X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Jestem po. W dobrym nastroju jak na razie🙂. Modlitwa mi pomaga 🙏.
    Pierwszy raz krew pobierał mi Pan. I pierwszy raz zrobiło mi się takie zgrubienie, podskórny wylew (?). Nie mam nic do panów, no ale czy to przypadek🙄?

Na razie ciążowych objawów nie mam, no ale też moja beta jest niska. W pierwszej ciąży po skończonym 7 tygodniu zaczęły się u mnie nudności, wymioty. A teraz jedynie śpię więcej.

I u mnie jest teraz 5+2

Nie no, wiadomo że wina faceta. Kobieta by tak nie zrobiła 😅

Miś, pelasia lubią tę wiadomość

12.2024 - cb (2cs)
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Nie no, wiadomo że wina faceta. Kobieta by tak nie zrobiła 😅
    Na pohybel samcom ☠️

truskawki981 lubi tę wiadomość

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Kroliczek2411 Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Ja dziś całkowicie przypadkiem zrobiłam betę bo przejeżdżałam koło labu i tak sobie wstąpiłam.
    Beta dziś 304,2
    Progesteron 15,86
    Obliczyłam że wzrost na poziome 104%
    Bardzo się ucieszyłam .
    Ale dziś zupełnie przed chwilą na papierze pojawiły się nitki krwi ze śluzem … nie rozumiem tego zupełnie beta urosła nawet lepiej niż poprzednio a coś dzieje się nie dobrego 🥺
    Nie wiem co zrobić.. moja lekarka przyjmuje tylko we wtorki i czwartki
    Myślałam , że już będzie dobrze 🫣
    Tak sobie teraz myślę że dobrze że zrobiłam tą betę i proga bo jakbym dziś odpuściła to dopiero bym miała załamke..
    Myślicie że progesteron ma winę?
    Pisałam do lekarki bo telefonu akurat nie odbiera , i czekam na odp 😔
    Chyba zwariuje

onalola lubi tę wiadomość

• onalola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja dziś całkowicie przypadkiem zrobiłam betę bo przejeżdżałam koło labu i tak sobie wstąpiłam.
    Beta dziś 304,2
    Progesteron 15,86
    Obliczyłam że wzrost na poziome 104%
    Bardzo się ucieszyłam .
    Ale dziś zupełnie przed chwilą na papierze pojawiły się nitki krwi ze śluzem … nie rozumiem tego zupełnie beta urosła nawet lepiej niż poprzednio a coś dzieje się nie dobrego 🥺
    Nie wiem co zrobić.. moja lekarka przyjmuje tylko we wtorki i czwartki
    Myślałam , że już będzie dobrze 🫣
    Tak sobie teraz myślę że dobrze że zrobiłam tą betę i proga bo jakbym dziś odpuściła to dopiero bym miała załamke..
    Myślicie że progesteron ma winę?
    Pisałam do lekarki bo telefonu akurat nie odbiera , i czekam na odp 😔
    Chyba zwariuje

Bardzo ładne wyniki. Jak dzwoniłam do mojego w mojej sprawie , to mówił że ciężko stwierdzić, ale że we wczesnej ciąży mogą się pojawić plamienia nawet krwią i nie zawsze jest to źle. Bo wszystko się tam powiększa itp ale napewno potrzeba konsultacji , myślę że twoja odpisze / odbierze . Trzymam kciuki żeby było ok 🤞🙌❤️

Jestem z wami wszystkimi, i trzymam niezmiernie kciuki 👍👍❤️🤞

U mnie trwa bardzo skąpy okres , beta spadla do 129 czyli ok 57%. Napisałam do doktora i czekam co on na to ( w sensie kiedy każe mi się pojawić ). Psychicznie lepiej, ale jak sobie przypomnę o tej przerwie miesięcznej i dodam że moje męża prawie nie będzie w styczniu i że się to odwlecze to jest gorzej. Na internecie czy tutaj wśród was czytam że czasem biochem powoduje że od razu zaskoczy i wszystko jest ok 😢

Letynia lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Króliczku, ładny przyrost bety, gratulacje!

