🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Smerfetkaa wrote:Gratuluję udanych wizyt i dobrych wiadomości 🙌🏻 😍
U nas też wszystko ok, bobas rośnie 👶🏼
Mam pytanie dziewczyny o Wasza szyjkę, jaką macie długość? Ja na prenatalnych miałam 4.4 cm a dzisiaj 3 cm i lekarz założył że ten pierwszy pomiar był błędny. Zastanawiam się czy pełny pęcherz mógl wpłynąć na dzisiejszy pomiar. Chętnie dowiem się jak jest u Was 😊Smerfetkaa lubi tę wiadomość
Życie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
🌸 córeczka z 2cs 💛
2024 - starania o rodzeństwo
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
02/04 - następna wizyta 🤞
17/03 - połówkowe 🤞
-
Rzelka, polubiłam za pierwsze przełamanie męża:) Ja właśnie po tych "skaczacych" ruchach kupiłam pierwsze ubrankoFET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
12+4 6.55 cm / 154
prenatalne ✅️
Pappa ✅️
NIPT ✅️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Smerfetkaa wrote:Gratuluję udanych wizyt i dobrych wiadomości 🙌🏻 😍
U nas też wszystko ok, bobas rośnie 👶🏼
Mam pytanie dziewczyny o Wasza szyjkę, jaką macie długość? Ja na prenatalnych miałam 4.4 cm a dzisiaj 3 cm i lekarz założył że ten pierwszy pomiar był błędny. Zastanawiam się czy pełny pęcherz mógl wpłynąć na dzisiejszy pomiar. Chętnie dowiem się jak jest u Was 😊
Ja poprosiłam o pomiar, to lekarz mi powiedział, że zmierzyć może, ale pomiar będzie niemiarodajny, ponieważ macica w pierwszym trymestrze jest jeszcze nie do końca rozciągnięta i wymiar szyjki jest dopiero miarodajny w drugim trymestrze. Zmierzył, nie pytałam ile ma, bo powiedziałam mu, że nie chce w sumie tej informacji tylko info czy póki co wygląda ok.
Jeżeli nie ma przesłanek, to normalnie szyjkę pierwszy raz mierzy się między 16 a 20 tygodniem. Ja mam za dwa tygodnie wizytę na sprawdzenie szyjki i decyzję czy zakładamy pessar/szew czy na razie tylko obserwujemy.
Ale tak, pęcherz powinien być pusty do prawidłowego pomiaru szyjki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 19:51
-
Wojcinka, nie wiem dlaczego, ale miałam takie myślenie, że możesz być związana z lotnictwem 😁
Ja też uważam, że jak zdrowa ciąża to drugi trymestr najlepszy czas na podróżekiedy jak nie teraz!
Ja niestety mam raczej zakaz całą ciążę i mi mega przykro, bo jednak tak to byśmy mogli pojechać na krótki wyjazd wakacyjny tak by córka mogła mieć wakacje z prawdziwego zdarzenia. A ja ostatnie przed wielką zmianą 😅 Ale ze względu na to, że moja ciąża to z góry ciąża wysokiego ryzyka, to lekarka powiedziała, że ona by raczej sugerowała nie latać.
Bbbuuu, Wojcinka lubią tę wiadomość
-
Ja z wizyty ostatniej mialam informację, że szyjka ma 3 cm, wiec czasami chyba podają to info
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 20:18
FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
12+4 6.55 cm / 154
prenatalne ✅️
Pappa ✅️
NIPT ✅️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
dzikaplaża wrote:Ja z wizyty ostatniej wizycie mialam informację, że szyjka ma 3 cm, wiec czasami chyba podają to info
Podrzucam artykuł w tym temacie jakby co:
https://podyplomie.pl/ginekologia/31236,niewydolnosc-szyjki-macicy?srsltid=AfmBOorg9fZjWYr4ifXOCYetjkoauVPD3CXOX7mMptdJuhzR11ZZ8X2h
U mnie w ubiegłej ciąży w 16tc szyjka miała 3.2cm, w 19tc 2.7cm, w 21tc 2.2cm, a w 23tc 1.9cm. potem już miałam pessar więc nie było możliwości zmierzyć. -
A i łożysko mam z przodu więc z poczuciem kopniaków trochę poczekamOna 37 lat
On 35 lat
Starania od: 2020
Ciąża 2021 - poronienie w7tyg
Sono hsg - drożne oba jajowody
2023: 2x IUI ❌
2024 sierpień: stymulacja do IVF ✔️
2024 sierpień: punkcja: otrzymano 4 zarodki 5 dniowe ❄️❄️❄️❄️ ✔️
Zagrożenie hiperstymulacją- transfer przesunięty na październik
3.10. pierwszy criotransfer 4bb❄️❌
9dpt beta < 2.4 mlU/ml
13dpt beta: 134,4 mlU/ml - błąd laboratoryjny?
