X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • adu Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    A czy któraś z was woziła dzieci w fotelikach zapiętych na samych pasach? Bez isofixa?
    Ja też woziłam jeśli nie miałam bazy, to normalnie zapięty fotelik na pasy :)

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    03.01 mamy dwa ♥️♥️🙈 2k2o
    04.0 prenatalne 7,1 i 5,8 cm ludzików 🥹
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, ja właśnie jakaś butelkę chce.. z synem miałam duży problem z laktacja i skończyło się karmieniem mm. Liczę że tym razem będę miała mleko no ale wolę być przygotowana. Smoczka nie używaliśmy, ale w razie w jeden chce mieć

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Wiesz, w PL wystarczy podjechać pod byle jaki żłobek/przedszkole żeby zobaczyć jak jeżdżą dzieci, większość już takich półtorarocznych przodem, w marketowych fotelikach I niekoniecznie jest to kwestia finansowa, bo widać często, że samochód nowy, a fotelik na złom... Według przepisów chyba obowiązek tylem jest do 15mż.
    Widziałam też nieraz na grupach rodzicielskich komentarze w stylu mam dobre auto, bezpieczne, to fotelik nieważny.
    U nas syn na tyle maly, że nikt nie komentuje, że tylem, ale 3/4 latek tylem to rzadkość, bo jak to nic nie widzi, nogi zgięte, przecież niewygodnie itp.
    Ale tu jest 100 razy gorzej niż w poslce 🙈 tu w ofllenfortliki to abstrakcja. Zapięte pasy to abstrakcja🙈 codziennością jest widok samochodów na autisttacie i w środku stojące "biegające" po samochodzie dzieci.

Kiedys pod szpitalem widziałam jak rodiznabwyxhodzla z noworodkiem to położyli gondole z noworodkiem na tylnej kanapie w samochodzie, nawet pasami tego nie zabezpieczyli i odjechali...

Z takich znajomych z bliższego otoczenia to też nawet jak mają foteliki to dzieci raczej przodem do kierunku jazdy wożą, ale no przy tym nikt jakoś nie spojrzał na mnie dziwnie ani nic mi nie powiedział że moje dziecko jeździ tyłem.

Anyway to tak w ramach ciekawostki pisze bardziej 😂

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lala91 wrote:
    Tak ja, wtedy nie mieliśmy auta z isofix, i teraz w naszym jednym z aut nie mamy a w drugim mamy. Będę wybierała fotelik montowany na pasy i na isofix. Bo jednak w mieście u nas a raczej mini miasteczku ja jeżdżę z dziećmi z autem bez isofix ale w sumie max 5 km. A w trasy jedziemy nowszym.
    adu wrote:
    Ja też woziłam jeśli nie miałam bazy, to normalnie zapięty fotelik na pasy :)
    I co myślicie o tym rozwiązaniu? Wiadomo, że ISOFIX bezpieczniejszy, ale...
    Mam właśnie okropny dylemat, bo mamy dwa auta bez ISO i jednego mąż na pewno nie zechce sprzedać, a drugi miał być tylko na chwilę, ale to jest tak bezproblemowe, niezajechane auto idealne dla mnie, że też nie chciałabym sprzedać. A na trzecie już zwyczajnie nie mamy miejsca 😅 dużo nie jeździmy, ale wiadomo - wystarczy pojechać raz... 😥

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    A czy któraś z was woziła dzieci w fotelikach zapiętych na samych pasach? Bez isofixa?

My woziliśmy córkę pierwszy rok na pasach. To jest tak samo bezpieczne ale szczerze to po prostu upierdliwe że te pasy trzeba motać o fotelik i zapinać. Ale jak nie macie wyboru to się da jak najbardziej :)

Przy drugim foteliku akurat zmienialiśmy samochód i już wzięliśmy z bazą obrotową to niebo a ziemia.