Ja też miałam kilka takich niteczek jakoś ok. 7-8 dpo. Kiedyś słyszałam, że nitki krwi mogą oznaczać implantację. Może zarodek sobie robi po prostu jeszcze miejsce? Do tego tak jak piszesz plamienia mogą być przy niskim progesteronie. W ogóle częściowo plamienia we wczesnej ciąży są normalne, wiele dziewczyn tu o nich pisze. Myślę, że to nic złego, ale wiadomo, najlepiej pogadać z lekarzem. Trzymam kciuki, żeby wszystko grało :)

Kroliczek2411 lubi tę wiadomość

adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

01.12.24: ⏸️
    02.12.24: beta - 205 mIU/ml, prog -20,5 ng/ml
    04.12.24: beta - 480 mIU/ml, prog - 16,90 ng/ml
    06.12.24: beta - 1508 mIU/ml, prog - ?
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:
    Bardzo ładne wyniki. Jak dzwoniłam do mojego w mojej sprawie , to mówił że ciężko stwierdzić, ale że we wczesnej ciąży mogą się pojawić plamienia nawet krwią i nie zawsze jest to źle. Bo wszystko się tam powiększa itp ale napewno potrzeba konsultacji , myślę że twoja odpisze / odbierze . Trzymam kciuki żeby było ok 🤞🙌❤️

Jestem z wami wszystkimi, i trzymam niezmiernie kciuki 👍👍❤️🤞

U mnie trwa bardzo skąpy okres , beta spadla do 129 czyli ok 57%. Napisałam do doktora i czekam co on na to ( w sensie kiedy każe mi się pojawić ). Psychicznie lepiej, ale jak sobie przypomnę o tej przerwie miesięcznej i dodam że moje męża prawie nie będzie w styczniu i że się to odwlecze to jest gorzej. Na internecie czy tutaj wśród was czytam że czasem biochem powoduje że od razu zaskoczy i wszystko jest ok 😢

Onalola, dobrze słyszeć, że u Ciebie psychicznie trochę lepiej. Pamiętaj, co się odwlecze, to nie uciecze :)

podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

• Letynia Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja beta ładnie wzrosła, ale wynikiem proga jestem skołowana, bo spadek z 42 na 30 wydaje się bardzo duży... Co tu robić? To moja pierwsza ciąża, czy aż tak duże wahania są w jakiś sposób normalne? Sporo czytałam o progu, że ma rosnąć ale o takich wahaniach to nie wiem co myśleć. Lekarz od razu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia, 14:16

10 c.s. ⏸🍀💗
    👩🏻‍💼﹠👨🏻‍💼34
    28.11 beta 102 mIu/ml, prog 42 ng/ml 02.12 beta 466 04.12 beta 1450, prog 30 05.12 beta 2600
    5t6d mamy serduszko🫶
    preg.png
  • onalola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letynia wrote:
    Dziewczyny moja beta ładnie wzrosła, ale wynikiem proga jestem skołowana, bo spadek z 42 na 30 wydaje się bardzo duży... Co tu robić? To moja pierwsza ciąża, czy aż tak duże wahania są w jakiś sposób normalne? Sporo czytałam o progu, że ma rosnąć ale o takich wahaniach to nie wiem co myśleć. Lekarz od razu?

Czy badanie było robione o tej samej godzinie ?

2 cs 11/24 cb 💔

• Letynia Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, o tej samej

10 c.s. ⏸🍀💗
    👩🏻‍💼﹠👨🏻‍💼34
    28.11 beta 102 mIu/ml, prog 42 ng/ml 02.12 beta 466 04.12 beta 1450, prog 30 05.12 beta 2600
    5t6d mamy serduszko🫶
    preg.png
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letynia, dużo pisałyśmy o tym progu wcześniej (pamiętam, że Ty też uczestniczyłaś w tej dyskusji).