15dpt beta < 2.4 mlU/ml
14.11. drugi criotransfer 3bb❄️ embryoglue
8dpt ⏸️
9dpt 109,57 mlU
11dpt 244,61 mlU
13dpt 538,71 mlU
19dpt pierwsze usg, jest zarodek 🥹
20.12 wizyta usg - mamy ♥️🥹
16.01 wizyta usg - mam już 5cm ☺️
27.01 I badania prenatalne, wszystko ok 🙂 6,34 cm chłopczyka 🩵
17.03 II badania prenatalne
Na zimowisku 4bc❄️ i 5cc❄️
-
Bbbuuu ja tam mam wykupioną wycieczke do Egiptu i zamierzam jechać! 😅 Będę równo 20 tc, na początku kwietnia. Teściowa niech się zajmie sobą. Jeśli lekarz daje zielone światło to można lecieć. Jeśli Ty masz jakieś wątpliwości to możesz rozważyć zmianę planów, ale to mają być Twoje wątpliwości a nie teściowej 🤦🏻♀️
Mąż widzę też boi się mamusi 🫢 musisz wyrobić sobie swoje zdanie i spytac lekarza, i będziesz wiedziała co chcesz robić ❤️😀
Dzięki dziewczyny ☺️Bbbuuu, Nowa9224, magda87 lubią tę wiadomość
26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
21.10.2018 córka 🍼
08.12.2024 cień ⏸️
12.12.2024 wyraźne ⏸️
27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
Ryzyka niskie, będzie synek 💙
15.02.2025 prenatalne + pappa
-
MartaBS wrote:Bbbuuu ja tam mam wykupioną wycieczke do Egiptu i zamierzam jechać! 😅 Będę równo 20 tc, na początku kwietnia. Teściowa niech się zajmie sobą. Jeśli lekarz daje zielone światło to można lecieć. Jeśli Ty masz jakieś wątpliwości to możesz rozważyć zmianę planów, ale to mają być Twoje wątpliwości a nie teściowej 🤦🏻♀️
Mąż widzę też boi się mamusi 🫢 musisz wyrobić sobie swoje zdanie i spytac lekarza, i będziesz wiedziała co chcesz robić ❤️😀
Dzięki dziewczyny ☺️ -
Bbbuuu wrote:Dziewczyny, proszę o radę. Na druga połowę marca wykupiliśmy z mężem wyjazd na Sycylię. Rozmawialiśmy wcześniej z moją gin i powiedziała, że nie ma problemu, bo drugi trymestr jest najlepszy na takie podróże. Tym bardziej, że jest to Europa, flora bakteryjna itd. Mój mąż pochwalił się mojej teściowej wyjazdem po czym zrobiła mu awanturę pt „nie ma żadnego latania, zwiedzania w ciąży, tylko siedzieć na dupie w domu i opdoczywac”. Moj mąż już zaczyna się wahać, czy aby napewno lekarz pozwoli… .Mowi, że nie ma ochoty co chwilę wysłuchiwać awantur od mamy i woli już siedzieć w PL. Teraz jedziemy do teściów na weekend i pewnie znowu będę musiła wyjść na tą złą synową, która powie grzecznie i dosadnie żeby mamusia zajęła się swoimi sprawami 🫣 Doradźcie co zrobic. Czy dla was wycieczka na Sycylię w 19tc to rzeczywiście jest „skrajna nieodpowiedzialność”.
A z teściową trochę strach czy nie będzie miała zaraz tak samo kategorycznych opinii co do dziecka..