Wojcinka lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Mam właśnie okropny dylemat, bo mamy dwa auta bez ISO i jednego mąż na pewno nie zechce sprzedać, a drugi miał być tylko na chwilę, ale to jest tak bezproblemowe, niezajechane auto idealne dla mnie, że też nie chciałabym sprzedać. A na trzecie już zwyczajnie nie mamy miejsca 😅 dużo nie jeździmy, ale wiadomo - wystarczy pojechać raz... 😥
    To jest zupełnie normalne, bezpieczne rozwiązanie. Dużo ludzi nie kupuje bazy do łupiny, bo są kosztowne. Już nie mówiąc, że często fotelik lepiej leży bez bazy niż z :)

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Ja szczerze nawet nie wiedziałam że dziecko do 4rż jeździ tyłem 🫣 chyba muszę się dokształcić w tym temacie .
    Tak chodzi o kark dziecka. Wiadomo że jazda tyłem jest ogólnie po prosru bezpieczniejsza w każdym wieku, ale właśnie rekomenduje się żeby min do 4rz dziecko jechało tyłem.

Ogólnie uważam że o ile rodzice są świadomi i zdają sobie sprawę z faktów odnośnie do bezpieczeństwa i znają rekomendacje to ja nikogo nie krytykuje kto np 2 czy 3 latka zaczyna wozić przodem bo np dziecko ma chorobę lokomocyjną albo znam przypadek że dzieciak tak się darł jak jechał tyłem że aż się zanosił płaczem. I weź tu prowadź bezpiecznie... No w takiej sytuacji też bym się pewnie poddała i posadziła przodem.

Gorzej jak ludzie na prawdę po prostu nie wiedzą ani jak ustawić fotelik, ani jak dopasować zagłówek, albo jak mocno należy zapiąć pasy (a to jest baaaardzo częsty błąd)

Mam koleznake węgierkę, LEKARKE która kupiła świetny następny fotelik (taki sam jak nasz) i wysłała mi zdj żeby się pochwalić. A tam na zdjęciu jej córeczka z zagłówkiem podniesionym tak wysoko że był ponad głową małej plus luźne pasy. Biłam się z myślami jak jej zwrócić na to uwagę bo nie chciałam wiecie wyjść na przemarzałą, ale w końcu jakoś to zebrałam w słowa. Okazało się że ona NIE MIAŁA POJĘCIA że zagłówek można regulować. Z pasami pisała ze boi się mocniej zacisnąć żeby małej nie było niewygodnie. Ale na to wysłałam jej filmiki z YouTube pokazujące jak prawidłowo zapinać pasy i jakie niebezpieczeństwo się wiąże ze zbyt luźno zapięty i pasami i mi szczerze podziękowała za to że jej powiedziałam.

Tak że ja na prawdę wierzę że w większości przypadków ludzie po prostu nie wiedzą i dlatego podejmują le decyzje.

Lia. lubi tę wiadomość

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

age.png

age.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    I tak i nie :) dużo fotelików ma świetnie zdane testy bezpieczeństwa na pasach i wcale nie wypadają gorzej niż z isofixem. Trzeba tylko dobrze ten fotelik faktycznie w te pasy zapiąć bo tu często ludzie błędy popełniają niestety.

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

age.png

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby taka świadomość a jak czasem celebrytki wstawia fotki z tymi dziećmi w tych fotelikach to idzie się załamać 😅 pasy nie zapięte bo bedzie cisnąć i właśnie niedopasowane pod dziecko, często są za duże.

Ja chodziłam w pierwszej ciąży na szkołę rodzenia i był na jednych zajęciach przedstawiciel chyba 8 gwiazdek z fotelikiem i pokazywał jak co ma być.

age.png

preg.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy wtedy polecany z avionauta i trzeba też pamiętać że dziecko ma być na początku mocno ściśnięte i opatulone i tam są włożone m.in gąbki pod boczki. Później jak dziecko rośnie to się wyjmuje pojedyncze części. Nie wiem czy tak jest w każdych ale serio lepiej gdzieś pojechać i się dowiedzieć o wszystkim.

age.png

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    Niby taka świadomość a jak czasem celebrytki wstawia fotki z tymi dziećmi w tych fotelikach to idzie się załamać 😅 pasy nie zapięte bo bedzie cisnąć i właśnie niedopasowane pod dziecko, często są za duże.

Ja chodziłam w pierwszej ciąży na szkołę rodzenia i był na jednych zajęciach przedstawiciel chyba 8 gwiazdek z fotelikiem i pokazywał jak co ma być.
    No to jest przykre jak osoby / firmy z zasięgami przekazują złe wzorce.