Ja gdzieś doczytałam, że jeśli tylko jest w normie, tj. powyżej ok. 11, to jest ok. Dziewczyny wspominały, że warto, żeby był trochę wyższy (chyba ok. 20). Tak czy siak, myślę, że 30 to dalej bardzo ładny wynik. Tutaj jest taki wykres, gdzie jest napisane, że w 4-5 tyg. norma to 22-27.

https://naprotechnology.com/wp-content/uploads/2020/12/NPTfigure55-04.gif

EDIT: Co do spadku, to niestety nie wiem co na to napisać. Mi też spadł. Mam nadzieję, że już bardziej nie będzie spadał, czekam na wyniki. Ze stopek dziewczyn i postów widzę, że czasem to się zdarza. Jedna z dziewczyn pisała, że jak jej spadał przez trzy pomiary z rzędu, to dostała od lekarza proga. Jak mi będzie dalej spadał, to też mam się zwrócić po proga. Może zbadaj jeszcze raz w poniedziałek? I wtedy uderz do lekarza? Trzymam kciuki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia, 14:49

Letynia lubi tę wiadomość

podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

• Letynia Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:
    Letynia, dużo pisałyśmy o tym progu wcześniej (pamiętam, że Ty też uczestniczyłaś w tej dyskusji).

Ja gdzieś doczytałam, że jeśli tylko jest w normie, tj. powyżej ok. 11, to jest ok. Dziewczyny wspominały, że warto, żeby był trochę wyższy (chyba ok. 20). Tak czy siak, myślę, że 30 to dalej bardzo ładny wynik. Tutaj jest taki wykres, gdzie jest napisane, że w 4-5 tyg. norma to 22-27.

https://naprotechnology.com/wp-content/uploads/2020/12/NPTfigure55-04.gif

EDIT: Co do spadku, to niestety nie wiem co na to napisać. Mi też spadł. Mam nadzieję, że już bardziej nie będzie spadał, czekam na wyniki. Ze stopek dziewczyn i postów widzę, że czasem to się zdarza. Jedna z dziewczyn pisała, że jak jej spadał przez trzy pomiary z rzędu, to dostała od lekarza proga. Jak mi będzie dalej spadał, to też mam się zwrócić po proga. Może zbadaj jeszcze raz w poniedziałek? I wtedy uderz do lekarza? Trzymam kciuki.

No tak kochana, dzięki, zaraz przestudiuję te strony, staram się nie panikować, jednak spadł mi jakieś 30%, u Ciebie znacznie mniej, że bardziej wyglada na drobne wahnięcie. Trzymam kciuki za nas wszystkie również 😊 żebyśmy nie musiały się tyle przejmować. Być może po weekendzie faktycznie powtórzę i z tym do lekarza na cito ewentualnie 😮‍💨 napisz jaki teraz miałaś wynik 🤞

pelasia lubi tę wiadomość

10 c.s. ⏸🍀💗
    👩🏻‍💼﹠👨🏻‍💼34
    5t6d mamy serduszko🫶
    preg.png
  • truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie dostałam wyniki i chyba nie jest zbyt dobrze. Beta mi wyszła 48 (we wtorek było 28, wprawdzie badanie było o 17, ale nadal przyrost bardzo niski). A progesteron 10...

12.2024 - cb (2cs)
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Dziewczyny, właśnie dostałam wyniki i chyba nie jest zbyt dobrze. Beta mi wyszła 48 (we wtorek było 28, wprawdzie badanie było o 17, ale nadal przyrost bardzo niski). A progesteron 10...
    I jaki jest przyrost jak zbierzesz wszystkie te dane? Są kalkulatory w necie

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży mogą zdarzać sie plamienia, a nawet krwawienia. W dwóch pierwszych ciążach to przechodziłam. W pierwszej krwawiłam żywa krwią, musiałam nosic podpaskę, na usg widoczny był krwiak. Dobrze coś takiego skonsultować z lekarzem, może trzeba jakoś wspomóc bejbika ☺️

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    I jaki jest przyrost jak zbierzesz wszystkie te dane? Są kalkulatory w necie

Tak, widziałam... 50% 😕
    We wtorek nie badałam progesteronu.

