ciąży niewskazany nifuroksazyd a jak byłam 3 razy to 3 razy był mi potrzebny + metronidazol :/ w Turcji nic. My mieliśmy zaklepane wczasy w Egipcie na sierpień, musieliśmy odwołać :)
    Tylko ja mam zapalenie przewlekłe dwunastnicy , może jestem bardziej wrażliwa na ich bakterie. A biorę probiotyk jem gotowane pije herbate , napoje bez lodu , hotel 5 gwiazdek za kazdym razem i i tak mnie łapie :/

preg.png

age.png

age.png
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    No nie mówię, że nie podają, ja tylko dziele się tym co je wiem w tej kwestii, ze pomiar w pierwszym trymestrze jest niemiarodajny, nie ma też norm dla pierwszego trymestru, bo macica jest jeszcze za mała i ciężko jest w pierwszym trymestrze odróżnić szyjkę od cieśni, a tym samym dobrze zmierzyć (przynajmniej ja mam takie informacje). Norma jest dla okresu 16-28 tydzień i wtedy szyjka powinna mieć powyżej 2.5cm.
    Podrzucam artykuł w tym temacie jakby co:
    https://podyplomie.pl/ginekologia/31236,niewydolnosc-szyjki-macicy?srsltid=AfmBOorg9fZjWYr4ifXOCYetjkoauVPD3CXOX7mMptdJuhzR11ZZ8X2h
    U mnie w ubiegłej ciąży w 16tc szyjka miała 3.2cm, w 19tc 2.7cm, w 21tc 2.2cm, a w 23tc 1.9cm. potem już miałam pessar więc nie było możliwości zmierzyć.

Dziękuję za artykuł i za obszerną odpowiedź 😘 czyli pierwszego pomiaru z prenatalnych nie mam co brać pod uwagę, tylko ten drugi, wczorajszy i do niego porównywać następne. Czytałam że kobieta ma od 3 cm do 5 cm długości szyjki, może ja standardowo mam właśnie te 3 cm ✊🏻

Czy ze względu na tą szyjkę bierzesz progesteron dopochwowo? Mogłaś wybrać czy szew czy pessar czy to decyzja lekarza?

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Dziękuję za artykuł i za obszerną odpowiedź 😘 czyli pierwszego pomiaru z prenatalnych nie mam co brać pod uwagę, tylko ten drugi, wczorajszy i do niego porównywać następne. Czytałam że kobieta ma od 3 cm do 5 cm długości szyjki, może ja standardowo mam właśnie te 3 cm ✊🏻

Czy ze względu na tą szyjkę bierzesz progesteron dopochwowo? Mogłaś wybrać czy szew czy pessar czy to decyzja lekarza?
    Biorę progesteron, utrogestan :) to raczej decyzja lekarza, chociaż ja w poprzedniej ciąży nalegałam na pessar (lekarz sugerował szew), teraz też bym tak wolała, bo szew jest obarczony ryzykiem powiklan, ale zobaczymy, na razie do obserwacji moze się uda bez niczego tak by było najlepiej, ale średnio w to wierzę, generalnie strasznie się tego boje, że będzie tak jak poprzednio albo gorzej więc czekam na wizytę za dwa tygodnie jak na szpilkach:/
    3cm to jak najbardziej ok długość, trzymam kciuki żeby Ci się nic nie skracało i tak zostało 🤞a przed USG dopochwowym z pomiarem szyjki, zawsze warto zrobić siku, bo jak pęcherz uciska to może skracać szyjkę.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Biorę progesteron, utrogestan :) to raczej decyzja lekarza, chociaż ja w poprzedniej ciąży nalegałam na pessar (lekarz sugerował szew), teraz też bym tak wolała, bo szew jest obarczony ryzykiem powiklan, ale zobaczymy, na razie do obserwacji moze się uda bez niczego tak by było najlepiej, ale średnio w to wierzę, generalnie strasznie się tego boje, że będzie tak jak poprzednio albo gorzej więc czekam na wizytę za dwa tygodnie jak na szpilkach:/
    3cm to jak najbardziej ok długość, trzymam kciuki żeby Ci się nic nie skracało i tak zostało 🤞a przed USG dopochwowym z pomiarem szyjki, zawsze warto zrobić siku, bo jak pęcherz uciska to może skracać szyjkę.