Bbbuuu lubi tę wiadomość
-
Bbbuuu wrote:Dziewczyny, proszę o radę. Na druga połowę marca wykupiliśmy z mężem wyjazd na Sycylię. Rozmawialiśmy wcześniej z moją gin i powiedziała, że nie ma problemu, bo drugi trymestr jest najlepszy na takie podróże. Tym bardziej, że jest to Europa, flora bakteryjna itd. Mój mąż pochwalił się mojej teściowej wyjazdem po czym zrobiła mu awanturę pt „nie ma żadnego latania, zwiedzania w ciąży, tylko siedzieć na dupie w domu i opdoczywac”. Moj mąż już zaczyna się wahać, czy aby napewno lekarz pozwoli… .Mowi, że nie ma ochoty co chwilę wysłuchiwać awantur od mamy i woli już siedzieć w PL. Teraz jedziemy do teściów na weekend i pewnie znowu będę musiła wyjść na tą złą synową, która powie grzecznie i dosadnie żeby mamusia zajęła się swoimi sprawami 🫣 Doradźcie co zrobic. Czy dla was wycieczka na Sycylię w 19tc to rzeczywiście jest „skrajna nieodpowiedzialność”.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 23:25
Bbbuuu, Nowa9224 lubią tę wiadomość
-
MartaBS wrote:Dostałam wynik Nifty. Wszystkie ryzyka niskie 😀
I będzie synek 💙 😀
Córka się popłakała bo jednak chciała siostrę 😅 ale trochę pogadałyśmy i zaakceptowała 😅
Ojej u mnie to samo. Prawdopodobnie synek. Syn się ucieszył a córka zawiedziona. Ale też z nią porozmawiałam, wytłumaczyłam jakie będzie mieć z tego profity i już jej lepiej. Poza tym po wizycie poszłyśmy kupić pierwsze ubranka i mogła sama wybrać 🙂
Także poproszę o 💙
Poza tym mój maluch wystrzelił o 4 dni na USG, ale ostatnio dużo jadłam to może i On przypakowal 😂
I miałam mierzona szyjkę 3,7cm
My planowaliśmy trzydniowy wypad do Rzymu na 10 rocznicę ślubu w maju, ale na razie wstrzymam się bo nie wiem co z tym moim pęcherzem, czy wszystko się uspokoi. Oby tak 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 07:16
anakonda, adu, Nowa9224, Zielona2024, Roxanne, smoothie, Wojcinka, Maggy_88 lubią tę wiadomość
-
Ja do Egiptu trochę się boję stąd ten Cypr bo w ciąży niewskazany nifuroksazyd a jak byłam 3 razy to 3 razy był mi potrzebny + metronidazol
w Turcji nic. My mieliśmy zaklepane wczasy w Egipcie na sierpień, musieliśmy odwołać
Tylko ja mam zapalenie przewlekłe dwunastnicy , może jestem bardziej wrażliwa na ich bakterie. A biorę probiotyk jem gotowane pije herbate , napoje bez lodu , hotel 5 gwiazdek za kazdym razem i i tak mnie łapie -
Sunday_92 wrote:No nie mówię, że nie podają, ja tylko dziele się tym co je wiem w tej kwestii, ze pomiar w pierwszym trymestrze jest niemiarodajny, nie ma też norm dla pierwszego trymestru, bo macica jest jeszcze za mała i ciężko jest w pierwszym trymestrze odróżnić szyjkę od cieśni, a tym samym dobrze zmierzyć (przynajmniej ja mam takie informacje). Norma jest dla okresu 16-28 tydzień i wtedy szyjka powinna mieć powyżej 2.5cm.
Podrzucam artykuł w tym temacie jakby co:
https://podyplomie.pl/ginekologia/31236,niewydolnosc-szyjki-macicy?srsltid=AfmBOorg9fZjWYr4ifXOCYetjkoauVPD3CXOX7mMptdJuhzR11ZZ8X2h
U mnie w ubiegłej ciąży w 16tc szyjka miała 3.2cm, w 19tc 2.7cm, w 21tc 2.2cm, a w 23tc 1.9cm. potem już miałam pessar więc nie było możliwości zmierzyć.