12.2024 - cb (2cs)
  • onalola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:

Pasowałoby zrobić jeszcze badanie po 48 h , tylko w tej porze co dzisiaj miałaś . Masz kontakt z lekarzem?

2 cs 11/24 cb 💔

• truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:
    Pasowałoby zrobić jeszcze badanie po 48 h , tylko w tej porze co dzisiaj miałaś . Masz kontakt z lekarzem?

Tak, umówiłam się już na badanie w niedzielę. A konsultacje telefoniczną z ginekologiem dzisiaj ok 19. Tylko co mi w sumie może powiedzieć... "Za niski przyrost, zobaczymy w niedzielę".

12.2024 - cb (2cs)
  • OranżadA Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwolę się z wami rozgościć w tym szalonym rollercoasterze...
    Czytam od początku i jakoś tak mi raźniej jest z Wami. Mam wrażenie, że wy najlepiej rozumiecie ten czas przez który teraz wspólnie przechodzimy.
    Na pokładzie 4 latka, a przedtem 2 poronienia zatrzymane w 6 i 8 TC.
    Teraz jestem 4+4... Dziś poleciałam do lekarza, do którego termin znalazłam w necie, ponieważ rano miałam spore brązowe upławy.
    Oczywiście, że niewiele się dowiedziałam, bo jest za wcześnie. Dostałam chociaż acard i progesteron i to chyba sporą dawkę, bo 200mgx2 dziennie, ale co się dziwić kiedy mój prog wynosi ledwo lekko ponad 4.... Do tego TSH wartości 7, no ogólnie nie jest za ciekawie. Beta z wczoraj 105, jutro lecę na następną.

Jakie dawki proga wy bierzecie ?

Trzymajcie proszę kciuki również i za mnie...

Ja za was mocno ściskam kciuki 🫶

Mała.mi 93, Luna_, Miś, Kroliczek2411, Agat99 lubią tę wiadomość

• Kinia__ Debiutantka

Wysłany: 6 grudnia, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OranżadA wrote:
    Pozwolę się z wami rozgościć w tym szalonym rollercoasterze...
    Czytam od początku i jakoś tak mi raźniej jest z Wami. Mam wrażenie, że wy najlepiej rozumiecie ten czas przez który teraz wspólnie przechodzimy.
    Na pokładzie 4 latka, a przedtem 2 poronienia zatrzymane w 6 i 8 TC.
    Teraz jestem 4+4... Dziś poleciałam do lekarza, do którego termin znalazłam w necie, ponieważ rano miałam spore brązowe upławy.
    Oczywiście, że niewiele się dowiedziałam, bo jest za wcześnie. Dostałam chociaż acard i progesteron i to chyba sporą dawkę, bo 200mgx2 dziennie, ale co się dziwić kiedy mój prog wynosi ledwo lekko ponad 4.... Do tego TSH wartości 7, no ogólnie nie jest za ciekawie. Beta z wczoraj 105, jutro lecę na następną.

Jakie dawki proga wy bierzecie ?

Trzymajcie proszę kciuki również i za mnie...

Ja za was mocno ściskam kciuki 🫶

Witamy na pokładzie i trzymamy kciuki! ✊🏼

27.11 beta 327.2
    29.11 beta 693.9
    4.12 beta 3008
    10.12 pierwsza wizyta i mamy ❤️
  • onalola Autorytet

Wysłany: 6 grudnia, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Tak, umówiłam się już na badanie w niedzielę. A konsultacje telefoniczną z ginekologiem dzisiaj ok 19. Tylko co mi w sumie może powiedzieć... "Za niski przyrost, zobaczymy w niedzielę".

Na konsultacji chyba może dać proga i każe czekać na niedziele i powtórkę badań..
    Trzymam kciuki i dawaj znac koniecznie !

truskawki981 lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