Kiedyś widziałam relakme sklepu z zabawkami i tam jakąś zabawka do samochodu. Na zdjęciu małe dzieciątko takie ok półroczne, przodem do kierunku jazdy, pasy luźne i jeszcze w kombinezonie puchowym :/ napisałam do nich wiadomość że nie powinno takich zdjęć udostępniać ale zostałam olana.

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

age.png

age.png
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 13 marca, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday, super, że wszystko jest w porządku! Oby tak dalej 🤗

Jasmin, szkoda, że usg nie było, ale chociaż miałaś sprawdzane tętno? Ale myślę, że na pewno jest ok! Ten niedosyt można zrozumieć.

Krysia23, ja pierwsze ruchy poczułam tydzień temu, ale nie byłam pewna czy to na pewno jest to. Od 3 dni jestem pewna, że to na pewno ruchy i dzisiaj pierwszy raz poczułam je w pozycji siedzącej. No i mój mąż też poczuł pod ręką 🥹

Co do smoczków i butelek to kupiłam z Bibs 😊

Krysia23 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza ❌️Adenomioza ✅️Jajowody drożne ✅️Tarczyca ✅️AMH

🧑36.
    ✅️Badanie nasienia (morfologia 5%, 74 mln/ml, pH 7.9)

💔01.2024 biochem. 5 tc
    💔09.2024 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)
    30.01.25 I prenatalne,niskie ryzyka,dziewczynka🩷
    26.03.25 II prenatalne - 24 cm, 400 g 😍
    24.04.25 719 g 🥰
    21.05.25 1290 g 🍀
    4.06.25 1710 g 🤗
    2.07.25 2700 g 🫶
    21.07.25 3200g 🤍

preg.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 14 marca, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, te smoczki z Bibs są piękne, ale niestety bardzo źle działają na podniebienie. Mojej koleżanki syn i córka ich używali i to co oni mają zrobione w buzi to jest dramat.. :(

Patka, ahh celebrities to jest w ogóle hit, wiecznie pasy odpięte, nie w tym miejscu co trzeba.. Porażka 🤦🏼‍♀️

Dlatego ja uważam, że zawsze warto przejechać się do takich ośmiu gwiazdek, już jak urodzi się maluch. Żeby pokazali jak wkładać, jak zapinać.. Ja się skłóciłam kiedyś z moja blisko koleżanka, bo patrzę a ich syn w kurtce i pasy luźno. Ja mówię dziewczyno! Nie dość że powinien być bez kurtki, to zapinamy tak mocno jak kochamy. A ona, że nie, bo ona widziała, że to za mocno, ma się dać uszczypnąć. Ja mówię kuźwa uszczypnąć, a nie włożyć dwie ręce pod pas 🙄 naprawdę ludzie nie myślą…

Dlatego ja do fotelików polecam rollersy! Nie żadne otulacze, bo one mają jakoś dużo tego składania a tu pyk i się zapina pod samą brodę. Tak samo rampers do jazdy, typu rośnijpieknie albo z innych marek, a na zimę merino. Ja na jesień jeszcze nie znałam rosnijpieknie to kupowałam z newbie i gapa kombinezony dresowe :) latem wieczorową porą jak już było chłodniej to też lubiłam zakładać taki dresowy kombinezon :)

Ahossik91 lubi tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
  • Dziewiarka Autorytet

Wysłany: 14 marca, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    Sunday, super, że wszystko jest w porządku! Oby tak dalej 🤗

Jasmin, szkoda, że usg nie było, ale chociaż miałaś sprawdzane tętno? Ale myślę, że na pewno jest ok! Ten niedosyt można zrozumieć.

Krysia23, ja pierwsze ruchy poczułam tydzień temu, ale nie byłam pewna czy to na pewno jest to. Od 3 dni jestem pewna, że to na pewno ruchy i dzisiaj pierwszy raz poczułam je w pozycji siedzącej. No i mój mąż też poczuł pod ręką 🥹

Co do smoczków i butelek to kupiłam z Bibs 😊

Kurczę dużo informacji negatywnych o Bibsach znalazłam. ☹️ Właśnie dlatego postawiłam na Suavinex i Luu, bo mają pozytywne opinie w kontekście zdrowia zgryzu.