Dziękuję za artykuł i za obszerną odpowiedź 😘 czyli pierwszego pomiaru z prenatalnych nie mam co brać pod uwagę, tylko ten drugi, wczorajszy i do niego porównywać następne. Czytałam że kobieta ma od 3 cm do 5 cm długości szyjki, może ja standardowo mam właśnie te 3 cm ✊🏻
Czy ze względu na tą szyjkę bierzesz progesteron dopochwowo? Mogłaś wybrać czy szew czy pessar czy to decyzja lekarza? -
Smerfetkaa wrote:Dziękuję za artykuł i za obszerną odpowiedź 😘 czyli pierwszego pomiaru z prenatalnych nie mam co brać pod uwagę, tylko ten drugi, wczorajszy i do niego porównywać następne. Czytałam że kobieta ma od 3 cm do 5 cm długości szyjki, może ja standardowo mam właśnie te 3 cm ✊🏻
Czy ze względu na tą szyjkę bierzesz progesteron dopochwowo? Mogłaś wybrać czy szew czy pessar czy to decyzja lekarza?to raczej decyzja lekarza, chociaż ja w poprzedniej ciąży nalegałam na pessar (lekarz sugerował szew), teraz też bym tak wolała, bo szew jest obarczony ryzykiem powiklan, ale zobaczymy, na razie do obserwacji moze się uda bez niczego tak by było najlepiej, ale średnio w to wierzę, generalnie strasznie się tego boje, że będzie tak jak poprzednio albo gorzej więc czekam na wizytę za dwa tygodnie jak na szpilkach:/
3cm to jak najbardziej ok długość, trzymam kciuki żeby Ci się nic nie skracało i tak zostało 🤞a przed USG dopochwowym z pomiarem szyjki, zawsze warto zrobić siku, bo jak pęcherz uciska to może skracać szyjkę. -
Sunday_92 wrote:Biorę progesteron, utrogestan
to raczej decyzja lekarza, chociaż ja w poprzedniej ciąży nalegałam na pessar (lekarz sugerował szew), teraz też bym tak wolała, bo szew jest obarczony ryzykiem powiklan, ale zobaczymy, na razie do obserwacji moze się uda bez niczego tak by było najlepiej, ale średnio w to wierzę, generalnie strasznie się tego boje, że będzie tak jak poprzednio albo gorzej więc czekam na wizytę za dwa tygodnie jak na szpilkach:/
3cm to jak najbardziej ok długość, trzymam kciuki żeby Ci się nic nie skracało i tak zostało 🤞a przed USG dopochwowym z pomiarem szyjki, zawsze warto zrobić siku, bo jak pęcherz uciska to może skracać szyjkę.
Ja również od wczoraj mam utrogestan 1x200 na noc. Podobno dobrze działa na mięśnie tam gdzie trzebaniby przed pomiarem 30 minut wcześniej byłam siusiu, ale wiemy jak w ciąży ten pęcherz szybko się uzupełnia
Ten pesser jak dobrze zrozumiałam z artykułu to zakłada ginekolog podczas zwykłego badania, a szew to już zabieg ze znieczuleniem ogólnym? Cały artykuł od Ciebie przeczytałam, bo też się cykam tej szyjki swojej 🤭
Dziękuję że mnie trochę uspokoilaś, że 3 cm to jest okej, bo człowiek chciałby zawsze więcej i dłużej. Już sobie myślałam, że jakby miała długość 4 cm to czułabym się lepiej ( jeszcze ten wcześniejszy pomiar namieszał mi mocno w głowie). A tak naprawdę długość chyba nie jest tak istotna jak to czy się skraca czy nie.
Również zaciskam kciuki za Ciebie i Twoja szyjkę, daj znać po wizycie jak się masz 🤞🏼 a tak podpytam czy bardzo się oszczędzasz? Czy normalnie funkcjonujesz obecnie?
-
Smerfetkaa wrote:Ja również od wczoraj mam utrogestan 1x200 na noc. Podobno dobrze działa na mięśnie tam gdzie trzeba
niby przed pomiarem 30 minut wcześniej byłam siusiu, ale wiemy jak w ciąży ten pęcherz szybko się uzupełnia
Ten pesser jak dobrze zrozumiałam z artykułu to zakłada ginekolog podczas zwykłego badania, a szew to już zabieg ze znieczuleniem ogólnym? Cały artykuł od Ciebie przeczytałam, bo też się cykam tej szyjki swojej 🤭
Dziękuję że mnie trochę uspokoilaś, że 3 cm to jest okej, bo człowiek chciałby zawsze więcej i dłużej. Już sobie myślałam, że jakby miała długość 4 cm to czułabym się lepiej ( jeszcze ten wcześniejszy pomiar namieszał mi mocno w głowie). A tak naprawdę długość chyba nie jest tak istotna jak to czy się skraca czy nie.
Również zaciskam kciuki za Ciebie i Twoja szyjkę, daj znać po wizycie jak się masz 🤞🏼 a tak podpytam czy bardzo się oszczędzasz? Czy normalnie funkcjonujesz obecnie?
Ja się nie mam za bardzo jak oszczędzać, bo muszę ogarniać synka, jeżeli zacznie mi się skracać ta szyjka, to wtedy będziemy myśleć, póki co staram się jak najmniej nosić moje 13.5kg szczęścia 😂
U mnie lekarz mówi, że dobrze rokuje to, że poprzednia ciążę donosiłam, chodziłam jeszcze dwa tygodnie ze sporym rozwarciem po zdjęciu pessaru.