Ja również od wczoraj mam utrogestan 1x200 na noc. Podobno dobrze działa na mięśnie tam gdzie trzeba ;-) niby przed pomiarem 30 minut wcześniej byłam siusiu, ale wiemy jak w ciąży ten pęcherz szybko się uzupełnia

Ten pesser jak dobrze zrozumiałam z artykułu to zakłada ginekolog podczas zwykłego badania, a szew to już zabieg ze znieczuleniem ogólnym? Cały artykuł od Ciebie przeczytałam, bo też się cykam tej szyjki swojej 🤭

Dziękuję że mnie trochę uspokoilaś, że 3 cm to jest okej, bo człowiek chciałby zawsze więcej i dłużej. Już sobie myślałam, że jakby miała długość 4 cm to czułabym się lepiej ( jeszcze ten wcześniejszy pomiar namieszał mi mocno w głowie). A tak naprawdę długość chyba nie jest tak istotna jak to czy się skraca czy nie.

Również zaciskam kciuki za Ciebie i Twoja szyjkę, daj znać po wizycie jak się masz 🤞🏼 a tak podpytam czy bardzo się oszczędzasz? Czy normalnie funkcjonujesz obecnie?

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Ja również od wczoraj mam utrogestan 1x200 na noc. Podobno dobrze działa na mięśnie tam gdzie trzeba ;-) niby przed pomiarem 30 minut wcześniej byłam siusiu, ale wiemy jak w ciąży ten pęcherz szybko się uzupełnia

Ten pesser jak dobrze zrozumiałam z artykułu to zakłada ginekolog podczas zwykłego badania, a szew to już zabieg ze znieczuleniem ogólnym? Cały artykuł od Ciebie przeczytałam, bo też się cykam tej szyjki swojej 🤭

Dziękuję że mnie trochę uspokoilaś, że 3 cm to jest okej, bo człowiek chciałby zawsze więcej i dłużej. Już sobie myślałam, że jakby miała długość 4 cm to czułabym się lepiej ( jeszcze ten wcześniejszy pomiar namieszał mi mocno w głowie). A tak naprawdę długość chyba nie jest tak istotna jak to czy się skraca czy nie.

Również zaciskam kciuki za Ciebie i Twoja szyjkę, daj znać po wizycie jak się masz 🤞🏼 a tak podpytam czy bardzo się oszczędzasz? Czy normalnie funkcjonujesz obecnie?
    Tak, dokładnie pessar miałam zakładany podczas normalnej wizyty w gabinecie, a szew to już operacja. Pessar ma też wady (głównie ryzyko infekcji, bo to jednak ciało obce, ale mi się akurat udało uniknąć i to, że często ułoży się tak, że na USG już się szyjki nie zmierzy, ale to zależy od indywidualnej budowy anatomicznej).
    Ja się nie mam za bardzo jak oszczędzać, bo muszę ogarniać synka, jeżeli zacznie mi się skracać ta szyjka, to wtedy będziemy myśleć, póki co staram się jak najmniej nosić moje 13.5kg szczęścia 😂
    U mnie lekarz mówi, że dobrze rokuje to, że poprzednia ciążę donosiłam, chodziłam jeszcze dwa tygodnie ze sporym rozwarciem po zdjęciu pessaru.
    Ale na spokojnie, nie potrzebnie Ci lekarz namieszał tym pomiarem z prenatalnych, 3cm to w porządku wartość, oby tak zostało do końca drugiego trymestru, później to już może się fizjologicznie skracać. Także nie martw się na wyrost :)