'94 AMH 0,29, MTHFR A1298 i PAI-1 4G/5G hetero, kariotypy ✅
    18.02 ⏸️ naturalnie
    27.03 poronienie zatrzymane 💔
    👼 Miłosz trisomia 22
    Sierpień ciąża biochemiczna 💔
    11.09 IVF MZ 26.09 ET 4BB nieudany 💔 11.10 start drugiej stymulacji 26.10 mamy 1 zarodek 4AB transfer odroczony
    1.12 ⏸️ naturalny cud
    2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
    4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
    6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
    10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
    23.12 USG jest ❤️ CRL 4,5 mm
    13.01 USG ❤️ 167bpm CRL 26,34 mm
    21.01 USG ❤️ 171bpm CRL 36 mm
    28.01 Wyniki Nifty Pro- ryzyka niskie, czekamy na Córeczkę 🥹🌸
    6.02 I prenatalne ❤️ 7,2 cm Cudu 🥰
    17.02 9,5 cm Bobasa 💖
    10.03 200 g Dziewczynki 🌸
    15.04 połówkowe 500 g zdrowej Dzidzi 😍
    16.06 1650 g i prawidłowe III prenatalne ☺️
    preg.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 14 marca, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry .
    Dziewczyny a macie może jakieś artykuły nt fotelików obsługi, bezpieczeństwa i jakie powinny być dla dziecka odpowiednie. Nie chodzi mi tu o reklamy firm tylko wiedzę na co zwrócić uwagę przed kupnem jak i potem w użytkowaniu.

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna nie wiem jak teraz czy coś się zmieniło, ale smoczki bibs były bardzo niepolecane przez swoją budowę bo prowadzą do zgryzu otwartego. Najlepiej kupić takie anatomiczne - płaskie.
    Ja miałam do szpitala z avent i później już nie akceptowała żadnego innego.

Ale załamanie pogody 🙃 a już było tak fajnie.
    Mimo tego życzę Wam pięknego dnia :)

age.png

preg.png
  • Ahossik91 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Wiadomo ze nie każde dziecko odrzuci pierś przez smoczek, ja tylko napisałam informacyjnie, że cdl/ibclc nie zalecaja przez pierwsze tygodnie, a już każdy musi ocenić w przypadku swojego egzemplarza. Ja synkowi próbowałam dać smoczek jak miał miesiąc to wypluł z obrzydzeniem 🤣

To prawda trzeba uważać, ja dałam smoczek jak mały miał 2,5msc(!) bo chciał do cycka co godzine półtorej ....i trzeba mu było pozwolić ;) i popsuło mi to finalnie laktacje. Potem doszły inne problemy, ostatecznie zostałam kpi.
    U córki nic nie popsuło...także różne są dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca, 08:34

preg.png

age.png

age.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 14 marca, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak bibsy to zło wśród smoczków zdaniem neurologopedów. Po pierwsze z racji kauczuku i tego,że pod wpływem używania się mocno zmienia i odkształca,do tego są duże i okrągłe więc utrzymanie takiego w buzi wymaga nienaturalnego napięcia mięśnia ust.
    Miałam zapisaną zrzutkę gdy robiłam kiedyś przegląd smoczków ale nie mogę tego znaleźć :>

Co do otulaczy fotelikowych ja nie planuję kupna, jak będzie zimniej to ciepły kombinezon i kocyk na wierzch do przykrycia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca, 08:43

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 14 marca, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Dzień dobry .
    Dziewczyny a macie może jakieś artykuły nt fotelików obsługi, bezpieczeństwa i jakie powinny być dla dziecka odpowiednie. Nie chodzi mi tu o reklamy firm tylko wiedzę na co zwrócić uwagę przed kupnem jak i potem w użytkowaniu.
    Na Facebooku jest grupa społeczność 8* czy jakoś tak.

anakonda lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

07.2024 ciąża pozamaciczna 💔
    11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • adu Autorytet

Wysłany: 14 marca, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakonda, ja też polecam 8*. No i wizyta w takim miejscu, oni tłumaczą co i jak :)

Poleciało moje dziecko. Wstała o 5 „czy to dziś ta nocowanka?!!!” 😅 przeszczęśliwa jak nie wiem, mam nadzieję, że będzie super dzielna 🥰

smoothie, Patka123, anakonda, Sunday_92, dzikaplaża, Lia., Platynova55, Domi94, aswalda, Maggy_88, Kinia__ lubią tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