Ale na spokojnie, nie potrzebnie Ci lekarz namieszał tym pomiarem z prenatalnych, 3cm to w porządku wartość, oby tak zostało do końca drugiego trymestru, później to już może się fizjologicznie skracać. Także nie martw się na wyrost -
Sunday_92 wrote:Tak, dokładnie pessar miałam zakładany podczas normalnej wizyty w gabinecie, a szew to już operacja. Pessar ma też wady (głównie ryzyko infekcji, bo to jednak ciało obce, ale mi się akurat udało uniknąć i to, że często ułoży się tak, że na USG już się szyjki nie zmierzy, ale to zależy od indywidualnej budowy anatomicznej).
Ja się nie mam za bardzo jak oszczędzać, bo muszę ogarniać synka, jeżeli zacznie mi się skracać ta szyjka, to wtedy będziemy myśleć, póki co staram się jak najmniej nosić moje 13.5kg szczęścia 😂
U mnie lekarz mówi, że dobrze rokuje to, że poprzednia ciążę donosiłam, chodziłam jeszcze dwa tygodnie ze sporym rozwarciem po zdjęciu pessaru.
Ale na spokojnie, nie potrzebnie Ci lekarz namieszał tym pomiarem z prenatalnych, 3cm to w porządku wartość, oby tak zostało do końca drugiego trymestru, później to już może się fizjologicznie skracać. Także nie martw się na wyrost
13,5 kg słodkości 😍
Sunday daj znać co u Ciebie za 2 tyg tutaj lub na priv, dodam Cię do przyjaciółek jeżeli nie masz nic przeciwko, ja również mam kontrolę za 2 tyg ✊🏻 -
Sunday_92 wrote:Wedle mojej wiedzy, po moich wszystkich przejściach szyjkowych w poprzedniej ciąży i z racji tego, że teraz moja ciąża też jest wysokiego ryzyka z uwagi na potencjalną niewydolność szyjkowo-ciesniową, szyjki nie mierzy się wcześniej niż w drugim trymestrze (czyli 14+0 ale to tak naprawdę najwcześniej), także dziwię się, że Ci mierzył na pierwszych prenatalnych.
Ja poprosiłam o pomiar, to lekarz mi powiedział, że zmierzyć może, ale pomiar będzie niemiarodajny, ponieważ macica w pierwszym trymestrze jest jeszcze nie do końca rozciągnięta i wymiar szyjki jest dopiero miarodajny w drugim trymestrze. Zmierzył, nie pytałam ile ma, bo powiedziałam mu, że nie chce w sumie tej informacji tylko info czy póki co wygląda ok.
Jeżeli nie ma przesłanek, to normalnie szyjkę pierwszy raz mierzy się między 16 a 20 tygodniem. Ja mam za dwa tygodnie wizytę na sprawdzenie szyjki i decyzję czy zakładamy pessar/szew czy na razie tylko obserwujemy.
Ale tak, pęcherz powinien być pusty do prawidłowego pomiaru szyjki.Smerfetkaa lubi tę wiadomość
Życie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
🌸 córeczka z 2cs 💛
2024 - starania o rodzeństwo
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
02/04 - następna wizyta 🤞
17/03 - połówkowe 🤞
-
Sunday_92 wrote:Ja cały czas przypominam sobie frazes, że miłość się mnoży, a nie dzieli i wiem, że wszystko się jakoś samo ułoży, no ale wiem też, że czas nie jest z gumy i początki będą ciężkie. A jeszcze trzeba przetrwać ciążę, które też jest takim dosc niestabilnym okresem, gdzie dużo może się wydarzyć i niekoniecznie mamy na to wpływ.
Powiem Wam co do mojej cukrzycy, cukry na czczo opanowane, codziennie około 87, jak sobie sama gotuje to jest też spoko, glikemia po 1h w okolicy 100, no ale teraz wzięłam catering dietetyczny żeby sobie ułatwić życie, niby niski indeks glikemiczny, a po śniadaniu miałam 148 🙄 na szczęście wzięłam tylko na dwa tygodnie. W przyszłym tygodniu mam diabetologa, mam nadzieję, że da mi sensor i umówiłam też dietetyka, bo moje własne pomysły na posiłki są ograniczone, albo obcinam węgle aż za mocno. Potrzebuje trochę żeby mnie ktoś poprowadził.
Od początku ciąży mam -3kg.