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Tak, dokładnie pessar miałam zakładany podczas normalnej wizyty w gabinecie, a szew to już operacja. Pessar ma też wady (głównie ryzyko infekcji, bo to jednak ciało obce, ale mi się akurat udało uniknąć i to, że często ułoży się tak, że na USG już się szyjki nie zmierzy, ale to zależy od indywidualnej budowy anatomicznej).
    Ja się nie mam za bardzo jak oszczędzać, bo muszę ogarniać synka, jeżeli zacznie mi się skracać ta szyjka, to wtedy będziemy myśleć, póki co staram się jak najmniej nosić moje 13.5kg szczęścia 😂
    U mnie lekarz mówi, że dobrze rokuje to, że poprzednia ciążę donosiłam, chodziłam jeszcze dwa tygodnie ze sporym rozwarciem po zdjęciu pessaru.
    Ale na spokojnie, nie potrzebnie Ci lekarz namieszał tym pomiarem z prenatalnych, 3cm to w porządku wartość, oby tak zostało do końca drugiego trymestru, później to już może się fizjologicznie skracać. Także nie martw się na wyrost :)

13,5 kg słodkości 😍

Sunday daj znać co u Ciebie za 2 tyg tutaj lub na priv, dodam Cię do przyjaciółek jeżeli nie masz nic przeciwko, ja również mam kontrolę za 2 tyg ✊🏻

25.11 - ⏸️ 🥹

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Wedle mojej wiedzy, po moich wszystkich przejściach szyjkowych w poprzedniej ciąży i z racji tego, że teraz moja ciąża też jest wysokiego ryzyka z uwagi na potencjalną niewydolność szyjkowo-ciesniową, szyjki nie mierzy się wcześniej niż w drugim trymestrze (czyli 14+0 ale to tak naprawdę najwcześniej), także dziwię się, że Ci mierzył na pierwszych prenatalnych.
    Ja poprosiłam o pomiar, to lekarz mi powiedział, że zmierzyć może, ale pomiar będzie niemiarodajny, ponieważ macica w pierwszym trymestrze jest jeszcze nie do końca rozciągnięta i wymiar szyjki jest dopiero miarodajny w drugim trymestrze. Zmierzył, nie pytałam ile ma, bo powiedziałam mu, że nie chce w sumie tej informacji tylko info czy póki co wygląda ok.
    Jeżeli nie ma przesłanek, to normalnie szyjkę pierwszy raz mierzy się między 16 a 20 tygodniem. Ja mam za dwa tygodnie wizytę na sprawdzenie szyjki i decyzję czy zakładamy pessar/szew czy na razie tylko obserwujemy.
    Ale tak, pęcherz powinien być pusty do prawidłowego pomiaru szyjki.
    Zgadzam się - mi teraz właśnie na wizycie pierwszy raz mierzyła lekarka szyjkę

Smerfetkaa lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
    02/04 - następna wizyta 🤞
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ja cały czas przypominam sobie frazes, że miłość się mnoży, a nie dzieli i wiem, że wszystko się jakoś samo ułoży, no ale wiem też, że czas nie jest z gumy i początki będą ciężkie. A jeszcze trzeba przetrwać ciążę, które też jest takim dosc niestabilnym okresem, gdzie dużo może się wydarzyć i niekoniecznie mamy na to wpływ.

Powiem Wam co do mojej cukrzycy, cukry na czczo opanowane, codziennie około 87, jak sobie sama gotuje to jest też spoko, glikemia po 1h w okolicy 100, no ale teraz wzięłam catering dietetyczny żeby sobie ułatwić życie, niby niski indeks glikemiczny, a po śniadaniu miałam 148 🙄 na szczęście wzięłam tylko na dwa tygodnie. W przyszłym tygodniu mam diabetologa, mam nadzieję, że da mi sensor i umówiłam też dietetyka, bo moje własne pomysły na posiłki są ograniczone, albo obcinam węgle aż za mocno. Potrzebuje trochę żeby mnie ktoś poprowadził.
    Od początku ciąży mam -3kg.
    Współczuję tego kombinowania z posiłkami i łącze się w bólu. Ja nie mam problemów z cukrami, ale z jelitem drażliwym i prawdopodobnie z nietolerancją histaminy. Od prawie miesiąca mam okropne problemy żołądkowo-jelitowe i chyba też się wybiorę do dietetyka, bo już nie mam pomysłów na sensowne, różnorodne posiłki. Tym bardziej, że w ciąży te witaminy, makro i mikroelementy są bardzo ważne.

zi13gov36gutrlme.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